«Ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ διευρύνει τους ορίζοντες του ελληνικού χάντμπολ» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

«Ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ διευρύνει τους ορίζοντες του ελληνικού χάντμπολ»

Λίγες ημέρες απέμειναν (30 Μαρτίου-3 Απριλίου 2018) για την έναρξη του 6ου διεθνούς τουρνουά χάντμπολ «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ 2018», το οποίο θα διεξαχθεί στο ΟΑΚΑ με την συμμετοχή οκτώ Εθνικών ομάδων Παίδων (Ελλάδα, Κίνα, Κροατία, Ρωσία, Ισλανδία, Ρουμανία, Ισραήλ και Βοσνία-Ερζεγοβίνη).
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Οργανωτικής Επιτροπής, εμπνευστής και ιδρυτής του «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ» Δημήτρης Κοτσιώνης παραχώρησε μία αποκαλυπτική συνέντευξη στο γραφείο Τύπου της διοργάνωσης, μιλώντας για την επιλογή της επιστροφής στην Αθήνα, για τον απολογισμό τεσσάρων
διοργανώσεων στη Βέροια, για το ξεχωριστό φετινό τουρνουά στο ΟΑΚΑ και για την στήριξη του «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ» στις Εθνικές ομάδες.

Γιατί αποφασίσατε ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ να επιστρέψει στην Αθήνα;
«Δύο είναι οι σημαντικότεροι λόγοι. Ο ένας είναι η ανάληψη του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Εφήβων του 2021 από την Ομοσπονδία στην πόλη της Αθήνας. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να βοηθήσουμε -αυτά τα τέσσερα χρόνια- στην καλύτερη προετοιμασία τόσο της Εθνικής μας ομάδας, όσο και οργανωτικά, ενόψει της μεγάλης αυτής διοργάνωσης.
Ο δεύτερος λόγος είναι προσωπικός, κάποια θέματα υγείας μέλους της οικογένειάς μας, τα οποία μας ανάγκασαν στο να μην μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα τέτοιο event μακριά από το λεκανοπέδιο της Αττικής.
Από κει και πέρα ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ είναι πλέον ένα τουρνουά πολύ γνωστό και στο εξωτερικό και έχει διευρύνει τους ορίζοντες του ελληνικού χάντμπολ. Η Αθήνα έχει πολλά οφέλη, είναι πιο ελκυστική για τις συμμετέχουσες ομάδες λόγω των ανταποκρίσεων των πτήσεων, έχει πολλές επιλογές διαμονής και διατροφής, ενώ και επικοινωνιακά έχει διαφορετική δυναμική».

Τι διαφορετικό θα δούμε φέτος στο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ;
«Στα πέντε χρόνια του ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ, στα πρώτα τρία συμμετείχαν σωματεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στα δύο τελευταία προστέθηκαν και Εθνικές ομάδες.
Το βασικό φέτος είναι ότι το τουρνουά θα διεξαχθεί αμιγώς με Εθνικές ομάδες, ακριβώς διότι ο στόχος πλέον είναι να υποστηρίξουμε με όλες μας τις δυνάμεις την Εθνική Παίδων, ανεβάζοντας πολύ το επίπεδο των συμμετεχόντων ομάδων, τόσο αγωνιστικά και ποιοτικά, όσο και σε πρεστίζ. Για πρώτη φορά επίσης θα πάρει μέρος ομάδα εκτός Ευρώπης και αυτή είναι η Κίνα, η πολυπληθέστερη χώρα στον κόσμο. Είναι επίσης ξεκάθαρο ότι από φέτος ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ πραγματοποιείται σε συνδιοργάνωση με την Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος με στόχο να δημιουργηθούν πολλά οφέλη για το ελληνικό χάντμπολ. Ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ με το επιτελείο του και ειδικότερα με την αμέριστη υποστήριξη και εξαιρετική συνδρομή του κου. Βράνισλαβ Στράνιτς και η Ομοσπονδία με το δικό της επιτελείο ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να φτιάξουμε ένα τουρνουά με μία οργανωτική δομή που να πλησιάζει μεγάλα events του εξωτερικού».

