Β. Χαραλαμπάκης: "Διεθνώς πολύ αρνητικός αντίκτυπος για την ομοσπονδία" - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Β. Χαραλαμπάκης: "Διεθνώς πολύ αρνητικός αντίκτυπος για την ομοσπονδία"

Σε σοβαρές αποκαλύψεις προχώρησε ο Βασίλης Χαραλαμπάκης, για τη μη συμμετοχή της ομάδας ΓΑΣ Κιλκίς Acropolis στο Champions Cup της EHF, διοργάνωση αντίστοιχης του Champions league για τη σάλα. Μια διοργάνωση στην οποία η ελληνική ομάδα θα μπορούσε να διεκδικήσει έναν ακόμα τίτλο, ύστερα από την κατάκτηση του ΕΒΤ της Θεσσαλονίκης. Οι αποκαλύψεις του Βασίλη Χαραλαμπάκη φέρνουν για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο την προχειρότητα και την ανακολουθία λόγων και πράξεων της ΟΧΕ, τη στιγμή μάλιστα που ο επανεκλεγείς Γενικός Γραμματέας της κ Κ. Σταματιάδης, δήλωνε στις 29 Ιουλίου στη συνέντευξη τύπου για το F4 στο Ξυλόκαστρο, ότι "Έχουμε αποφασίσει να κάνουμε επιθετική ανάπτυξη στο άθλημα..." . Επίσης ο διακεκριμένος αθλητής του Beach, αναφέρεται σε γεγονότα σχετικά με το EBT και φέρνει στο προσκήνιο πτυχές σχετικά με τον τρόπο επιλογής της wild card στο ΕΒΤ, αλλά και τη λειτουργία των εθνικών ομάδων.

Αναλυτικά η δήλωση του Βασίλη Χαραλαμπάκη:


"Ως μάνατζερ της ομάδας ΓΑΣ Κιλκίς Acropolis προβαίνω στην παρακάτω ανακοίνωση για να ενημερώσω τους ανθρώπους που σχετίζονται με την ομάδα και το άθλημα μας γενικότερα, για τον λόγο για τον οποίο η ομάδα μας δεν θα αγωνιστεί στο champions cup ενώ προετοιμαζόμασταν για αυτό.

Η δήλωση συμμετοχής για το champions  cup γινόταν το πρωί της 29ης Αυγούστου και μόνο τότε. Η ΟΧΕ δηλώνει στην EHF ποια ομάδα θα συμμετέχει αφού λάβει τα απαραίτητα έγγραφα από το σωματείο. Ο ΓΑΣ Κικλίς έστειλε στην ΟΧΕ ότι ζητήθηκε 10 μέρες νωρίτερα.

Στις 29 Αυγούστου επικοινωνήσαμε με την κ. Μπουφίδου για να σιγουρευτούμε ότι η ομάδα δηλώθηκε και μας είπε ότι δεν συμφωνεί ο πρόεδρος. Επικοινώνησα με τον πρόεδρο κ. Γκαντή και μου ζήτησε 5000 ευρώ εγγύηση επειδή την προηγούμενη σεζόν η ομοσπονδία πλήρωσε πρόστιμο για τους Κύκλωπες Αλεξανδρούπολης που δηλώθηκαν και απέσυραν την συμμετοχή τους και επειδή κάποιοι υποψήφιοι προπονητές δεν παρουσιάστηκαν στο διεθνές σεμινάριο για τους οποίους επίσης πλήρωσε πρόστιμο η ομοσπονδία.

Ο όρος αυτός δεν περιλαμβάνεται στο email που έστειλε ο κ. Μπεμπέτσος στα σωματεία που συμμετείχαν στο F4 λίγες μέρες πριν από την διεξαγωγή του. Ο κ. Γκαντής ισχυρίζεται ότι ήταν λάθος του κ. Μαυρίδη που δεν μας ενημέρωσε. Πάντως την ώρα που μιλούσα με τον κ. Γκαντή, η ομοσπονδία προλάβαινε να μας δηλώσει, εμείς όμως αφενός δεν προλαβαίναμε να στείλουμε τα χρήματα, αφετέρου δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο σε καμία ομάδα σε σάλα ή στο beach να ζητείται από την ΟΧΕ εγγύηση από τις ομάδες που δηλώνουν συμμετοχή στις επίσημες διοργανώσεις της EHF .

