Αφιέρωμα στην ΑΕΚ του 1978 - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Αφιέρωμα στην ΑΕΚ του 1978

 Η ΑΕΚ ήταν από τις πρώτες ομάδες που ίδρυσαν τμήμα χάντμπολ ανάμεσα σε όσες ξέρουμε, το 1978, αλλά χωρίς συνέχεια. Έπαιξε σε τουρνουά  εκείνης της χρονιάς και ήταν αθλητής της ο Αντώνης Καλφαγιάν που προσχώρησε στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας όταν η ΑΕΚ δεν συνέχισε.

Ο έφορος του στίβου της ΑΕΚ Δημήτρης Πολυχρονόπουλος είχε την εντολή επίβλεψης  ( απο το ΔΣ της ΑΕΚ ) και προπονητής της ήταν ο γυμναστής του στίβου Πάνος Παπαδάκης.

'' Η ΑΕΚ με απόφαση του Δ.Σ. ίδρυσε και τμήμα χάντμπολ που είναι το έβδομο κατά σειρά μετά το ποδόσφαιρο, τον στίβο, το μπάσκετ, την ποδηλασία, το πιγκ πογκ και την πυγμαχία '' αναφέρει σε ρεπορτάζ του ο τότε συντάκτης της εφημερίδας ''ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ'' , Ν.Σ.Βελισσαράτος με ημερομηνία Σάββατο 8 Απριλίου 1978.

Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής πολύτιμα στοιχεία για την πρώτη ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ:

''Η ομάδα αυτή παρά την πρόχειρη προετοιμασία της και φυσικά την απειρία της έκανε αρκετά καλή εμφάνιση στον πρώτο της αγώνα  με την Λεόντειο και ας έχασε με 18-13 την περασμένη Τετάρτη  29 Μαρτίου 1978 στο τεραίν της νικήτριας.

Σήμερα η ομάδα διαθέτει 13 αξιόλογους για αρχή παίκτες από τους οποίους οι 11 εμφανίζονται σαν καθαρόαιμοι χαντμπολίστες. Μόνο ο Καλφαγιάν και ο  Σασσάνης είναι γνωστοί αθλητές άλλων αθλημάτων. Ο πρώτος παίζει μπάσκετ και ο δεύτερος είναι δεκαθλητής.

Η προπόνηση της ομάδας γίνεται στην Νέα Φιλαδέλφεια παράλληλα με την προπόνηση του στίβου.

Την όλη επίβλεψη του τμήματος έχει ο γνωστός προπονητής-καθηγητής φυσικής αγωγής κ. Πάνος Παπαδάκης που μας είπε : 

''Το τμήμα έχει ουσιαστικά ένα μήνα ζωής και η πρώτη εμπειρία της ομάδας ήταν ενθαρρυντική. Βέβαια απαιτείται μεγάλη προσπάθεια ακόμη μέχρι να αποκτήσει όλα εκείνα τα εφόδια που θα την καθιερώσουν. Το ευχάριστο είναι ότι στον πυρήνα  των 13 παικτών που είναι πιο προετοιμασμένοι συγκριτικά, προστίθενται όλο και νέα παιδιά. Αυτή η προσέλευση μας ενθουσιάζει ,γιατί θα έχουμε μεγάλη ευχέρεια επιλογής μελλοντικά, ώστε να μην χρειάζεται η έστω και προσωρινή , ενίσχυση της ομάδας του χάντμπολ από άλλα  αθλήματα που καλλιεργεί σήμερα η ΑΕΚ.

Με την πάροδο του χρόνου τονίζει ο κ. Παπαδάκης θα αποκτήσουμε και το τεραίν που μας χρειάζεται, γιατί πολύ σύντομα ο χώρος πίσω από τα ποδοσφαιρικά γκολποστ θα γίνει αντικειμενικά ανεπαρκέστατος για μια σοβαρή προετοιμασία.''

Την διοικητική κάλυψη της ομάδας χάντμπολ έχει ο έφορος στίβου κ. Δημ. Πολυχρονόπουλος.

Οι πρώτοι 12 παίκτες χάντμπολ της ΑΕΚ που πήραν το βάπτισμα του πυρός είναι οι πιο κάτω:

Διονύσης Μπατιστάτος: γεννήθηκε το 1958 στην Κεφαλλονιά, είναι φοιτητής και έχει ανάστημα 1.78.

Κυριάκος Σασσάνης: Εύβοια , 1959, σπουδαστής ΕΑΣΑ , 1.80

Αναστάσιος Κούκουρης: Αθήνα 1960, μαθητής ,1.78.

Ηλίας Μαργαρίτης: Αθήνα ,1962, μαθητής, 1.81.

Σπύρος Κατσώνης: Πάτρα, 1959, απόφοιτος γυμνασίου, 1.76.

Πρόδρομος Παλλόγλου: Αθήνα, 1958, φοιτητής, 1.79.

Κώστας Ντάτσης: Αθήνα 1958, φοιτητής, 1.75.

Αναστάσιος Λαζάρογλου: Κωνσταντινούπολη, 1959, σπουδαστής, 1.75.

Κώστας Αρκουδέας: Αθήνα, 1958, σπουδαστής, 1.83.

Δημήτριος Λυμπερόπουλος: Αθήνα, 1958, φοιτητής, 1.73.

Ανώνης Καλφαγιάν: Αθήνα, 1959, 1.93.

Εμμανουήλ Μαλιάκας: Αθήνα, 1958, φοιτητής, 1.80.

Στην ομάδα περιλαμβάνεται και ο Ζήσης Βαλαβανίδης που γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1951, είναι εργοδηγός και έχει ανάστημα 1.91.

Στον αγώνα με την Λεόντειο ο Καλφαγιάν πέτυχε τα 8 από τα 13 τέρματα και δύο ο Σασσάνης.

                                                                                    Ν.  Σ. ΒΕΛ.-  

Ο πρώτος ιστορικά αγώνας της ΑΕΚ έγινε την Τετάρτη  29 Μαρτίου 1978 στο ανοικτό γήπεδο - προαύλιο της Λεοντείου Σχολής για το τουρνουά εφήβων και έχασε από την Λεόντειο με 18-13. Στο γήπεδο αυτό παίχθηκαν πολλοί αγώνες ειδικά από τον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας.


Πηγή : Εφημερίδα ΔΙΚΕΦΑΛΟΣ

Ευχαριστίες: Αντώνης Καλφαγιάν.

Στη φωτο η πρώτη ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ  ( εφήβων το 1978 ) μαζί με τους αθλητές της Λεοντείου Σχολής μετά τον αγώνα για το τουρνουά εφήβων που έληξε με νίκη της Λεοντείου με 18-13.


Μανώλης Νεόφυτος 

No comments