Παπασταμάτης: «Η ΑΕΚ δυναμώνει και ενοχλεί» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Παπασταμάτης: «Η ΑΕΚ δυναμώνει και ενοχλεί»Tα τελευταία τρία χρόνια το τμήμα χάντμπολ έχει μπει σε μια νέα εποχή που έχει την «σφραγίδα» του Σταμάτη Παπασταμάτη. Ο διοικητικός υπεύθυνος της ΑΕΚ έχει πάρει το τμήμα στις πλάτες του με στόχο να το οδηγήσει ξανά στην κορυφή του ελληνικού χάντμπολ. Η ΑΕΚ προχωράει με σταθερά βήματα και φέτος δείχνει πιο έτοιμη από ποτέ για να κατακτήσει τους αγωνιστικούς της στόχους. Εξασφάλισε την παρουσία της στον τελικό του Κυπέλλου, βρίσκεται μέσα στην διεκδίκηση του πρωταθλήματος και έχει μπροστά της και την ευρωπαϊκή της πρόκληση. Η «‘Ένωση» έχει γίνει ξανά πόλος έλξης αντιμετωπίζοντας με συνέπεια και ήθος κάθε αθλητή που έχει περάσει από το τμήμα. Ο Σταμάτης Παπασταμάτης με προσωπικές του ενέργειες έδωσε στην ΑΕΚ αλλά και στο ελληνικό χάντμπολ ένα «σπίτι» με την ολική ανακαίνιση της αίθουσας «Γ. Κασιμάτης». Ο ίδιος σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη που παραχώρησε στην «Ώρα των Σπορ» έκανε γνωστό ωστόσο τον …πόλεμο που δέχεται η ομάδα για να αναγκαστεί να αποχωρήσει από το γήπεδο που η ίδια έφτιαξε και δηλώνει έτοιμος για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα της ΑΕΚ με κάθε τρόπο.

Tι λέει ακόμα για τους αγωνιστικούς στόχους, τον Νίκο Γραμματικό, τις ακαδημίες, για το νέο «κλειστό» και φυσικά την πορεία εξυγίανσης της Ερασιτεχνικής.

 -Βρισκόμαστε στα μέσα της χρονιάς είστε ικανοποιημένος από την μέχρι τώρα πορεία της ομάδας;
Ο φετινός σχεδιασμός της ομάδας προχώρησε ένα βήμα παραπάνω από τον αντίστοιχο περσινό. Το ρόστερ της ομάδας ενισχύθηκε σημαντικά, με την απόκτηση ιδιαίτερα ποιοτικών παικτών, η οργάνωση και λειτουργία της έγινε ακόμη πιο επαγγελματική και θα βελτιωθεί περισσότερο  με ορισμένες επιπλέον κινήσεις που σχεδιάζουμε να υλοποιηθούν στο άμεσο μέλλον.
Από την αρχή της χρονιάς μέχρι σήμερα ο απολογισμός της ομάδας κρίνεται θετικά. Η ΑΕΚ είναι μέσα σε όλους τους στόχους. Δεύτερη στο πρωτάθλημα, στο τελικό του κυπέλλου Ελλάδος  με τον Διομήδη Άργους και στους 16 του Challenge Cup. θα μπορούσαμε βέβαια να είχαμε αποφύγει κάποια άτυχα αποτελέσματα, όπως η ισοπαλία με τον Διομήδη στο Άργος, αλλά έτσι είναι ο υγιής αθλητισμός. Δεν υπάρχει μόνο η νίκη.

 -Η ΑΕΚ βρίσκεται μέσα και στους τρεις στόχους της, αν έπρεπε να διαλέξετε έναν τίτλο ποιον προτιμάτε;
Μαζί με τον προπονητή σχεδιάζουμε από την αρχή της σεζόν την στρατηγική της ομάδας. Η επιλογή μας είναι πρωτίστως το πρωτάθλημα και το κύπελλο Ελλάδος. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα αδιαφορήσουμε για την παρουσία μας στην Ευρώπη. Αν η κλήρωση μας βοηθήσει δεν θα πούμε όχι σε μια ανάλογη με την περσινή πορεία.

