Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων

Λίγες ημέρες απέμειναν μόνο για την κρίσιμη Γενική Συνέλευση του αθλήματος στη Θεσσαλονίκη. Θα ήθελα πολύ να παρευρεθώ και να εκφράσω τις δικές μου απόψεις σαν άνθρωπος του αθλήματος ξέρω όμως ότι δεν μπορώ, αφού δεν εκπροσωπώ κάποιο σωματείο. Θα το κάνω λοιπόν μέσω των δύο site που είναι οι «φωνές» του χάντμπολ στην Ελλάδα. Και θα το κάνω διότι κυρίως το χάντμπολ το βλέπω συναισθηματικά και όχι επαγγελματικά και αυτό το γνωρίζετε καλά όσοι με ξέρετε. Θεωρώ λοιπόν χρέος μου εκτός από την κριτική στην ομοσπονδία και σε άλλους φορείς να προσπαθώ να δίνω λύσεις, εκφράζοντας την άποψη μου και ίσως κάποιες προτάσεις. Αυτός είναι ο σωστός τρόπος –ανεξαρτήτως αν οι απόψεις είναι λάθος ή ορθές- ειδικά στις μέρες μας, που δυστυχώς λίγοι είναι αυτοί που βγαίνουν ανοικτά να πουν τα πράγματα με το όνομα τους και αυτό που πιστεύουν.

