Τα πάντα στον... αέρα στη Handball Premier - Τι υποστηρίζουν οι ομάδες, ποιές οι στάσεις Πολιτείας, ΟΧΕ - Ποιές ξεκινούν προπονήσεις - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Τα πάντα στον... αέρα στη Handball Premier - Τι υποστηρίζουν οι ομάδες, ποιές οι στάσεις Πολιτείας, ΟΧΕ - Ποιές ξεκινούν προπονήσεις



Την δυνατότητα επιστροφής στις προπονήσεις από την 1η Ιανουαρίου του 2021 και σε ομάδες χάντμπολ (Ηandball Premier και Α1 Γυναικών) έδωσε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, μέσω πρόσφατης ανακοίνωσής της (δείτε εδώ), ωστόσο μόνο εύκολη δεν μοιάζει να είναι η εφαρμογή ενός τέτοιου πλάνου. 

Τα σωματεία καλούνται να «παίξουν» ξανά το... κυνήγι του θησαυρού, έτσι ώστε να εξασφαλίσουν με κάθε δυνατό τρόπο πόρους, για να καλύψουν το βάρος των δαπανών για τα «rapid tests», στα οποία θα πρέπει να υποβάλλονται τα μέλη των ομάδων σε εβδομαδιαία βάση. Το κόστος γι' αυτά κυμαίνεται συνήθως μεταξύ 10 και 20 ευρώ, ωστόσο σε ορισμένες περιοχές η οικονομική απαίτηση είναι υψηλότερη. Αν τα 20 ευρώ θεωρηθούν ως μία μέση τιμή και γίνει υπόθεση πως κάθε ομάδα αριθμεί 25 μέλη, που θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ Covid-19, τότε κάθε εβδομάδα το κόστος θα ανέρχεται στα 500 ευρώ, δηλαδή τον μήνα 2.000 ευρώ. Κατά μέσο όρο τόσα είναι τα χρήματα που θα πρέπει να βρουν οι ομάδες, ώστε κάθε μήνα να ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους σχετικά με τα τεστ. Λαμβάνοντας υπόψιν κανείς πως πρόκειται για έκτακτες δαπάνες, εκτός προϋπολογισμού, με άλλα λόγια για δαπάνες που δεν είχαν προβλεφθεί, καθώς επίσης και με δεδομένο πως οι βασικές πηγές εσόδων για τις ομάδες, οι Ακαδημίες τους και μαγαζιά, δεν λειτουργούν (σ.σ. τα δεύτερα, εάν πρόκειται για λιανεμπόριο, μπορεί να υπολειτουργούν), διαπιστώνεται ότι η πίεση για τα σωματεία, τα οποία αντιμετωπίζουν και πάγια έξοδα είναι πολύ μεγάλη, αν όχι ασφυκτική.

Το Κράτος φαίνεται πως δεν θα συμβάλλει περαιτέρω και παράλληλα η ελληνική Ομοσπονδία χάντμπολ δείχνει πως δεν θα συμμετάσχει, άμεσα τουλάχιστον, στην οικονομική συνεισφορά προς τα σωματεία.   

Η πλειονότητα των ομάδων της Handball Premier, τις οποίες αφορά το συγκεκριμένο άρθρο, ζητούν διευκρινίσεις και θέτουν ερωτήματα, που μένουν προς το παρόν αναπάντητα. Τα μείζονα ζητήματα είναι το κόστος των «rapid tests» και η αναγκαιότητα, όπως υποστηρίζουν οι περισσότεροι εκπρόσωποι των σωματείων, τροποποίησης της προκήρυξης του Πρωταθλήματος, ώστε να προσαρμοστεί σε νέα χρονοδιαγράμματα και δεδομένα. Η συντριπτική πλειοψηφία τονίζει την επιθυμία της να επανεκκινήσει η δράση, όμως υπό σαφείς προϋποθέσεις. «Πώς θα πληρώσουμε για τεστ, αφού δεν γνωρίζουμε πότε θα ξεκινήσει το Πρωτάθλημα;», «Και αν ξεκινήσουμε τις προπονήσεις και κατά την διάρκεια αυξηθούν τα κρούσματα και διακοπούν ξανά, πόσα χρήματα θα έχουμε ξοδέψει μέχρι τότε;», «Πότε θα ολοκληρωθεί το Πρωτάθλημα; Οι εμβόλιμες αγωνιστικές θα επιβαρύνουν υπέρμετρα τους αθλητές, που απέχουν εδώ και περίπου 2 μήνες από την δράση και θα κινδυνεύουν, εάν οριστούν και εμβόλιμες, να τραυματιστούν, ενώ παράλληλα οι περισσότεροι εργάζονται και τις καθημερινές δεν είναι εύκολο να συμμετέχουν σε αγώνες», «Και αν μια ομάδα δεν καταφέρει να βρει χρήματα, θα αποκλειστεί από το Πρωτάθλημα;», είναι ορισμένα από τα ερωτήματα, που... βασανίζουν τα σωματεία, τα οποία ζητούν εναγωνιωδώς την συνδρομή με όποιον τρόπο της ΟΧΕ στην επίλυση των προβλημάτων.

Προς το παρόν, η ΟΧΕ, που τάσσεται πάση θυσία υπέρ της επανέναρξης, έχει έρθει σε επαφή με εκπροσώπους όλων των σωματείων μεμονωμένα και όχι συλλογικά, δηλαδή μέσω τηλεδιάσκεψης. Αυτό ακριβώς είναι που ζητούν οι ομάδες, μια τηλεδιάσκεψη, στην οποία θα ακουστούν απόψεις και θα γίνει συζήτηση, ώστε να γίνει προσπάθεια για να βρεθεί... αντίδοτο σε προβλήματα και τότε να επιστρέψουν όλες οι ομάδες στα γήπεδα, γεγονός άλλωστε που αποτελεί συνολικό αίτημα.     

Παρ' όλα αυτά, στους αγωνιστικούς χώρους επιστρέφουν ο ΠΑΟΚ πιθανότατα στις 04/01, η Δράμα πιθανότατα στις 05/01 και ο Ζαφειράκης Νάουσας ενδεχομένως στις 07/01. Η ΑΕΚ ήδη προπονείται, λόγω των ευρωπαϊκών υποχρεώσεών της. Οι υπόλοιπες 10 ομάδες δεν έχουν αποφασίσει πότε θα επιστρέψουν, ακόμα και ο Φαίακας Κέρκυρας (σ.σ. έχει προγραμματίσει ΔΣ στις 04/01), που έχει ήδη εξασφαλίσει μέσω του Δήμου την χρηματοδότηση για τα «rapid tests». 

Οι ομάδες, τέλος, χρειάζονται 3-5 εβδομάδες προετοιμασίας, ώστε να επιστρέψουν σε αγωνιστικούς ρυθμούς με ασφάλεια. Αυτό σημαίνει πως αν εικάσουμε πως -σ' ένα θετικό σενάριο- θα έχουν μπει όλες στο γήπεδο στις 11/01, τότε η Handball Premier θα μπορούσε να επανεκκινήσει στα μέσα του Φεβρουαρίου.  

No comments