ΘΕΜΑ: Οι ομάδες, που κατέκτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ και... βάρεσαν «κανόνι» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

ΘΕΜΑ: Οι ομάδες, που κατέκτησαν το Τσάμπιονς Λιγκ και... βάρεσαν «κανόνι»



του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ

Η περίπτωση της Βαρντάρ Σκοπίων, που κατέκτησε 2 Τσάμπιονς Λιγκ (2016-17, 2018-19), και μάλιστα πρόσφατα, αλλά πλέον αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα οποία έχουν προκαλέσει κρίση στην ομάδα, δεν θα πρέπει να ξαφνιάζει. Άλλωστε, υπάρχουν παρόμοια παραδείγματα σωματείων, που κατέρρευσαν, εξαιτίας οικονομικών δυσκολιών φτάνοντας στη χρεοκοπία ή ακόμα και στη διάλυση. Τρεις από τις τέσσερις ομάδες, που υπάγονται στην κατηγορία, την οποία αναλύσαμε παραπάνω, ήταν ή είναι ισπανικές, ενώ μία γερμανική. Το greekhandball.com παρουσιάζει και εξετάζει τις περιπτώσεις...
Η ισπανική, ΤΕΚΑ Σανταντέρ, κατέκτησε το 1993-94 το Τσάμπιονς Λιγκ, όμως από το 2008 και μετά δεν μετέχει σε κανένα Πρωτάθλημα. Στη τελευταία σεζόν της (2007-08), ο νυν προπονητής τερματοφυλάκων της ΑΕΚ, Δημήτρης Καφφάτος, ανήκε στην ομάδα και ήταν μέσα σ' εκείνους, που έζησαν από... μέσα τις εξελίξεις, πριν μπουν οι τίτλοι τέλους (σ.σ. ο τεχνικός του Διομήδη Άργους, Γιώργος Χαλκίδης, έπαιζε στη Σανταντέρ μεταξύ 2004-06).
Τον Ιούλιο του 2012, η Πόρτλαντ Σαν Αντόνιο, που κατέκτησε το Τσάμπιονς Λιγκ το 2000-01, ανακοίνωσε την απόσυρσή της από τη μεγάλη κατηγορία του ισπανικού χάντμπολ, εξαιτίας της αδυναμίας της να βρει μέγα χορηγό. Υποβιβάστηκε, έτσι, στη τρίτη Εθνική. Η ομάδα δεν ξεπέρασε ποτέ τους οικονομικούς σκοπέλους και διαλύθηκε.
Τρεις φορές (2005–06, 2007–08, 2008–09) είχε σηκώσει το Τσάμπιονς Λιγκ η ισπανική, BM Σιουδάδ Ρεάλ, όμως και εκείνη... φαλίρισε, και αναγκάστηκε να αλλάξει το όνομά της σε ΒΜ Ατλέτικο Μαδρίτης. Η Ατλέτικο Μαδρίτης δεν είχε τμήμα χάντμπολ από το 1994 έως το 2011, μέχρι το σημείο δηλαδή που προέκυψε η μετονομασία της ΒΜ Σιουδάδ Ρεάλ.
Το HSV Αμβούργο... σήκωσε το Τσάμπιονς Λιγκ την αγωνιστική περίοδο 2012-2013 και ενώ είχε ξεπεράσει την προ δεκαετίας οικονομική του κρίση. Νέα σημαντικά οικονομικά εμπόδια, όμως, εμφανίστηκαν, έπειτα από την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ. Η ομάδα υποχρεώθηκε να ανακαλέσει την ονομασία της και το εμπορικό σήμα της και αποβλήθηκε από τη Μπουντεσλίγκα, τη σεζόν 2016-17. Πλέον, το σωματείο έχει νέο έμβλημα, νέα χρώματα και νέα ταυτότητα, αφού η επίσημη ονομασία του είναι «Handball Sport Verein Hamburg».
Άραγε, ποιά θα είναι η κατάληξη της Βαρντάρ...;

No comments