Η ανάπτυξη και το σκοτάδι
Πρώτα απ’ όλα θα ήθελα να καλέσω την ΟΧΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Τους συμβούλους να αντιληφθούν (διότι μόνο λίγοι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού το έχουν καταλάβει) ότι η θέση που κατέχουν έχει περισσότερο υποχρεώσεις παρά δικαιώματα, ειδικά στις μέρες μας όπου το... μικικίνι δεν υπάρχει. Γιατί μπορούμε να κατηγορήσουμε για πολλά την ομοσπονδία, αλλά όχι ότι κάνει σπατάλες και κακοδιαχείριση (όποιος θέλει ας με πάρει τηλέφωνο να του πω για άλλες ομοσπονδίες που γνωρίζω πόσα χρωστάνε), αντιθέτως μπορεί κάποιος να την κατηγορήσει πως έχει κάνει το... σκατό παξιμάδι. Προτού φτάσω στις προτάσεις μου θα ήθελα να πω όμως και κάτι για τα σωματεία. Οι ευθύνες τους είναι πολλές, εξάλλου τα σωματεία έχουν τα... γένια και τα χτένια. Ψηφίζουν, βρίσκονται σε Γ.Σ., παίρνουν κρίσιμες αποφάσεις για αναδιαρθρώσεις και προϋπολογισμούς. Διαμαρτύρονται αλλά τα περισσότερα κάθονται απαθή μπροστά στην κατρακύλα, δεν έχουν λόγο και μάλιστα στέλνουν και αντιπροσώπους στις Γ.Σ. αντί τους ανθρώπους που «τρέχουν» τα τμήματα χάντμπολ. Το κάθε ένα κοιτάει τα μικροσυμφέροντα του και το μόνο που τους απασχολεί είναι τα οδοιπορικά και αν η 10ετία θα γίνει 12 ετία και η ηλικία από 28 στα 30 για να φύγουν αργότερα οι παίκτες χωρίς την συγκατάθεση τους. Μπορεί η Γ.Σ. να μην είναι εκλογική όμως επειδή έχουμε φτάσει σε ένα τέλμα όλοι να αναλογιστούμε τις ευθύνες μας και να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύσεις για το άθλημα. Εγώ θα ήθελα να ακούσω για παράδειγμα έναν απολογισμό της ΟΧΕ για την μισή της θητεία (2 χρόνια) που συμπλήρωσε από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2008 που τις πήρε με 99%. Μια αυτοκριτική δεν θα ήταν κακή, ίσα, ίσα θα εκτιμηθεί από τον κόσμο του χάντμπολ, είναι πράξη αντρική και πράξη ευθύνης.
Εγώ χωρίς ιδιαίτερη σκέψη (ότι μου έρχεται πρόχειρα στο μυαλό) το μοναδικό πράγμα που θεωρώ πως έκανε σωστό, αφήνοντας μία παρακαταθήκη για το μέλλον είναι η ανάπτυξη και η προκήρυξη που φτιάχτηκε για πρώτη φορά για τα ηλικιακά πρωταθλήματα που γίνονταν ένα μπάχαλο. Κατ’ άλλα δεν θεωρώ πως έγινε πουθενά αλλού πρόοδος, μπορώ όμως να πω για πολλά πράγματα που πήραν την κατιούσα: Εθνικές ομάδες, ποιότητα πρωταθλημάτων, εξοικονόμηση πόρων εκτός επιχορήγησης (σχεδόν ανύπαρκτες), μαρκετινγκ (άγνωστη λέξη), διοργανώσεις (πιασ’ το αυγό και κούρεφτο), προβολή αθλήματος (το κάζο της Λαμίας θα αργήσει να ξεχαστεί, το περιοδικό της ΟΧΕ έχει να εκδοθεί 1,5 χρόνο και οι εφημερίδες σε λίγο θα βάζουν το ρεπορτάζ δίπλα στα φαρμακεία), ούτε και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων δεν έχουμε εκμεταλλευτεί και απομένουν μόλις 6 μήνες πριν την έναρξη του. Αν ρωτήσουμε κάποιον στο δρόμο αν γνωρίζει τι είναι το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Νέων στο χάντμπολ και που θα γίνει θα μας απαντήσει: Τι είναι αυτό τρώγεται;
Πάνω σε αυτό θα ήθελα να ανοίξω μία μικρή παρένθεση. Ξέρουμε τα λάθη της πολιτείας για την διοργάνωση και την καθυστέρηση, ξέρουμε και για τον μειωμένο προϋπολογισμό. Ελπίζω το άθλημα να πάρει... κάτω από το τραπέζι μερικά ευρουδάκια (που λείπουν για να μην διαλυθεί, λόγω των περικοπών) από ΟΠΑΠ ή ΓΓΑ γιατί αλλιώς όλοι αυτοί που έχουν κάνει... τουμπεκί για την δραματική μείωση της επιχορήγησης θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Διαβάζω καυστικές ανακοινώσεις από άλλες ομοσπονδίες, διαμαρτυρίες και εμείς το παίζουμε κύριοι και υπεράνω και δεν βγάζουμε ούτε μια ανακοίνωση να πούμε βρε αδερφέ ότι «Εμείς σαν ΟΧΕ δεν χρωστάμε πουθενά γιατί δεν μας επιβραβεύετε για αυτό», χωρίς να χρειάζεται να το πάμε στην κόντρα απλά να το τονίσουμε, διότι να μου το θυμηθείτε οι ομοσπονδίες που χρωστάνε τα... μαλλιά της κεφαλής τους θα πάρουν περισσότερα και οι τίμιοι λιγότερα, διότι το γεγονός πως δεν διαμαρτύρονται θα το εκλάβουν ως αδυναμία!

