Δρ. Δ. Χατζημανουήλ: '' Καλύτερα υγιείς αθλητές, παρά συμπιεσμένο τέλος, με ποικίλες επιπτώσεις για όλους '' - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Δρ. Δ. Χατζημανουήλ: '' Καλύτερα υγιείς αθλητές, παρά συμπιεσμένο τέλος, με ποικίλες επιπτώσεις για όλους ''



Ο Δρ. Δημήτρης Χατζημανουήλ, Επίκουρος Καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, στη Σχολή Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού, στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής & Αθλητισμού, Τομέας Αθλημάτων, Προπονητική Χειροσφαίρισης, απέστειλε στο greekhandball.com  την παρακάτω τοποθέτηση του σε ό,τι αφορά την προοπτική επανέναρξης των πρωταθλημάτων  :

'' Είναι γνωστό από τη βιβλιογραφία ότι όπως αναφέρει και ο Τσακλής (1997), χάνοντας μερικές ημέρες προπόνησης, μπορεί να επέλθει σημαντική μείωση στην απόδοση ενός αθλητή. Πιθανώς έτσι να  επηρεάζεται και η  γενικότερη απόδοση μίας ομάδας, έχοντας υπόψη ότι τα ομαδικά αθλήματα βασίζονται στην συνεργασία των συμμετεχόντων (Χατζηχαριστός, 2000). Επομένως νομίζω ότι γίνεται σαφές το γεγονός ότι η πολυήμερη αποχή από την ουσιαστική προπόνηση στο γήπεδο ή στο γυμναστήριο δημιουργεί μείωση της απόδοσης του χειροσφαιριστή και της ομάδας γενικότερα.

Προφανώς, δεν είναι αρκετό διάστημα  2-3 εβδομάδων για διοργάνωση αγώνων, νομίζω ότι κάτι τέτοιο είναι ανέφικτο εάν και εφόσον θέλουμε να έχουμε μια εικόνα ασφαλών διοργανώσεων. Σίγουρα από την άλλη πλευρά κατανοώ την άποψη των περισσοτέρων (αθλητών, προπονητών και παραγόντων) που αγωνιούν και προσμένουν την έναρξη των διοργανώσεων, όμως πάνω από όλα προέχει η σωματική υγεία των εμπλεκομένων ατόμων που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι αθλητές. Ξέρετε αυτή τη στιγμή οι αθλητές είναι και νιώθουν ως «θηρία στο κλουβί», όμως  έχουν και μερική άγνοια όσον αφορά στα επιστημονικά δεδομένα που αφορούν την ασφάλεια μιας έντονης δραστηριότητας. Το ίδιο συμβαίνει και με τους περισσότερους προπονητές που από την πλευρά τους θέλουν και ανυπομονούν να προπονήσουν τους αθλητές τους καθώς επίσης ανυπομονούν να συμμετάσχουν σε επίσημα παιχνίδια με τις ομάδες τους και να ολοκληρώσουν έτσι τις υποχρεώσεις τους.

Έχοντας υπόψη και παρακολουθώντας γενικότερα και τα άλλα αθλήματα στο εσωτερικό και εξωτερικό χώρο, θα ήθελα να πω ότι με τα σημερινά δεδομένα  θεωρώ ότι ένα ελάχιστο όριο προετοιμασίας θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 4 εβδομάδες. Κάτι τέτοιο για τα Ελληνικά δεδομένα είναι αδύνατον όταν σύμφωνα με τη ΕΜΥ ο μ.ο. θερμοκρασίας για τον Ιούνιο είναι για μεν τη Θεσσαλονίκη 26,8 οC και για την Αττική 27,5 οC. Αν αναλογιστούμε ότι σε αυτές τις θερμοκρασίες οι αθλητές θα αγωνίζονται και θα ασκούνται συχνά καθώς και ότι θα εφαρμόζουν δραστηριότητες υψηλής έντασης χωρίς να υπάρχει δυνατότητα μείωσης της θερμοκρασίας μέσω air condition στα γυμναστήρια, θεωρώ ανέφικτο αυτό το σενάριο.

Εν κατακλείδι θα ήθελα πω ότι είναι καλύτερα να έχουμε υγιείς αθλητές για την επόμενη αγωνιστική περίοδο παρά ένα συμπιεσμένο φετινό τέλος ενός πρωταθλήματος με πολλές και ποικίλες επιπτώσεις για όλους μας.  Είναι καλύτερα να επιβιώσει το άθλημα με τις λιγότερο δυνατόν επιπτώσεις παρά να νομίζουμε ότι θα επιβιώσει όταν το οδηγούμε τελικά σε καταστάσεις που δεν έχουν στοιχειοθετηθεί μέσα από σωστή επιστημονική τεκμηρίωση και εμπεριέχουν κινδύνους'' .

Βιβλιογραφία
Τσακλής, Π. (1997). Εισαγωγή στην ισοκινητική άσκη-
ση. Θεσσαλονίκη: University Studio Press.

Χατζηχαριστός, Δ. (2000). Γίνε πρωταθλητής. Αθήνα:
Διερευνητική Μάθηση.



No comments