Καινοτομία, που θυμίζει... VAR, αναμένεται να δοκιμαστεί στο ελληνικό χάντμπολ - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Καινοτομία, που θυμίζει... VAR, αναμένεται να δοκιμαστεί στο ελληνικό χάντμπολ



Μια καινοτομία, που θυμίζει το VAR (Video Assistant Referee), το οποίο χρησιμοποιείται στο ποδόσφαιρο ως βοηθητικό μέσο για την λήψη αποφάσεων από τους διαιτητές, που βρίσκονται εντός του αγωνιστικού χώρου, αναμένεται να δοκιμαστεί, σύμφωνα με πληροφορίες του greekhandball.com, στο ελληνικό χάντμπολ.

Κατά την διάρκεια της 11ης τηλεδιάσκεψης της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας (ΚΕΔ/ΟΧΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή (27/11) το βράδυ, με θέμα την χρήση της ενδοεπικοινωνίας στο χάντμπολ, συζητήθηκε η ζωηρή πιθανότητα, που πιστεύεται ότι θα γίνει πράξη, να εφαρμοστεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα σε αγώνες ακόμα και των πρώτων κατηγοριών του ελληνικού χάντμπολ.

Συγκεκριμένα, ο παρατηρητής θα μπορεί να ακούει την ενδοεπικοινωνία μεταξύ των δύο διαιτητών και εφόσον κρίνεται απαραίτητο να συμμετέχει σε αυτήν, ώστε να τους ενημερώνει (π.χ. όταν η Α ομάδα αγωνίζεται χωρίς τερματοφύλακα) και ενδεχομένως να τους συμβουλεύει (π.χ. στη λήψη δύσκολων αποφάσεων). Αρχικά, 2-4 παρατηρητές είναι πιθανό να συμμετάσχουν σε αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα, τα αποτελέσματα από το οποίο θα εκτιμηθούν και θα κρίνουν, εάν είναι εφικτή η υιοθέτησή του. Σημειώνεται πως σε Πρωταθλήματα του εξωτερικού δεν παρατηρείται κάτι τέτοιο, γεγονός που, όπως προαναφέρθηκε, καθιστά πρωτοποριακή μία πιθανή εφαρμογή του στην Ελλάδα. Στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα χάντμπολ ο παρατηρητής μπορεί να ακούει την ενδοεπικοινωνία μεταξύ των διαιτητών, αλλά δεν επεμβαίνει, σε αντίθεση με ό, τι σχεδιάζεται να γίνει στην Ελλάδα.

Στο πλαίσιο της ίδιας τηλεδιάσκεψης δόθηκαν, γενικά, οδηγίες προς τους διαιτητές όσον αφορά στην ενδοεπικοινωνία, συζητήθηκαν αδυναμίες αυτής, έγινε αναφορά στο τι πρέπει να συζητιέται στην ενδοεπικοινωνία, εκφράστηκαν σκέψεις για βελτίωση της χρήσης της ενδοεπικοινωνίας και απαντήθηκε ένα ερωτηματολόγιο. 

Χθες (29/11) το απόγευμα, επιπλέον, έλαβε χώρα η 12η τηλεδιάσκεψη της ΚΕΔ, με θέμα τα καθήκοντα των κριτών και δόθηκαν οδηγίες προς εκείνους. 

No comments