Αναδιάρθρωση πρωταθλημάτων- οι προτάσεις μου
Φτάνουμε στο επίμαχο ζήτημα της αναδιάρθρωσης των πρωταθλημάτων που για την ομοσπονδία εμφανίζεται ως ένα μέσω ώστε να περικοπούν έξοδα. Δεν είναι άσχημη ιδέα, αρκεί όμως τα πρωταθλήματα να μην χαλάσουν ποιοτικά. Εχω μιλήσει με αρκετούς από τον χώρο και κατέληξα σε κάποιες προτάσεις που ξέρω ότι κάποιους θα βρουν σύμφωνους και κάποιους άλλους όχι. Εξάλλου η δημοκρατία και η ελευθερία λόγου συνοψίζονται στη φράση του Βολταίρου: «Διαφωνώ με ότι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμα σου να το λές». Θεωρώ (το ίδιο και ο Μανώλης Ανδρεαδάκης που ένα μέρος της ιδέας είναι δικό του) πως η Α2 ανδρών με την Β΄ ανδρών πρέπει να ενωθούν. Είναι πολυτέλεια για ένα άθλημα με τόσο χαμηλό επίπεδο να έχει πάνω από τα τοπικά τρεις κατηγορίες, όταν όλοι ξέρουμε πως οι τελευταίοι της Β΄Εθνικής κάθε χρόνο οι σταματούν να αγωνίζονται μεσούσης της σεζόν ή αγωνιστικά χάνουν με 20-30 γκολ διαφορά. Η πρόταση της ΟΧΕ στη Γ.Σ. είναι για δύο ομίλους των 8 σε Α2 ανδρών και 2 ομίλους των 8 στη Β’ ανδρών, δηλαδή 32 ομάδες. Εγώ πιστεύω πως πρέπει να υπάρχει μία Β΄Εθνική -που θα είναι πίσω από την Α’ εθνική (Α1 ανδρών)- έχοντας 2 ομίλους των 12 ομάδων. Δηλαδή 24 ομάδες, 8 λιγότερες σε σχέση με το προηγούμενο σύστημα. Θα είναι μια κατηγορία πολύ πιο δυνατή και θα δυναμώσουν και τα τοπικά, ενώ η ΟΧΕ θα μπορέσει να εξοικονομήσει οδοιπορικά, αλλά και γενικότερα θα μειώσει τον προϋπολογισμό σε αυτά τα πρωταθλήματα.
Σε σχέση με την Α1 ανδρών αν και θεωρώ πως το σύστημα που έχουμε είναι δίκαιο και πολύ καλό θα μπορούσε να γίνει κάποια αλλαγή που βάσει των υπολογισμών που κάνω θα είναι καλύτερο ποιοτικά και πιο οικονομικό.
1η φάση: Μετά από κλήρωση αγώνες ένας προς όλους σε μονό γύρο.
2η φάση: Μετά τον πρώτο γύρο οι 6 πρώτες ομάδες θα παίξουν πλέι- οφ και οι 6 τελευταίες πλέι- αουτ. Οι ομάδες θα μεταφέρουν το 50% της βαθμολογίας τους και έπειτα από κλήρωση θα παίξουν πρωτάθλημα μέσα- έξω σε δύο γύρους.
3η φάση: Το σύστημα αυτό δίνει την δυνατότητα να γίνει και τελικός (1ος με 2ο της βαθμολογίας σε δύο νίκες με πλεονέκτημα έδρας του 1ου φυσικά) που είναι αλήθεια ότι λείπει από το σημερινό σύστημα, λόγω της αίγλης τους. Αλλιώς ο πρωταθλητής θα αναδεικνύεται μετά το τέλος της Β’ φάσης, όταν θα τελειώσουν και τα πλέι- αουτ με τις δύο τελευταίες ομάδες να υποβιβάζονται.
Με λίγα λόγια θα γίνουν περισσότερα παιχνίδια μεταξύ των πρώτων έξι ομάδων, των δυνατότερων δηλαδή του πρωταθλήματος (π.χ. ΑΕΚ- ΠΑΟΚ θα παίξουν τρεις φορές τη σεζόν ή ακόμα και παραπάνω αν υποθέσουμε πως παίζουν τελικό) και θα περιοριστούν τα ματς μεταξύ «μεγάλων» και «μικρών». Βέβαια προπονητικά είναι η αλήθεια πως με αυτό το σύστημα οι μεγάλες ομάδες δεν θα έχουν την δυνατότητα να χρησιμοποιούν νεαρούς παίκτες (π.χ στα εύκολα ματς με τους μικρούς) και αυτό θα δημιουργήσει ένα πρόβλημα στην ανάπτυξη, αλλά τέλος πάντων εγώ είμαι της άποψης πως όποιος αξίζει (ας είναι και μικρός σε ηλικία) παίζει, ενώ δεν μπορούμε να τα έχουμε και όλα.
Πάντως ακόμα και οικονομικά ΟΧΕ και σωματεία θα εξοικονομήσουν μαζί περίπου 50.000 ευρώ, αφού με αυτό το σύστημα οι αγώνες είναι 130 (με τελικούς πλέι- οφ), ενώ με το σημερινό σύστημα είναι 150 (25 αγωνιστικές X 6 ματς). Εξάλλου όλοι γνωρίζουμε πως οι ομάδες παίρνουν 5 δραχμές οδοιπορικά και δίνουν 10 για να ταξιδεύσουν, ενώ μην ξεχνάμε τα έξοδα διαιτητών, παρατηρητών για ΟΧΕ και φυσικά των σωματείων που σε κάθε ματς πληρώνουν 350 ευρώ!
Ισως βέβαια το καλύτερο θα ήταν πρώτα το σύστημα αυτό να διεξαχθεί στην Α1 γυναικών, ώστε να διεξάγονται περισσότερα ματς μεταξύ Ορμής, Αρτας, Ν. Ιωνίας παρά να βλέπουμε 30μπαλά στα ματς με ομάδες που ξεκινάνε τη σεζόν και σκέφτονται την Α2.

