«ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΙΩΝΩ» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

«ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΙΩΝΩ»


Ο Σπύρος Μπαλωμένος μιλάει για την τιμωρία του, τον Ιωνικό ΝΦ, τη ζωή του στην Γερμανία και τα λάθη του παρελθόντος που στοίχησαν στην Εθνική

Διαβάστε ολόκληρη την συνέντευξη. Μόνο για τους αναγνώστες του «Greek Handball»

Αναμφίβολα είναι το πρόσωπο του τελευταίου διμήνου στο ελληνικό χάντμπολ. Δυστυχώς για δύο αρνητικά -σύμφωνα με την κατάληξη τους γεγονότα. Οι επικριτικές δηλώσεις κατά της ομοσπονδίας στοίχησαν στον Σπύρο Μπαλωμένο -αναίμακτη- τιμωρία δύο μηνών. Μπορεί να μην έχασε από αυτή τα ματς της Εθνικής -για τα προκριματικά του ΕURO 2010- με Φινλανδία και Κροατία τον Μάρτιο, αλλά θα απέχει εξαιτίας του σοβαρού τραυματισμού του. Ο 30χρονος αριστερός ίντερ έσπασε το δάχτυλο του αριστερού του χεριού και θα μείνει 6 εβδομάδες εκτός δράσης. Επέστρεψε στην Ελλάδα και η «SportDay» βρήκε την ευκαιρία να τον «ανακρίνει» για τα θέματα της επικαιρότητας και φυσικά αυτά που τον αφορούν περισσότερο. Η συνάντηση έγινε σε ένα γνώριμο μέρος για εκείνον. Το κλειστό του Ιωνικού στη Νέα Φιλαδέλφεια. Εκεί όπου ανδρώθηκε πριν κάνει το άλμα για το εξωτερικό.

Τι θυμάσαι από εκείνη την ομάδα του Ιωνικού ΝΦ; Tι άλλαξε από τότε; και γιατί πιστεύεις πως έφτασε σε αυτό το σημείο;
«Πάντα όταν γυρίζω σε αυτό το γήπεδο είναι σαν να γυρίζω στο σπίτι μου. Η αίσθηση αυτή είναι πάντα σημαντική και νομίζω ότι οι στιγμές που ζήσαμε όλα τα παιδιά, η αγωνία, η παρέα, οι λύπες, οι χαρές ήταν πράγματα που ήταν αγνά. Οσο για τα πράγματα που άλλαξαν από τότε, κάποια παιδιά έφτασαν σε κάποια ηλικία και ο Ιωνικός και το άθλημα γενικότερα δεν είχαν να τους προσφέρουν κάτι παραπάνω. Ούτε χρήματα, ούτε συνθήκες με αποτέλεσμα κάποιοι να φύγουν στο εξωτερικό, κάποιοι άλλοι να το δουν σαν χόμπι και αυτό έφερε την πτώση. Σίγουρα έχουν αλλάξει και οι εποχές εμείς τότε ρισκάραμε, μπήκαμε στο χάντμπολ, αλλά η σημερινή γενιά έχει δώσει μεγαλύτερο βάρος στο σχολείο. Τα τελευταία δέκα χρόνια βέβαια και οι συνθήκες στο ελληνικό χάντμπολ είναι ίδιες. Το μεγάλο πρόβλημα όμως αυτού του σωματείου ήταν πως προσπαθούσε να συντηρήσει πολλά αθλήματα μαζί. Δεν είχε την δυνατότητα να τα κάνει όλα (Γυναίκες Βόλεϊ, Μπάσκετ ανδρών, γυναικών, χάντμπολ ανδρών). Αυτό ήταν λάθος, έπρεπε να γίνει μια επιλογή. Αυτή έπρεπε να γίνει με βάση την ιστορία της ομάδας. Τι ήταν αυτό που έκανε τον Ιωνικό γνωστό; Το χάντμπολ. Σε αυτό το σωματείο τα προβλήματα των παραγόντων είναι πρώτα εσωτερικά. Υπήρξαν άνθρωποι που έβαλαν χρήματα και αυτό δεν αμφισβητείται, αλλά το γεγονός ότι δεν μπήκαν νέοι άνθρωποι στην διοίκηση αυτό πρέπει να τους προβληματίσει. Στεναχωριέμαι και με πληγώνει που βλέπω τα παιδιά να μην έχουν κίνητρο. Η διοίκηση φταίει διότι άφησε πολλούς να φύγουν, δεν επένδυσε, ίσως από την άλλη είναι μια λύση να πέσει και να ξανασυκωθεί. Η αλήθεια όμως είναι πως αν δούμε την ομάδα στην Α2 θα στενοχωρηθούμε πολύ, όλοι όσοι φορέσαμε την φανέλα της ομάδας. Δεν λέω ότι έχει τελειώσει κάτι, αλλά σίγουρα είναι η χειρότερη χρονιά στην ιστορία του Ιωνικού. Είχα δει από κοντά το ματς με τον Θερμαϊκό και μου έκανε τρομερά αρνητική εντύπωση μετά την βαριά ήττα ότι δεν υπήρχε κανείς να τους μιλήσει, μου φάνηκε πως οι παίκτες είναι στο έλεος του Θεού. Δεν το εχω σκεφτεί αν θα μπορέσω να ασχοληθώ μετά διοικητικά της ομάδας, αλλά αν μπορώ να κάνω κάτι θα βοηθήσω».