Τι σημαίνει για το ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ η συμμετοχή της Κίνας;
«Είχαμε προσπαθήσει και στο παρελθόν να προσθέσουμε κάτι διαφορετικό στο τουρνουά. Είχαμε συζητήσει με τους ανθρώπους της Ομοσπονδίας, τον Πρόεδρο Κώστα Γκαντή και τον Γενικό Γραμματέα Κώστα Σταματιάδη το ενδεχόμενο να καλέσουμε χώρες που έχουν να μας προσφέρουν και άλλα διαφορετικά πράγματα. Θέλαμε να εντάξουμε χώρες όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ, το Κατάρ, χώρες που έχουν δυναμική όχι απαραίτητα στο χάντμπολ, αλλά σε πολλαπλά επίπεδα, στην τεχνογνωσία, στις εγκαταστάσεις, στην φιλοσοφία και γενικά στην προσέγγιση που έχουν στον αθλητισμό. Λόγω της ενασχόλησης της κόρης μου με το πόλο είχα δει την συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα σε Ελλάδα- Κίνα, στην ανταλλαγή φιλοξενιών με κοινές προετοιμασίες. Θεωρούμε ότι αυτό μπορεί να γίνει και στο χάντμπολ. Είναι μια χώρα που η συνεργασία μαζί της μπορεί να έχει πολλά οφέλη για το άθλημα στην Ελλάδα. Θέλω να σταθώ όμως και στις συμμετοχές των άλλων ομάδων. Η Ισλανδία είναι μια παραδοσιακή δύναμη του χάντμπολ, στο παρελθόν είχε αγωνιστεί στο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ ομάδα από την Δανία και ήμασταν κοντά σε άλλη μία Σκανδιναβική χώρα που πιστεύω ότι θα έρθει του χρόνου. Η Ρωσία συγκαταλέγεται διαχρονικά σε όλα τα σπορ στις κορυφαίες χώρες του πλανήτη. Επίσης είναι τιμή και χαρά που το Ισραήλ θα είναι και φέτος μαζί μας, εκτός από την σημαντική δουλειά που κάνουν στην ανάπτυξη, έχουμε και φιλικές σχέσεις εμπιστοσύνης με τους ανθρώπους τη Εθνικής και την Ομοσπονδία τους. Η Εθνική Κροατίας είναι μια παγκόσμια υπερδύναμη και οι σχέσεις συνεργασίας είναι πολύ δυνατές. Κλείνω με τις Ρουμανία και Βοσνία-Ερζεγοβίνη με τις οποίες υπάρχει αλληλοεκτίμηση και ειλικρινή σχέση».

