Η άφιξη, το 1984, του Γιάνους Τσερβίνσκι στην Ελλάδα, που συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του ελληνικού χάντμπολ (pics) - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Η άφιξη, το 1984, του Γιάνους Τσερβίνσκι στην Ελλάδα, που συνέβαλε σημαντικά στην ανάπτυξη του ελληνικού χάντμπολ (pics)



του Μανώλη Νεόφυτου


Σταθμός στην ιστορία του ελληνικού χάντμπολ τον Ιούλιο του 1984, ήταν ο ερχομός του Γιάννους Τσερβίνσκι στην χώρα μας, για να αναλάβει την οικοδόμηση του αθλήματος. Ήταν λέκτορας της IHF από το 1972 και Πρύτανης της Ακαδημίας Φυσικής αγωγής στο Γκντάνσκ.

Δεν θα ξεχάσω ποτέ στην ζωή μου, την δίψα του να μάθει από τις πρώτες ώρες της άφιξής του, στην Αθήνα στην συνέντευξη που μάς έδωσε (με μεταφραστή τον Χρήστο Γεροδήμο), πώς παιζόταν το χάντμπολ στην Ελλάδα, καθώς και άλλες πληροφορίες.

Έφθασε στην Αθήνα τα ξημερώματα της Παρασκευής 13 Ιουλίου 1984. Στις 3.20 π.μ. τα φλας άναψαν, ανθοδέσμες γέμισαν τις αγκαλιές όλων των μελών της οικογένειάς του και ένα καινούργιο κεφάλαιο στο ελληνικό χάντμπολ είχε αρχίσει. 

Ο πρόεδρος της ΟΧΕ, Γιώργος Αλικάκος, συγκινημένος είπε: ''Νομίζω ότι πρέπει να απευθυνθείτε σε εκείνον, στον οποίον ανήκει η ιδέα της συνεργασίας με τον Γ. Τσερβίνσκι, στον Κ. Γραμματικόπουλο''. 

Και αυτός με την σειρά του τόνισε: ''Με την αμέριστη συμπαράσταση της αθλητικής ηγεσίας, ανακοινώνεται η συνεργασία της ελληνικής Ομοσπονδίας χειροσφαίρισης με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου  Βαρσοβίας και διακεκριμένο προπονητή χάντμπολ Γ. Τσερβίνσκι''.

Την επόμενη 'μέρα τού πήραμε την πρώτη του συνέντευξη για την Αθλητική Ηχώ, την οποία και σάς παρουσιάζουμε με το απόκομμα εκείνης της δημοσίευσης. Ήταν τα πρώτα του λόγια στον κόσμο του χάντμπολ στην χώρα μας.

Ο Γιάνους Τσερβίνσκι ήταν ο δημιουργός της πολωνικής σχολής χάντμπολ με πολλές επιτυχίες της χώρας του στον παγκόσμιο χώρο. Μεταξύ των πολλών επιτυχιών της Πολωνίας, η 1η θέση στην Ολυμπιάδα του Μονάχου το 1972, η 4η θέση στο Παγκόσμιο το 1974, η 2η στο Παγκόσμιο του 1975, η 3η θέση στην Ολυμπιάδα του Μόντρεαλ κλπ.

Μέχρι να έρθει στην Ελλάδα ήταν υπεύθυνος για θέματα εκπαίδευσης ως Αντιπρόεδρος στην πολωνική Ομοσπονδία χάντμπολ, ενώ μετά από τέσσερα χρόνια, που θα έφευγε από την Ελλάδα θα γινόταν Πρόεδρος στην πολωνική Ομοσπονδία χάντμπολ.

Ο τετραετής προγραμματισμός του για την ανάσταση του αθλήματος στην χώρα μας, για να εφαρμοστεί την τετραετία 1986-89 ήταν πολυσέλιδος και μέσα στην πραγματικότητα που επικρατούσε εκείνα τα χρόνια.

Χωριζόταν σε δύο σκέλη: Στο μακροχρόνιο πρόγραμμα της περιόδου 1986-89 και στην θέση που βρισκόταν το ελληνικό χάντμπολ εκείνη την εποχή.

Ήταν πάντα ειλικρινής και δεν απέφυγε ποτέ την πραγματικότητα. Είχε πει: ''Η σημερινή ανάπτυξη στην Ελλάδα βασίζεται κατά ένα μεγάλο μέρος στην έλλειψη προγράμματος, στην αυθόρμητη δραστηριότητα. Η διαιτησία δεν είναι καλή. Υπάρχει έλλειψη από πεπειραμένους παράγοντες. Υπάρχει έλλειψη συστήματος εκπαίδευσης προπονητών. Για όλα αυτά βλέπω ότι υπάρχει θέληση σε όλους τους τομείς και το κυριότερο, αθλητικό υλικό για να ξεκινήσουμε άμεσα την σωστά προγραμματισμένη δουλειά''.