Πως είναι ζωή στο Μπάλινγκεν σε σχέση με το Μέλσουνγκεν, που πέρασες δύο χρόνια; Σκέφτεσαι να παραμείνεις;
«Είναι η 3η χρονιά μου στην Γερμανία. Είναι διαφορετικά. Πήγα σε ένα αμιγώς σωματείο με γερμανική νοοτροπία και κουλτούρα. Αυτό μου έκανε καλό. Είδα πως στηρίζουν τους Γερμανούς παίκτες. Αν οι διαφορές μεταξύ του Γερμανού και του ξένου είναι μικρές θα παίξει ο Γερμανός. Το αντίθετο δηλαδή με αυτό που γίνεται στην Ελλάδα που οι ομάδες περιμένουν τον ξένο για να κερδίσουν τα ματς. Το κλίμα είναι εξαιρετικό. Είναι πραγματική ομάδα. Μετά την προπόνηση θα κάτσουν στα αποδυτήρια να κουβεντιάσουν, θα πάνε να φάνε μαζί, παίρνουν τον χρόνο τους σαν ομάδα. Εγω έχω δεθεί και έχω πολύ καλές σχέσεις. Το συμβόλαιο μου είναι ενός χρόνου –πάντα- διότι θέλω να μην δεσμεύομαι παραπάνω. Εχω μιλήσει με την Μπάλινγκεν για την ανανέωση του συμβολαίου, όπως έχω κάνει επαφές και με κάποιες άλλες ομάδες. Αν ικανοποιηθώ και οικονομικά θα μείνω, διότι είμαι ευχαριστημένος από τα υπόλοιπα. Είναι ενδιαφέρον σωματείο. Στην Γερμανία υπάρχει καλή άποψη για την Εθνική και τους Ελληνες, αλλά καθημερινά περνάς από εξετάσεις. Ο ελεύθερος χρόνος είναι πολύ περιορισμένος για να καταλάβετε τον τελευταίο ενάμιση μήνα πήρα ένα ρεπό. Οταν έχω χρόνο πηγαίνω στην Στουτγάρδη, που είναι 60 χιλιόμετρα μακριά και είναι μια πόλη που έχει τα πάντα».

