Τρεις εκπαιδευτικοί, άνθρωποι του χάντμπολ, μιλούν στο greekhandball.com για το «άνοιγμα» των σχολείων - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Τρεις εκπαιδευτικοί, άνθρωποι του χάντμπολ, μιλούν στο greekhandball.com για το «άνοιγμα» των σχολείων



Το greekhandball.com επικοινώνησε με τρεις εκπαιδευτικούς, ανθρώπους του χάντμπολ, με αφορμή τις χθεσινές (29/04) ανακοινώσεις της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκης Κεραμέως, σχετικά με το σταδιακό «άνοιγμα» των σχολείων της Επικράτειας.



ΣΩΚΡΑΤΗΣ ΒΑΚΑΛΗΣ

«Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά...»

O κ. Σωκράτης Βακάλης, προπονητής των Ελπίδων Αμυνταίου (Α2 Γυναικών), εργάζεται στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Αμυνταίου, καθώς και στο Λύκειο Αμυνταίου.
Μιλώντας στην ιστοσελίδα μας, τόνισε: «Ακόμα είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, τα πράγματα παραμένουν δύσκολα. Τα παιδιά δεν είναι έτοιμα, ώστε να κρατήσουν τις αποστάσεις, γι' αυτό θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για νέα κρούσματα.
Βλέπουμε και στον δρόμο πώς λειτουργούν τα παιδιά, έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, περπατάνε σε παρέες, πολλές φορές είναι και... μαγκιά το να μην φοβούνται τον αόρατο κίνδυνο.
Η διατήρηση της απόστασης μέσα στις αίθουσες είναι εύκολη υπόθεση, όμως είναι αρκετά δύσκολη στους υπόλοιπους χώρους. Για παράδειγμα, στους διαδρόμους πώς θα συγκρατήσεις τα παιδιά; Η πολιτική ηγεσία πηγαίνει βλέποντας και κάνοντας».
Υπογράμμισε, επιπλέον: «Τα μαθήματα στα Δημοτικά συνεχίζονται με μεθόδους σύγχρονης εκπαίδευσης. Τα παιδιά αυτών των ηλικιών αισθάνονται ιδιαίτερη ανάγκη να εκτονωθούν, έχουν... τρελαθεί κλεισμένα μέσα στο σπίτι για τόσο καιρό. Δεν καταλαβαίνουν τίποτα, βήχουν, φτερνίζονται, αγκαλιάζονται, δεν είναι δυνατόν να έχουν συνείδηση του μέτρου.
Το θέμα με τα Δημοτικά είναι πολυσύνθετο, καθώς οι συγγενείς των παιδιών τα φέρνουν στο σχολείο και τα παίρνουν από αυτό, κυρίως οι παππούδες και οι γιαγιάδες, επομένως ο ιός μπορεί να μεταδοθεί σε ευπαθείς ομάδες».



ΣΟΦΙΑ ΝΑΪΣΙΔΟΥ

«Αφού θα πρέπει να πάμε στα σχολεία, ας συμπεριφερθούμε επαγγελματικά»

Η τεχνική διευθύντρια της Νέας Ιωνίας (Α1 Γυναικών), Σοφία Ναϊσίδου, εργάζεται στο Πρότυπο Λύκειο Αναβρύτων. Η κ. Ναϊσίδου σχολίασε στο greekhandball.com: «Το μάθημα της γυμναστικής είναι ιδιαίτερο. Προς το παρόν, δεν έχουν δοθεί ειδικές οδηγίες, όλα είναι σε πειραματικό στάδιο.
Δεν γνωρίζουμε πώς θα έρθουν τα παιδιά από τα σπίτια τους, με τι εικόνες και τι ακούσματα, όπως επίσης και αν θα έρθουν όλα. Αν, ακόμα, θα τα παρασύρει η εφηβική... τρέλα ή αν θα συμπεριφερθούν ώριμα. Σε αυτές τις ηλικίες, υπάρχει άγνοια κινδύνου. Ως καθηγητές, δεν έχουμε εκπαιδευτεί, βρισκόμαστε σε αναμονή οδηγιών».
Ανέφερε, επίσης: «Προσωπικά, είχα κατά νου ότι δεν θα χρησιμοποιήσω εξοπλισμό (π.χ. μπάλες), που να αλλάζει χέρια. Ίσως πηγαίνουμε, στο μάθημα της γυμναστικής, για τρέξιμο ή για περπάτημα στο δάσος, που είναι γύρω από το σχολείο. Έχουμε χώρο. Ο διαχωρισμός των μαθητών στα διαλείμματα θα είναι δύσκολη υπόθεση και δεν γνωρίζω, αν θα φορτιστούμε με αυτή την ευθύνη.
Αν, πάντως, έχει υπάρξει κάποιος προπονητής και έχει περάσει από δύσκολες καταστάσεις, θα μπορέσει να ανταπεξέλθει με μεγαλύτερη ευκολία σε αυτές τις συνθήκες.
Παρ' όλα αυτά, αφού θα πρέπει να πάμε στα σχολεία, ας συμπεριφερθούμε επαγγελματικά, ας είμαστε καλοί καθηγητές και ας προσπαθήσουμε να χαλιναγωγήσουμε την ορμή των παιδιών, κυρίως εκείνων της Τρίτης Λυκείου, που ήδη έχουν πιεστεί πολύ».



ΠΟΝΤΙΣΙΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

«Η ζωή πρέπει να συνεχιστεί»

Το greekhandball.com ήρθε σε επαφή και με τον κ. Χρήστο Ποντισίδη, ο οποίος είναι προπονητής στα αναπτυξιακά τμήματα (συγκεκριμένα στα εξής: Παμπαίδες Α', Παγκορασίδες Α', Παίδες) του Βορέα Αλεξανδρούπολης, ο οποίος ιδρύθηκε το 2017.
Ο ίδιος δουλεύει, ως γυμναστής, στο 1ο Γυμνάσιο Αλεξανδρούπολης και επεσήμανε στην ιστοσελίδα μας: «Οι εκπαιδευτικοί, σε αντίθεση με τους μαθητές, θα βρίσκονται κάθε 'μέρα στα σχολεία. Θα κάνουμε μάθημα με μισά τμήματα (14-15 παιδιά, δηλαδή). Αν και η χρήση της μάσκας είναι προαιρετική, εγώ θα φοράω. Δεν ξέρω τι θα γίνει με συναδέλφους, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.
Πάντως, θεωρώ πως είναι ρίσκο το γεγονός ότι ανοίγουν τα σχολεία, γιατί τα παιδιά μπορεί να κολλήσουν τον ιό, αλλά να είναι ασυμπτωματικά. Τι θα γίνει, όταν θα πάνε στους παππούδες, χωρίς να γνωρίζουν ότι είναι φορείς; Επιστρέφουν στα θρανία για ένα διάστημα μικρότερο από τρεις εβδομάδες. Η ζωή, παρ' όλα αυτά, πρέπει να συνεχιστεί».
Υπογράμμισε, επίσης: «Δεν ξέρουμε ακόμα, εάν θα επιτρέπεται η άσκηση στα σχολεία. Λέγεται πως θα επιτρέπεται σε ανοικτούς χώρους και εμείς, ως σχολείο, έχουμε ανοιχτό προαύλιο. Θα πρέπει να βάλω τα παιδιά ανά πέντε μέτρα και να ακολουθούν ατομικό ασκησιολόγιο ή θα επιτρέπονται ομαδικά αθλήματα; Δεν μας έχουν δώσει, ακόμα, καμία οδηγία για το μάθημα της γυμναστικής».

No comments