«Ημερολόγιο Καραντίνας» στο greekhandball.com: Ο Κώστας Σταματιάδης τονίζει: «Ας παλέψουμε για την αθλητική αναγέννηση...» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

«Ημερολόγιο Καραντίνας» στο greekhandball.com: Ο Κώστας Σταματιάδης τονίζει: «Ας παλέψουμε για την αθλητική αναγέννηση...»


Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΧΕ, Κώστας Σταματιάδης, απέστειλε το κείμενό του, το οποίο ακολουθεί, για το «Ημερολόγιο Καραντίνας» του greekhandball.com. Τον ευχαριστούμε θερμά για την ευγενή και φιλική συμμετοχή του.
Όσα έγραψε:

«Σάββατο 4 Απριλίου 2020,

Όταν κάθεσαι κλεισμένος τόσες ημέρες μέσα στο σπίτι, με μοναδική διέξοδο το καθημερινό, μοναχικό περπάτημα, το μυαλό σου παίρνει φωτιά από τις σκέψεις. Για την επόμενη 'μέρα... Τι είδους αθλητισμό θα έχουμε, μετά από τον εφιάλτη; Μέχρι τώρα ο αθλητισμός, έδινε το παράδειγμα ή καλύτερα, χάραζε δρόμους, ενίοτε καινοτόμους, μερικές φορές αιρετικούς, τους οποίους ακολουθούσε η ζωή, έστω με χρονική καθυστέρηση. Ο αθλητισμός πολέμησε τον ρατσισμό, κονιορτοποίησε τις φυλετικές διακρίσεις, έδωσε ισότιμο χώρο στις γυναίκες, πρωταγωνίστησε στην κοινωνική αλληλεγγύη, δίδαξε το ευ αγωνίζεσθαι και γενικά «τραβούσε» την ζωή από το χέρι. Μέχρι τώρα...
Η κατάσταση, που βιώνουμε αυτή την εποχή, σε παγκόσμιο επίπεδο, άλλαξε τα δεδομένα. Ο αθλητισμός έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα και είμαστε ακόμα στην αρχή. Το παγκόσμιο αθλητικό κίνημα έχει αναστείλει τις δραστηριότητές του, σχεδόν καθολικά. Οι διοργανώσεις, εθνικές και διεθνείς, αναβάλλονται η μία μετά από την άλλη, από το EURO 2020, μέχρι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Τόκιο) 2020, αφού κάμφθηκε μέχρι και η συντηρητική ΔΟΕ.
Ήρθε, λοιπόν, η ώρα να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας και να δούμε το μέλλον από άλλη οπτική γωνία. Αφού «έκλεισε» ο διακόπτης, ας γίνει η επανεκκίνηση με άλλους όρους. Καθαρούς και υγιείς. Χωρίς εξάρτηση από τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, για τα οποία χρειάστηκε μια πανδημία, ώστε να φανεί πόσο αδύναμα είναι, χωρίς στερεά θεμέλια, χωρίς αντοχές. Σεβασμός στον αθλητή, γιατί αυτός είναι το πιο πολύτιμο περιουσιακό μας στοιχείο. Είναι μια αυτοτελής, αυτόφωτη οντότητα, δεν είναι εμπόρευμα, δεν είναι μαριονέτα, να λειτουργεί ανάλογα με τις προσταγές των άλλων. Θωρακίζοντας τον αθλητή, τον προπονητή, τα στελέχη των αγώνων, το πρωτογενές σωματείο και προσφέροντάς τους όλα τα απαραίτητα εφόδια, θα έχει κάποιος την ανταπόδοση, που αξίζει.
Υγεία, σωματική, ψυχική, διανοητική. Κοινωνική ηρεμία και αλληλεγγύη. Ας στήσουμε τον αθλητισμό από την αρχή, σε σωστές και υγιείς βάσεις. Με καθαρές σχέσεις και κυρίως, διακριτούς ρόλους. Μέσα από αυτή την παγκόσμια ανθρωπιστική και κοινωνική κρίση προκύπτει η ανάγκη μιας ποιοτικής, αθλητικής αναγέννησης, που την χρειάζεται το αθλητικό κίνημα. Ας παλέψουμε γι' αυτήν...».

No comments