-Αγωνιστικά η ομάδα δείχνει να έχει βρει τον δρόμο της, ωστόσο έχω την εντύπωση πως έχετε αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια και τρικλοποδιές που ίσως δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας μέχρι τώρα..Ισχύει η κάνω λάθος;
Συγκρίνοντας το επίπεδο που βρισκόταν η ομάδα, από κάθε άποψη, πριν από τρία ή τέσσερα χρόνια με αυτό που είναι σήμερα διαπιστώνουμε ότι έχουν συντελεστεί σημαντικά βήματα προόδου. Διαθέτουμε προπονητικό κέντρο, έδρα για τα επίσημα παιχνίδια όλων των αγωνιστικών ομάδων, ακαδημίες, πολύ καλή οργάνωση  και μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική ομάδα με επιβλητική παρουσία τόσο στο ελληνικό πρωτάθλημα όσο και στην Ευρώπη. Είμαστε επίσης οικονομικά ανεξάρτητοι και ισχυροί. Η ομάδα χαρακτηρίζεται από συνέπεια και ήθος σε όλους τους τομείς της αθλητικής δραστηριότητας. Έχουμε καταφέρει η ομάδα μας να είναι ο επιθυμητός προορισμός της πλειονότητας των παικτών του πρωταθλήματος. Κι αυτό είναι τίτλος τιμής για εμάς. Είναι αλήθεια λοιπόν ότι η ανοδική πορεία που διαγράφει η ΑΕΚ στο χώρο του handball ενοχλεί. Τόσο εντός όσο κι εκτός των τειχών. Γνωρίζω πολύ καλά και τις μεθόδους και τα σχέδια όλων αυτών που προσπαθούν με διάφορους τρόπους να μας δημιουργήσουν προβλήματα. Αυτοί που με ενοχλούν όμως  περισσότερο είναι όσοι βρίσκονται εντός των τειχών. Διότι τους άλλους τους βάζεις απέναντί σου και τους πολεμάς.

-Πριν λίγο καιρό είχαν κυκλοφορήσει δημοσιεύματα που ήθελαν κάποιους να κάνουν πόλεμο στην ΑΕΚ για να την διώξουν από την αίθουσα Γ. Κασιμάτης. Έχει αλλάξει κάτι;
Δεν σας κρύβω ότι πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα και απορώ πώς είναι δυνατόν ένας συγκεκριμένος άνθρωπος, για δικούς του προσωπικούς λόγους να δημιουργεί προβλήματα στις σχέσεις φορέων όπως είναι η διοίκηση του ΟΑΚΑ και η Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης Ελλάδος με μοναδικό σκοπό να κάνει ζημιά στην ΑΕΚ. Αναφέρομαι στο μέλος της διοίκησης του ΟΑΚΑ και εκπρόσωπο του μοντέρνου πεντάθλου στην Ολυμπιακή Επιτροπή, κ. Γιώργο Αλικάκο.

Για την ιστορία θα σας αναφέρω ότι η ΟΧΕ σύναψε μία πενταετή σύμβαση με το ΟΑΚΑ, με συγκεκριμένους οικονομικούς όρους για να κάνει χρήση της αίθουσας, προς όφελος των Εθνικών ομάδων και των σωματείων. Σε ανταπόδοση και πέρα από το ενοίκιο που καταβάλλει κάθε μήνα, η ΟΧΕ θα έπρεπε να διαμορφώσει την αίθουσα με τον απαραίτητο εξοπλισμό.

Με δεδομένο το γηπεδικό πρόβλημα που αντιμετώπιζε η ΑΕΚ τα προηγούμενα χρόνια, προχωρήσαμε σε μία συμφωνία με την ΟΧΕ η οποία προέβλεπε ότι η ΑΕΚ θα αναλάμβανε το κόστος μετατροπής της αίθουσας σε ένα σύγχρονο γήπεδο χάντμπολ, αλλά και το κόστος ενοικίων.

