Το EHF Cup μέσω Champions League, η είσοδος του Ολυμπιακού και οι αποφάσεις ΑΕΚ, ΠΑΟΚ - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Το EHF Cup μέσω Champions League, η είσοδος του Ολυμπιακού και οι αποφάσεις ΑΕΚ, ΠΑΟΚ

Πριν από λίγο καιρό και συγκεκριμένα το Νοέμβριο του 2016, είχα γράψει ενα κείμενο με τίτλο "Τώρα οι αποφάσεις για την πρωταθλήτρια ομάδα. Μετά θα είναι αργά"   Σε αυτό το άρθρο είχα παρουσιάσει την άποψη για το λόγο που η διοίκηση της ΟΧΕ πρέπει να σταθεί αρωγός στην όποια ομάδα θα κατακτούσε το πρωτάθλημα, έτσι ώστε μέσω της συμμετοχής στα προκριματικά της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, να υπάρξει δυνατότητα για την πρωταθλήτρια ομάδα να βρεθεί ως ισχυρή στον τρίτο προκριματικό γύρο του EHF Cup, δύο μόλις αγώνες πριν από την
πρόκριση στους ομίλους της δεύτερης τη τάξει διοργάνωση της EHF, στην οποία φέτος κατάφεραν να συμμετέχουν ομάδες από την Φινλανδία και το Ισραήλ, εκμεταλλευόμενες τη συμμετοχή τους στα προκριματικά του Champions League. Οι όμιλοι του EHF Cup πρέπει να είναι ο αντικειμενικός σκοπός, έστω κι αν ακόμα και διαμέσου αυτής της μεθόδευσης, παραμένει στόχος πολύ δύσκολος αλλά τουλάχιστον ρεαλιστικός, που θα προσδώσει ώθηση στο άθλημα και τους αθλητές.


Σήμερα που γράφονται αυτές οι γραμμές, τα δεδομένα είναι διαφορετικά, αφού είναι περισσότερο πιθανή από ποτέ, η μέσω απορόφησης με τα ΙΕΚ Ξυνή είσοδος του Ολυμπιακού στο άθλημα, ενός μεγάλου συλλόγου, που έχει μάθει να συμμετέχει στις κορυφαίες Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Φαντάζεται κανείς να μπει στο άθλημα και να μην έχει αυτή τη δυνατότητα. Ταυτόχρονα ΑΕΚ και ΠΑΟΚ εκφράζουν τον έντονο σκεπτικισμό -για να μην πω άρνηση- για τη συμμετοχή τους στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, γεγονός που θα επηρρεάσει έμμεσα όλους τους συλλόγους, αλλά και εαυτούς, εφόσον στο μέλλον αλλάξουν πολιτική από τη διαφαινόμενη είσοδο του Ολυμπιακού και θέλουν να συμμετέχουν στο CL. Τι εννοούμε λοιπόν.

Η χώρα μας για τις διοργανώσεις της EHF του 2017/2018 βρίσκεται στην 26η θέση του ranking list της EHF, τη στιγμή που θέση στο CL εξασφαλίζουν οι 27 πρώτες χώρες και ο κάτοχος. Αρα ο ΙΕΚ Ξυνή, εφόσον επιθυμεί έχει δικαίωμα συμμετοχής. Επειδή όμως του χρόνου στο ranking list θα προστεθούν τα αποτελέσματα της φετινής χρονιάς, είναι πιθανό, στη λίστα που θα βγεί μέσα στον Ιούνιο του 2017, η Ελλάς το 2018/2019 να είναι κάτω από την 27η θέση και να χάσει τη θέση στο CL, αφού Ισλανδία, Ισραήλ και Λουξεμβούργο θα προσθέσουν τα αποτελέσματα της τρέχουσας χρονιάς. Αν μείνουμε στις πρώτες 27 χώρες, αφού οι βαθμολογίες βγαίνουν με ειδικό αλγόριθμο από τα αποτελέσματα των σεζόν 14/15, 15/16, 16/17, και δεν συμμετέχουν δυο από τις 4 ομάδες μας, αυτό θα γίνει νομοτελειακά του χρόνου.

Φρόνιμο λοιπόν θα ήταν, πριν τη δήλωση των ομάδων στα Ευρωπαϊκά κύπελλα, η ΟΧΕ να ενημερώσει αναλυτικά τα σωματεία (θα πρότεινα δια του Ι. Καρανάσου), για το τι διακυβεύεται για το μέλλον τους, αλλά και να παρουσιάσει εναλλακτικές (πχ μη συμμετοχή στο EHF Cup, αλλά στο Challenge όπου θα μαζέψουμε βαθμούς ως ισχυροί) έτσι ώστε να αρχίζουμε να ανεβαίνουμε στο ranking. Άνοδος σημαίνει, είσοδος αργότερα, καλύτερες κληρώσεις ως ισχυροι, πιθανότητα για διπλα παιχνίδια εντός που σημαίνει λιγότερα έξοδα κλπ. Το όφελος για το άθλημα θα είναι σημαντικό!!!

Στάθης Παπαχαρτοφύλης

No comments