Τέλος στις 6 πάσες, αλλαγές από 1η Ιουλίου ! - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Τέλος στις 6 πάσες, αλλαγές από 1η Ιουλίου !

 


Tρείς αλλαγές στους κανονισμούς του χάντμπολ αποφάσισε η Παγκόσμια Ομοσπονδία και από την 1η Ιουλίου 2022 θα τεθούν σε εφαρμογή.

Η βασικότερη από τις αλλαγές αφορά τη μείωση στις πάσες στο παθητικό παιχνίδι.

Μόλις οι διαιτητές σηκώσουν το χέρι τους, μόλις 4 πάσες θα επιτρέπονται από την 1η Ιουλίου 2022 και στην πέμπτη πάσα θα υπάρχει σφύριγμα.

Μέχρι τώρα, οι διαιτητές σφυρίζουν στην έβδομη πάσα καθώς επιτρέπονται έξι πάσες, αλλά, αυτό θα ισχύει μόνο μέχρι το τέλος της σεζόν και την 30η Ιουνίου 2022.

Η δεύτερη αλλαγή αφορά την γρήγορη σέντρα, καθώς, έως τώρα ο παίκτης που εκτελεί, έπρεπε να σταθεί με το ένα πόδι στην κεντρική γραμμή.

Από την 1η Ιουλίου, η γρήγορη σέντρα θα εκτελείται από ένα νέο κύκλο ρίψης, που σύμφωνα με την αναθεώρηση των κανονισμών, θα πρέπει να έχει διάμετρο 4 μέτρων και να τοποθετηθεί στο κέντρο της κεντρικής γραμμής.

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία επισημαίνει για τον κύκλο ρίψης στις σημειώσεις της για τις αλλαγές :

'' Είναι επιλεκτικός για τις Διηπειρωτικές Ομοσπονδίες και για άλλες διοργανώσεις που διεξάγονται από τις Εθνικές Ομοσπονδίες ''.

Για παράδειγμα, αν αν ο κύκλος ρίψης θα εφαρμοσθεί π.χ. στη Γερμανία σε όλα τα πρωταθλήματα της ή όχι, θα εξαρτηθεί από την σχετική απόφαση της Γερμανικής Ομοσπονδίας.

Με τον κύκλο ρίψης, οι διαιτητές μπορούν να σφυρίζουν για την γρήγορη σέντρα, μόλις η μπάλλα είναι μέσα στον κύκλο ρίψης και ο παίκτης είναι τουλάχιστον με το ένα πόδι μέσα στον κύκλο.

Αυτός που κάνει την γρήγορη σέντρα μπορεί να κινηθεί μέσα στον κύκλο ρίψης, αλλά, όχι να πηδήξει.

Οι αντίπαλοι παίκτες πρέπει να είναι έξω από τον κύκλο και να μην ακουμπούν την μπάλλα ή τους αντιπάλους τους μέχρι να ολοκληρωθεί η ρίψη.

Ο τερματοφύλακας θα προστατεύεται με την προσαρμογή στον τρίτο κανονισμό που αλλάζει : 

Εως τώρα, αν υπάρχει χτύπημα στο κεφάλι για τον  γκολκίπερ, η τιμωρία ήταν ρίψη από τα 7 μέτρα, αλλά, στο μέλλον το ίδιο θα συμβαίνει και όταν ένας παίκτης που ήταν σε θέση να σουτάρει, χτυπήσει τον γκολκίπερ στο κεφάλι. Αυτό στην ουσία αφορά μόνο τις ελεύθερες καταστάσεις παιχνιδιού, όπου δεν υπάρχει αμυντικός ανάμεσα σε αυτόν που κάνει ρίψη και στον τερματοφύλακα.

Σε αυτή την νέα εκδοχή των κανονισμών, η Παγκόσμια Ομοσπονδία γίνεται πιο ακριβής :

Προκειμένου να μπορεί να τιμωρήσει ένα χτύπημα στο κεφάλι σύμφωνα με τον νέο κανονισμό, η μπάλλα πρέπει να χτυπήσει το κεφάλι απευθείας και δεν πρέπει πρωτύτερα να έχει ακουμπήσει άλλο σημείο του σώματος του τερματοφύλακα.

Επιπροσθέτως, ο κανονισμός δεν εφαρμόζεται αν ο γκολκίπερ κινήσει το κεφάλι του προς την μπάλλα. Αν ο τερματοφύλακας προσπαθήσει να προκαλέσει δίλεπτη αποβολή εξαπατώντας τον διαιτητή, θα τιμωρηθεί.


No comments