Έκλεισε ο κύκλος του ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ στη Βέροια; Ποιός είναι ο απολογισμός των τεσσάρων ετών;
«Η Βέροια για την οικογένειά μας είναι συνώνυμη του ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ! Όταν αποφασίσαμε μετά την 1η διοργάνωση στο δήμο Βριλησσίων να συνεχίσουμε το… ταξίδι στη Βέροια δεν περιμέναμε τόσο μεγάλη ανταπόκριση. Η τότε Δήμαρχος Χαρούλα Ουσουλτζόγλου- Γεωργιάδη, ο Φίλιππος Βέροιας και όλοι οι φορείς στην πόλη, μας άνοιξαν την αγκαλιά τους κάτι που συνεχίστηκε και στα επόμενα χρόνια και με τη στήριξη του μετέπειτα Δημάρχου Κωνσταντίνου Βοργιαζίδη αλλά και του προέδρου του ΚΑΠΑ Θεόφιλου Κορωνά. Ιδιαίτερα, θέλω να πω ένα πελώριο ευχαριστώ σε όλους τους εθελοντές που ήταν η ψυχή του ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ. Πιστεύουμε ότι προσφέραμε πράγματα στη Βέροια, στην τοπική κοινωνία, στον Δήμο, στον Φίλιππο. Στα τέσσερα αυτά χρόνια πέρασαν από τη Βέροια 74 ομάδες (Εθνικές και Σύλλογοι) με περισσότερους από 2.000 αθλητές, προπονητές και συνοδοί. Πιστεύουμε ότι ενισχύσαμε την τοπική κοινωνία με το ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ, τις ξενοδοχειακές μονάδες, τα εστιατόρια και τον εμπορικό κόσμο γενικά. Συμβάλλαμε με όλα τα παραπάνω, στο να δημιουργηθεί η βάση (τρόπος, δομή, ύφος, όραμα, σχέσεις) για διοργανώσεις με πολύπλευρες δράσεις διεθνούς εμβέλειας στη Βέροια. Πραγματικά είμαστε πολύ λυπημένοι που ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ δεν θα διεξαχθεί στη Βέροια. Κάναμε προσπάθειες ως οικογένεια για να δούμε αν μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα τουρνουά εκτός Αθηνών, αλλά όπως σας είπα και στην αρχή, υπήρχαν σοβαροί λόγοι που δεν μας το επέτρεψαν. Ακόμα και αν στεναχωρηθήκαμε από κάποιες μεμονωμένες συμπεριφορές, κρατάμε τις πάμπολλες ωραίες στιγμές και προχωράμε. Το σίγουρο είναι ότι η Βέροια μας λείπει. Προσπαθήσαμε τέσσερα χρόνια να είμαστε αληθινοί, σωστοί και συνεπείς απέναντι σε όλους. Ελπίζουμε και πιστεύουμε ότι αυτό έχει εκτιμηθεί. Μετά το 2021 και το Παγκόσμιο των εφήβων στην Αθήνα, θα εξετάσουμε όλα τα ενδεχόμενα. Η Βέροια ήταν, είναι και θα είναι πάντα στην καρδιά μας».


Υπάρχει το ενδεχόμενο να δούμε ένα παράλληλο τουρνουά «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ» με συλλόγους έως το 2021;
«Τελειώνοντας πέρσι ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ Νο5 στη Βέροια, είχα δηλώσει ότι ήρθε η ώρα να εντάξουμε και το γυναικείο χάντμπολ στο τουρνουά. Γενικά είμαστε άνθρωποι που μετράμε τα λόγια μας και όταν δηλώνουμε κάτι δημόσια κάνουμε τα πάντα για να το κάνουμε πράξη. Παρότι στην πορεία προέκυψε η ανάληψη του Παγκοσμίου του 2021 από την ΟΧΕ τροποποιήσαμε τα πλάνα μας, υπάρχει στο μυαλό μας η διοργάνωση ενός παράλληλου τουρνουά ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ με συλλόγους, όπως γινόταν μέχρι και πέρσι. Αυτό φυσικά αν συμβεί δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση την διοργάνωση του ετήσιου τουρνουά στην Αθήνα με τις Εθνικές ομάδες έως το 2021. Όμως επειδή δεν υπάρχει κάτι χειροπιαστό, δεν θα ήθελα να επεκταθώ».

Ποιοί στηρίζουν το «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ 2018»;
«Είμαστε στην αρχή μιας πορείας τεσσάρων ετών. Σαφέστατα υπάρχει η αμέριστη στήριξη της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος με την οποία βρισκόμαστε σε πλήρη ευθυγράμμιση. Έχουμε την στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και του γ.γ.Α. Ιούλιου Συναδινού, της Περιφέρειας Αττικής -η οποία μας βοηθάει και οικονομικά- και του περιφερειακού συμβούλου Εντεταλμένου για θέματα αθλητισμού Σπύρου Πάντζα, της διοίκησης του ΟΑΚΑ με τον Πρόεδρο Άρη Κουρή, είναι πολύ σημαντική η συμπαράσταση του μεγαλύτερου αθλητικού κέντρου της χώρας. Είμαστε επίσης ευτυχείς που για μια ακόμα φορά ιατρικός υποστηρικτής είναι ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών με την οικογένεια του κ. Γιώργου Αποστολόπουλου».

