Η ιστορία του πρώτου ανοικτού γηπέδου χάντμπολ στο Καματερό - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Η ιστορία του πρώτου ανοικτού γηπέδου χάντμπολ στο Καματερό


Από το αρχείο μου, αναδημοσιεύω ολοσέλιδο ρεπορτάζ του περιοδικού  «ΕΠΤΑ συν ΕΠΤΑ» (τεύχος 1 - Δεκέμβριος 1985, από τις εκδόσεις Μωυσιάδη), με την υπογραφή της Λένας Διομήδους, η οποία αναφέρεται σε αυτό το στολίδι-γήπεδο. Το περιοδικό αυτό δεν είχε συνέχεια. Ήταν δύσκολες εποχές. Στο άρθρο της Λένας θα διαβάσετε περισσότερα για εκείνο το επίτευγμα. Για τον Ιστορικό ΓΑΣ Καματερού, που συμπληρώνει φέτος 40 χρόνια ζωής, θα επανέλθω...


του Μανώλη Νεόφυτου


Στα «πέτρινα» χρόνια του χάντμπολ στην Ελλάδα, υπήρχαν πολλά προβλήματα που αντιμετώπιζαν οι περισσότεροι σύλλογοι και ειδικά όσοι δεν είχαν καθόλου γήπεδα, ούτε καν για προπόνηση. Το πείσμα και η θέληση των ηρωικών παραγόντων εκείνης της εποχής ήταν πολύ μεγάλο, για να βρουν έστω και έναν ανοικτό χώρο, που θα τούς φιλοξενούσε για τον σκοπό τους. Ξεκινούσαν από το μηδέν, στην κυριολεξία, αλλά δεν το έβαζαν κάτω. Κοίταγαν μόνο μπροστά. 

Χώροι υπήρχαν, αλλά για να φτιαχτεί ένα γήπεδο, έστω και ανοικτό, έπρεπε να γίνει κάποιο θαύμα για να πάρει σάρκα και οστά. 

Ένας... άστεγος εκείνης της εποχής ήταν και ο σημερινός ΓΑΣ Καματερού. Μία εργατική περιοχή με ανθρώπους, που ήθελαν να προσφέρουν στα παιδιά τους τον αθλητισμό. Ο Κώστας Τρισκογιάννης, λάτρης του χάντμπολ, καθώς και μια ομάδα ανθρώπων, ιδρύουν το 1980 τον ΓΑΣ Καματερού, και εδώ αρχίζει το όνειρο του γηπέδου.

Φυσικά του ανοιχτού γηπέδου. Ένας σκουπιδότοπος στην περιοχή Μαυροβούνι γίνεται ο επιθυμητός στόχος. Τα παρακαλετά και τα τρεξίματα πολλά. Ανταπόκριση όμως καμία. Ο χώρος ήταν ιδιοκτησία του γειτονικού ιδρύματος αναπήρων. Με λίγα λόγια... που να βρεις άκρη. Ευτυχώς ο τότε Δήμαρχος Καματερού, Βασίλης Κατσαρός, δεν έμεινε στο περίμενε... Με δική του πρωτοβουλία, καθάρισε τον  σκουπιδότοπο και άρχισαν να στρώνουν με πίσσα της ασφάλτου το χώμα. Ακολούθησε η γραμμογράφηση, μπήκαν τα γκολπόστ και άρχισε η προπόνηση από τους μικρούς αθλητές του  Καματερού. Ήταν το πρώτο ανοιχτό γήπεδο χάντμπολ στο Καματερό με ιδιωτική πρωτοβουλία.

Τα χρόνια περνούσαν. Με την  προσωπική δουλειά πολλών εθελοντών από κάθε είδους συνεργείο το τοπίο άλλαξε. Ο σκουπιδότοπος γινόταν γήπεδο...

Η πίσσα αντικαταστάθηκε με σωστό δάπεδο, φτιάχτηκαν κερκίδες για 3.500 φιλάθλους (ρεκόρ για γήπεδο ανοικτό και κλειστό μέχρι σήμερα), αποδυτήρια, αίθουσα γυμναστικής κ.ά.

Το 1984 ήταν έτοιμο. Ένα πραγματικό στολίδι αξιοζήλευτο για όλη την Αττική. Και ειδικά για τον Δήμο Καματερού. Μία όαση αθλητισμού για χάντμπολ. Το όνειρο του Κώστα Τρισκογιάννη και της ''τρελής'' παρέας του είχε γίνει πραγματικότητα.

Πολλά χρόνια μετά δίπλα από αυτό, το ανοικτό γήπεδο απέκτησε... αδελφάκι. Χτίστηκε το κλειστό, αλλά το ανοικτό γήπεδο λειτουργεί και σήμερα μόνο για χάντμπολ. Σήμερα είναι λίγα τα γήπεδα, έστω και ανοικτά, σε ολόκληρη την Ελλάδα που έχουν αποκλειστική χρήση μόνο για χάντμπολ.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΓΑΣ Καματερού εκείνη την εποχή αποτελούσαν οι:

Τρισκογιάννης Κώστας (Πρόεδρος)

Κουντουρέλης (Αντιπρόεδρος)

Γιώργος Χρήστου (Γενικός Γραμματέας)

Θανάσης Καίσαρης (Ταμίας)

Γιώργος Καραμπάσης (Έφορος)

Κώστας Τομαράς (Έφορος)

Θόδωρος Ανδριτσόπουλος (Έφορος)

Αντωνία Μαρκέτου (Δημόσιες Σχέσεις)

Γρηγόρης Γεωργιάδης (Γενικός Αρχηγός)

No comments