Μαυρωτάς: "Ο μεγάλος ασθενής του ελληνικού αθλητισμού είναι τα σωματεία" - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Μαυρωτάς: "Ο μεγάλος ασθενής του ελληνικού αθλητισμού είναι τα σωματεία"


Στην ιστοσελίδα "Sport24.gr" μίλησε ο  Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού,  Γιώργος Μαυρωτάς, απαντώντας, μεταξύ άλλων, σε ερωτήματα αναφορικά με το σύστημα αξιολόγησης “Χίλων”, τις επιχορηγήσεις που πρόκειται να δοθούν, τις επερχόμενες εκλογές στις Ομοσπονδίες, αλλά και τη διεξαγωγή των ηλικιακών μοριοδοτούμενων Πρωταθλημάτων. Ακολουθούν αποσπάσματα της συνέντευξης που παραχώρησε:


Για το σύστημα αξιολόγησης “Χίλων” και για την κατανομή της ετήσιας επιχορήγησης στις Ομοσπονδίες ανέφερε:

"Γενικά πιστεύω ότι ο “Χίλων” είναι μία καλή αρχή για να υπάρξει ένα σύστημα αξιολόγησης που θα συνδεθεί και με τις επιχορηγήσεις. Δεν οφείλεται στον “Χίλων” η μείωση των επιχορηγήσεων. Η σειρά των αποφάσεων ήταν αυτή που θα σας πω.

Τον περασμένο Νοέμβριο είπαμε ότι το ποσό των επιχορηγήσεων θα ήταν 17.700.000 ευρώ και λόγω Ολυμπιακής χρονιάς θα πάρουν οι Ομοσπονδίες ένα ποσό ακόμα, π.χ. 5 εκατομμύρια ευρώ και σύμφωνα με τον “Χίλων” θα έπαιρναν όλοι περισσότερα λεφτά και θα ήταν ευχαριστημένοι. Αυτά ίσχυαν μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου που έγινε και η παρουσίαση του προγράμματος. Μετά προέκυψαν ο κορονοϊός και η αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων. Οπότε έπρεπε να γίνει αλλαγή σχεδίου. Δεν χρειαζόταν να δώσουμε έξτρα λεφτά για την προετοιμασία αφού δεν θα υπήρχαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Έτσι, κρατήθηκε σταθερό το αρχικό ποσό που είχαμε πει ότι θα δώσουμε, δηλαδή τα 17,7 εκατομμύρια και τα υπόλοιπα χρήματα που θα πήγαιναν στην προετοιμασία ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων θα πάνε στα σωματεία.

Πάμε τώρα και στο κομμάτι των ποσοστών που αναλογούν στις Ομοσπονδίες. Όποιος το δει θα παρατηρήσει ότι είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά της παρουσίασης. Δεν υπήρξε καμία απολύτως παρέμβαση ούτε για τις εκλογές ούτε για να χτυπήσουμε κάποιον, ούτε οτιδήποτε. Όταν θα γίνουν οι αναμορφώσεις των προϋπολογισμών από τις Ομοσπονδίες θα δείτε ότι τα λεφτά που πήραν οι πρώτες οκτώ ήταν κατά μέσο όρο λιγότερα κατά 220.000 ευρώ και οι δαπάνες τους κατά μέσο όρο για ταξίδια των εθνικών ομάδων ήταν 420.000 ευρώ. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε οι περισσότεροι αγώνες έχουν αναβληθεί και νομίζω μόνο το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της γυμναστικής θα γίνει εντός του 2020. 

Για παράδειγμα, η ΚΟΕ σύμφωνα με τον αρχικό προϋπολογισμό της είχε υπολογίσει ένα ποσό που έφτανε τα 1,4 εκατομμύρια για ταξίδια των Εθνικών ομάδων και καλά έκανε. Τώρα, όμως, που έχουν αναβληθεί όλα αυτά τα ταξίδια, τα λεφτά θα τους μείνουν οπότε θεωρώ ότι μπορούν να βγάλουν άνετα τη χρονιά. Για να μην παρεξηγηθώ, αυτό που είπα δεν αφορά μόνο την ΚΟΕ, είναι για όλες τις Ομοσπονδίες απλά διαφέρουν τα ποσά".