Με τους συμπαίκτες σου στην Εθνική έχεις επαφή; Σκοπεύεις να επιστρέψεις στην Ελλάδα;
«Με τους συμπαίκτες μου στην Εθνική δεν βρισκόμαστε πλέον στην
Γερμανία, διότι φέτος απέχω πέντε ώρες από τον κοντινότερο. Μιλάμε όμως καθημερινά μέσω internet και τηλεφώνου. Σκέφτομαι πως ίσως μέσα σε 1-2 χρόνια να γυρίσω. Είμαι ήδη 30, έχω φύγει από την Ελλάδα στα 22. Γενικά όμως θα γυρίσω όταν σταματήσω να περνάω καλά. Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να παίξω πάλι στη Σουηδία ή να πάω Γαλλία, Δανία. Σίγουρα με… ελκύει να κλείσω την καριέρα μου στον Ιωνικό, αλλά οι συνθήκες στο μέλλον είναι άγνωστες. Αν ήξερα πως οι φίλοι μου θα γύριζαν θα ερχόμουν χωρίς δεύτερη συζήτηση».

Ακούστηκαν και γράφτηκαν πολλά για εκείνες τις δηλώσεις κατά της ΟΧΕ. Το έχεις μετανιώσει;
«Δεν έχω μετανιώσει. Γενικά είμαι άνθρωπος που δεν μετανιώνω για αυτά που κάνω. Παίρνω την ευθύνη αυτών που λέω και έτσι έχω μάθει στη ζωή μου. Στο εξωτερικό όλοι παίρνουν κάποια ευθύνη δεν την μεταφέρουν στο δίπλα. Αυτό είναι κάτι που λείπει στην Ελλάδα».

Θεωρείς δίκαιη την τιμωρία σου; Ποιο ήταν το μήνυμα που εισέπραξες;
«Η ερώτηση αυτή πρέπει να την απαντήσουν αυτοί που με τιμώρησαν όχι εγώ. Οσο για το μήνυμα που πήρα ήταν πως ‘’κοιτάξτε να δείτε πρέπει να είστε προσεκτικοί σε αυτά που λέτε, όσον αφορά τα πράγματα που γίνονται και συμβαίνουν στον χώρο’’. Ακούστηκαν πολλά, ότι ήθελαν να με τιμωρήσουν παραπάνω. Αυτό θα το θεωρούσα άτοπο. Αν -και επαναλαμβάνω αν- σκέφτηκαν κάτι τέτοιο είναι συμπεριφορά… σωματειακή. Οι παίκτες στην Εθνική έρχονται για να προσφέρουν και όχι επειδή πληρώνονται όπως στα σωματεία. Δεν είναι θέμα χρημάτων η Εθνική».

Είσαι ευχαριστημένος από την στάση των συμπαικτών σου;
«Εγώ μίλησα με όλα τα παιδιά και ξέρω τι είπαν για μένα. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα».

Σε κατηγόρησαν ότι με τις δηλώσεις σου μπήκες σε… ξένα χωράφια;
«Διαφωνώ, διότι από την στιγμή που όλοι δουλεύουμε για το καλό της Εθνικής έχουμε λόγο. Οπως η διοίκηση μπορεί να εκφέρει άποψη ότι εγώ δεν έπαιξα καλά σε κάποιο ματς, έτσι και εγώ μπορώ να πω πράγματα τα οποία φάνηκαν σαν αποστολή. Δεν μίλησα για εσωτερικά θέματα. Εγω όπως και οι άλλοι παίκτες είμαστε μέλη της ομάδας και έχουμε λόγο. Δημοκρατία έχουμε. Ο λόγος που δεν μίλησα περισσότερο και δεν το έφτασα στα άκρα, είναι επειδή πιστεύω ότι έχω να προσφέρω ακόμα στην Εθνική».

