Η πορεία του Α.Ο. Σερρών, μίας από τις πρώτες ομάδες του ελληνικού χάντμπολ, μέσα από το μοναδικό αρχείο του Μανώλη Νεόφυτου (pics) - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Η πορεία του Α.Ο. Σερρών, μίας από τις πρώτες ομάδες του ελληνικού χάντμπολ, μέσα από το μοναδικό αρχείο του Μανώλη Νεόφυτου (pics)



Ιστορίες, για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι, φέρνει στην επιφάνεια το greekhandball.com, μέσω του Μανώλη Νεόφυτου, ενός από τους πρώτους δημοσιογράφους που ασχολήθηκαν με το χάντμπολ.
Μέσα από το πλούσιο αρχείο του, τις αναμνήσεις του, αλλά και την χρονοβόρα για εκείνον προσωπική του έρευνα, ο κ. Νεόφυτος προσφέρει, για λογαριασμό της ιστοσελίδας μας, την δυνατότητα της αναδρομής στο μακρινό παρελθόν, με λεπτομέρειες, που για τους περισσότερους είχαν... χαθεί στον χρόνο, καθώς και με σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Από τα «μπαούλα» της ιστορίας, στις οθόνες σας...


*Σημειώνεται πως σε οποιαδήποτε, τυχόν, αναπαραγωγή (κειμένου ή και μεμονωμένων φωτογραφιών, ακόμα και σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης) ΠΡΕΠΕΙ να αναφέρονται ως πηγή, σε εμφανές σημείο, τόσο το greekhandball.com, όσο και ο Μανώλης Νεόφυτος. 



Ακολουθεί το κείμενο με την υπογραφή του Μανώλη Νεόφυτου:

«Ένας από τους πρώτους συλλόγους, που καλλιέργησαν το χάντμπολ στη χώρα μας, ήταν ο Αθλητικός Όμιλος  Σερρών, ο οποίος δεν υπάρχει σήμερα. Το 2001 συγχωνεύτηκε με τον Πανσερραϊκό.
Πρωτεργάτης αυτής της ομάδας ήταν ο Ελληνορουμάνος καθηγητής, Θανάσης Μαρινάκης, που έχει  φύγει από την ζωή, αλλά έχει αφήσει το στίγμα του. Ήταν, επίσης, γυμναστής στο ποδόσφαιρο, στο τένις και στην ενόργανη γυμναστική. Τα δυο παιδιά του, ο Άρης και ο Σπάρτακος, έπαιξαν για πολλά χρόνια στον Α.Ο. Σερρών. Πρόεδρος ήταν ο Βασίλης Μπιτζίδης και έφορος ο Δημήτρης Παπαδόπουλος.
Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Α.Ο. Σερρών ήταν το 1977 στο 1ο Πανελλήνιο τουρνουά στην Αθήνα μετέχοντας στον πρώτο όμιλο. Έχασε και τους 3 αγώνες από τον Πανελλήνιο 7-2, τον Ιωνικό Ν.Φ. 20-5, και την Γ.Ε. Ιωαννίνων 9-8 και συνεπώς αποκλείστηκε από την συνέχεια.
Ήταν παρών και στην 2η διοργάνωση, κατά την διάρκεια της οποίας έχασε στα προκριματικά από τον Αθηναϊκό με 8-6 και αποκλείστηκε.
Στο 1ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 1979, μετέχοντας στον Β' όμιλο, έχασε από τον Φίλιππο Βέροιας με 9-4 και με τον ΣΑΚΑ αναδείχθηκε ισόπαλος 14-14. Στους αγώνες κατάταξης για τις θέσεις 9-12, νίκησε τον Πανελλήνιο 14-12 και διεκδίκησε την 9η θέση από τον ΓΑΣ Έδεσσας (σ.σ. έχασε με 12-11) και κατετάγη 10ος. Το 1980 δεν πραγματοποιήθηκε Πρωτάθλημα, αλλά ο Α.Ο. Σερρών μετείχε σε τουρνουά της Θεσσαλονίκης. Νίκησε, αρχικά, τον Γ.Σ. Δράμας 23-7, έφερε ισοπαλία 10-10 με τον ΒΑΟ και για την 3η θέση έχασε από τον Αρχέλαο με 22-21, μένοντας 4ος ανάμεσα σε 7 ομάδες.