Η πρώτη Εθνική ομάδα των ανδρών που κοουτσάρισε και συγκρότησε μέσα σ' έναν μήνα από τον ερχομό του στην Ελλάδα ο Γιάννους Τσερβίνσκι στο πρώτο διεθνές τουρνουά, που διοργανώθηκε στο κλειστό του Βύρωνα (σ.σ. ο Τσερβίνσκι ήρθε στην χώρα μας στις 13 Ιουλίου 1984 και στο διάστημα 27-29 Αυγούστου 1984 διοργανώθηκε το ''Αθήνα 1984'').

Στην παραπάνω φωτογραφία φαίνονται οι: 
Πάνω αριστερά: Γιάννης Ξεσφίγκης, Σπύρος Κουτσούπης, Στέλιος ΄Ισσαρης,  Απόστολος Αποστολίδης, Γιάννης Ακτύπης, Πάνος Τραικόγλου, Γιάννης Βαρελτζής, Βαγγέλης Στόικος, Γιάννους Τσερβίνσκι (προπονητής), Νίκος Καλογερόπουλος (έφορος).
Κάτω αριστερά: Αντώνης Κέρος, Ανδρέας Καραβέλας, Δημήτρης Βουρλίτης, Μάκης Μουτσόπουλος, Γιώργος Ζαχαράκης, Κύρος Σαράφης.

ΣΗΜ: Ο τερματοφύλακας, Ανδρέας Καραβέλας, του Σπόρτιγκ Πάτρας ήταν τότε 17 χρονών.

Οι αγώνες του τουρνουά:

26 Αυγούστου 1984

ΤΣΣΚΑ Σόφιας - Ελλάς     31-14 (13-5)

Ελλάς: Ακτύπης, Κουτσούπης, Βαρελτζής 2, Αποστολίδης 1,Στόικος 2, Ξεσφίγκης 1, Κέρος 1, Μουτσόπουλος, Βουρλίτης 2, Τραικόγλου 2, Ζαχαράκς 1, Σαράφης 2

Ανατολική Γερμανία- Λοκομοτίβ Τρνάβας 22-22 (11-11)

28-8-1984 Λοκομοτίβ Τρνάβας - Ελλάς 21-15 (11-8)

Ελλάς: Κουτσούπης, Ακτύπης, Τραικόγλου 1, Αποστολίδης 2, Ξεσφίγκης 2, Ζαχαράκης 7, Κέρος, Σαράφης, Στόικος, Καρακεχαγιάς 3, Ίσσαρης, Κιναντζίδης

Ανατολική Γερμανία - ΤΣΣΚΑ Σόφιας 20-18 (10-9)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ
1.  Ανατολική Γερμανία     42-40    3
2.  Λοκομοτίβ Τρνάβας      43-37    3
..........................................................................
3.  ΤΣΣΚΑ Σόφιας                49-34    2
4.  ΕΛΛΑΣ                            29-52    0

30-8-1984

ΤΕΛΙΚΟΣ:   Αν. Γερμανία - Λοκομοτίβ        29-24 (14-12)
3η θέση:    ΤΣΣΚΑ Σόφιας - Ελλάς             28-19 (13-11)

Ελλάς: Κουτσούπης, Καραβέλλας, Ζαχαράκης 2, Ξεσφίγκης 4, Κυρήκος, Στόικος, Κιναντζίδης 5, Σαράφης 2, Αποστολίδης 2, Καρακεχαγιάς 2, Βουρλίτης 1, Κέρος 1

Περιττό να σας πούμε ότι βρισκόταν περισσότερες ώρες στα γήπεδα παρά στο σπίτι του. Γιατί το γήπεδο ήταν η δουλειά που αγαπούσε και η δουλειά του αυτή σε συνεργασία με όλους τους φορείς του αθλήματος έφερε την ανάσταση του χάντμπολ με πολλές επιτυχίες.

Η εβδομαδιαία εφημερίδα το ''7ήμερο του μπάσκετ με βόλεϊ και χάντμπολ'' του Θοδωρή Κοτσώνη, στο οποίο είχα την δημοσιογραφική επιμέλεια της ολοσέλιδης σελίδας για το χάντμπολ, αλλά και γενικά του κασέ της έκδοσης, φιλοξένησε με αποκλειστικότητα όλη την εισήγηση του Γιάννους Τσερβίνσκι σε τρεις συνέχειες.

Σάς την παρουσιάζουμε παρακάτω, για να την θυμηθούν οι πιο παλιοί και να την μάθουν οι νεότεροι εν έτη 1985, λίγες μέρες πριν την ανατολή του 1986, όταν η Εθνική μας ομάδα των ανδρών, τον Φεβρουάριο του 1986, πήρε το βάπτισμα σ' ένα Μουντιάλ. Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Γ΄ κατηγορίας στην Πορτογαλία (Λισαβόνα - Σινές), ξεφεύγοντας από τα επίπεδα των Βαλκανικών και Μεσογειακών αγώνων.


No comments