Πράγματι αναλάβαμε πλήρως το κόστος του εξοπλισμού, με εξαίρεση το υπόστρωμα του πλαστικού δαπέδου. Έτσι η ΑΕΚ απέκτησε το δικαίωμα χρήσης του γηπέδου έχοντας μία σταθερή έδρα, για την οποία πληρώνει κάθε μήνα και παράλληλα η ΟΧΕ έχει το γήπεδο για όσες ώρες το χρειάζεται προκειμένου να καλύψει ανάγκες Εθνικών ομάδων, αλλά και άλλων συλλόγων.

Η επένδυση του τμήματος χάντμπολ της ΑΕΚ στη συγκεκριμένη αίθουσα ξεπερνά τις 130.000 ευρώ, και το τάραφλεξ που μπήκε είναι ιδιοκτησίας ΑΕΚ και οι εργασίες που έγιναν για την διαμόρφωση του χώρου σε σύγχρονο γήπεδο χάντμπολ έγιναν από την ΑΕΚ. Όλα αυτά έχουν αποτυπωθεί επίσημα με περιγραφή εργασιών. Στην ουσία πρόκειται για μία εξαιρετική σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου φορέα, από την οποία σύμπραξη μπήκε σε λειτουργία ως πραγματικό γήπεδο χάντμπολ μία αίθουσα παραμελημένη χωρίς καν άδεια για αγώνες. Μετά το πέρας των εργασιών, με πρωτοβουλία τη Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού δόθηκαν όλες οι επίσημες άδειες για διεξαγωγή ακόμη και διεθνών αγώνων. Και όλα αυτά χωρίς ένα ευρώ από το κράτος.

Και κυρίως όλα αυτά έγιναν με δαπάνες της ΑΕΚ και επ’ ωφελεία και του Δημοσίου και της ΟΧΕ, κι ενώ θα περίμενε κανείς, για κάποια αρκετά χρόνια τουλάχιστον η ΑΕΚ να μην πληρώνει τίμημα για τη χρήση του χώρου, η ΑΕΚ πληρώνει κανονικό τιμολόγιο για τις ώρες που προπονούνται και παίζουν τα τμήματα των Ακαδημιών και των Υποδομών της, και πληρώνει και τα ενοίκια της ΟΧΕ.

Ενώ τα πρώτα δύο χρόνια η σύμβαση εκτελούνταν κανονικά και πληρώναμε και όλα τα παραπάνω, ξαφνικά από το καλοκαίρι ο κ. Αλικάκος εισηγείται και προσπαθεί να πείσει τη διοίκηση του ΟΑΚΑ να προχωρήσει σε μία αυθαίρετη τιμολογιακή αύξηση με υπέρογκο κόστος εις βάρος της ΑΕΚ και των υπολοίπων σωματείων που το χρησιμοποιούν.

Θα είναι ενδιαφέρον όμως να εξηγήσει γιατί ενώ ο ίδιος ουσιαστικά μας έπεισε να κάνουμε αυτή τη μεγάλη επένδυση για να βοηθήσουμε την ομοσπονδία και το άθλημα, δίνοντας και στέγη στην Εθνική Ομάδα στο ΟΑΚΑ, ο ίδιος επιχειρεί να βλάψει τόσο πολύ οικονομικά την ΑΕΚ.

 -Τι προτίθεστε να κάνετε για το ζήτημα; Υπάρχει περίπτωση η ΑΕΚ να εγκαταλείψει το ΟΑΚΑ;

Καταρχάς πρέπει να σας πω ότι υπάρχει μία άψογη συνεργασία μας, τόσο με τον πρόεδρο του ΟΑΚΑ κ. Κουρή, όσο και με τη διοίκηση της ΟΧΕ. Το χάντμπολ της ΑΕΚ, όπως και η ΟΧΕ δεν οφείλουν ούτε ένα ευρώ στο ΟΑΚΑ. Το ίδιο ισχύει και για ολόκληρη την Ερασιτεχνική ΑΕΚ, η οποία έχει εξοφλήσει στο ΟΑΚΑ, ακόμη και παραγεγραμμένες απαιτήσεις και δεν οφείλει ούτε ευρώ για κανένα τμήμα.

Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι οι προσωπικοί λόγοι ενός ανθρώπου μπορούν να τορπιλίσουν αυτή τη συνεργασία. Ούτε φυσικά μπορώ να διανοηθώ ότι θα ξανασυμβεί να απειλούνται οι ακαδημίες της ΑΕΚ ή η ανδρική ομάδα να μην κάνει προπόνηση, επειδή μπορεί να οφείλεται ένα ή δύο μηνιάτικα, όταν η Ερασιτεχνική ΑΕΚ έχει ωφελήσει το ΟΑΚΑ με δαπάνη πάνω των 130.000 ευρώ και μάλιστα, εκτός των ωρών προπονήσεων της ΑΕΚ, που ούτως ή άλλως τις πληρώνουμε, το ΟΑΚΑ κάνει χρήση της σύγχρονης εγκατάστασης και τη μισθώνει και σε άλλους και κερδίζει χρήματα.

Αν όμως, αυτό συμβεί, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε με κάθε τρόπο τα συμφέροντα του Σωματείου μας και της επένδυσής μας με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

-Είπατε στην εκδήλωση του τμήματος τα Χριστούγεννα, πως την ΑΕΚ πρέπει να την σέβονται και να την φοβούνται;  Έχετε νιώσει διαφορετική συμπεριφορά αυτά τα χρόνια που ασχολείστε;
Είναι αλήθεια ότι η ομάδα μας χαίρει σεβασμού από το σύνολο των θεσμικών παραγόντων του αθλήματος. Οι σχέσεις μας με την ομοσπονδία(ΟΧΕ), με την ΕΣΧΑ, με τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς του αθλήματος  καθώς και με τα περισσότερα σωματεία βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο. Ιδιαίτερα με την ομοσπονδία υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός κι εκτίμηση και κοινός μας στόχος είναι η πρόοδος και η βελτίωση του αθλήματος. Εάν όμως απαιτηθεί, όπου απαιτηθεί και για όσους θεωρήσουν το σεβασμό αδυναμία, τότε θα τους υποχρεώσουμε να μας φοβηθούν.

– Μιλήσατε και για το ενδεχόμενο ανέγερσης ενός κλειστού για το χάντμπολ. Ο κόσμος ενθουσιάστηκε, υπάρχει κάτι νεότερο;
Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχει βρεθεί ο χώρος, είμαστε σε ουσιαστικές συζητήσεις με τις δημοτικές αρχές και γίνονται βήματα προς την σωστή κατεύθυνση. Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα υπάρξει τελική συμφωνία. Στην παρούσα φάση δεν θα ήθελα να πω περισσότερα.

-Έχετε στηρίξει ανοιχτά και έμπρακτα τον Νίκο Γραμματικό στην κριτική που έχει δεχτεί κατά καιρούς.  Ποια είναι η άποψη σας για την δουλειά του;
Ο Νίκος Γραμματικός είναι ένας εξαιρετικός προπονητής. Γνωρίζει το άθλημα της χειροσφαίρισης όσο λίγοι στην Ελλάδα. Είναι ιδιαίτερα απαιτητικός, δουλευταράς, επαγγελματίας, σοβαρός, κι έντιμος στις σχέσεις του με τους παίκτες και γενικότερα με τους ανθρώπους του τμήματος. Είναι καθοριστική η συμβολή του στην πολύ πετυχημένη περσινή μας πορεία τόσο στην Ευρώπη όσο και στο πρωτάθλημα. Επίσης σημαντικές είναι οι ενέργειες που κάνει για την ανάπτυξη των ακαδημιών του τμήματος. Είμαι πολύ ευχαριστημένος από την ποιότητα και τη συνέπεια της δουλειάς του.

