''Αυτά πρέπει να αλλάξουν στο χάντμπολ'' . Ολα όσα είπε ο Καράμπατιτς μέσω ΣΥΠΧΕ ( Μέρος 2ο ). Τι απάντησε στο greekhandball.com - greekhandball.com

Τελευταία νέα

''Αυτά πρέπει να αλλάξουν στο χάντμπολ'' . Ολα όσα είπε ο Καράμπατιτς μέσω ΣΥΠΧΕ ( Μέρος 2ο ). Τι απάντησε στο greekhandball.com



Το greekhandball.com παρακολούθησε, κατέγραψε, απομαγνητοφώνησε και σας παρουσιάζει  το δεύτερο μέρος της τηλεσυνέντευξης του Νικόλα Καράμπατιτς που οργανώθηκε και φιλοξενήθηκε από τον ΣΥΠΧΕ :   

ΕΡΩΤΗΣΗ GREEKHANDBALL.COM

 -Τι πρέπει να συνδυάζει ένας καλός προπονητής; Ποιός είναι για εσένα ο πετυχημένος προπονητής;

«Να είναι καλός στην τακτική, να ξέρει τι χρειάζομαι εγώ προσωπικά, όπως και οι υπόλοιποι παίκτες, να   μοιράσει   τους  ρόλους, να   τους   διαχειρίζεται   σωστά,  να  μας εξηγεί πώς πρέπει   να συμπεριφερθούμε   ως   ομάδα, αμυντικά και  επιθετικά. Να   μάς   δίνει, επίσης, κίνητρο, ενέργεια, να μας προετοιμάζει πνευματικά, γιατί τα παιχνίδια είναι πολλά. Θα δώσω και την καρδιά μου, όταν ο προπονητής μου είναι δίκαιος, όταν έχει καλές σχέσεις με τους παίκτες, ακόμα και αν εκείνος δεν προτιμά κάτι τέτοιο, αλλά τους σέβεται».

-Ποιός ήταν ο καλύτερος προπονητής σου;

«Είχα πολλούς καλούς προπονητές. Ενας καλός προπονητής δεν είναι απαραίτητα εκείνος που νικάει και κακός δεν είναι απαραίτητα αυτός που χάνει. Εχω παίξει σε ομάδες, που θεωρητικά   είχαν   καλούς   προπονητές,  αλλά   τελικά   δεν  ήταν και τόσο καλοί.Υπάρχουν προπονητές που μού έμαθαν πολλά, τεχνική, τακτική, με βοήθησαν να ‘’ανακαλύψω’’ το χάντμπολ και τον εαυτό μου αγωνιστικά. Ο καλύτερος προπονητής, που είχα, λοιπόν, είναι ο  Σεντάροσιτς, με τον οποίο συνεργάστηκα στο Κίελο και στην Παρί Σεν Ζερμέν».

-Θεωρείς πως οι προπονητές κάνουν τους παίκτες καλούς ή το αντίστροφο;

«Δεν   είναι   τόσο   αυτοματοποιημένο.   Δηλαδή   όταν   έχεις   καλό   προπονητή   δεν   είσαιαυτόματα και καλός παίκτης ή το αντίστροφο. Και τα δύο μπορούν να συμβαίνουν. Εχω δεί τον τρόπο με τον οποίο προπονούν πολλοί σε υψηλό επίπεδο και αυτή είναι μια σημαντική εμπειρία μου. Εχω διδαχθεί πολλά, έχω καταλάβει το σκεπτικό τους. Σε περίπτωση που αποφασίσω να γίνω προπονητής, είναι μια παρακαταθήκη η εμπειρία μου, δεν μπορεί να αγοραστεί ή να την σπουδάσεις. Παρ’ όλα αυτά, είμαι τυχερός, που την έχω. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι θα γίνω σίγουρα καλός προπονητής».

