Μπουκοβίνας στο greekhandball: Θέλω να ζήσω την εμπειρία του εξωτερικού για μερικά χρόνια ακόμα - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Μπουκοβίνας στο greekhandball: Θέλω να ζήσω την εμπειρία του εξωτερικού για μερικά χρόνια ακόμα




του Βασίλη Ριζά

Ο Πέτρος Μπουκοβίνας διανύει την τρίτη του αγωνιστική χρονιά αγωνιζόμενος με τη φανέλα της Ες από το Λουξεμβούργο. O 25χρονος τερματοφύλακας, ο οποίος πανηγύρισε την κατάκτηση του νταμπλ την περσινή αγωνιστική σεζόν με την Ες, δηλώνει στο greekhandball.com, ότι σκοπεύει να μείνει χρόνια στο εξωτερικό, ενώ δεν έκρυψε την φιλοδοξία του να παίξει σε παίξει σε κάποιο πρωτάθλημα ακόμα μεγαλύτερης δυναμικής.
Ο Μπουκοβίνας, έκανε τα πρώτα του βήματα στο άθλημα στην Θεσσαλονίκη και  μέσα σε λίγα χρόνια ήρθε η Εθνική Ελλάδος και η «μετανάστευση» στο Λουξεμβούργο. Ο διεθνής τερματοφύλακας μιλάει μεταξύ άλλων για την ομάδα του, για τις διαφορές που υπάρχουν συγκριτικά με την Ελλάδα αλλά και για τα μελλοντικά του σχέδια.


Ποιοι είναι οι στόχοι για την φετινή αγωνιστική χρονιά, με την ομάδα σου την Ες;
Στο πρωτάθλημα αυτή τη στιγμή είμαστε πρώτοι και ουσιαστικά πρωταθλητές χειμώνα. Έχουμε ακόμα ένα παιχνίδι το Σάββατο (14/12), το οποίο πιστεύω ότι θα το κερδίζουμε και θα παραμείνουμε στην πρώτη θέση. Ο στόχος και φέτος είναι να επαναλάβουμε ότι καταφέραμε και πέρσι, δηλαδή την κατάκτηση του νταμπλ. Θέλαμε να κάνουμε και ένα βήμα παραπάνω στην Ευρώπη αλλά αποκλειστήκαμε στον δεύτερο γύρο του EHF Cup από την Αζότι Πουλάβι. Πρόκειται για μια καλοδουλεμένη ομάδα , αλλά εμείς ήμασταν αρκετά ανταγωνιστικοί, χάνοντας για τρία γκολ στη Πολωνία και για ένα εδώ (σ.σ. Λουξεμβούργο).

Υπάρχουν διαφορές ανάμεσα στο πρωταθλήματα του Λουξεμβούργου και της Ελλάδας;
Κατά τη γνώμη μου, η μεγάλη διαφορά έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό στο πρωτάθλημα. Στο Λουξεμβούργο υπάρχουν τέσσερις με πέντε ομάδες οι οποίες είναι πάνω κάτω στο ίδιο επίπεδο. Στην Ελλάδα μετά την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, όλοι οι υπόλοιποι σύλλογοι είναι ένα επίπεδο χαμηλότερα. Εδώ που είμαι υπάρχουν περισσότερες ομάδες οι οποίες παλεύουν για τον τίτλο.
Από την άλλη πλευρά θέλω να πω, ότι τα τελευταία δύο χρόνια, ΑΕΚ και Ολυμπιακός έχουν δημιουργήσει πολύ δυνατά σύνολα και χαίρομαι πολύ γι΄ αυτό, είναι κάτι το ευχάριστο.



Πως κρίνεις το επίπεδο της ομάδας σου αλλά και των υποδομών γενικότερα στο Λουξεμβούργο;
Έχουμε προπονητή, βοηθό προπονητή, γυμναστή, προπονητή τερματοφυλάκων, ο οποίος είναι πολύ καλός. Δουλεύουμε σε κάθε προπόνηση αρκετά, δοκιμάζοντας κάθε φορά καινούργια πράγματα. Το επίπεδο των υποδομών είναι επίσης αρκετά υψηλό. Αν χρειαστείς κάτι θα το έχεις. Δεν υπάρχουν ελλείψεις όπως σε κάποιες ομάδες της Ελλάδας. Επιπλέον όλα τα γήπεδα είναι προσεγμένα και σκέφτομαι ότι στην Ελλάδα ορισμένες φορές δεν είχες ζεστό νερό για να κάνεις ένα μπάνιο. Αυτά δεν υπάρχουν εδώ. Ωστόσο νομίζω ότι δεν ευθύνεται αποκλειστικά το χάντμπολ. Υπάρχει μια γενικότερη κρίση του ελληνικού αθλητισμού και κατά συνέπεια επηρεάζει και το χάντμπολ. Δεν δίνεται για παράδειγμα η κατάλληλη προσοχή στις υποδομές, στα γήπεδα και στα γυμναστήρια.