Στο αγωνιστικό μέρος η πρόκριση στα τελικά του EURO 2010 περνάει από τα ματς με Φινλανδία και Κροατία, που έρχονται τον Μάρτιο.
«Με την Φινλανδία πιστεύω θα κερδίσουμε άνετα, με την Κροατία είναι
πολύ δύσκολο παιχνίδι. Σίγουρα η Κροατία θα έχει αλλαγές σε σχέση με το Παγκόσμιο, αλλά πρέπει να δούμε εμείς πως θα παρουσιαστούμε. Πρέπει να δείξουμε χαρακτήρα. Τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Πέσαμε σε ένα πολύ δύσκολο όμιλο και αν χαθεί η πρόκριση θα χαθεί λόγω της εντός έδρας ήττα από την Ουγγαρία. Πιστεύω ότι επειδή ήταν και το καινούργιο σύστημα, αιφνιδιαστήκαμε. Ηταν άσχημο που παίξαμε πρώτο ματς με τους Ούγγρους εντός έδρας. Το μόνο κακό είναι πως πιθανόν θα περάσει άλλη μια χρονιά χωρίς επιτυχία».

Πιστεύεις ότι αυτή η Εθνική με αυτούς τους παίκτες έχει φτάσει στο ταβάνι της;
«Απο αυτή τη φουρνιά (1978-1981) της Εθνικής είναι φυσιολογικό κάποιοι να αποχωρήσουν. Το σημαντικό είναι να σου δώσουν κίνητρο να μείνεις. Εγώ προσωπικά μένω διότι θέλω να πάω σε μια ακόμα μεγάλη διοργάνωση με την Ελλάδα. Πιστεύω ότι τα παιδιά που παραμένουν στην Εθνική έχουν κίνητρα για αυτό και μένουν. Είναι πολύ πιο δύσκολο τώρα να δημιουργηθεί η κοινή γραμμή όπως στην Ολυμπιάδα του 2004 και το Παγκόσμιο του 2005. Το παρελθόν έχει δείξει πως αν δεν έχει κάποιος βάσεις, κάνει επιτυχίες και μετά εξαφανίζεται. Αυτό που συνέβη σε εμάς. Ηταν μια κατασκευή χωρίς γερά πόδια. Αυτή η ομάδα με αυτούς τους παίκτες έχει μάξιμουμ 3 χρόνια παραγωγικά μπροστά της. Δεν είμαστε στην ελίτ του κόσμου. Εχουμε ομάδα που στην καλή της ημέρα κερδίζει τον οποιοδήποτε, αλλά η διάρκεια μας είναι σχετική. Αυτό είναι θέμα σχολής. Οι μεγάλες ομάδες έχουν συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού, γι' αυτό και όποιος παίκτης και να' ρθει το ξέρει. Εμείς δεν έχουμε πολλούς παίκτες που να παίζουν σε υψηλό επίπεδο, οι περισσότεροι παίζουν σε μεσαίες ομάδες. Δεν παίζουν σε ομάδες που παίρνουν τίτλους».

Οπότε βάσει των λεγομένων σου για το θέμα της σχολής πιστεύεις ότι ήταν λάθος η επιλογή Πέρκοβατς, που προερχόταν από μία άλλη σχολή από τον Σέφερτ;
«Αυτή η αλλαγή του Πέρκοβατς στη θέση του Σέφερτ έκανε κακό. Ηταν απότομη για την ομάδα. Είχαμε δουλέψει πάνω σε μία βάση και έπρεπε να υπάρχει φυσιολογική και ομαλή διάδοχη κατάσταση. Ο Πέρκοβατς δεν είχε χρόνο, ο Σέφερτ είχε χρόνο. Το part- time αποδείχθηκε πως δεν ήταν καλή επιλογή».