Τελικά, ύστερα από πολύωρες διαβουλεύσεις και απώλεια πολύτιμου χρόνου, η ομάδα δηλώθηκε καθυστερημένα, αφού έστειλε επιστολή ότι ανααμβάνει το κόστος σε περίπτωση προστίμου, και αυτή την στιγμή είναι πρώτη επιλαχούσα. Κανείς όμως δεν είναι τόσο ανεύθυνος που να δηλώσει συμμετοχή χωρίς να είναι σίγουρος ότι θα αγωνιστεί. Στις 10 μέρες που μεσολάβησαν από όταν έστειλε ο ΓΑΣ Κιλκίς την δήλωση συμμετοχής μέχρι την 29η Αυγούστου κανείς δεν μας ενημέρωσε ότι πρέπει να καταθέσουμε στην ΟΧΕ 5000 ευρώ, τη στιγμή που για μια ακόμα φορά θα επαναλάβω, δεν έχει ζητηθεί αντίστοιχη προϋπόθεση για τις ομάδες της σάλας. Όταν ο κ. Γκαντής είπε να μην δηλωθούμε, κανείς δεν μας ενημέρωσε ώστε ενεργήσουμε άμεσα.

Στα τρία χρόνια που υπάρχει ο θεσμός του champions cup, την πρώτη φορά δηλώθηκαν οι Κύκλωπες και ρεζίλεψαν το ελληνικό μπιτς χάντμπολ γιατί πηγαίναν στους αγώνες μεθυσμένοι και άυπνοι και κοιμόντουσαν ανάμεσα στους αγώνες κάτω από τις κερκίδες. Τερμάτισαν τελευταίοι. Μετάνιωσα μου συμμετείχα σε αυτή την αποστολή και ζήτησα συγνώμη από τον Stadler που τον κάλεσα σε αυτή την ομάδα. Την δεύτερη χρονιά δηλώθηκαν πάλι οι Κύκλωπες ενώ πλέον δεν μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν παίκτες από άλλες ομάδες. 'Ηταν σχεδόν σίγουρο από την αρχή ότι δεν θα πηγαίνανε γιατί δεν είχαν αρκετό έμψυχο υλικό. Την τρίτη φορά δεν δηλώθηκε ο ΓΑΣ Κιλκίς Akropolis που είχε 6 από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου και 20 ακόμα αθλητές για να συμπληρώσει το ρόστερ.

Χάθηκε ευκαιρία για ένα ακόμη χρυσό σε πανευρωπαϊκό. Αυτό έχει διεθνώς πολύ αρνητικό αντίκτυπο για την ομοσπονδία γιατί στις χώρες από τις οποίες έχουμε αθλητές, τα μέσα ενημέρωσης που ασχολούνται με το άθλημα γράφουν για τα νέα της ομάδας μας.

Θέλω να διευκρινίσω ότι είμαστε η ίδια ομάδα που έχει πετύχει όλες τις διεθνής επιτυχίες μέχρι τώρα στο μπίτς χάντμπολ. Έχουμε αλλάξει πολλά ονόματα για οικονομικούς λόγους, αλλά είμαστε τα ίδια πρόσωπα. Η ιστορία ξεκινάει το 2000 με την Προοδευτική Αγρινίου, και συνεχίζεται ως Μεταλλοπλαστική, Ακρόπολη, Παναιτωλικός, Πρωτοπόροι και ΓΑΣ Κιλκίς Akropolis ενώ κατακτήσαμε ένα κύπελλο ως Φίλιππος Βέροιας. Φτάσαμε στην Κορυφή της Ευρώπης βήμα βήμα κατακτώντας διαδοχικά 7η, 4η, 2η. 3η και 1η θέση με τέσσερα διαφορετικά ονόματα.

Σκοπός μας ήταν να διατηρηθούμε για πολλά χρόνια ανάμεσα στις καλύτερες ομάδες της Ευρώπης. Τώρα όμως αποφασίσαμε ότι η ομάδα μας δεν έχει πλέον λόγο ύπαρξης αφού δεν μπορεί να αγωνίζεται στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση. Δεν μπορούμε να φέρνουμε τους ξένους αθλητές να αγωνιστούν στο ελληνικό πρωτάθλημα για να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο champions cup και μετά να μην συμμετέχουμε σε αυτό (μετά τα world games του 2017 στην Πολωνία και το παγκόσμιο του 2018 στην Ρωσία οι Βραζιλιάνοι θα ερχόντουσαν στην Ελλάδα).

Το EBT finals 2017 στο οποίο θα συμμετέχουμε ως πρωταθλητές της προηγούμενης σεζόν και για το οποίο δεν χρειάζεται να μας δηλώσει ο ομοσπονδία, θα είναι η τελευταία εμφάνιση της Akropolis. Δεν μπορούμε να αρκεστούμε στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Πολλές φορές μου ζητήθηκε από την επιτροπή του μπιτς χάντμπολ να αναλάβω την αποστολή της εθνική ομάδας οργανωτικά και προπονητικά. Μία φορά συμφώνησα και πήγαμε στο πανευρωπαϊκό της Κροατίας το 2011 με τους αθλητές να πληρώνουν μεγάλο μέρος από τα έξοδα τους. Στους μεσογειακούς το 2015 τα έξοδα κάλυψε ο Ολυμπιακή επιτροπή, ενω τα έξοδα μετακινήσεων παρόλο που καταθέσαμε τα απαραίτητα παραστατικά, δεν έφτασαν στα χέρια μας. Είχα σκοπό να κάνω το ίδιο και στο πανευρωπαϊκό του 2017 που γίνεται πάλι στην Κροατία και είχα ήδη συμφωνήσει με κάποιους αθλητές αλλά αυτή την φορά θα πρέπει να πληρώσω και εγγύηση.

