«Ημερολόγιο Καραντίνας» στο greekhandball.com: Ο Βασίλης Σκανδάλης υπογραμμίζει: «Ουδέν κακόν αμιγές καλού» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

«Ημερολόγιο Καραντίνας» στο greekhandball.com: Ο Βασίλης Σκανδάλης υπογραμμίζει: «Ουδέν κακόν αμιγές καλού»




Ένα εξαιρετικής ποιότητας κείμενο απέστειλε στο greekhandball.com ο προπονητής της Πυλαίας (Α1 Γυναικών), Βασίλης Σκανδάλης, για το «Ημερολόγιο Καραντίνας». Τον ευχαριστούμε θερμά για την συμμετοχή του.

«Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020,

Ημερολόγιο καραντίνας ημέρα… δεν έχει και πολλή σημασία

Τουλάχιστον δεν είμαστε μόνοι. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, δύο δισεκατομμύρια άνθρωποι σε 70 χώρες τελούν σε καθεστώς καραντίνας. Το παγκόσμιο… χωριό είναι, σχεδόν όλο, μέσα στο σπίτι του. Νομίζω ότι ποτέ στην ιστορία δεν έχει γίνει ξανά κάτι τέτοιο και σε τόσο μεγάλη κλίμακα. Όμως, υπάρχουν και οι δυσκολίες: υπηρεσίες , διακίνηση αγαθών, εμπόριο, αθλητισμός, τέχνη και πολλά άλλα, όλα σε λήθαργο.

Η αγωνία για την μετά κορωνοϊού εποχή είναι μεγάλη. Πώς θα είμαστε; Τι θα ισχύσει; Σοβαρά ερωτήματα εγείρονται για την επόμενη ημέρα. Ερωτήματα που κατά βάση έχουν να κάνουν με το άγχος του σύγχρονου ανθρώπου, του ανεπτυγμένου, κυρίως, κόσμου, με το τι θα απωλέσει από τα κεκτημένα. Βέβαια, για κάποιους άλλους ανθρώπους, που και σε καραντίνα ήταν, αλλά και βόμβες έπεφταν τριγύρω, το κύριο μέλημα  ήταν πώς θα βγουν ζωντανοί από όλο αυτό. Άλλες καταστάσεις θα πει κάποιος, ίσως. Όλες οι αγωνίες είναι σημαντικές.  Ωστόσο, αυτή η αγωνία έχει κυρίως να κάνει με τον τρόπο ζωής.

Η καραντίνα μπορεί να αποδειχθεί μία καλή ευκαιρία να αναθεωρήσουμε πράγματα και καταστάσεις, τουλάχιστον ως προς την σημασία τους, να σκεφθούμε λιγάκι περισσότερο  ποιά είναι τελικά τα σημαντικά και να ανακατατάξουμε τις προτεραιότητες στη ζωή μας. Εν τέλει είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε ειρήνη με τον εαυτό μας και τους γύρω μας. Να δούμε πέρα από το «εγώ», που προτάσσει η σύγχρονη αντίληψη, και να επιστρέψουμε στο εμείς.

Είναι ένα από τα καλά της εποχής αυτό, το να καταλάβουμε ότι δεν γίνεται να ζήσουμε μόνοι μας. Το είπε ο Αριστοτέλης αιώνες πριν, ο άνθρωπος είναι κοινωνικό ον. Δεν μπορεί μόνος του. Κι αυτό φάνηκε με περίτρανο τρόπο σε αυτή την πανδημία. Όλα κοινά, και η αρρώστια, και ο πόνος και η καραντίνα.

Ακόμη φάνηκε πόση ανάγκη έχει ο άνθρωπος  από ένα ενισχυμένο σύστημα δημόσιας υγείας,  προσιτό σε όλους, ένα κράτος αρωγό, που να το εμπιστεύεται, την επιστήμη και τους ανθρώπους της, για να αντιμετωπίζουν με ψυχραιμία και κριτικό πνεύμα ό, τι δύσκολο προκύπτει και παράλληλα, ένα εκπαιδευτικό σύστημα, που να εξασφαλίζει απρόσκοπτα γνώση και καλλιέργεια στα παιδιά και στους νέους.

Ακόμη χρειάζεται να σκεφτούμε την καταστροφή, που επιφέρει ο σύγχρονος τρόπος ζωής στον πλανήτη μας. Τις τελευταίες εβδομάδες πληθαίνουν τα δημοσιεύματα από όλο τον κόσμο για τη μείωση της ρύπανσης εξαιτίας της περιορισμένης ανθρώπινης  δραστηριότητας. Γεγονός, που πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπ’ όψη.

Τελικά, ουδέν κακόν αμιγές καλού. Καλή δύναμη και υπομονή σε όλους, με την ευχή να βρεθούμε ξανά όλοι στα γνώριμα μας μέρη, στα γήπεδα!».

No comments