Ο Πρόεδρος της ΟΧΕ Κώστας Γκαντής υποστηρίζει : ΄΄ Το χάντμπολ βγαίνει πιο δυνατό από την κρίση και περιμένει μεγαλύτερη πρόοδο ΄΄ - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Ο Πρόεδρος της ΟΧΕ Κώστας Γκαντής υποστηρίζει : ΄΄ Το χάντμπολ βγαίνει πιο δυνατό από την κρίση και περιμένει μεγαλύτερη πρόοδο ΄΄


Σε συνέντευξη του στο sport-fm.gr, ο Πρόεδρος της ΟΧΕ Κώστας Γκαντής αναφέρθηκε στα ζητήματα που αφορούν το άθλημα και στα επιμέρους σημεία της, τοποθετήθηκε ως εξής :       

ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΑΔΑ 

«Όταν… έπεσε στο τραπέζι η ιδέα της 17ης Μεσογειάδας, ζητήσαμε να την φιλοξενήσουμε στην Ελλάδα ως ένα μεγάλο τεστ πριν το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων του 2021 που θα διοργανωθεί στην Αθήνα και 20 χρόνια μετά το μεγάλο τουρνουά χάντμπολ στην Αττική (EURO 2000 Νέων). Εκτιμούσαμε ότι θα πάρουν μέρος 10 Εθνικές ομάδες, ωστόσο τελικά συμμετείχαν 14, κάτι που μόνο ευχάριστο ήταν. Η διοργάνωση πήγε εξαιρετικά καλά, η δυναμικότητα των Εθνικών ομάδων και το συνολικό τους επίπεδο τους, ήταν και υψηλό και ποιοτικό.
Έτσι η Εθνική μας ομάδα είχε την δυνατότητα να αντιμετωπίσει εκπροσώπους και από τις τρεις ηπείρους (Ευρώπη, Ασία, Αφρική) και αποκόμισε μια πολύ σημαντική εμπειρία για την συνέχεια. Οργανωτικά τα δύο γήπεδα (ΟΑΚΑ και ΔΑΚ Κορυδαλλού) λειτούργησαν από το πρωί μέχρι το βράδυ και έτσι δοκιμάσαμε και εμείς τις δυνατότητές μας. Θεωρώ ότι όλα κύλησαν πολύ καλά, δεν υπήρξε ούτε ένα παράπονο από τις αποστολές, ενώ χαρακτηριστικές ήταν και οι δηλώσεις των εκπροσώπων των ξένων Ομοσπονδιών και φυσικά του Προέδρου της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας Ζόραν Ραντόισιτς και του Προέδρου της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δόκτωρ Μουσταφά Χασάν.
Είναι αλήθεια πως είχαμε χαμηλό πλασάρισμα σε σχέση με αυτό που πιστεύαμε και περιμέναμε. Έχουμε όμως ενάμιση χρόνο δουλειάς μπροστά μας ενόψει του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, ενώ μεσολαβεί και το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του καλοκαιριού, από το οποίο έχουμε υψηλές προσδοκίες. Στο πλαίσιο της Εθνικής ομάδας Εφήβων λειτουργεί ένας πλήρες επιτελείο, υπάρχουν παίκτες με ταλέντο και η ομοσπονδία παρέχει στην ομάδα ότι χρειάζεται. Εύχομαι στο Παγκόσμιο το 2021 σε αγωνιστικό επίπεδο η Εθνική μας να δώσει αυτό που λείπει από το ελληνικό χάντμπολ και ελπίζω το αποτέλεσμα στην Μεσογειάδα να ήταν μια κακή… παρένθεση και όχι η πραγματικότητα».

ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΤΟΥ 2021

«Υπάρχει Οργανωτική Επιτροπή που έχει συστηθεί και ασχολείται με το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Είμαστε ακόμα σε αρχικό στάδιο, όμως θα ανεβάσουμε ρυθμούς το επόμενο διάστημα. Τα γήπεδα και οι ημερομηνίες των αγώνων έχουν σχεδόν κλείσει, είμαστε εν αναμονή του κλιμακίου της Διεθνούς Ομοσπονδίας για την προγραμματισμένη επιθεώρηση και έπειτα θα ακολουθήσουν ανακοινώσεις. Τις επόμενες εβδομάδες θα οριστικοποιηθούν τα θέματα διαμονών-διατροφών οι μετακινήσεις, το προσωπικό που θα απασχοληθεί, οι χορηγίες και φυσικά το πρόγραμμα εθελοντισμού. Δεν νομίζω ότι έχει ξαναγίνει σε κανένα άθλημα τόσο μεγάλο τουρνουά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Αθήνα. Θα πρέπει να αναλογιστεί κανείς ότι θα πάρουν μέρος 32 ομάδες. Δυστυχώς είναι μια πόλη πολύ δύσκολη για μεγάλα events, άρα είναι μια πρόκληση όχι μόνο για το χάντμπολ, αλλά και όλο τον ελληνικό αθλητισμό, ειδικά το καλοκαίρι που θα υπάρχει και μεγάλος όγκος τουριστών».