Η πρώτη ομάδα του ΑΟ Σερρών (1979): *αναφέρονται μόνο τα ονόματα των παικτών
Αγγελίδης Σταύρος, Μοναστηρίδης Νίκος, Μπιζόγλου Αναστάσιος, Πίτσιος Βασίλης, Κορέας Άρης, Καραπάλης Γιώργος, Σταματόπουλος Γιώργος, Απταλίδης Περικλής, Κοτσάμπας Απόστολος και Κοτσάμπας Απόστολος (ξαδέλφια), Κωνσταντίνου Στέλιος, Κοντόπουλος Βασίλης, Λεβέντης Στέργιος, Καλαντζής Γιώργος

Τα μικρά παιδιά, όμως, που έγραψαν μαζί του ιστορία, άρχισαν να μαθαίνουν τα μυστικά του αθλήματος το 1981-82. Την επόμενη σεζόν προκρίθηκαν στην τελική φάση του 1ου Πανελλήνιο Πρωταθλήματος Παίδων 1983, που έγινε στην Πεντέλη (γηπ. Χαλανδρίου) και πήραν την 5η θέση ανάμεσα σε 12 ομάδες νικώντας στον αγώνα κατάταξης την ΑΕ Εμποροϋπαλλήλων Αθηνών με 16-11. Στον όμιλό τους είχαν νικήσει  ΧΑΝΚ 14-10, Αρίωνα Μυτιλήνης 15-7, και Μεδεώνα Βοιωτίας 21-16. Έχασαν από Δούκα 17-16, αλλά και από τον Πρωταθλητή Κυχρέα Σαλαμίνας με 10-8.
Η ίδια ομάδα ήταν παρούσα και στο επόμενο Πρωτάθλημα Παίδων (1984), στο οποίο κατέκτησε την 8η θέση σε σύνολο 12 ομάδων. Νίκησε Φαίακα Κέρκυρας 18-8, Α.Ο. Μυτιλήνης 29-10 και τον μετέπειτα Πρωταθλητή, Φίλιππο Βέροιας με 16-9, αλλά ηττήθηκε στο κρίσιμο παιχνίδι από τον Αθηναϊκό με 18-17, καθώς και από τον Δούκα με 14-10. Έτσι, στην ισοβαθμία έχασε από τον Αθηναϊκό την 3η θέση του ομίλου και παίζοντας στην κατάταξη για την 7η θέση ηττήθηκε από τον Έσπερο Πάτρας με 19-15. Η 8η θέση σε αυτό το Πρωτάθλημα δεν πτόησε τους μικρούς του Α.Ο. Σερρών.


Πανηγυρική φωτογραφία του Α.Ο. Σερρών

Έναν χρόνο αργότερα, το 1985, ο Αθλητικός Όμιλος Σερρών άλλαξε κατηγορία, τα «μικρά» μεγάλωσαν και αναδείχθηκαν Πρωταθλητές Ελλάδας στο 5ο Πανελλήνιο Εφηβικό Πρωτάθλημα, που έλαβε χώρα στην πόλη τους. Αυτό το Πρωτάθλημα, όμως, δεν θα το ξεχάσει κανείς.
Στον όμιλό τους νικώντας Φοίνικα Πάτρας 17-11, Δούκα 17-14 και ΣΑ Κολλεγίου Αθάνας 17-15, τερμάτισαν στην 1η θέση. Και ενώ έπρεπε, σύμφωνα με την προκήρυξη, να διεκδικήσουν τον τίτλο με τον νικητή του άλλου ομίλου, τον Ιωνικό Ν.Φ., μετά από προφορική συμφωνία των ομάδων, που συμμετείχαν, αποφασίστηκε να παίξουν χιαστί οι δύο πρώτες των ομίλων με τις δυο δεύτερες. Έτσι και έγινε. Στους χιαστί αγώνες, η ομάδα των Σερρών έχασε από τον Φίλιππο Βέροιας με 13-10 και στον μικρό τελικό από τον Ιωνικό Ν.Φ. με 19-15.
Όμως, οι δύο πρωτοπόροι των αντίστοιχων ομίλων, Α.Ο. Σερρών και Ιωνικός, προσέφυγαν στα δικαστήρια και δικαιώθηκαν. Εννιά μήνες αργότερα, στις 12 Απριλίου του 1986, έγιναν οι δύο τελικοί. Ο Α.Ο. Σερρών νίκησε τον Ιωνικό Ν.Φ. με 23-22, στην παράταση (κανονική διάρκεια 17-17) και αναδείχθηκε Πρωταθλητής Ελλάδας. Αυτός ήταν ο μοναδικός τίτλος του Α.Ο. Σερρών στην ιστορία του.
Δύο χρόνια αργότερα, το 1987, η εφηβική ομάδα του Α.Ο. Σερρών, στο 7ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, έφθασε στον τελικό και ηττήθηκε από τον Φίλιππο Βέροιας με 23-14, κατακτώντας, έτσι, την δεύτερη θέση. Είχε νικήσει, στον όμιλό της, τον Κυχρέα Σαλαμίνας με 16-14, τον Αρίωνα Μυτιλήνης με 14-13 και την Αναγέννηση Άρτας με 25-20.
Την περίοδο 1987-88, η εφηβική ομάδα του Α.Ο. Σερρών ανακηρύχθηκε Πρωταθλήτρια του Β' ομίλου της Β' Εθνικής, τέσσερις αγωνιστικές πριν από την ολοκλήρωση του Πρωταθλήματος, αφού είχε ξεφύγει με 4 βαθμούς από τον δεύτερο, Γ.Σ. Δράμας (σ.σ. διαφορά, που έμεινε μέχρι το τέλος) και προβιβάστηκε στην Α' Εθνική. Συγκέντρωσε 37 βαθμούς με 18 νίκες, 1 ισοπαλία και 3 ήττες, τέρματα 618 υπέρ και 456 κατά. Είχε την καλύτερη άμυνα του Πρωταθλήματος και την δεύτερη καλύτερη επίθεση, μετά από τον Γ.Σ. Δράμας (689 γκολ).
Πρώτος σκόρερ της ομάδας ήταν ο Α. Τζελέπης, με 141 γκολ σε 21 αναμετρήσεις, 111 με σουτ (μ.ο. 6.71) και 30/43 πέναλτι. Δεύτερος ήταν ο Κώστας Αλεξιάδης, με 120 γκολ σε 20 αγώνες (μ.ο. 6 σε κάθε παιχνίδι), εκ των οποίων τα 82 με σουτ και 38 /50 με πέναλτι.
Τα «μεγάλα», πλέον, παιδιά ήταν οι Π. Θεοδωρίδης και Θ. Ανδρεάδης, Θ. και Στ. Χαραλαμπίδης, Τζελέπης, Μαστόρου, Γονίδης, Μελίσσας, Αλεξιάδης, Ζώργιος, Α. και Σπ. Μαρινάκης, Μίσιος, Κηπουρός, Τύλλιος, Μπάρας.



