Ποιές ελληνικές ομάδες παίρνουν ευρωπαϊκά εισιτήρια και σε ποιά διοργάνωση δικαιούνται να αγωνιστούν - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Ποιές ελληνικές ομάδες παίρνουν ευρωπαϊκά εισιτήρια και σε ποιά διοργάνωση δικαιούνται να αγωνιστούν




Η σεζόν στο ελληνικό χάντμπολ έληξε και έφθασε, έτσι, η ώρα, ώστε να λυθούν απορίες σχετικά με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια, που δικαιούνται ομάδες (ανδρικές και γυναικείες) της χώρας μας. Το greekhandball.com παρουσιάζει τι ισχύει σε Άνδρες και Γυναίκες.


Άνδρες


Η Ελλάδα δεν θα έχει εκπρόσωπο στο VELUX EHF Champions League. Σε αυτό μετέχουν ομάδες από τις χώρες, που βρίσκονται στις πρώτες 9 θέσεις του ευρωπαϊκού ranking (σειρά κατάταξης), με βάση πόντους, που έχουν συγκεντρώσει από επιτυχίες-διακρίσεις τους. Την σεζόν 2020-21, η συγκεκριμένη διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί με 16 ομάδες και όχι με 32, όπως την σεζόν 2019-20. Παρ' όλα αυτά, θα εξακολουθήσει να υπάρχει σύστημα ομίλων.
Οι υπόλοιπες 16 ομάδες, που είναι επίσης πολύ ισχυρές, μαζί μ' εκείνες που θα δικαιούνταν συμμετοχή στο EHF Cup, όπως ονομαζόταν μέχρι και την αγωνιστική περίοδο 2019-20, θα λάβουν μέρος στο European Handball League (νέα ονομασία). Συνολικά, στη συγκεκριμένη διοργάνωση θα συμμετέχουν 24 ομάδες, σε γκρουπ. Στο European Handball League θα μετέχει η Πρωταθλήτρια ομάδα της Handball Premier, δηλαδή η ΑΕΚ, η οποία, για να προκριθεί στους ομίλους, θα πρέπει να αγωνιστεί σε προκριματικά. Είναι άγνωστο, όμως, ακόμα, από ποιόν γύρο θα εκκινήσει.
Στο EHF Cup (μέχρι τώρα ονομαζόταν Challenge Cup), που θα είναι η τρίτη τη τάξει κατηγορία διασυλλογικών διοργανώσεων, θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής οι ομάδες, που τερμάτισαν στη 2η, στην 3η και στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Handball Premier, δηλαδή οι Ολυμπιακός, Διομήδης Άργους, Αερωπός Έδεσσας ManDynamic.


Γυναίκες


Η Ελλάδα δεν θα έχει εκπρόσωπο στο DELO EHF Champions League, για τον ίδιο λόγο, που δεν θα έχει και στην αντίστοιχη διοργάνωση των Ανδρών και ο οποίος αναλύθηκε παραπάνω.
Στο European Handball League (δεύτερη τη τάξει κατηγορία διασυλλογικών διοργανώσεων), όπως θα ονομάζεται από την νέα σεζόν (μέχρι τώρα ονομαζόταν EHF Cup), θα μετέχουν 16 ομάδες και θα έχει 3 προκριματικούς γύρους. Σε αυτή την διοργάνωση, έχει το δικαίωμα να μετάσχει ο ΠΑΟΚ, ως Πρωταθλητής. Όμως, δεν έχει γνωστοποιηθεί, ακόμα, από ποιόν προκριματικό γύρο θα εκκινήσει την προσπάθειά του για πρόκριση στους ομίλους.
Οι ομάδες, που τερμάτισαν στην 2η, στην 3η και στην 4η θέση του βαθμολογικού πίνακα της Α1 Γυναικών στην Ελλάδα, έχουν το δικαίωμα να αγωνιστούν στο EHF Cup (μέχρι τώρα Challenge Cup). Επομένως, Νέα Ιωνία, Αναγέννηση Άρτας Φέτα Ήπειρος και Βέροια 2017, θα μπορούσαν να εκπροσωπήσουν την χώρα μας.


**Είναι πολύ σημαντικό να σημειωθεί πως ενδέχεται κάποιες ομάδες να μην επιθυμούν να δηλωθούν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Σε αυτή την περίπτωση, η ΟΧΕ διατηρεί το δικαίωμα να απευθυνθεί στην αμέσως επόμενη, στη βαθμολογική κατάταξη, ομάδα, χωρίς ωστόσο να είναι υποχρεωμένη να το πράξει. 
Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα, οι ομάδες που δικαιούνται θέση στο European Handball League, να δηλώσουν συμμετοχή στο EHF Cup (όπως θα ονομάζονται τη νέα σεζόν), εφόσον το αποδεχθεί η ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

No comments