Με ποιόν τρόπο ο «ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ» στηρίζει το ελληνικό χάντμπολ;
«Το 2015 ξεκινήσαμε την χορηγική υποστήριξη προς την Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος που αφορούσε τις μικρές Εθνικές ομάδες. Στηρίξαμε την Εθνική Εφήβων (τότε Παίδων) να πραγματοποιήσει τέσσερα καμπ προετοιμασίας και να πάρει μέρος σε δύο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ αντιμετωπίζοντας σπουδαίες δυνάμεις του αθλήματος. Επίσης στηρίξαμε την Εθνική Παίδων (τότε Παμπαίδων) σε έξι καμπ προετοιμασίας, σε ένα διακλιμακιακό καμπ και δώσαμε την δυνατότητα ώστε να πάρει μέρος στο διεθνές τουρνουά στο Μπρσκο της Βοσνίας, που αποτέλεσε και το παρθενικό ταξίδι αυτής της φουρνιάς στο εξωτερικό. Επίσης φέτος συμβάλαμε στο τριήμερο καμπ της Εθνικής Παίδων που διεξήχθη στη Βέροια το τριήμερο 27-30 Ιανουαρίου, ενώ η ίδια ομάδα με την βοήθεια του ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ θα πραγματοποιήσει προετοιμασία στην Αθήνα 27-29 Μαρτίου και θα πάρει μέρος στο 6ο διεθνές τουρνουά. Ολοκληρώνοντας την φετινή διοργάνωση, φυσικά και είμαστε ανοιχτοί στο να συνδράμουμε στο καλεντάρι που θα δημιουργηθεί για την Εθνική Παίδων με ορίζοντα το 2021.

Δράττοντας την ευκαιρία θέλω να ενθαρρύνω όλους τους ιδιώτες και όλους τους φορείς που ασχολούνται με τουρνουά χάντμπολ στην Ελλάδα να στηρίζουν τις Εθνικές ομάδες. Με χαρά βλέπω ότι κάποιοι διοργανωτές το κάνουν πράξη, πιστεύω όμως ότι όλοι πρέπει να συμβάλουμε σε αυτό. Σε όλο αυτό το διάστημα, από το 2013 έως το 2017, ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ έχει δώσει την ευκαιρία σε 19 διαφορετικούς συλλόγους να συμμετέχουν σε ένα τουρνουά υψηλού επιπέδου και διεθνών προδιαγραφών με αντιπάλους σπουδαίες σχολές του αθλήματος από το εξωτερικό. Παραστάσεις, που μέσω του ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ, είχαν την δυνατότητα να βιώσουν επί ελληνικού εδάφους. Ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ είναι ένα τουρνουά για το οποίο όλοι οι άνθρωποι του αθλήματος δικαιούνται να αισθάνονται υπερήφανοι. Διαφημίζει το ελληνικό χάντμπολ και την Ελλάδα μας στο εξωτερικό και όχι μόνο για την αγωνιστική και οργανωτική του ποιότητα, αλλά και για όλες τις δράσεις του, κοινωνικές, πολιτιστικές, επιμορφωτικές που το κάνουν να ξεχωρίζει. Ο ΒΡΙΛΗΤΤΟΣ είναι μεγάλος πρεσβευτής του ελληνικού χάντμπολ στο εξωτερικό και αυτό το λένε πρώτοι απ’ όλους οι Εθνικές ομάδες και οι σύλλογοι που έχουν πάρει μέρος σε αυτό.
Στο σημείο αυτό θέλω να εκφράσω την τιμή και χαρά μας, όσον αφορά στον κοινωνικό πυλώνα του τουρνουά, που φέτος θα συνεργαστούμε με την ΕΛΕΠΑΠ. Περιμένουμε τον κόσμο να παρακολουθήσει το τουρνουά, βλέποντας ωραία και δυνατά παιχνίδια και να υποστηρίξει την προσπάθεια των ελλήνων αθλητών απέναντι σε μεγάλες σχολές του παγκοσμίου χάντμπολ».

No comments