Μιας και μιλάμε για προπονητές. Πριν λίγες ώρες ένας από τους μεγάλους του Παγκοσμίου χάντμπολ ανακοίνωσε την απόσυρσή του, ο Νόκα Σερντάρουσιτς. Το είχες ακούσει για αυτόν; και ποιος ήταν ο προπονητής που σε στιγμάτισε στην καριέρα σου;
«Ο προπονητής με τον οποίο ένιωσα πραγματικά πολλά ήταν ο Λούμπεκ στην Σουηδική Σάβεχοφ. Ηταν αυτό που λένε πως η λεπτομέρεια κάνει την διαφορά. Αυτός έκανε την διαφορά. Εβλεπε το χάντμπολ σαν μια παρτίδα Σκάκι. Θα ήθελα να δουλέψω ένα χρόνο ακόμα μαζί του. Για τον Σερντάρουσιτς που σταμάτησε από αυτά που ξέρω είναι πως ήταν προπονητής της πειθαρχίας, που λίγοι παίκτες είχαν άμεση επαφή μαζί του. Ηταν προπονητής που σε μάθαινε να είσαι νικητής- πρωταθλητής. Για αυτό και το Κίελο έχει τρομερή τακτική στο παιχνίδι του και τρομερή ταχύτητα. Είναι τόσο ποιοτική ομάδα, που σε ζαλίζει, όταν απειλούν οι παίκτες της χάνεις την μπάλα στην κυριολεξία».

Πως βλέπεις το μέλλον του ελληνικού χάντμπολ;
«Στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξει το σύστημα των μεταγραφών των Ελλήνων. Η ελευθέρας που είναι 28 χρονών και 12ετία, πρέπει να μειωθεί. Ετσι δεν υπάρχει προσφορά και ζήτηση. Ανήκεις μόνιμα σε ένα σωματείο, υπάρχει καθεστώς δουλείας. Για αυτό και όλα τα παιδιά αρχίζουν να δουλεύουν από 19-20 χρονών και βλέπουν το χάντμπολ ως χόμπι. Για αυτό και δεν υπάρχει παραγωγή αθλητών, κίνητρα, άρα και βάσεις. Πρέπει να κάτσουν η ομοσπονδία με τους παράγοντες που βάζουν τα λεφτά να αποφασίσουν τι πρωτάθλημα θέλουμε».

5 comments

Anonymous said...

Bravo Spuro Swsta ta les..
Makari na se akousoun k kapoioi alloi...!

Anonymous said...

ΣΕ ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΗ ΘΕΣΗ ΤΩΡΑ Η ΟΧΕ. ΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΠΕΣΕ ΤΙΜΩΡΙΑ ΤΩΡΑ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟ ΣΠΥΡΟ ΠΟΥ ΕΠΙΜΕΝΕΙ.

Anonymous said...

ΒΟΗΘΕΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΣΠΥΡΟΣ

Anonymous said...

ΜΠΡΑΒΟ ΣΠΥΡΟ , ΛΕΣ ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ, ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΓΕΝΝΑΙΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΑΝΤ-ΜΠΩΛ

Anonymous said...

ΣΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΤΙΖΟΥΜΕ ΟΥΡΑΝΟΞΥΣΤΕΣ !!
ΜΕ ΤΑ ΕΡΓΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΕ ?
ΤΟ ΟΤΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΘΕΛΕΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΑ, ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ?
ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΖΟΥΜΕ .....ΟΠΟΥ ΟΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΕ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΚΑΙ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΑΠ ΟΛΑ !! ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΕΔΩ ΝΑ ΤΡΕΧΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΜΕ ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ !!
ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΤΕ ΟΤΙ ΟΙ ΟΜΑΔΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΒΗΜΑ ΠΡΙΝ ΤΟΝ ΓΚΡΕΜΟ? ΠΟΙΑ ΟΧΕ , ΠΟΙΟΣ ΙΩΝΙΚΟΣ, ΠΟΙΟΣ ΣΠΥΡΟΣ ?
ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΠΙΣΘΟΔΡΟΜΙΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΕΧΕΙ ΜΟΝΟ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ !!!
ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ ΓΙΑ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ ?
ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΙΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΗΝ ΜΑΘΑΜΕ ?
Ο ΣΠΥΡΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΜΕ ΤΑ ΠΡΩΤΥΠΑ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.........ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΖΟΥΜΕ ΕΚΕΙ !!! ΑΠΟ ΜΥΑΛΟ ΕΧΟΥΜΕ ΧΟΡΤΑΣΕΙ.....ΕΡΓΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ !!!