Πως πήρες την απόφαση να ασχοληθείς με το άθλημα;
Εγώ ξεκίνησα από ένα σχολείο στη Θεσσαλονίκη που είχε ομάδα χάντμπολ, το Καλαμαρί. Δοκίμασα να παίξω μαζί με τους φίλους μου, όταν πήγαινα  στην Τετάρτη ή Πέμπτη Δημοτικού. Κάναμε πολύ  παρέα, είχαμε μια καλή ομάδα και κάπως έτσι ξεκίνησα. Χρονιά με τη χρονιά το ανακάλυπτα όλο και περισσότερο και σταδιακά εξελίχθηκε.



Μετά την Ελλάδα, αποφάσισες να κάνεις το βήμα για το εξωτερικό. Ήταν μια δύσκολη απόφαση;
Στην τελευταία χρονιά μου στην Ελλάδα (σ.σ. την αγωνιστική σεζόν 2016/2017  αγωνίστηκε με τη φανέλα του Φιλίππου Βέροιας) με είχαν απογοητεύσει κάποιες συμπεριφορές. Έτσι και αλλιώς όμως πάντα είχα στα πλάνα μου την προοπτική να αγωνιστώ στο εξωτερικό. Πιστεύω ότι εκείνη η στιγμή που έγινε,ήταν η κατάλληλη να φύγω έξω. Το ήθελα και το κυνήγησα.

Σκέφτεσαι να επιστρέψεις;
Προς το παρόν δε το σκέφτομαι. Είμαι 25 χρονών και θέλω για μερικά ακόμα χρόνια να ζήσω την εμπειρία του εξωτερικού. Δεν ξέρω αν θα είναι στο Λουξεμβούργο. Σίγουρα έχω τη φιλοδοξία να αγωνιστώ και σε μεγαλύτερα πρωταθλήματα και γι΄ αυτό προσπαθώ. Εύχομαι παρ΄ όλα αυτά ο Ολυμπιακός και η ΑΕΚ, να συνεχίσουν στον ίδιο βαθμό που είναι τώρα και τα επόμενα χρόνια, ώστε να ανεβάζουν το επίπεδο του ελληνικού πρωταθλήματος.



Πως είναι η ζωή στο Λουξεμβούργο; Μετά από δύο χρόνια παρουσίας στη χώρα, θα πρέπει πλεόν έχεις συνηθίσει.
Ναι και η αλήθεια είναι ότι με βοήθησε πολύ ο Αλέξανδρος Βασιλάκης να εγκλιματιστώ. Τα πρώτα δύο μου χρόνια στη χώρα, ήμασταν συμπαίκτες. Υπάρχει μια ρουτίνα η οποία δύσκολα «χαλάει» και αυτό είναι πολύ σημαντικό για έναν επαγγελματία αθλητή. Να υπάρχει δηλαδή μια καθημερινότητα στην οποία να γνωρίζεις τι θα αντιμετωπίσεις. Αυτό εμένα με βοηθάει. Υπάρχει ένα πρόγραμμα και το ακολουθείς. Η ζωή εδώ είναι ήρεμη και προσπαθώ να αφοσιωθώ στη δουλειά μου.



Πώς ήταν η συνεργασία με τον Βασιλάκη τόσο εντός γηπέδων αλλά και τώρα έξω από αυτά;
Είμαι πολύ ευγνώμων για τη συνεργασία μας. Το να έρθω στο εξωτερικό και να είμαι συμπαίκτης με τον Αλέξανδρο είναι κάτι που δεν θα μπορούσα να το φανταστώ. Διατηρούμε άψογες σχέσεις, μιλάμε καθημερινά και είμαι χαρούμενος γι΄ αυτό.



Τέλος ποιοι είναι οι στόχοι της Εθνικής ομάδας;
Αναφορικά με τα Προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, πρόκειται για αναμετρήσεις που πρέπει να παλέψεις για τη νίκη,που απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή και συγκέντρωση. Επιπλέον είναι απαιτητικοί οι αγώνες  γιατί πρέπει να κάνουμε τα ταξίδια.
Ωστόσο θεωρώ ότι από τη περσινή χρονιά έχουμε βρει τον δρόμο μας σαν Εθνική ομάδα. Έχουμε ένα στυλ παιχνιδιού που μας βοηθάει και η χημεία μεταξύ μας είναι πολύ καλή. Οι περισσότεροι παίκτες περιμένουν να παίξουν για την Εθνική ομάδα και αυτό είναι κάτι πολύ χαρμόσυνο. Στόχος είναι η πρόκριση σε μια μεγάλη διοργάνωση. Ποιος δεν θα ήθελε να λάβει μέρος σε μια τέτοια; Βήμα βήμα προσπαθούμε για το καλύτερο. Τώρα κοιτάμε τα προκριματικά, ώστε να βγούμε πρώτοι και να προκριθούμε. Στα πλέι οφ, θα κάνουμε ότι μπορούμε για να απαοκομίσουμε το καλύτεορ δυνατό. Το θετικό είναι ότι ανυπομονούμε για τις προπονήσεις και τους αγώνες και όλοι μας θέλουμε να είμαστε παρόντες.


No comments