Η δημιουργία του ΓΣ Δράμας ξεκίνησε το 1979 στην... Προσοτσάνη - Η πρώτη φωτογραφία και ο πρώτος αγώνας της ομάδας - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Η δημιουργία του ΓΣ Δράμας ξεκίνησε το 1979 στην... Προσοτσάνη - Η πρώτη φωτογραφία και ο πρώτος αγώνας της ομάδας


Πάνω αριστερά: Δημάδης Γιώργος, Ζαχαρόπουλος Μίμης, Δρανόβαλης Πέτρος, Κάργας, Τόσκας Γιάννης, Σκούρας Δημήτρης.

Κάτω αριστερά: Βελίκης Περικλής (με επιφύλαξη), Τσαμόπουλος Γιάννης, Στοϊμένος Ανέστης, Κεφαλάς Παναγιώτης, Τρανίδης Βαγγέλης.


του Μανώλη Νεόφυτου


Ιστορική φωτογραφία από το 1979 που... μιλάει μόνη της σαν ένα παλιό καρτ ποστάλ εκείνης της εποχής. Είναι η πρώτη ομάδα χάντμπολ του Γυμναστικού Συλλόγου Δράμας και η πρώτη φωτογραφία του.

Είναι τραβηγμένη στο Εθνικό στάδιο της πόλης των Σερρών από φιλικό αγώνα που έδωσε ο ΓΣ Δράμας με την ιστορική ομάδα του ΑΟ Σερρών.

Όπως γίνεται κατανοητό, δεν υπήρχε εκείνη την εποχή γήπεδο χάντμπολ στις Σέρρες. Έτσι, για τις ανάγκες του πρώτου ιστορικού φιλικού μεταξύ των δύο ομάδων που ήταν και ο πρώτος αγώνας στην ιστορία του ΓΣ Δράμας, η αναμέτρηση διεξήχθη στο χωμάτινο γήπεδο ποδοσφαίρου.

Στο χώμα του γηπέδου χαράχτηκαν, με τα χέρια, με προσεκτικές μετρήσεις, οι διαστάσεις και όλα τα σχετικά ενός γηπέδου χάντμπολ και αφού τοποθετήθηκαν δύο εστίες, άρχισε ο αγώνας.

Για τον ΓΣ Δράμας, που συνεχίζει μέχρι σήμερα εκείνο το ωραίο ταξίδι του, το οποίο ξεκίνησε το 1979 στο χωμάτινο γήπεδο των Σερρών, ήταν το πρώτο παιχνίδι της ιστορίας του. 

Ο ΑΟ Σερρών δεν υπάρχει σήμερα. Έχει μείνει στην ιστορία του ελληνικού χάντμπολ, αφού το 1999, μετά από 20 χρόνια ζωής διαλύθηκε.

Προπονητής αυτής της ιστορικής ομάδας του ΓΣ Δράμας, αλλά και δημιουργός της, ήταν ο Δημήτρης Σκούφας, ο οποίος είχε πρωτοδιοριστεί εκείνη την εποχή στο Γυμνάσιο της Προσοτσάνης.

Όπως μας ανέφερε ο Λευτέρης Κιναντζίδης, «ο Δημήτρης Σκούφας, ως γυμναστής στο Γυμνάσιο της Προσοτσάνης, μας έπιασε μία μέρα στην αυλή του Γυμνασίου και μας είπε: ''Έχω ένα βιβλίο που μιλάει για ένα νέο άθλημα. Το χάντμπολ. Θέλετε να το παίξουμε;''».

Αυτή ήταν η αρχή του χάντμπολ για την Δράμα, στην Προσοτσάνη.

«Ανταποκριθήκαμε μία παρέα 6-7 μαθητών που παίζαμε ποδόσφαιρο. Εγώ έπαιζα στην ομάδα του χωριού μου τον Παύλο Μελά Κοκκινογείων. Σε αυτήν την παρέα μας ενσωματώθηκαν αργότερα και άλλοι 6-7 μαθητές από το πρώην Γυμνάσιο θηλέων και μετέπειτα μικτό γυμνάσιο Δράμας.

Με ασβέστη χαράξαμε το γήπεδο χάντμπολ στην αυλή του Γυμνασίου της Προσοτσάνης, φτιάξαμε ξύλινες εστίες και άρχισαν οι προπονήσεις. Έτσι δημιουργήθηκε ο ΓΣ Δράμας. Τόσο απλά», επεσήμανε ακόμα, για το greekhandball.com, ο Κιναντζίδης.

Στην ιστορική φωτογραφία του πρώτου αγώνα του ΓΣ Δράμας στο γήπεδο ποδοσφαίρου των Σερρών δεν διακρίνονται ο Δημήτρης Σκούφας, ούτε και ο Λευτέρης Κιναντζίδης. «Εγώ προτίμησα να παίξω ποδόσφαιρο εκείνη την ημέρα και δεν πήγα στο πρώτο φιλικό ιστορικό παιχνίδι», πρόσθεσε ο Κιναντζίδης.

No comments