Ο πρόεδρος και ο προπονητής της Ποτάισα Τούρντα μιλούν αποκλειστικά στο greekhandball.com και συμφωνούν ότι ΄΄ η ομάδα τους στάθηκε άτυχη΄΄ - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Ο πρόεδρος και ο προπονητής της Ποτάισα Τούρντα μιλούν αποκλειστικά στο greekhandball.com και συμφωνούν ότι ΄΄ η ομάδα τους στάθηκε άτυχη΄΄


Το greekhandball.com μίλησε με τον Πρόεδρο της αντιπάλου της ΑΕΚ στο Τσάλεντζ Καπ, Ποτάισα Τούρντα, Φλάβιου Σασεάκ ( δεξιά ), όπως και με τον προπονητή της ρουμανικής ομάδας, Οράσιου Νικολάε Γκαλ  ( αριστερά ), οι οποίοι μάλιστα φωτογραφήθηκαν για όλους όσοι ενημερώνονται από τον ιστότοπο μας, καθώς, συνέπεσε να είναι μαζί όταν καλέσαμε στο κινητό του, τον Πρόεδρο Σασεάκ, που αλλού από το γήπεδο της Ποτάισα...
Ο 38χρονος δικηγόρος, Σασεάκ, είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από την τεράστια επιτυχία που έχει σημειώσει η Ποτάισα, η ομάδα μιας πόλης με πληθυσμό 47.000 κατοίκων, στον ρουμανικό Βορρά, 6 ώρες μακριά από το Βουκουρέστι, εγκλωβισμένη ανάμεσα στην Τιμισοάρα και την Κλουζ.
΄΄ Αρχισα να παίζω χάντμπολ στις υποδομές της Ποτάισα, σε ηλικία 10 ετών και το 2000, όταν αποφασίσθηκε να αγωνισθούμε σε πρωτάθλημα, μπήκα στο Πανεπιστήμιο, στην Νομική, αλλά, μόλις 3 χρόνια μετά, ήμουν πλέον παίκτης και παράλληλα πρόεδρος της ομάδας που είναι όλη η ζωή μου΄΄ μας είπε ο, πανέξυπνος, Σασεάκ που έγινε πρόεδρος της Ποτάισα σε ηλικία 21 ετών και παραμένει εδώ και 17 χρόνια στον ίδιο ρόλο.
΄΄ Η ομάδα είναι σαν μία μεγάλη οικογένεια και εγώ είμαι ο πατέρας της, όχι ο πρόεδρος της, έτσι την βλέπω...Μεταγραφές δύσκολα κάνουμε πιο πολλές από 2-3 κάθε χρόνο. Δεν αφήνω να φύγουν καλοί παίκτες και καλά παιδιά. Δεν θέλω να τους χάνω. Εχω τους ίδιους παίκτες για 7, 8, 10 χρόνια. Το 2008 ήθελα να σταματήσω από παίκτης, αλλά, έμεινα ενεργός μέσα στο γήπεδο έως το 2010, χάρη στον Οράσιους Γκαλ, που ήλθε στο σπίτι μου, με έπεισε να συνεχίσω και κάναμε μαζί μία νέα αρχή, που κρατά έως σήμερα. Είμαστε παρέα για 12 χρόνια. Εγώ στο διοικητικό κομμάτι, εκείνος στο αγωνιστικό. Η συνταγή αποδίδει...Εγιναν αλλαγές, οργανωθήκαμε, φτιάξαμε την Ακαδημία μας και έχουμε μία πετυχημένη ομάδα. Η Ποτάισα είναι η καρδιά μου και το χάντμπολ χόμπι και μεγάλο πάθος. Ευτυχώς με καταλαβαίνει η γυναίκα μου, που επίσης είναι δικηγόρος ενώ και ο πατέρας μου, που ήταν ποδοσφαιριστής στην Γαλάτσι, μου έδωσε έμπνευση. Για μία πόλη σαν την δική μας, είναι ένα θαύμα όλα όσα έχουμε πετύχει΄΄.
Για τον Σασεάκ, ο 50χρονος σήμερα Γκαλ είναι το είδωλο του : ΄΄ Είναι και εκείνος παιδί της Τούρντα. Στα 16 του έφυγε για την Τιμισοάρα και την βοήθησε ώστε να γίνει το 1991, η πρώτη ομάδα εκτός Βουκουρεστίου η οποία κατέκτησε το πρωτάθλημα στη Ρουμανία ενώ έκανε μεγάλη καριέρα για 8 χρόνια στην Γερμανία και στη συνέχεια γύρισε για την Κλουζ. Σούπερ επαγγελματίας, μεγάλος πλέι μέικερ τον οποίο ως έφηβος προσπαθούσα να αντιγράψω. Οταν τον συνάντησα για πρώτη φορά, ως παίκτη της Κλουζ, συγκινήθηκα όταν του έσφιξα το χέρι. Και η ζωή το έφερε, μέσω ενός κοινού γνωστού, να συστηθούμε μετά από μερικά χρόνια και να γίνουμε συνεργάτες στην Ποτάισα.  Νιώθω πολύ τυχερός που με εμπιστεύθηκε. Μαζί φτιάξαμε το θαύμα της Ποτάισα, με την βοήθεια φυσικά των τοπικών αρχών της Τούρντα και των χορηγών΄΄.