ΓΙΑ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΡΙΟ ΣΤΟ ΣΕΦ

«Η διαδικασία εξεύρεσης προπονητηρίου και γενικά γηπέδου, έχει ξεκινήσει από την εποχή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Παλεύουμε χρόνια και κατορθώσαμε μετά από μεγάλη προσπάθεια να ανοίξουμε την αίθουσα «Γ. Κασσιμάτης» στο ΟΑΚΑ, την οποία χρησιμοποιούμε εκ περιτροπής, ωστόσο μέχρι τώρα δεν είχαμε κατορθώσει να αποκτήσουμε έναν χώρο υπό τον πλήρη έλεγχό μας, 24 ώρες το 24ωρο. Από εδώ και πέρα με το προπονητήριο που μας δόθηκε στο complex του ΣΕΦ, θα μπορέσουμε σε συνδυασμό με τον γήπεδο της Μίκρας στη Θεσσαλονίκη(Σπίτι του Χάντμπολ) να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα ανάπτυξης που πρότεινε ο στρατηγικός σύμβουλος της ΟΧΕ Γκι Πετιτζιράρ μαζί με τους τεχνικούς μας συμβούλους.
Αυτά τα τρία γήπεδα είναι τα μόνα αμιγώς για χάντμπολ στην Ελλάδα. Τα δύο από αυτά είναι στην Αττική και μάλιστα άνοιξαν την τελευταία τετραετία. Αυτό αποτελεί μία μεγάλη κατάκτηση για το χάντμπολ και ένας στρατηγικός στόχος της διοίκησης της ομοσπονδίας που επιτεύχθηκε, αλλά θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε.
Επιβάλλεται στο ΣΕΦ να γίνει σύμπραξη με σωματεία του χάντμπολ για να εξυπηρετηθούν και αυτά, αλλά και να μπορέσει να διαμορφωθεί και να συντηρηθεί το γήπεδο, όπως έγινε στο ΟΑΚΑ.
Τα σωματεία της Αττικής και ειδικά τα μεγάλα, όπως ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη εγκαταστάσεων, σε αντίθεση με τις ομάδες της περιφέρειας και της Θεσσαλονίκης. Δεν έχουν τους χώρους που θα ήθελαν, με βάσει την δυναμική των ανδρικών τους ομάδων αλλά και τις ανάγκες των ακαδημιών τους. Για να διαδοθεί ακόμα περισσότερο το άθλημα πρέπει να έχει ίσες ευκαιρίες ανάπτυξης. Δηλαδή πρέπει να ανοίξουν και άλλα γήπεδα, διότι το χάντμπολ έχει πρόσβαση πανελλαδικά μόνο στο 30-35% των γηπέδων της χώρας. Τα περισσότερα έχουν φτιαχτεί μόνο για μπάσκετ- βόλεϊ, ενώ στα άλλα που έχουν διαστάσεις χάντμπολ, παρατηρείται συσσώρευση ομάδων και δεν υπάρχουν διαθέσιμες προπονητικές ώρες.
Η Πολιτεία μέσω του Υφυπουργού Λευτέρη Αυγενάκη έχει κατανοήσει τις ανάγκες μας και προχωρά στην επίλυση τους. Η αλήθεια είναι ότι το προπονητήριο θα μας δώσει πολλές ανάσες, αλλά δεν μας λύνει το πρόβλημα των εγκαταστάσεων που είναι τεράστιο, αφού η Εθνική Ανδρών παραμένει χωρίς… σπίτι στην Αττική για να αγωνίζεται στα επίσημα παιχνίδια της.
Οι μόνες έδρες που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε βάσει προδιαγραφών (πχ αντικριστές κερκίδες και αγωνιστικός χώρος 40Χ20 με αποστάσεις ασφαλείας) για τις Εθνικές ομάδες, βρίσκονται στην Βόρεια Ελλάδα. Τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιούμε με την στήριξη του Δήμου Κοζάνης και της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας το κλειστό της Λευκόβρυσης».

ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

«Γνωρίζοντας καλά ότι η διοικητική αστάθεια είναι ότι χειρότερο για την αθλητική αυτονομία του χάντμπολ, βασική προϋπόθεση ανατροπής κάθε λειτουργίας και εφαρμογής προγραμματισμού, τα σωματεία και ο κάθε παράγοντας ξεχωριστά όλα αυτά τα χρόνια δημιούργησαν μία ισχυρή συλλογικότητα, η οποία καθορίζει τις τύχες του αθλήματος από το 2000 και μετά.
Υπενθυμίζω ότι υπήρξαν στην ιστορία του χάντμπολ περίοδοι αστάθειας, τις οποίες τις πλήρωσε ακριβά. Τα τελευταία χρόνια το άθλημα διοικείται με σταθερότητα σε μία περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης. Τα αποτέλεσμα της σταθερότητας καταδεικνύουν και την υψηλή θέση του χάντμπολ τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
Άρα λοιπόν, οι εκλογές του 2020 θα είναι μια διαδικασία στην οποία θα συμμετέχουν όλοι οι παράγοντες του αθλήματος και μέσα από διάλογο, θα προκύψει και το νέο Δ.Σ. που θα αναλάβει την διοίκηση του αθλήματος για την τετραετία 2020-2024.
Μέχρι τότε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε στον προγραμματισμό μας που εστιάζεται στην εύρεση γηπέδου για τις Εθνικές ομάδες στην Αττική αλλά και την άρτια διεξαγωγή του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων του 2021. Τότε θα έχει ολοκληρωθεί ο προγραμματισμός που ξεκίνησε πριν έξι χρόνια».

ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ 

«Στην Handball Premier το επίπεδο ανέβηκε αισθητά. Βοήθησε η είσοδος του Ολυμπιακού, η ανοδική πορεία της ΑΕΚ, η σταθερή παρουσία του ΠΑΟΚ, συλλόγων δηλαδή που έχουν μαζί τους μεγάλο όγκο οπαδών. Φυσικά έχουμε και τα σωματεία της περιφέρειας που είναι η βάση των πρωταθλημάτων μας. Βλέπουμε να φιγουράρουν ψηλά στην βαθμολογία ο Αερωπός Έδεσσας, ο Διομήδης Άργους, η Δράμα. Έχουμε σταθερές αξίες όπως ο Δούκας, η Πυλαία που έχει κερδίσει την δική της θέση στην κατηγορία. Επέστρεψε ο ιστορικός Ιωνικός και μαζί με τον Φίλιππο Βέροιας, τον Άρη Νικαίας και τον Φαίακα Κέρκυρας συνθέτουν μία τετράδα που δίνει άλλο χρώμα στο πρωτάθλημα.
Στην Α1 Γυναικών τα πράγματα είναι αλλιώς, με τους ΠΑΟΚ και ΟΦ Νέας Ιωνίας να ξεχωρίζουν σε δυναμική και οργάνωση από τις άλλες ομάδες. Σε αυτή την κατηγορία τα πράγματα χρίζουν μιας άλλης αντιμετώπισης, επιβάλλεται να γίνει ένας διαφορετικός σχεδιασμός του πρωταθλήματος».


ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΕΔΡΑΣ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

«Η μεταφορά της έδρας της Μεσογειακής Συνομοσπονδίας Χάντμπολ από την Ρώμη στην Ελλάδα, ήταν αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας δουλειάς που έχει γίνει στο κομμάτι των δημοσίων σχέσεων, στην Ευρωπαϊκή και την Διεθνή Ομοσπονδία. Εκτιμήσαμε ότι θα ήταν κορυφαία στρατηγική κίνηση, αφού η παρουσία της εδώ εξασφαλίζει ότι το ελληνικό χάντμπολ θα είναι συνεχώς στο προσκήνιο και θα διαδραματίσει στο μέλλον κομβικό ρόλο, όχι μόνο στη Μεσόγειο, αλλά και σε όλο τον κόσμο, αφού οι χώρες- μέλη της, αποτελούν την ισχυρότερη Ένωση του αθλήματος σε παγκόσμιο επίπεδο».