7 comments

Anonymous said...

Καλά τα λες Κώστα, αλλά ποιος να ακούσει? Σου προτείνω να ανέβεις στη ΓΣ να διαπιστώσεις ποιοι είναι οι αντιπρόσωποι που ψηφίζουν και αν έχουν σχέση με το χάντμπολ. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον να δεις ποιοι θα καθορίσουν το μέλλον της Α1. Περιμένω να πας.

Anonymous said...

Διαβάζω καυστικές ανακοινώσεις από άλλες ομοσπονδίες, διαμαρτυρίες και εμείς το παίζουμε κύριοι και υπεράνω και δεν βγάζουμε ούτε μια ανακοίνωση να πούμε βρε αδερφέ ότι «Εμείς σαν ΟΧΕ δεν χρωστάμε πουθενά γιατί δεν μας επιβραβεύετε για αυτό», χωρίς να χρειάζεται να το πάμε στην κόντρα απλά να το τονίσουμε, διότι να μου το θυμηθείτε οι ομοσπονδίες που χρωστάνε τα... μαλλιά της κεφαλής τους θα πάρουν περισσότερα και οι τίμιοι λιγότερα, διότι το γεγονός πως δεν διαμαρτύρονται θα το εκλάβουν ως αδυναμία!
RE KOSTAKI KALA TO ARXIZEIS KAI META TO XALAS PASOK BENIZELOS AGGELOUDIS OXE BOUBA GIA TO KRATOS AN ITAN ALLO KOMA STIN EXOUSIA ESU TI LES DEN 8A EIXAME FONES DIAMARTIRIAS.....

Anonymous said...

ΤΙ ΣΧΕΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ Ο ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΜΑΣ. ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΟΤΙ Ο ΑΓΓΕΛΟΥΔΗΣ ΗΤΑΝ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΙΝΟΥ ΔΣ ΔΗΛΑΔΗ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ? ΓΕΛΑΣΜΕΝΟΣ ΕΙΣΑΙ ΓΚΑΡΝΤΑΣΙ ΔΙΟΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΣ ΚΡΑΤΟΥΝ ΧΑΜΗΛΟΥΣ ΤΟΝΟΥΣ ΔΙΟΤΙ ΕΤΣΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΕΣ. Ο ΠΙΛΑΦΑΣ, Η ΜΠΑΚΟΥΛΟΠΟΥΛΟΥ, Ο ΑΝΔΡΕΑΔΗΣ, Ο ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ, Ο ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ, Ο ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΚΛΠ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ ΓΙΑ ΤΟ ΗΘΟΣ ΤΟΥΣ , ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟ ΝΑ ΛΑΙΚΙΣΟΥΝ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΝΑΜΙΚΟΙ ΤΗΣ ΠΑΡΕΑΣ ΧΕΒΙΔΟΠΟΥΛΟΣ,ΦΥΚΑΤΑΣ,ΧΑΤΖΗΙΩΑΝΝΟΥ, ΚΑΨΑΛΗΣ ΜΕ ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ ΣΤΟΝ ΧΩΡΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΘΕΩΡΟΥΝ ΜΟΝΗ ΛΥΣΗ ΤΟΝ ΔΙΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΕΧΟΥΝ ΔΙΚΗΟ. Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΛΕΟΝΤΑΡΙΣΜΟΥΣ.
ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΕΧΕΙ Η ΕΝΕΡΓΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΙ ΛΕΝΕ ΛΕΝΕ ΣΤΑ ΚΑΦΕ ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΞΟΔΕΨΟΥΝ 150-200 ΕΥΡΩ ΜΕ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΝΑ ΜΗ ΥΙΟΘΕΤΗΘΟΥΝ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ. ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΠΟΛΛΑ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΚΑΤΕΒΑΖΟΥΝ ΚΑΙ ΟΜΑΔΕΣ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ.
ΚΑΛΑ ΤΑ ΕΓΡΑΨΕΣ ΣΕ ΓΕΝΙΚΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΩΣΤΑ ΚΑΙ ΕΠΕΙΔΗ ΟΠΩΣ ΓΡΑΦΕΙΣ ΑΓΑΠΑΣ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΠΙΟ ΣΥΧΝΑ ΕΤΣΙ ΓΙΑ ΝΑ ΤΑ ΜΑΘΑΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ
ΠΑΝΤΩΣ Ο ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΜΕ ΤΙΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΕ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΓΙΝΕ ΤΟ ΣΚΑΤΟ ΜΑΣ ΠΑΞΙΜΑΔΙ .