-Μπορεί η Εθνική Γαλλίας να δημιουργήσει την μεγάλη ομάδα του παρελθόντος;

«Είναι δύσκολο, όχι επειδή η Εθνική Γαλλίας δεν είναι όσο καλή ήταν πριν, αλλά επειδή όλες   οι   Εθνικές   έχουν   βελτιωθεί.   Παλαιότερα,   η   Εθνική   Γαλλίας   είχε   τους   καλύτερους παίκτες στον κόσμο. Τώρα έχει ταλέντα, αλλά θα πρέπει να βρει νέα δυναμική. Είμαστε, φυσικά, σε υψηλό επίπεδο, αλλά  θα  πρέπει να αποδείξουμε  ότι και με  την νέα Εθνική Γαλλίας μπορούμε να σταθούμε σε αυτό και να δοκιμαστεί στα δύσκολα».

-Η Εθνική Κροατίας είναι ο πιο δύσκολος αντίπαλος που έχεις αντιμετωπίσει σε επίπεδοΕθνικών ομάδων;

«Μεταξύ 2006-2012, έγιναν πολλές δυνατές μάχες ανάμεσα στην Εθνική Γαλλίας και στην Εθνική Κροατίας. Παλαιότερα μεγάλες μάχες (π.χ. Σουηδία – Σοβιετική Ενωση, στη δεκαετίατου ’90) γίνονταν ανάμεσα σε άλλες Εθνικές ομάδες. Βέβαια και η Κροατία ήταν για τηνΓαλλία ένας πολύ ισχυρός αντίπαλος.  Ή Κροατία για εμένα αποτελεί ιδιαίτερο αντίπαλο, γιατί έχω καταγωγή από την πλευρά του πατέρα μου από εκεί. Εδειξαν μίσος απέναντί μου, όταν παίζαμε στην Κροατία, ήταν δύσκολο να μείνω συγκεντρωμένος στο παιχνίδι, πέρα από την αγωνιστική προετοιμασία, έπρεπε να είμαστε και ψυχολογικά προετοιμασμένοι».

-Τι είχε εκείνη η Εθνική Γαλλίας που είχε καταφέρει να κυριαρχήσει και το οποίο δεν έχει η Παρί, η οποία δεν έχει κατακτήσει Τσάμπιονς Λιγκ;

«Δεν μπορείς να συγκρίνεις Εθνική ομάδα με σύλλογο. Με την Εθνική ομάδα είναι πιο εύκολο, γιατί είχαμε πολλούς καλούς παίκτες, όμως οι Εθνικές έχουν περιορισμένο χρόνο, ώστε να προετοιμαστούν, πριν από τα τουρνουά. Είμαστε τυχεροί που κάποιοι παίκτες μας είναι συμπαίκτες σε ομάδες. Με την Παρί φτάνουμε μονίμως στο Final 4 και χάνουμε στο νήμα. Παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο, όπως η διαιτησία ή η σειρά των αγώνων. Ο ανταγωνισμός   έχει   αυξηθεί.   Για   παράδειγμα,   η   Μπαρτσελόνα   έχει   να   κατακτήσει   το Τσάμπιονς Λιγκ αρκετά χρόνια. Δεν προδικάζεται το αποτέλεσμα». 

-Θα ήθελες να κάνεις μια πρόβλεψη για το Παγκόσμιο;

«Αρχικά, ελπίζω να παιχτεί το Παγκόσμιο. Ή Γερμανία άκουσα ότι δεν θα ταξιδέψει, για να μην   επιβαρυνθούν   οι   παίκτες   ενόψει   των   Ολυμπιακών   Αγώνων.   Κάποιοι   παίκτες   είναι ανέτοιμοι, εξαιτίας των παύσεων, λόγω της πανδημίας. Είναι δύσκολο να κάνει κάποιος πρόβλεψη. Φαβορί παραμένουν η Νορβηγία και η Δανία. Θα ήθελα να δούμε κατά πόσο έχουν βελτιωθεί ορισμένες ομάδες, όπως οι Βραζιλία, Αργεντινή, Χιλή, καθώς επίσης και ηΑίγυπτος.   Πρόκειται   για   διαφορετικά   είδη   χάντμπολ.   Μ’   αρέσει   να   βλέπω   ΠαγκόσμιαΠρωταθλήματα».