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΔΡΩΝ

«Για να είμαστε ειλικρινείς αναμέναμε ότι από τον συγκεκριμένο όμιλο με Ισραήλ, Κύπρο και Φινλανδία, θα προκρινόμασταν. Υπάρχει στεναχώρια από αυτή την εξέλιξη, η οποία σε καμία περίπτωση δεν μειώνει την μεγάλη προσπάθεια που έχει γίνει την τελευταία διετία, ώστε αυτή η ομάδα να επιστρέψει δυναμικά στο προσκήνιο. Μετά την έλευση του Γιάννη Αρβανίτη στην τεχνική ηγεσία και του συνεργάτη -από την νέα γενιά προπονητών- Γιώργου Χαλκίδη, η ομάδα άλλαξε εντελώς ψυχολογία. Η εικόνα μας και τα αποτελέσματα μας σε σχέση με το παρελθόν είναι η… μέρα με την νύχτα. Το τεχνικό επιτελείο παρέλαβε μια Εθνική που… ναυάγησε στον όμιλο των προκριματικών του Παγκοσμίου του 2019 με έξι ήττες σε ισάριθμα παιχνίδια, κάτι που δεν είχε προηγούμενο στην ιστορία της.
Λίγους μήνες μετά, έχοντας σχεδόν τους ίδιους παίκτες, η Εθνική κέρδισε την υπερδύναμη Βόρεια Μακεδονία, έφερε ισοπαλία με το… μεγαθήριο Ισλανδία και παραλίγο να προκριθεί στην τελική φάση του ΕURO 2020. Η αλήθεια είναι ότι μερικές φορές είμαστε πιο ανυπόμονοι από ότι πρέπει. Έχουμε όμως καλό κλίμα, πίστη και αισιοδοξία για το μέλλον. Θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μας από τον ερχόμενο Οκτώβριο, αυτή την φορά για το EURO 2022. Αξίζει να σημειώσουμε πως μετά από χρόνια η Εθνική Γυναικών πέτυχε μια πρόκριση και τώρα παίζει –υπό την καθοδήγηση του Παναγιώτη Μεσσήνη- με σπουδαίους αντιπάλους στα προκριματικά του ΕURO 2020. Παρά τις αναμενόμενες ήττες, αυτοί οι αγώνες θα είναι εξαιρετικά χρήσιμοι για το μέλλον και βοηθήσουν την ομάδα μας που έχει πολύ χαμηλό μ.ο. ηλικίας».

ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΟΧΕ¨ΚΑΙ ΤΗΝ ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΑΝΤΜΠΟΛ

«Στα δημοσιονομικά έχουμε προσεγγίσει τους στόχους και σχεδόν έχει μηδενιστεί το χρέος της Ομοσπονδίας προς διαιτητές και σωματεία, ενώ οι οφειλές προς τρίτους είναι ελάχιστες. Παραλάβανε το 2014 έλλειμμα 1.200.000 ευρώ με την επιχορήγηση να αγγίζει το 1.200.000 ευρώ, ενώ το 2019 με επιχορήγηση στις 880.000 ευρώ, έχει μειωθεί το έλλειμμα στις 270.000 ευρώ, με ταυτόχρονη αύξηση της δραστηριότητας των Εθνικών ομάδων σάλας -beach και ανάπτυξης.
Οι προοπτικές για το άθλημά μας περνούν μέσα από την επίτευξη δύο βραχυπρόθεσμων στόχων: Ανασυγκρότηση των εθνικών πρωταθλημάτων σε όλες τις βαθμίδες, ανά γεωγραφική περιοχή και διοργάνωση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων του 2021.
Το άθλημα έχει πλέον μεγάλη αναγνωρισιμότητα, ο ανταγωνισμός στο πρωτάθλημα της Handball Premier έχει ανέβει αισθητά, τα παιχνίδια διεξάγονται σε γεμάτα γήπεδα, έχουν σασπένς και η προβολή του πρωταθλήματος και των Εθνικών ομάδων μέσω των ζωντανών μεταδόσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης και της επικοινωνιακής πολιτικής που εφαρμόζουμε, αποδίδει καρπούς. Το χάντμπολ έχει μπει σε πολλά σπίτια και όλοι πλέον στην ελληνική κοινωνία το αναγνωρίζουν ως ένα ελκυστικό και σημαντικό άθλημα.
Η άνοδος του χάντμπολ τα τελευταία χρόνια καταδεικνύεται από την παρουσία του και σε σχέση με τα υπόλοιπα αθλήματα, αφού είναι από τα ελάχιστα που τολμά, διεκδικεί και αναλαμβάνει μεγάλες διοργανώσεις.
Έχει διεθνείς Εθνικές διακρίσεις, όπως ο Παγκόσμιος τίτλος στο Beach Handball και τα δύο χρυσά στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πάτρας.
Είναι βέβαιο ότι από την μεταμνημονιακή εποχή βγαίνουμε πιο δυνατοί, γιατί στα χρόνια της κρίσης έγινε πολύ σοβαρή δουλειά σε οικονομικό, οργανωτικό και αγωνιστικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να περιμένουμε από εδώ και πέρα, μεγαλύτερα βήματα προόδου.
Εκτιμώ ότι αυτό θα συμβεί γιατί οι βάσεις μας είναι υγιείς. Γενικότερα το άθλημα αποπνέει καθαρό, αθλητικό οξυγόνο, δίνοντας το παράδειγμα σε όλο τον ελληνικό αθλητισμό».

No comments