Μόλις δυο χρόνια πριν.... - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Μόλις δυο χρόνια πριν....

Όπως είχαμε προαναγγείλει, σήμερα δημοσιεύουμε την έκθεση του τέως Ομοσπονδιακού εφήβων, Θεόδωρου (Τεο) Παυλίδη, η οποία υποβλήθηκε μετά από την αποτυχία της τότε ομάδας των εφήβων και μετέπειτα Νέων, η οποία και τότε όπως και τώρα δεν κατάφερε να διεκδικήσει κάτι καλύτερο, παρά το ταλέντο των αθλητών το οποίο μνημονεύεται απ΄όλους τους εμπλεκόμενους. Ακολουθεί αυτούσια η έκθεση και ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματα του.

"Αγαπητοί συνάδελφοι,

Mε μεγάλη χαρά χαιρετίζω και εγώ την από κοινού προσπάθεια εύρεσης λύσεων στα προβλήματα
των Εθνικών Ομάδων. Το επιθυμητό βέβαια θα ήταν να βρίσκομαι μαζί σας αλλά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων αυτό δεν είναι εφικτό.

Ξεκινώντας από τα θέματα 5 και 6 (Στόχοι και Προγραμματισμός έτους 2014), θα ήθελα πρώτα απ’ όλα να επισημάνω πως για να γίνει οποιαδήποτε ρεαλιστική και ουσιαστική συζήτηση πάνω σε θέματα προγραμματισμού και στόχων θα πρέπει πρώτα να είναι γνωστό το συνολικό καλεντάρι των αντιπροσωπευτικών μας συγκροτημάτων, όπως και το συνολικό μπάτζετ (οικονομικό προϋπολογισμό) που προτίθεται να διαθέσει η Επιτροπή Εθνικών Ομάδων μέσω της Ο.Χ.Ε.

Θα παρακαλούσα έτσι, με την πρώτη ευκαιρία, και μέσω του γραφείου των Εθνικών Ομάδων, να έχω άμεσα και το καλεντάρι και το συνολικό μπάτζετ, όπως αυτό θα μοιραστεί στα εκάστοτε αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα. Ως εκ τούτου μου είναι αδύνατο να εκφέρω την άποψη μου μέχρι την στιγμή που θα έχω τα στοιχεία αυτά στα χέρια μου. Επιπλέον, με αυτά τα δεδομένα θα μπορώ να καταθέσω και συνολικό προγραμματισμό για το αντίστοιχο συγκρότημα που με αφορά, της Εθνικής Εφήβων.

Όσον αφορά το θέμα 4 (βάση δεδομένων αθλητών εθνικών ομάδων), με βρίσκετε απολύτως σύμφωνο στην δημιουργία βάσης δεδομένων αθλητών εθνικών ομάδων. Μία τέτοια βάση δίνει απεριόριστες επιλογές και δυνατότητες, ανοίγει ένα καινούριο κεφάλαιο στον τρόπο καταγραφής, επεξεργασίας, διαχείρισης και αποκωδικοποίησης των δεδομένων. Και έτσι, με τον τρόπο αυτό θα είναι πιο εύκολο να συγκρίνει κανείς αθλητές μεταξύ τους, να συγκρίνει διαφορετικές γενεές αθλητών και τις επιδόσεις τους, καθώς επίσης θα είναι πιο εύκολο να επισημάνει κανείς τα λάθη, τις αστοχίες και πολλά άλλα. Συγχρόνως θα μπορεί να υπάρχει άμεση σύγκριση και με τα δεδομένα άλλων ομοσπονδιών ίσως πιο προηγμένων από την δική μας, κάνοντας το άθλημα μας έτσι πιο ανταγωνιστικό και εκσυγχρονισμένο.

Αναφερόμενος στο θέμα 3 (Ενιαίος προπονητικός σχεδιασμός Ανδρών- Νέων- Εφήβων), νομίζω πως αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Τίποτε δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη. Όλα πρέπει να είναι προγραμματισμένα με έναν και μοναδικό στόχο: την στελέχωση της Εθνικής Ομάδας των Ανδρών. Υπάρχουν συγκεκριμένα μοντέλα προηγμένων ομοσπονδιών που μπορούν να μας δώσουν τον τρόπο με τον οποίο θα δημιουργούμε νέους αθλητές έτοιμους να στελεχώσουν την Εθνική Ομάδα των Ανδρών. Όπως παραδείγματος χάριν το μοντέλο της  γερμανικής ομοσπονδίας που συνδυάζει τέσσερις παραμέτρους: το σχολείο, τον σύλλογο, την τοπική ένωση και την εθνική ομάδα.
 
Για το δεύτερο θέμα (Εθνική Νέων- Προγραμματισμός προκριματικών Πανευρωπαϊκού), οι αρμόδιοι προπονητές έχουν τον πρώτο λόγο και εμείς την καλή διάθεση να ακούσουμε και να βοηθήσουμε σε ότι μας ζητηθεί.

Τέλος, για το πρώτο θέμα (Εθνική Εφήβων- Πεπραγμένα προκριματικών Πανευρωπαϊκού) που με αφορά, αν και δεν έχω προλάβει να αναλύσω με αριθμούς τα παιχνίδια της εθνικής ομάδας των εφήβων, και οποιαδήποτε συμπεράσματα χωρίς την τεκμηρίωση τους μπορεί να αδικούσαν σε σύνολο την ομάδα μας, θα παραθέσω την άποψη μου. Η προετοιμασία μας αν και έγινε κάτω από φιλότιμες προσπάθειες, δεν ήταν αρκετή για να μας φανερώσει τις αδυναμίες μας και πάνω από όλα να μας δώσει σιγουριά και να μας κάνει να ξεπεράσουμε το άγχος μας, που ήταν κυρίαρχο σε όλους μας. Η προετοιμασία μας διήρκησε 12 μέρες μόνο, και δόθηκαν 6 φιλικά παιχνίδια εκ των οποίων μόνο τα δυο με εθνική ομάδα της ίδιας γενιάς (Βοσνία). Και όλα αυτά έγιναν λίγες μέρες πριν την προκριματική φάση.

Σε αντίθεση (και ως παράδειγμα προς μίμηση), η βασική προετοιμασία της εθνικής ομάδας της Γερμανίας διήρκησε σχεδόν έναν χρόνο και τελείωσε στις 30-12-2013, μέρες πριν τους προκριματικούς αγώνες, αφήνοντας έτσι την ομάδα να ξεκουραστεί και να δουλέψει  αποκλειστικά στον τομέα αποκατάσταση- ανάληψη (σωματική και ψυχολογική) και έτσι να παρουσιαστεί έτοιμη έναντι των αντιπάλων της και να προκριθεί στην τελική φάση του πανευρωπαϊκού. Και βέβαια, μετά από 6 camp, από όπου επιλέχτηκαν αρχικά πάνω από 40 αθλητές και 4 τουρνουά με αποκορύφωμα το τελευταίο οχταεθνές τουρνουά στο Μέρτσικ της Γερμανίας μεταξύ 7 εθνικών ομάδων και της μεικτής της ένωσης (28 με 30-12-2013).

Πιστεύω ακόμη στις δυνατότητες αυτής της γενιάς και θα πρέπει να την στηρίξουμε και όχι όπως πολύ εύκολα κάνουμε στην Ελλάδα, να την αφορίσουμε.
 
Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχηθώ καλή επιτυχία στις υποχρεώσεις των εθνικών αντιπροσωπευτικών συγκροτημάτων των Νέων και των Ανδρών.


Με εκτίμηση
Τέο Παυλίδης"

No comments