Για το ενδεχόμενο επιπλέον επιχορήγησης στα σωματεία επεσήμανε:

"Υπάρχουν πάντα οι έκτακτες επιχορηγήσεις. Ας δούμε όμως πρώτα πως θα κυλήσει η χρονιά και τις αναμορφώσεις που θα κάνουν οι Ομοσπονδίες. Επαναλαμβάνω ότι ο μεγάλος ασθενής αυτή τη στιγμή του ελληνικού αθλητισμού δεν είναι οι Ομοσπονδίες, είναι τα σωματεία. Για να χρησιμοποιήσω κι έναν ιατρικό όρο τα σωματεία είναι στην εντατική και πρέπει να τα προσέξουμε. Τα σωματεία είναι τα βασικά κύτταρα του αθλητισμού και εάν νεκρώσουν θα νεκρώσει και όλη η πυραμίδα".

Για την εγγραφή στο μητρώο σωματείων είπε:

"Το μητρώο των σωματείων είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Είμαστε σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης για να φτιάξουμε το μητρώο των αθλητικών φορέων. Το οποίο είναι κάτι μεγαλύτερο και θα τελείωνε τον Σεπτέμβριο.


Από την άλλη το μητρώο των σωματείων είναι κάτι που έγινε γρήγορα για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τα σωματεία. Όχι, όμως με έναν οριζόντιο τρόπο. Έτσι, θα έπαιρναν τα ίδια λεφτά σωματεία “σφραγίδες” και σύλλογοι με εγκαταστάσεις, προπονητές, ακαδημίες. Αποφασίσαμε αυτό να γίνει με έναν τρόπο κριτηρίων. Όπως έγινε η αξιολόγηση στις Ομοσπονδίες μέσα από τον “Χίλωνα”, να γίνει κάτι αντίστοιχο και με τα σωματεία και να επιχορηγηθούν ανάλογα με την δραστηριότητά τους, με την ποιότητα και την δουλειά τους. Αυτό είναι ένα μεγάλο στοίχημα. Μέχρι στιγμής έχουν μπει περίπου 4.500 σωματεία και θα μας δώσει μία γενικότερη εικόνα του αθλητικού χάρτη της χώρας η οποία είναι χρήσιμη γιατί αν δεν μετρήσεις κάτι δεν μπορείς να το βελτιώσεις".

"Τα σωματεία βάζουν τα στοιχεία τους για να χρηματοδοτηθούν. Δεν θα χρηματοδοτηθούν τα αρεστά σωματεία, δηλαδή ανάλογα με το τι θα μπορούσε να ψηφίσει κάποιος στις εκλογές. Τα κριτήρια θα είναι ξεκάθαρα και ενιαία για όλους. Δεν πρόκειται να δοθούν λεφτά με έναν τρόπο υποκειμενικό ανάλογα με το εάν μου είναι αρεστός ο ένας ή ο άλλος. Θα πάνε τα χρήματα ανάλογα με τα έσοδα που μπορεί να έχει ένα σωματείο σύμφωνα με τους προϋπολογισμούς του, τι ανάγκες έχει, πόσους αθλητές και προπονητές έχει. Ειδικά οι προπονητές είναι ένα άναρχο τοπίο και τώρα υπάρχει μία καλή αφορμή για το δούμε".

Για τις επερχόμενες εκλογές στις Ομοσπονδίες, οι οποίες θα διεξαχθούν υπό τις αλλαγές του αθλητικού Νόμου (ηλικιακά όρια, θητείες) δήλωσε:

"Οι Νόμοι υπάρχουν για να βάζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο ο καθένας μπορεί να κινηθεί. Αυτή είναι και η δουλειά της Πολιτείας, να μην παρεμβαίνει, αλλά να δημιουργεί το πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορούν όλοι να κινούνται. Πάντα με τους ίδιους κανόνες για όλους και χωρίς να χρειάζεται εμείς να παίρνουμε θέση.

Νομίζω ότι η μεγάλη πλειοψηφία αυτό θα κάνει. Τώρα αν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θεωρούν ότι ένα αντάρτικο μπορεί να περάσει μέσα από τη δικαιοσύνη και την εφαρμογή των νόμων δεν νομίζω ότι έχουν καλούς συμβούλους και καλές προοπτικές".

Θεωρώ ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του αθλητή. Πρέπει να πάρουν περισσότεροι αθλητές θέσεις ευθύνης χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό είναι πανάκια. Εγώ πιστεύω στις ομάδες.

Στις Ομοσπονδίες, αλλά και γενικότερα, χρειάζονται καλές ομάδες ηγεσίας. Μέσα σε αυτές μπορεί τον πρώτο λόγο να τον έχει ένας αθλητής και να είναι εκείνος που εμφανίζεται προς τα έξω. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα σε Ομοσπονδίες του εξωτερικού και κυρίως στο μπάσκετ όπου έχουν προβεβλημένα ονόματα. Το ίδιο ισχύει και στην Παγκόσμια Ομοσπονδία στίβου όπου είναι ο Σεμπάστιαν Κόε. Δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όλοι αυτοί οι αθλητές είναι ικανοί να διοικήσουν, όμως έχουν δίπλα τους μια καλή τεχνοκρατική ομάδα.