ΕΡΩΤΗΣΗ GREEKHANDBALL.COM

-Τι   πρέπει   να   αλλάξει  στο  χάντμπολ   σε   επίπεδο  κανονισμών,   ώστε  να  ‘’ανοίξει’’  το χάντμπολ σε αγορές όπως οι ΗΠΑ, Κίνα ;

«Δεν είμαι υπεύθυνος μάρκετινγκ, για να γνωρίζω. Στο χάντμπολ δεν έχουμε ‘’καθαρούς’’κανονισμούς.   Θα   ήθελα   πιο   ξεκάθαρους   κανόνες,   για   να   είναι   πιο   εύκολο   να   το παρακολουθήσει   κάποιος.   Πολλές   φορές   προκαλείται   σύγχυση   με   τις   αποφάσεις   του διαιτητή. Υπάρχει πρόβλημα με τους κανονισμούς. Αυτό συμβαίνει συχνά με το ‘’παθητικό παιχνίδι’’. Μ’ αρέσει να παίζω και να βλέπω μπάσκετ. Θα ήθελα να δω αλλαγές και  στο 7-6, αλλοιώνει το χάντμπολ, είμαι ενάντια σε αυτό. Επίσης, θα ήθελα να δω να μπαίνει χρονικό όριο στις επιθέσεις. Επιπλέον θα ήθελα να δω αλλαγές στα στατιστικά, που είναι…άθλια. Στους θεατές του χάντμπολ αρέσουν τα στατιστικά, αλλά αυτά δεν είναι αντιπροσωπευτικά''.

ΕΡΩΤΗΣΗ GREEKHANDBALL.COM

-Ποιά είναι η άποψη σου για το 7-6 και την εφαρμογή χρονικού ορίου στην επίθεση; 

«Το 7-6 δεν μού αρέσει καθόλου, αλλάζει όλο το παιχνίδι, δεν είναι ελκυστικό. Σε πολλούς παίκτες δεν αρέσει. Πρόβλημα υπάρχει και με τις δίλεπτες ποινές».

ΕΡΩΤΗΣΗ GREEKHANDBALL.COM

-Κατέκτησες τα πάντα. Ποιός θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος σου;

«Είμαι τυχερός, περήφανος, ευγνώμων, που κατέκτησα τα πάντα στην καριέρα μου. Δεν γνωρίζω, αν υπάρχει διάδοχος, αλλά το εύχομαι, το ελπίζω. Πολλοί είναι οι καλοί παίκτες, όπως οι Ρεμουλέ, Ρίτσαρντσον, Σάγκοσεν. Ως θεατήςτου χάντμπολ, περιμένω για  να  δω τον  επόμενο μεγάλο  παίκτη. Είναι   καλό  να  έχουμε μεγάλα   ονόματα,   γιατί   προσελκύουν   νέους   φιλάθλους.   Το   μέλλον   θα   δείξει.   Είμαι ενθουσιασμένος, που έχω δει κορυφαίους παίκτες και έχω σταθεί δίπλα τους».

-Τι ρόλο έχει παίξει η οικογένειά σου σε όλο αυτό;

«Ο πατέρας μου με ‘’έσπρωχνε’’ πάντα προς το καλύτερο. Με την δική μου, την νέα μου οικογένεια, έχει ανοίξει ένας νέος… δρόμος, καθώς για εμένα δεν υπάρχει πλέον μόνο το χάντμπολ. Επίσης, πλέον βλέπω ότι η στάση μου απέναντι στα παιδιά, γενικά, όχι μόνο τα δικά μου, που με μιμούνται, έχει γίνει πιο υπεύθυνη».

-Πώς τα παιδιά σου αντιλαμβάνονται την κατάσταση γύρω από εσένα;

«Δεν νομίζω πως αντιλαμβάνονται την θέση μου στο παγκόσμιο χάντμπολ και τον ρόλο μου στην ομάδα. Οταν με βλέπουν στην τηλεόραση, παίρνουν την μπάλα και θέλουν να παίξουνχάντμπολ. Ο ένας γιος μου άρχισε να μαθαίνει χάντμπολ, προπονείται. Τα παιδιά μου είναι φίλαθλοι της  Εθνικής Γαλλίας και της Παρί Σ.Ζ. Ισως καταλάβουν για εμένα, σε μερικά χρόνια ».  

No comments