Δύο προπονήτριες - έμπνευση ανεβάζουν επίπεδο το διεθνές γυναικείο χάντμπολ - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Δύο προπονήτριες - έμπνευση ανεβάζουν επίπεδο το διεθνές γυναικείο χάντμπολ



Λιγοστές είναι, σήμερα, οι προπονήτριες στο κορυφαίο επίπεδο του χάντμπολ. Δύο από τις πιο αναγνωρίσιμες και πετυχημένες είναι οι Χέλε Θόμσεν και Αικατερίνα Αντριουσίνα, για τις οποίες η Διεθνής Ομοσπονδία χάντμπολ (IHF - International Handball Federation) δημοσίευσε αφιέρωμα.
Όσον αφορά στην Θόμσεν, μέχρι πρόσφατα καθοδηγούσε την Νορβηγική, Μόλντε, έπειτα από την θητεία της ως πρώτη προπονήτρια στην Εθνική ομάδα της Ολλανδίας, στην CSM Βουκουρεστίου, στην Εθνική ομάδα της Σουηδίας και στο δημοφιλές δανικό κλαμπ, Μίντχιλαντ. Η Θόμσεν έχει κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο με την Σουηδία (2014), το ασημένιο με την Ολλανδία (2016) και ξανά το χάλκινο, επίσης με την Ολλανδία (2017). Το 2019, η Αικατερίνα Αντριουσίνα, μαζί με τον Εμάνουελ Μαγιονάντε, διαδέχθηκαν την Θόμσεν στην Εθνική Ολλανδίας και οδήγησαν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας στην «πρωτιά», στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γυναικών της Ιαπωνίας. Τόσο η Θόμσεν, όσο και η Αντριουσίνα ήταν παίκτριες, πριν γίνουν προπονήτριες. Η Θόμσεν έπαιζε στη μεγάλη κατηγορία της Δανίας και η Αντριουσίνα ήταν ένα από τα αστέρια της Ρωσίας.



«Όταν είσαι προπονητής, είσαι ο αρχηγός της ομάδας. Στα μεγάλα κλαμπ, όταν δεν νικούν, είναι πιο εύκολο να φύγει ο προπονητής, παρά να... ξηλωθεί όλη η ομάδα. Θεωρώ πως ορισμένες φορές οι διοικήσεις απολύουν πρόωρα τους προπονητές, όμως αντιλαμβάνομαι ότι οι ομάδες βρίσκονται κάτω από μεγάλη πίεση», τόνισε η Θόμσεν μιλώντας στην ιστοσελίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας χάντμπολ και συμπλήρωσε ακόμα: «Δεν γίνεται να κλαις, όταν... καίγεσαι. Πρέπει να προσαρμοστείς στους κανόνες του παιχνιδιού. Αν θέλεις να είσαι ασφαλής, τότε καλύτερα να αναλάβεις μια ομάδα, που δεν μετέχει στο Τσάμπιονς Λιγκ ή στις κορυφαίες λίγκες».





Η Θόμσεν σημείωσε, επιπλέον: «Έχοντας δουλέψει σε συλλόγους, αλλά και σε Εθνικές, θα μπορούσα, πλέον, να πω ότι επιλέγω δουλειές, όταν αυτό, που πρόκειται να κάνω, κρίνω πως είναι πραγματικά θετικό για εμένα» και πρόσθεσε: «Επιθυμώ να περιτριγυρίζομαι, και μέσα στην ομάδα, από ειλικρινείς ανθρώπους. Επίσης, δεν θα ήθελα έναν συνεργάτη, που να είναι ίδιος μ' εμένα, αλλά να διαφέρει, να μην λειτουργεί με τον ίδιο τρόπο».



Από την άλλη, η Αντριουσίνα είναι, προς το παρόν, βοηθός προπονητή (σ.σ. του Εμάνουελ Μαγιονάντε), όμως η συνεισφορά της στις επιτυχίες των ομάδων, στις οποίες έχει εργαστεί (Ολλανδία, Μετζ), είναι ιδιαίτερα αξιοσημείωτη.



Η ίδια επεσήμανε: «Έχω μάθει πολλά από εκείνον (σ.σ. τον Μαγιονάντε), δουλεύει στο απόλυτο. Μού δίνει μεγάλη ευχαρίστηση το γεγονός πως θέλει να δουλεύει μαζί μου, προσπαθώ να κάνω ό, τι καλύτερο μπορώ, ώστε να τον βοηθώ. Ακούμε ο ένας τον άλλον, νομίζω πως είναι σημαντικό, ακόμη και αν δεν συμφωνούμε πάντα».
«Δεν παρατηρώ κάποια ιδιαίτερη ανισορροπία μεταξύ ανδρικού και γυναικείου χάντμπολ. Και στο γυναικείο χάντμπολ υπάρχουν καλοί μισθοί», ανέφερε η Αντριουσίνα απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

No comments