-Ο κόσμος έχει στηρίξει το τμήμα όσο θα θέλατε;
Ο κόσμος της ΑΕΚ αγαπάει το τμήμα handball και είναι δίπλα στην ομάδα. Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σημειώσω ότι στη περσινή σεζόν η παρουσία των οπαδών της ομάδας μας στους ευρωπαϊκούς αλλά και στα μεγάλα παιχνίδια του πρωταθλήματος υπήρξε ουσιαστική και μεγαλειώδης και το κυριότερο χωρίς να σημειωθούν παρεκτροπές κι επεισόδια, που θα είχαν ως αποτέλεσμα την τιμωρία της ομάδας. Είμαι υπερήφανος γι’ αυτούς.

-Έχει γίνει σημαντική δουλειά στις ακαδημίες τα τελευταία χρόνια. Αισθάνεστε περήφανος βλέποντας πλέον εκατοντάδες παιδάκια να φορούν τα «κιτρινόμαυρα»;
Όταν ανέλαβα διοικητικός υπεύθυνος του τμήματος χειροσφαίρισης δεν υπήρχαν ακαδημίες. Σήμερα διαθέτουμε όλα τα ηλικιακά τμήματα. Από μίνι, παμπαίδες Α και Β, παίδες κι εφήβους. Διαθέτουμε επίσης για τα τμήματα αυτά κι αγωνιστικές ομάδες που διαπρέπουν.
Ενδεικτικά να αναφέρω ότι στην εθνική παίδων έχουμε οκτώ αθλητές. Πραγματικά νοιώθω ιδιαίτερα υπερήφανος βλέποντας όλα αυτά παιδάκια να αθλούνται φορώντας το δικέφαλο αετό στο στήθος. Η δουλειά που γίνεται στα ηλικιακά τμήματα από τους προπονητές και τους εφόρους, υπό την καθοδήγηση του Νίκου του Γραμματικού είναι υποδειγματική, δημιουργώντας μια σοβαρή δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης όλων των τμημάτων κι ευελπιστούμε ότι πολύ σύντομα ο αριθμός των παιδιών στις ακαδημίες θα διπλασιαστεί.

– Πέρα από το χάντμπολ, είστε και αντιπρόεδρος στην Ερασιτεχνική, πως κρίνετε την θητεία της διοίκησης σας μέχρι τώρα;
Τα τελευταία τρία χρόνια που έχω την τιμή να κατέχω το αξίωμα του αντιπροέδρου της ερασιτεχνικής έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου.
Ενδεικτικά να αναφέρω:
Βελτίωση της οργανωτικής λειτουργίας
Ρύθμιση αρκετών παλαιών οικονομικών εκκρεμοτήτων
Ανάπτυξη ακαδημιών
Συνέπεια στις τρέχουσες οικονομικές υποχρεώσεις
Ενίσχυση του λόγου και της παρουσίας της ΑΕΚ σε όλους τους θεσμικούς φορείς
Περαιτέρω ανάπτυξη των αθλητικών δραστηριοτήτων του σωματείου
Βελτίωση της αξιοπιστίας και του profile του σωματείου
Όλα τα παραπάνω βεβαίως δεν μας εφησυχάζουν. Το αντίθετο. Είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμη να γίνουν και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε όλοι. 

-Έχει υπάρξει κάποια στιγμή που να μετανιώσατε για την ενασχόληση σας με την ΑΕΚ;
Η ΑΕΚ είναι για μένα κάτι το ιδιαίτερο, το ξεχωριστό. Πολλά μπορεί να αλλάξεις στη ζωή σου, την ομάδα που αγαπάς ποτέ. Επομένως είναι σαφές ότι όχι μόνο δεν έχω μετανιώσει για την ενασχόλησή μου με την ΑΕΚ, αλλά διατηρώ ακόμα πιο έντονη την επιθυμία, την διάθεση και την αγάπη για να προσφέρω ακόμη περισσότερα.

Πηγή:  enwsi.gr

No comments