Στην πρεμιέρα της Α' Εθνικής, 1988-89, ο Α.Ο. Σερρών νίκησε, στην Αθήνα, τον Πανελλήνιο με 23-20 και η συνέχεια ήταν καταπληκτική. Τερμάτισε στην 7η θέση ανατρέποντας όλα τα προγνωστικά. Στο Κύπελλο, έφθασε στου 8 και αποκλείστηκε από τον Φίλιππο, με 30-23.
Ωστόσο, στην επόμενη αγωνιστική περίοδο (1989-1990) της Α1 (σ.σ. μετονομάστηκε από Α' Εθνική σε Α1), 1989-90, τερμάτισε 10ος και υποβιβάστηκε στη νέα κατηγορία, την Α2. Το 1990-91 στην Α2, τερμάτισε 5ος, το 1991-92 και το 1992-93 8ος, και το 1993-94 υποβιβάστηκε ως 11ος.
Όπως προαναφέραμε, το 2001, ο ΑΟ Σερρών συγχωνεύτηκε με τον Πανσερραϊκό, ενώ μετά από το 2006, ο παλαίμαχος αθλητής του και καθηγητής Φυσικής Αγωγής, Κώστας Αλεξιάδης, επανίδρυσε, υπό την σκέπη του Α.Ο. Σερρών, τμήματα υποδομής με αγόρια και κορίτσια, τα οποία μεταπήδησαν στον Πανσερραϊκό.


Η παιδική ομάδα στο 1ο Παννελήνιο Παιδικό Πρωτάθλημα του 1985. 
Πάνω αριστερά: Κώστας Αλεξιάδης, Θεόφιλος Χαραλαμπίδης, Σπύρος Μπαράς, Ηλίας Γονίδης, Νίκος Μαστόρου, Θωμάς Ανδρεάδης, Άρης Μαρινάκης. 
Κάτω αριστερά: Γιάννης Κηπουρός, Ευστράτιος Βικέντιος, Χρήστος Ζώργιος, Αργύρης Τζελέπης, Σίμος Μπάρκας, Ευστράτιος Χαραλάμπος.


Φωτογραφία από την Πεντέλη


Οι Πρωταθλητές στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων.
Πάνω αριστερά: Μπιτζίδης Βασίλης (Πρόεδρος), Χαραλαμπίδης Αθανάσιος (έφορος), Μίσσιος Σπύρος, Μαρινάκης Αθανάσιος (προπονητής), Χαραλαμπίδης Θεόφιλος, Αλεξιάδης Κώστας, Τζελέπης Αργύρης, Μαστόρου Νίκος, Αλεξιάδης Τριαντάφυλλος, Ζώργιος Χρήστος.
Κάτω αριστερά: Τζελέπης (πατέρας του Τζελέπη Αργύρη, παράγοντας της ομάδας), Γιώργος Μελίσσας, Χαραλαμπίδης Ευστράτιος, Γιάννης Κηπουρός, Ανδρεάδης Θωμάς, Μαρινάκης Άρης, Μαρινάκης Σπάρτακος».

No comments