3:2:1 said...

αχ Κωστα-Κωστα !
εχουμε και λεμε:
50.000e οικονομια στα 20 ματς που δεν θα γινουν,
αρα το καθε ματσακι στοιχιζει 2,500e!
(πειτε μας και ποιοι τα εισπρατουν αυτα,για να γινω και γω,συναδελφος τους.)
Αρα η Α1 στοιχιζει 375.000e !!!
άλλα τοσα γυναικειο,Β εθνικες,τοπικα
συνολο 750.000e
-ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ?
μενουν τα ηλικιακα και οι εθνικες ομαδες
ας πουμε 1.000.000e βαρια-βαρια
τα υπολοιπα προφανως ειναι λειτουργικα εξοδα της ΟΧΕ !
ΠΡΟΤΑΣΗ: -αμεση μεταταξη του μισου προσωπικου της βραδυκινητης κ υπερβαρης ομοσπονδιας μας(προφανως υπαρχουν και αλλοι τομεις στο δημοσιο που θα μπορουν να πληρωνονται),μετεγκατασταση των γραφειων σε πιο οικονομικους χωρους,συγχωνευση των περιφερειακων ενωσεων,καταργηση των αχρηστων επιτροπων,συμβουλων παρατρεχαμενων και λοιπων νηστικων και αχρηστων,πριμοδοτηση συλλογων-προπονητων που αποδεδειγμενα βγαζουν παικτες("υποτροφιες" πχ σε σεμιναρια),"χορηγιες"(αλλα μαντελη)με σκοπο την προβολη του αθληματος.
Εχω κι άλλα,αλλά,άλλη φορα

Anonymous said...

Ομολογουμένως Προσωπικό και ενοίκια είναι ενα ζήτημα σοβαρό.
Ε'ιμαι απο την περιοχή της Πάτρας και απορώ γιατί να υπάρχει ένωση ?

Anonymous said...

KAI OXI MONO GIATI NA YPARXEI ENOSH FILE STHN PATRA ALLA GIATI NA YPARXOUN KAI GRAFEIA KAI POIOS TA PLHRONEI ?
ENA SOMATEIO LEITOYRGEI KAI ALLA 2 EINAI SAN NA YPARXOUN

Anonymous said...

Γιατι στην Αρτα ειναι καλυτερα οι καταστασεις ? και εκει δεν υπαρχουν συλλογοι και υπαρχει ενωση με γραφεια και προσωπικο .
να το δουμε σοβαρά το θεμα παιδια , καλες οι θεσεις εργασίας αλλα καλυτερη η περιστολη δαπανων.
θα βουλιαξουμε σαν αθλημα.