Ένας πρώην αθλητής μπορεί να καταλάβει πιο εύκολα κάποια πράγματα γιατί τα έχει περάσει. Για αυτό λέω ότι είναι καλό να υπάρχουν περισσότεροι αθλητές στα κέντρα λήψεων αποφάσεων. Αν θέλετε να τους δώσουμε τα κίνητρα να ασχοληθούν. Οι περισσότεροι, επειδή ακριβώς βλέπουν ότι υπάρχουν στεγανά, λένε ότι δεν ασχολούνται.


Ένας από τους λόγους που ασχολήθηκα με την πολιτική ήταν και αυτός. Έλεγα ότι δεν γινόταν να είμαι απέξω συνεχώς και να κάνω κριτική στους πολιτικούς. Είπα στον εαυτό μου: “Μπες. Βρέξου. δοκίμασε και εσύ. Από το να κάθεσαι στον καναπέ σου είναι σίγουρα καλύτερα”. Μετά από αυτό θα μπορώ να πω ότι ξέρετε κάτι το προσπάθησα, δεν πέτυχα, αλλά τουλάχιστον προσπάθησα να κάνω κάτι. Δεν είναι πάντα εύκολο αυτό το πράγμα".

Για τους λόγους που η Κυβέρνηση όρισε τις Ομοσπονδίες ως αρμόδιες για τη συνέχιση των Πρωταθλημάτων υπογράμμισε:

"Δεν ήθελα να σταματήσει να χτυπά η καρδιά του αθλητισμού μέσα στο καλοκαίρι. Μάλιστα, αυτό συζητούσα με αθλητές του πόλο. Τους έλεγα από την στιγμή που δεν υπάρχουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες γιατί να μην πάει πιο μέσα στο καλοκαίρι η χρονιά.

Βέβαια, όλα αυτά είναι σε συνάρτηση με την εικόνα του κορονοϊού στη χώρα μας. Αν δούμε ξαφνικά τριψήφιου αριθμούς κρουσμάτων τότε αμέσως θα πούμε να κάνουμε μερικά βήματα προς τα πίσω. Η αλήθεια πάντως είναι ότι δεν ήθελα να σταματήσουν οι αγώνες.


Από εκεί και πέρα είναι θέμα των Ομοσπονδιών. Είναι διαφορετικό το ρίσκο του κάθε αθλήματος. Για παράδειγμα άλλο ρίσκο έχουν τα μαχητικά ή τα ομαδικά αθλήματα που έχουν τις επαφές και άλλο πχ η σκοποβολή και το τένις που ο ένας είναι εδώ και ο άλλος στην άλλη άκρη. Αυτός ήταν και ο λόγος που είπαμε σε κάθε Ομοσπονδία να αποφασίσει εάν θα συνεχίσει τις διοργανώσεις ή όχι πάντα στο πλαίσιο που ορίζει η Πολιτεία".

Για τη διεξαγωγή των μοριοδοτούμενων ηλικιακών Πρωταθλημάτων δήλωσε:

"Σίγουρα φέτος δεν θα υπάρχουν οι αλλαγές που προανέφερα γιατί δεν προλαβαίνουμε. Είναι μία ιδιαίτερη χρονιά και από την πλευρά μας θα προσπαθήσουμε να παρατείνουμε λίγο τις ημερομηνίες σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας . Στόχος μας είναι να υπάρξει παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για τη διεξαγωγή των ηλικιακών πρωταθλημάτων που είναι η 31η Αυγούστου.

Ήδη έχουν γίνει κάποιες συζητήσεις για το συγκεκριμένο θέμα. Βέβαια, δεν υπάρχουν οι διεθνείς διοργανώσεις και κάποιες παιδιά που ήταν φαβορί για ένα μετάλλιο έχασαν έτσι μια μεγάλη ευκαιρία. Έτσι είναι όμως η ζωή. Ο αθλητισμός σε μαθαίνει να διαχειρίζεσαι τις αντιξοότητες. Πρέπει να μάθεις να ξανασηκώνεσαι όταν πέφτεις. Πιστεύω πως αυτά τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία είτε με παλιότερες επιτυχίες είτε του χρόνου να διεκδικήσουν μία θέση στο πανεπιστήμιο.

Όπως προείπα από την πλευρά μας θα κάνουμε τα πάντα για να πάνε λίγο πιο πίσω οι ημερομηνίες και να γίνουν όσο το δυνατόν περισσότερα ηλικιακά πρωταθλήματα".




No comments