Ευκαιρίες για υποτροφίες στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ ανοίγει η νεα πολιτική της IHF - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Ευκαιρίες για υποτροφίες στα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ ανοίγει η νεα πολιτική της IHF




Όπως όλοι γνωρίζουμε, το χάντμπολ είναι ενα κατεξοχήν ευρωπαϊκό άθλημα. Τη σύγχρονη όμως εποχή, όπου ο αθλητισμός είναι πλέον βιομηχανία με υπερκέρδη και τεράστιο ανταγωνισμό μεταξύ των αθλημάτων, η ανάγκη για διεύρυνση τους στις μεγάλες αγορές είναι επιτακτική, γεγονός που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα οικονομικά οφέλη για αθλητικούς οργανισμούς και εταιρείες. Έτσι βλέπουμε διάφορα νεα αθλήματα που έχουν απήχηση στη νεολαία, όπως πχ το skateboard, να γίνονται μέρος του Ολυμπιακού προγράμματος, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο διάφορα "παραδοσιακά" αθλήματα.

Στην κατέυθυνση αυτή, η Παγκόσμια ομοσπονδία, έχει σηκώσει τα μανίκια ψηλά και προσπαθεί να διεισδύση στις αγορές των ΗΠΑ και της Κίνας. Η απόφαση που προκάλεσε προσφυγή στο CAS, για διαχωρισμό της ηπειρωτικής συνομοσπονδίας της Αμερικής σε Βόρεια και Νότια, ή η αύξηση των ομάδων στα Παγκόσμια πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών από 24 σε 32, είχαν αυτό τον στόχο. Να κάνουν τη συμμετοχή αυτών των δύο χωρών στους Ολυμπιακούς αγώνες και τα Παγκόσμια πρωταθλήματα πιο εύκολη.

Ιδιαίτερα για τις ΗΠΑ που θα διοργανώσει τους ΟΑ το 2028 στο Λος Άντζελες, η Παγκόσμια Ομοσπονδία τοποθέτησε τον Γάλλο πρώην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ζαν Μπριό, ως επικεφαλής της προσπάθειας για να αναπτυχθεί το άθλημα σε αυτή την μεγάλη αγορά. Σε αυτή την προσπάθεια, κυρίαρχο ρόλο θα παίξει η ανάπτυξη του αθλήματος στα Πανεπιστήμια-Κολλέγια μέσα από τη δημιουργία πρωταθλήματος στο NCAA, κάτι που έχει σύμμαχο και την Ολυμπιακή επιτροπή των ΗΠΑ (USOC), κάτι που εκτιμάται ότι μπορεί να γίνει πράξη σε βάθος 2-3 ετών. Αυτό σημαίνει ότι θα δοθούν ευκαιρίες σε αθλητές-φοιτητές από την Ευρώπη, όπου το χάντμπολ είναι δυνατό, να πλαισιώσουν τις κολλεγιακές ομάδες, κάτι που συμβαίνει ήδη και στα άλλα αθλήματα, όπως πχ στο βόλει γυναικών, όπου από την Ελλάδα αγωνίζονται στο NCAA πάνω από 20 αθλήτριες.

Παράλληλα έχει συμφωνηθεί η συμμετοχή της Εθνικής γυναικών των ΗΠΑ στο πρωτάθλημα της 3ης κατηγορίας της Γαλλίας από τη σεζόν 2020/2021, ενώ εξετάζεται και μάλλον θα γίνει πραγματικότητα, η απευθείας συμμετοχή (wild cart) των ΗΠΑ, στα παγκόσμια πρωταθλήματα του 2025 και 2027.

Διαβάστε περισσότερα

No comments