«Ημερολόγιο Καραντίνας» στο greekhandball.com: Ο Βασίλης Κοσμίδης αναφέρει: «Να σκεφτούμε από το μηδέν, για να χτίσουμε πιο στέρεες βάσεις» - greekhandball.com

Τελευταία νέα

«Ημερολόγιο Καραντίνας» στο greekhandball.com: Ο Βασίλης Κοσμίδης αναφέρει: «Να σκεφτούμε από το μηδέν, για να χτίσουμε πιο στέρεες βάσεις»



Στο «Ημερολόγιο Καραντίνας» του greekhandball.com έγραψε ένας ακόμα άνθρωπος του χάντμπολ, ο Βασίλης Κοσμίδης, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα στον Αρχέλαο Κατερίνης (Α2 Ανδρών) ως μέλος του προπονητικού επιτελείου. Τον ευχαριστούμε πολύ για την ευγενή συμμετοχή του.

«Τετάρτη 15 Απριλίου 2020,

Πρώτα απ' όλα, θα ήθελα να ευχηθώ καλή δύναμη σε όλους και κουράγιο στη δύσκολη αυτή συγκυρία, που προέκυψε και η οποία δοκιμάζει την ύπαρξη του καθενός μας και κατ’ επέκταση την λειτουργία κάθε τομέα της κοινωνίας.
Όσον αφορά στο ελληνικό χάντμπολ και ειδικότερα στον τρόπο ολοκλήρωσης του Πρωταθλήματος της τρέχουσας σεζόν, νομίζω ότι μπορούμε να σκεφτούμε και να εφαρμόσουμε πολλές πρακτικές λύσεις. Βασικά κριτήρια αυτών των αποφάσεων θεωρώ πως πρέπει να είναι το πότε θα ανοίξουν τα γυμναστήρια για τους συλλόγους και κάτω από ποιές συνθήκες, καθώς επίσης και το επίπεδο, επαγγελματικό ή ερασιτεχνικό, των σωματείων, που μετέχουν σε κάθε κατηγορία. Διαφορετική απόφαση θα παρθεί αν ανοίξουν Ιούλιο, άλλη αν ανοίξουν Αύγουστο. Διαφορετική είναι η οπτική γωνία για μια ομάδα, που πρέπει να διαχειριστεί κάποιον όγκο οικονομικών υποχρεώσεων και δεσμεύσεων, από μία άλλη που πρέπει απλώς να εξασφαλίσει τα λειτουργικά έξοδα συμμετοχής στο Πρωτάθλημα. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κύριος όγκος των αθλητών είναι ερασιτέχνες με αποτέλεσμα μια βιαστική. Συνεπώς, ελλιπή προετοιμασία θα φέρει σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των αθλητών, που είναι άλλωστε και το κύριο μέλημά μας.
Νομίζω ότι τα προβλήματα που θα προκύψουν στην μετά κορονοϊού εποχή. Θα είναι πολύ πιο σοβαρά, για το ήδη «χτυπημένο» χάντμπολ, από το ποιά ομάδα θα πάρει το Πρωτάθλημα ή ποιές ομάδες θα υποβιβαστούν, χωρίς βέβαια να θέλω να υποτιμήσω την προσπάθεια, που έκαναν όλες οι ομάδες και οι σύλλογοι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι στην προηγούμενη κρίση (οικονομική), πολλά ιστορικά σωματεία ανέστειλαν την λειτουργία τους. Αυτό, αν συνέβαινε ξανά τώρα, θα ήταν καταστροφικό. Θα πρέπει να σκεφτούμε πώς θα θωρακίσουμε τον τομέα της ανάπτυξης, για να μπορούμε να ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο στο μέλλον. Οι σύλλογοι που με πολλές δυσκολίες κρατούν τις ομάδες ζωντανές θα πρέπει να στηριχθούν με κάποιον τρόπο ή να ελαφρυνθούν από πολλά οικονομικά βάρη, για να μπορέσουν να συνεχίσουν το δύσκολο αυτό έργο. Δυστυχώς, μόνο η αγάπη για το άθλημα δεν φτάνει. Κάποια λίγα έσοδα, που έχουν οι ομάδες από τα εισιτήρια των θεατών και τους χορηγούς, με την κεκλεισμένων των θυρών διεξαγωγή των αγώνων, χάνονται και αυτά. Ποιά επιχείρηση θέλει να διαφημιστεί σ' ένα άδειο γήπεδο, όταν δε, δεν υπάρχει τηλεοπτική κάλυψη;
Λύση για την τρέχουσα σεζόν πιστεύω πως θα βρούμε ανάλογα με τα δεδομένα, που θα προκύψουν. Αυτό, που με ανησυχεί περισσότερο, είναι πώς θα επανεκκινήσουμε το άθλημα και πώς θα παραμείνει βιώσιμο μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Σίγουρα, δεν είναι ώρα για αποφάσεις, αφού τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά, όμως ίσως είναι μια ευκαιρία να σκεφτούμε το ελληνικό χάντμπολ από το μηδέν, έτσι ώστε να μπορέσουμε ίσως να χτίσουμε πιο στέρεες βάσεις για το άθλημα, που αγαπάμε. Η ΟΧΕ επεξεργάζεται όλα αυτά τα δεδομένα και εργάζεται πάνω σ' εκείνα, ούτως ώστε σε συνεργασία με τους συλλόγους να μπορέσουμε να βρούμε λύσεις, για να υπάρχει μια βιώσιμη συνέχεια.
Είναι πολλές οι σκέψεις μου, αλλά δεν θέλω να σας κουράσω άλλο, καθώς είμαι βέβαιος ότι μοιραζόμαστε τις ίδιες ανησυχίες. Τέλος, θα ήθελα να ευχηθώ σε όλους υγεία πάνω απ' όλα, γιατί χωρίς αυτήν δεν μπορούμε να πετύχουμε τίποτα. Καλό Πάσχα και καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο».

No comments