Η πιο κρίσιμη ώρα για το κυπριακό χάντμπολ είναι τώρα ! - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Η πιο κρίσιμη ώρα για το κυπριακό χάντμπολ είναι τώρα !

 


Ποιός θα το περίμενε ότι με την Ανόρθωση να έχει φθάσει, με μυθική πορεία, μέχρι τα ημιτελικά του EHF European Cup και με την Εθνική Ανδρών της Κύπρου να διακρίνεται στην  Τυφλίδα και να εξασφαλίζει την ευρωπαϊκή συνέχεια της, θα επικρατούσε τώρα ο αναβρασμός που έχει αναστατώσει το μαρτυρικό νησί....

Είτε όσα σήμερα συμβαίνουν, οφείλονται ή όχι σε ιδεοληψίες, αντικειμενικές παραδοχές, ζήλεια, σωματειακά μικροσυμφέροντα, ειλικρινή έγνοια για το χάντμπολ της Κύπρου ή κόμπλεξ ή ακόμα και στην ζώσα κατσίκα του γείτονα, η ουσία είναι ότι: 

Η Κυπριακή Ομοσπονδία Χειροσφαίρισης καλείται να συνεδριάσει ( ήδη αναβλήθηκε μία συνεδρίαση του Δ.Σ. αλλά το ....ποτήρι των καθοριστικών επιλογών πρέπει να το πιεί... ) και να αποφασίσει επί 4 διαφορετικών προτάσεων που έχουν κατατεθεί  από ομάδες-μέλη της ( συνολικά είναι 14 οι σύλλογοι που καλλιεργούν το χάντμπολ στην Κύπρο ), αναφορικά με την σύνθεση του ρόστερ των ομάδων από την νέα, κιόλας, αγωνιστική περίοδο : 

1. Πρόταση για περιορισμό των μη Κυπρίων αθλητών ανά ομάδα, ώστε να μην είναι αθροιστικά πιο πολλοί από 3. Είτε έως 3 κοινοτικοί, είτε έως 3 ξένοι, είτε 1 ξένος και 2 κοινοτικοί.

Η ίδια πρόταση αφορά την παρουσία σε κάθε ομάδα, έως 2 κοινοτικών ηλικίας κάτω των 21 ετών και έως 2 αθλητές οι οποίοι πήραν την κυπριακή ιθαγένεια μετά το 23ο έτος της ηλικίας τους.

ΑΠΟΕΛ και Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο συντάσσονται με αυτό το πλάνο.

2. Πρόταση για 4 ξένους ανά ομάδα συν 2 ξένους ηλικίας έως 21 ετών.

3. Πρόταση για ύπαρξη έως 8 ξένων αθλητών σε κάθε ομάδα και από τη σεζόν 2022-2023 αυτός ο αριθμός να μειωθεί στους 7. Ποσόστωση παρουσίας Κυπρίων αθλητών, ώστε κάθε ομάδα να έχει εγγυημένο μίνιμουμ αριθμό γηγενών στις τάξεις της. 

H Πάφος ενθαρρύνει αυτή την εξέλιξη.

4. Πρόταση για μίνιμουμ 7 Κύπριους στο φύλλο αγώνα και όλοι οι άλλοι να είναι ξένοι ή κοινοτικοί.  

Ανόρθωση και Παρνασσός εκτιμούν ότι αυτή η εκδοχή είναι η πλέον ρεαλιστική.

Ακούγονται διάφορες όσο και διαφορετικές απόψεις σε αυτό το θέμα.

Ηδη, ωστόσο, υπήρξε γραπτή καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του γραφείου της στην Κύπρο, καθώς, αμφισβητείται ευθέως η δυνατότητα  πολιτικής διακρίσεων και περιορισμών.

Το θέμα είναι λεπτό, καθώς, στη φετινή σεζόν οι ξένοι ή κοινοτικοί αθλητές στην Κύπρο ήταν 27 επί συνόλου 300. Από τους 27, οι 23 είναι Ελληνες και από τους 4 ξένους, ένας δεν είχε ξαναπαίξει χάντμπολ, αλλά, ήταν αθλητής ράγκμπυ και λόγω σωματότυπου κλήθηκε να βοηθήσει μία ομάδα.

Οι ενεργοί Κύπριοι αθλητές είναι 300 και ο μέσος όρος ηλικίας τους κινείται στην περιοχή των 32-33 ετών, καθώς, δεν μπαίνουν νέα πρόσωπα στο άθλημα.

Ο Δημήτρης Καρθίος, έπαιζε σε υψηλό επίπεδο με τον Παρνασό, έως πριν από 1 μήνα, όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση. Σε ηλικία 45 ετών...    

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε, το 45% των αθλητών των ευρωπαϊκών ομάδων, ειδικά όσων μετέχουν στα Κύπελλα Ευρώπης, αφορά  ξένους και κοινοτικούς αθλητές.

Διάκριση ή έστω και απλώς αξιοπρεπή παρουσία δίχως ικανό αριθμό ξένων παικτών, δεν είναι εφικτή, ούτε καν για ομάδες από χώρες με...εξαγωγικό χαρακτήρα στα σπορ.

Ασφαλώς, όλοι δέχονται ότι το ντόπιο στοιχείο πρέπει να ισχυροποιηθεί, αλλά, αποκλεισμός μη Κυπρίων αθλητών, ευθέως στρέφεται κατά των Ελλήνων αθλητών.

Η τακτική με την οποία θα δοθούν κίνητρα ώστε να μπούν παιδιά στο χάντμπολ της Κύπρου, έστω με την επιβολή μέτρου που θα απαιτεί ελάχιστο αριθμό Κυπρίων, ακόμα και κάτω από την ηλικία των 21 ετών, ώστε να ενθαρρυνθεί η δουλειά στην Ακαδημία με ντόπιους και όχι π.χ. με φοιτητές, θα μπορούσε να αποτελέσει λύση.

Σε κάθε περίπτωση, η Κυπριακή Ομοσπονδία καλείται να αποφανθεί  εάν θα περάσει στην ιστορία του χάντμπολ στο νησί ως Πόντιος Πιλάτος, Σολομώντας ή ότι άλλο, ανάλογα με την λύση που θα δώσει, σε ένα ζήτημα ιδιαίτερο, λεπτό και σοβαρό.               

No comments