Πριν από το ΕΒΤ finals που διεξήχθη τον Μάιο στην Θεσσαλονίκη, οι αθλητές των Κυκλώπων Αλεξανδρούπολης, έβγαλαν μία ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο blog handballteam του Δ. Τσαβδαρίδη. Η ανακοίνωση αυτή θίγει την ομάδα μας και προσωπικά εμένα και τον Γιάννη Λαζαρίδη. Διαμαρτύρονται που πήραμε εμείς την wild card αντί για αυτούς και επίσης λασπώνουν το παρελθόν μας μιλώντας για εποχές που αυτοί δεν βρισκόντουσαν στο χώρο (το αρχικό τους όνομα είναι beach boys 2012).  Μόνο όσοι είναι νέοι στο άθλημα μας μπορούν να τους πιστέψουν. Οι υπόλοιποι γνωρίζουν ποιοι είμαστε και τι έχουμε προσφέρει. Δεν απάντησα τότε γιατί δεν ήθελα να αναλωθώ εν όψει της μεγάλης διοργάνωσης στην οποία συμμετείχα ως μάνατζερ, προπονητής και αθλητής.

Τουλάχιστον δύο ξένες ομάδες ζήτησαν την wild card προσφέροντας χρήματα στους διοργανωτές. Τελικά την πήραμε εμείς και θέλω να ευχαριστήσω τους αδελφούς Μαναβή, που μας έδωσαν την wild card σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που προσέφεραν οι ομάδες από Σουηδία και Κύπρο. Δώσαμε τα χρήματα αλλά δεν διευκρινίσαμε αρχικά το όνομα της ομάδας. Στη συνέχεια μιλήσαμε με τον πρόεδρο της ομάδας από την Αλεξανδρούπολη, που είχε ενδιαφερθεί για την wild card, και προτείναμε να πληρώσει το ποσό της wild card και να αγωνιστούμε με το όνομα της ομάδας του, με 5 αθλητές δικούς του και 5 ξένους μαζί με εμένα και τον Λαζαρίδη. Όμως μας είπε πως αδυνατεί να πληρώσει και μας πρότεινε να αγωνιστούμε ως Κύκλωπες  με οποιαδήποτε σύνθεση. Δεν συμφωνήσαμε και του υποσχεθήκαμε πως θα έχουμε στην σύνθεση τον Θεοδώρου.

΄Ηταν η μοναδική φορά που δεν κρατήσαμε την υπόσχεση μας, υπήρχε όμως πολύ σοβαρός λόγος. Δεν μπορεί να συμμετέχει στην ομάδα ένας αθλητής που βγάζει μία ανακοίνωση με ρατσιστικό τίτλο εις βάρος των ξένων αθλητών της ομάδας. Ο Θεοδώρου δηλώθηκε στην αρχική λίστα παικτών στην EHF. Στην τελική λίστα αντικαταστάθηκε από τον Amaral για τον οποίο βγάλαμε εισιτήριο αργότερα.

Για το όνομα με το οποίο θα αγωνιζόμασταν καταθέσαμε προτάσεις στον Φίλιππο Βέροιας και τον ΓΑΣ Κιλκίς και συμφώνησε ο ΓΑΣ Κιλκίς. Προφανώς οι Κύκλωπες δεν συνομιλούν με τον πρόεδρο τους και γνωρίζουν τίποτα από τα παραπάνω. Ούτε γνωρίζουν πως αν δεν παίρναμε την wild card αυτή θα πήγαινε σε ξένα χέρια και όχι σε αυτούς. Τιμώντας το όνομα του συλλόγου τους, είδαν την κατάσταση μονόφθαλμα και έσπευσαν να βγάλουν ανακοίνωση γράφοντας ότι νόμιζαν πως έγινε και το χειρότερο είναι ότι γράψανε πολλά άσχετα πράγματα για το ένδοξο παρελθόν μας από τα οποία τίποτα δεν είναι αληθές.

Κλείνοντας θέλω να ευχαριστήσω όλους τους αθλητές που με εμπιστεύθηκαν και αγωνίστηκαν στην ομάδα μας και περισσότερο τον αδελφικό μου φίλο και επί 14 χρόνια συμπαίκτη και συνεργάτη Ιωάννη Λαζαρίδη." 

No comments