H εισήγηση του Γιώργου Μπεμπέτσου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την αυξανόμενη δημοφιλία των beach sports - greekhandball.com

Τελευταία νέα

H εισήγηση του Γιώργου Μπεμπέτσου στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου για την αυξανόμενη δημοφιλία των beach sports



Σε διαδικτυακή ημερίδα του τμήματος Οργάνωσης και Διαχείρισης του Αθλητισμού της Σχολής Επιστημών Ανθρώπινης Κίνησης και Ποιότητας Ζωής του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, μίλησε ο διεθνής παρατηρητής και μέλος της Επιτροπής Beach Handball της EHF, Γιώργος Μπεμπέτσος. Ο κ. Μπεμπέτσος μίλησε, μεταξύ άλλων, για την καινοτομία των αθλημάτων παραλίας, την αυξανόμενη δημοφιλία τους, αλλά και για τα στοιχεία που τα κάνουν ελκυστικά.

Χαρακτηριστικά ανέφερε:

 «Τα τελευταία 20 χρόνια το ενδιαφέρον του αθλητισμού στράφηκε στην παραλία και τις αθλητικές δραστηριότητες που διεξάγονται στο νερό, την άμμο, το ανοικτό πεδίο ή σε συνδυασμό αυτών.Η ιδέα ήρθε ως τάση μιας νέας περιόδου, μία τάση, όμως, που ήρθε για να μείνει, με αρκετά αθλήματα παραλίας/άμμου να εντάσσονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των ολυμπιακών αγώνων ή άλλων αθλητικών διοργανώσεων με παγκόσμια απήχηση και στήριξη. Το concept τα αθλήματα να λαμβάνουν χώρα σε ένα πιο χαλαρό και θεαματικό περιβάλλον όπως αυτό της παραλίας, με αθλήματα στην άμμο, άλλα μέσα στο νερό, αλλά και ένα μίγμα αυτών, ενθουσίασε το κοινό, τους χορηγούς, την τηλεόραση και τους διοργανωτές».

Ο κ. Μπεμπέτσος για τις καινοτομίες που προσφέρουν τα αθλήματα παραλίας, πρόσθεσε:

«Μια καινοτομία που προσπάθησαν να περάσουν τα αθλήματα παραλίας/άμμου είναι το γεγονός πως μπορούσαν να παιχτούν από όλους, σε συνθήκες προσβάσιμες σε όλους χωρίς καμία ιδιαίτερη μετακίνηση ή προσπάθεια. Έγινε δηλαδή η προσπάθεια να μεταφερθεί το άθλημα στους ανθρώπους και όχι οι άνθρωποι στο άθλημα. Αυτή η ευκολία παροχής τους και η ευκολία παρακολούθησης τους ήταν ένας λόγος που η απήχηση τους με ένθερμους υποστηρικτές, τα κρατάει σε υψηλή θέση στην καρδιά του κοινού μέχρι σήμερα.

Είναι ευρέως γνωστό πως οτιδήποτε έχει να κάνει με την παραλία αποτελεί εύκολο προϊόν. Από το ξεκίνημα των αθλημάτων παραλίας, αρκετοί χορηγοί, εταιρίες και brands θέλησαν να προωθήσουν τα προϊόντα τους με το να στηρίζουν ενέργειες, πρωταθλήματα και διοργανώσεις αθλημάτων παραλίας. Σύντομα τα brands εμφανίστηκαν σε στολές και αξεσουάρ των αθλητών όπως φανέλες (bibs), γυαλιά κ.α. , ακόμα και σε απαραίτητα για το άθλημα αντικείμενα όπως μπάλες, σκάφη, κουπιά κτλ…

Ήταν πολύ πιο εύκολο για τις εταιρίες μάρκετινγκ να προωθήσουν ένα εποχιακό προϊόν τους στην παραλία, εκεί όπου δηλαδή το αγοραστικό κοινό θα είχε άμεση γνωριμία και επαφή με το προϊόν με σκοπό να το αγοράσει και να το χρησιμοποιήσει. Σε ένα πιο ευρύ φάσμα, οι εταιρίες βρήκαν αρκετά πρόσφορο έδαφος για την ανάπτυξη άμεσου marketing και την ανάπτυξη αθλητικού τουρισμού γύρω από τα αθλήματα παραλίας.

Δεν θα ήταν λάθος να πούμε πως το ίδιο το concept των αθλημάτων παραλίας, έγινε αυτούσιο ένα ισχυρό brand, που λειτούργησε ως δορυφόρος σε πολλές παράπλευρες ενέργειες και διοργανώσεις, πάντα της ίδιας φιλοσοφίας».

Σύμφωνα με τον κ. Μπεμπέτσο τα στοιχεία που τα κάνουν πιο ελκυστικά στο κοινό είναι:

 «Φαντασμαγορικές Εγκαταστάσεις: Γήπεδα που ανεξαρτήτως των διαστάσεων φαίνονται ελκυστικά στο κοινό, με φωτισμούς και κερκίδες σε ένα open air περιβάλλον.

Συνδυασμός αθλήματος με την φιλοσοφία της παραλίας: Ένας μίγμα συναισθημάτων αθλητικού ανταγωνισμού με την φιλοσοφία της παραλίας. Όλοι κάποτε έχουμε παίξει ένα τέτοιο άθλημα με τους φίλους μας σε διακοπές. Αυτό το οικείο συναίσθημα σε συνδυασμό με το ανταγωνισμό, ανεβάζει την αδρεναλίνη και κάνει το κοινό να ζητωκραυγάζει στις θέσεις του.

Αίσθημα γιορτής-Διοργανώσεις με φεστιβαλικό χαρακτήρα: Δυνατή μουσική και DJ sets, παρουσίαση αγώνα από καταξιωμένους presenters, animateurs και cheerleaders να δίνουν ρυθμό και παλμό, όλα συμβάλουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο στο να στηθεί από το μηδέν μια γιορτή, με κεντρικό πρωταγωνιστή το άθλημα.

Παράπλευρες διοργανώσεις: Με άξονα το κύριο event, δημιουργούνται πολλές ενέργειες που το πλαισιώνουν είτε εμπορικού είτε διαφημιστικού χαρακτήρα, ώστε να λειτουργούν όλα μαζί υποστηρικτικά και ο θεατής να μην κουράζεται και να παραμένει στην εγκατάσταση περισσότερο, με την επιλογή  να δει κι άλλα πράγματα.

Περίοδος διεξαγωγής: Το βασικότερο στοιχείο στην αποδοχή και επιλογή του κοινού είναι πως τα αθλήματα παραλίας είναι seasonal, διεξάγονται δηλαδή καλοκαιρινούς μήνες με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες.

Αθλητικός Τουρισμός: Κατά τη διάρκεια των ετών, βλέπουμε να δημιουργείται και ένα κλίμα αθλητικού τουρισμό με βάση τις διοργανώσεις του καλοκαιριού. Ένας συνδυασμός που δεν μπορεί παρά να αποτελέσει σύνολο αναμνήσεων αναψυχής, ψυχαγωγίας και αθλητικής δραστηριότητας

Κόστος παρακολούθησης-συμμετοχής: Ένα κίνητρο για το κοινό είναι το χαμηλού κόστους εισιτήριο παρακολούθησης αθλημάτων παραλίας ή και η δωρεάν παρακολούθηση πολλές φορές, δεδομένου πως ο χώρος διεξαγωγής είναι μια ανοιχτή εγκατάσταση προσβάσιμη σε όλους».

No comments