Ποιος ευθύνεται για το πογκρόμ στο χάντμπολ; - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Ποιος ευθύνεται για το πογκρόμ στο χάντμπολ;




Του Στάθη Παπαχαρτοφύλη 
BSc Sports Management
Ένας από τους σημαντικούς πυλώνες ανάπτυξης ενός αθλήματος, είναι η ύπαρξη χώρων για να παίζεται και για να προπονούνται οι αθλητές και αθλήτριες. Πολύ περισσότερο όταν αυτό συμβαίνει για ενα άθλημα μη διαδεδομένο όπως το δικό μας. Κι αυτό το βιώνουν οι σύλλογοι του αθλήματος, ιδιαίτερα αυτοί που θέλουν να κάνουν ανάπτυξη.

Βεβαίως η ευθύνη βαρύνει και τις διοικήσεις που πέρασαν από την ΟΧΕ, οι οποίες δεν έδωσαν την απαιτούμενη σημασία, ιδιαίτερα μετά τις απανωτές επιτυχίες το 2004 και 2005, σε Ολυμπιακούς και Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Εκεί χάθηκε το τρένο, αφού εκείνη την εποχή της ευφορίας, που το χρήμα έρρεε άφθονο, το γηπεδικό έπρεπε να είναι ο νο1 στρατηγικός στόχος των τότε διοικήσεων. Άλλωστε παιδιά μπορείς να μαζέψεις ανα πάσα στιγμή. Αν δεν έχεις εγκαταστάσεις όμως, είσαι τελειωμένος.

Αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται και σήμερα. Γήπεδα με προδιαγραφές χάντμπολ ελάχιστα, κι όπου υπάρχουν το άθλημα εξοβελίζεται. Έτσι έχουμε σήμερα τους συλλόγους στην πρωτεύουσα Αθήνα των 5 εκατομμυρίων πληθυσμού, αλλά και στην Θεσσαλονίκη, να αντιμετωπίζουν αυτό το οξύ πρόβλημα. Πλέον όμως αρχίζει και η επαρχία να αντιμετωπίζει ανάλογα προβλήματα.

Στη μια από τις ελάχιστες ενεργές μητροπόλεις του αθλήματος, τη Βέροια, είχαμε το εξής περιστατικό. Ανοιχτό γήπεδο χάντμπολ, έξω από το ΕΑΚ Μακροχωρίου, ανακατασκευάζεται για να γίνει αποκλειστικός χώρος τένις!!! Σαν να μην έφτανε αυτό, πρόσφατα, απετράπη τελευταία στιγμή, η παρέμβαση της αστυνομίας, σε προπόνηση ηλικιακού τμήματος, με γραφειοκρατική πρόφαση, όπως έγινε γνωστό από δημόσιες αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, από τα οποία διαφαίνεται μια περίπτωση "Κράμερ εναντίον Κράμερ."



Αν συμβαίνουν αυτά σε ενα από τα τελευταία κάστρα του αθλήματος, εύκολα καταλαβαίνει κανείς τι μπορεί να συμβεί αλλού. Όπως η υπόθεση με το κλειστο της Λήμνου, στην οποία το άθλημα επένδυσε με διοργανώσεις εθνικών ομάδων, όπου το μοναδικό γήπεδο μετατράπηκε σε χώρο μπάσκετ, επ ωφελεία αθλητικής ανώνυμης εταιρείας με την έγκριση της -αριστερής (;)- ΓΓΑ, με αποτέλεσμα το ερασιτεχνικό χάντμπολ να σβήσει την ίδια στιγμή στο νησί, αφού το βόλει τη γλύτωσε λόγω διαστάσεων.



Τα ίδια συμβαίνουν παντού πλέον. Την προηγούμενη εβδομάδα στο δημοτικό συμβούλιο των Χανίων, οι εκπρόσωποι των ομάδων του αθλήματος, που προσπαθούν σκληρά, να δημιουργήσουν εναν χαντμπολικό πυρήνα στο νησί, μόνο ξύλο δεν έπαιξαν για να πάρουν ώρες στα δύο κλειστά της πόλης, το κόσμημα του Κλαδισού και το παλαιό κλειστό. Τελικά έφυγαν με ελάχιστα, αφού και το ΤΟΠΙΚΟ μπάσκετ γυναικών πήρε περισσότερες ώρες.







Ας το έχουν αυτό υπόψη τους οι ιθύνοντες και την Δευτέρα στην εκδήλωση της κλήρωσης, μετά τις αλληλοευχαριστίες και τα τσιτάτα και τα χαμόγελα, ας καλέσουν επιτέλους τον Υφυπουργό, ΓΓΑ και ΕΟΕ, να ασχοληθούν και με τα υπόλοιπα αθλήματα, τα μη δημοφιλή, και να δεσμευτούν προχωρώντας σε πράξεις!!!  


No comments