«Ημερολόγιο Καραντίνας» στο greekhandball.com: Ο Γιώργος Χαλκίδης τονίζει «Η κανονικότητα, στην οποία θα επιστρέψουμε, δεν θα είναι και δεν πρέπει να είναι η ίδια» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

«Ημερολόγιο Καραντίνας» στο greekhandball.com: Ο Γιώργος Χαλκίδης τονίζει «Η κανονικότητα, στην οποία θα επιστρέψουμε, δεν θα είναι και δεν πρέπει να είναι η ίδια»



Ο τρίτος άνθρωπος του χάντμπολ, που μοιράζεται τις σκέψεις του μαζί μας, είναι ο Ομοσπονδιακός προπονητής και τεχνικός του Διομήδη Άργους, Γιώργος Χαλκίδης, ο οποίος έγραψε για το «Ημερολόγιο Καραντίνας» του greekhandball.com και τον ευχαριστούμε θερμά για την ανταπόκρισή του.

«Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020,

Η Ελλάδα στην εντατική, ο αθλητισμός και το χάντμπολ στα επείγοντα.

Θα είμαι ειλικρινής, πριν από μερικές εβδομάδες στο άκουσμα του κορονοϊού δεν πίστευα ότι ο κίνδυνος θα άγγιζε την Ελλάδα, αλλά και την Ευρώπη. Με ταχύτητες ρεκόρ έφτασε σε όλο τον πλανήτη και πλέον αντιμετωπίζεται ως πανδημία ή από κάποιους επιστήμονες και ειδικούς ως χημικός πόλεμος. Πρέπει να διαβάσεις και να ενημερωθείς αρκετά για να μάθεις την αλήθεια για το τι πραγματικά συμβαίνει.
Θα ξεκινήσω ανάποδα. Απαγόρευση της κυκλοφορίας ως επιτακτική ανάγκη, γιατί ο ιός εξαπλώνεται και μεταδίδεται ταχύτατα. Αυτό που με ενοχλεί είναι όλοι αυτοί οι ανεύθυνοι, που δεν έκαναν το καθήκον τους ως συμπολίτες, συνάνθρωποι, συναθλητές, αυτοί που γέμισαν τις παράλιες και τα πάρκα, αυτοί που πήγαν τριήμερο σε κάποιο νησάκι. Είναι οι ίδιοι που, συνήθως, ψάχνουν την εύκολη λύση και φροντίζουν φυγόπονα το προσωπικό τους συμφέρον. Αυτό είναι το στενάχωρο και τραγικό της υπόθεσης, καθώς η έλλειψη ατομικής ευθύνης μεταμορφώνεται σε δημόσιο κίνδυνο.
Κάποιος θα μού πει «έτσι ήταν πάντα». Ίσως η απουσία μου στο εξωτερικό, τα τελευταία 15 χρόνια, έχει θολώσει την δική μου πραγματικότητα. Ευτυχώς, όμως, η πλειονότητα των Ελλήνων έδειξε υποδειγματική συμπεριφορά, υπευθυνότητα και εναρμονίστηκε με τις υποδείξεις για την διακοπή της διασποράς του ιού.
Πριν από αυτό, ωστόσο, οι γείτονές μας, μάς ετοίμαζαν ακόμα μια έκπληξη. Μετά από την οικονομική και κοινωνική καταστροφή πολλών νησιών μας, με μια υβριδική απειλή και ένα είδος πολέμου με χιλιάδες «μετανάστες» να βρίσκονται στην αυλόπορτα του σπιτιού μας. Ξαφνικά στρατός και αστυνομία, μεταφέρονται στα βορειοανατολικά μας σύνορα.
Πραγματικά, θα ήθελα μέσα από τα μάτια των παιδιών μου και τις συνεχείς ερωτήσεις τους να σάς μεταφέρω το κλίμα του σπιτιού μου. Θα ανοίξει ξανά το σχολείο μας; Θα δούμε ξανά τον παππού και την γιαγιά; Θα πάμε ξανά προπόνηση; Κινδυνεύουμε από την εισβολή των μεταναστών στον Έβρο; Τι να απαντήσεις….
Βέβαια, μεγάλη αναθεώρηση προκύπτει σε πολλές απλές καθημερινές συνήθειες, οι οποίες απέκτησαν ξαφνικά μεγάλη αξία. Χρόνος με την οικογένεια, ένα επιτραπέζιο παιχνίδι, ένα μεσημεριανό φαγητό όλοι μαζί, μια συζήτηση. Μετά από πολύ καιρό μιλάμε με τον εαυτό μας, έχουμε χρόνο γι’ αυτόν και αναθεωρούμε πράγματα για την ζωή.
Μέσα σε όλον αυτό τον πανικό, ο αθλητισμός, το χάντμπολ και η Handball Premier. Προέχει η υγεία όλων, βασικά και δεν έχει μεγάλη σημασία ποιός θα είναι πρώτος, δεύτερος ή τελευταίος…
To Πρωτάθλημα βρίσκεται σε διακοπή, μέχρι νεωτέρας και καλούμαστε να διαχειριστούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Οι παίκτες γυμνάζονται a la cart στα σπίτια τους, στην ουσία μια συντήρηση και επαφή με τον αθλητισμό, γιατί δεν μπορεί τίποτα να αντικαταστήσει την ομαδική προπόνηση στο γήπεδο.
Η αλήθεια είναι πως θα ήθελα οι αγωνιστικές υποχρεώσεις να τελείωναν στο γήπεδο και όχι στο γραφείο ενός Υπουργείου με μια απόφαση, αλλά, όπως προανέφερα, προέχει η υγεία όλων.
Η κανονικότητα,  στην οποία θα επιστρέψουμε αργά ή γρήγορα, δεν θα είναι ίδια και δεν πρέπει να είναι η ίδια.
Ελπίζω να εμπεριέχει την ωριμότητα και την ησυχία της απομόνωσης αυτών των ημερών, την ενδοσκόπηση και την διάκριση του τί παραμένει σημαντικό σε μια δύσκολη στιγμή της ιστορίας μας, όπως αυτή που διανύουμε, αλλά και για τις επόμενες, που θα έρθουν.
Σκέφτεσαι, τελικά, πως ο ιός είναι, ίσως, εκτός από «δολοφόνος» και «διδάσκαλος».
Αφού πέσουν οι μάσκες, ας παραμείνουμε κοντά στις αληθινές αξίες της ελευθερίας, πέρα από κάθε φόβο και απειλή, πέρα από κάθε φυλακή του νου και της ψυχής μας.
Ας κρατήσουμε φωτεινούς οδηγούς τα ολυμπιακά ιδεώδη και την πνευματική διάσταση του αθλητισμού, ώστε να τα μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές….
Αν διατηρήσουμε την πνευματική μας διαύγεια ως έθνος θα βρούμε λύσεις, καθώς «Πάσα διαφωνία μεταξύ Ελλήνων είναι διαφωνία μεταξύ ηρώων», αναφερόμενος σε μια ρίμα ενός αρχαίου προγόνου.
Εύχομαι, λοιπόν, ΥΓΕΙΑ και ειρήνη και η ιστορική περίοδος, που διανύουμε, να είναι μια παρένθεση με τις λιγότερες απώλειες στη χώρα μας, στο… μέτωπο του κορονοϊού και σ’ εκείνο των συνόρων μας».

No comments