Για τον Πρόεδρο Σασεάκ ( φωτο ) , η προσπάθεια της Ποτάισα απέναντι στην ΑΕΚ θα είναι πιο δύσκολη, σε σχέση με το το 2018, όπως είπε στο greekhandball.com : ΄΄  Για πολλούς λόγους, δεν είναι εύκολο να επαναληφθεί η ιστορία. Πριν, από όλα, η ΑΕΚ είναι πολύ καλύτερη ομάδα, πλέον. Είναι η πιο ισχυρή ΑΕΚ στην ιστορία της και έχει πολλούς καλούς ξένους παίκτες, όπως και εξαιρετικούς Ελληνες. Ενισχύθηκε μάλιστα με τον Ρουμάνο Κριτσιτόιου, τον οποίο θέλαμε και εμείς, ωστόσο, δεν μπορέσαμε να πάρουμε, γιατί προτίμησε την ΑΕΚ. Σταθήκαμε άτυχοι με την κλήρωση, καθώς, δεν θέλαμε την ΑΕΚ. Ελπίζαμε ότι θα την βρίσκαμε στον τελικό. Εγινε αυτό που φοβόμασταν. Σεβόμαστε πολύ την ΑΕΚ, Ξέρουμε ότι έκανε επενδύσεις, όπως και ότι έχει  καρδιά ως ομάδα, αλλά και θερμό όσο και πιστό κοινό. Αναπτύσσεται στο χάντμπολ, μεγαλώνει και είναι τιμή μας ότι θα παίξουμε μαζί της. Η Ποτάισα είναι λίγο καλύτερη από ότι ήταν 2 χρόνια πριν. Κάναμε μεταγραφές, έχουμε δυναμώσει. Η πρόκριση είναι 50-50 % και οι συναντήσεις μας αμφίρροπες. Είδαμε ότι η ΑΕΚ απέκλεισε, χωρίς ήττα, την Ντράμεν, ότι κέρδισε εκτός έδρας τον Ολυμπιακό. Ολα αυτά μας επιβεβαιώνουν ότι είναι πολύ επικίνδυνη΄΄.

Σύμφωνα με τον προπονητή Γκαλ ( φωτο ), που τοποθετήθηκε στο greekhandball.com με διερμηνέα τον Πρόεδρο της ομάδας του, δοθέντος ότι δεν μιλά αγγλικά και εμείς δεν γνωρίζουμε γερμανικά, η κλήρωση δεν ήταν καλή για την Ποτάισα : ΄΄ Η ΑΕΚ είναι πολύ δυνατή ομάδα, σαφώς ενισχυμένη και είναι το φαβορί ώστε να κατακτήσει το Τσάλεντζ Καπ. Το πρώτο ματς στην Αθήνα, θα είναι σημαντικό, αποφασιστικό. Η ΑΕΚ είναι πάρα πολύ καλύτερη σε σχέση με τον τελικό του 2018, τα αποτελέσματα το δείχνουν. Και το κυριότερο ; Η ΑΕΚ έχει πείνα για ρεβάνς και συναισθηματικά, διαθέτει ένα ακόμα δυνατό εφόδιο. Δεν είναι καλή η κλήρωση. Το μόνο θετικό είναι ότι στη ρεβάνς θα παίξουμε στο γήπεδο μας. Θα προσπαθήσω να έλθω στην Αθήνα, ώστε να δώ την ΑΕΚ προτού την αντιμετωπίσουμε, όμως, σε κάθε περίπτωση θα συγκεντρώσουμε όλα όσα πρέπει να μάθουμε για την σπουδαία ελληνική ομάδα΄΄.


Νίκος Δελαγραμμάτικας


No comments