Σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια, η πρώτη κυπροτουρκική αναμέτρηση, μετά από την εισβολή - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Σαν σήμερα, πριν από 25 χρόνια, η πρώτη κυπροτουρκική αναμέτρηση, μετά από την εισβολή



Σαν σήμερα, το 1995, διεξήχθη ο πρώτος κυπροτουρκικός αγώνας, μετά από την εισβολή (1974) των Τούρκων στο νησί, μεταξύ των Εθνικών ομάδων Κύπρου και Τουρκίας (19-35), στο χάντμπολ.
Η Κυπριακή Ομοσπονδία έκανε αναφορά στο γεγονός, στην ιστοσελίδα της:
«Την Παρασκευή, 31 Μαρτίου 1995 σημειώθηκε η μεγαλύτερη προσέλευση κόσμου σε αγώνα Χειροσφαίρισης στην Κύπρο, καθώς το νεότευκτο τότε κλειστό γήπεδο, «Ελευθερία», γέμισε ασφυκτικά από 6.000 θεατές για τον ιστορικό αγώνα εθνικών ομάδων Κύπρος – Τουρκία (19-35) στο πλαίσιο των προκριματικών του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος του 1995. Ήταν η πρώτη κυπροτουρκική αναμέτρηση μετά από την εισβολή του 1974 και μοιραία ο αγώνας είχε λάβει τεράστιες διαστάσεις. Σημειώνεται πως το 1986 ο ΑΠΟΕΛ είχε κληρωθεί με αντίπαλο την Μπεσίκτας στο Κύπελλο Πρωταθλητριών του ποδοσφαίρου, αλλά η Κυπριακή Κυβέρνηση απαγόρευσε τη διεξαγωγή του αγώνα.
Όλα ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 1995 όταν η κληρωτίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης είχε μεγάλα «κέφια» και… επεφύλασσε ένα σπουδαίο ραντεβού, στο ημερολόγιο αγώνων της για τα προκριματικά του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της επόμενης χρονιάς. Μία αθλητική συνάντηση που έμελλε να μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη των φίλων του χάντμπολ, αλλά και των απανταχού φιλάθλων της Κύπρου. Η Κύπρος κληρώθηκε στον τέταρτο προκριματικό όμιλο με αντιπάλους την Εσθονία, τη Βοσνία και την Τουρκία.
Ήταν η πρώτη φορά μετά από την τουρκική εισβολή, που τα κυπριακά και τουρκικά αθλητικά σύνολα διασταύρωναν τα ξίφη τους. Ο λόγος, για τον αγώνα ανάμεσα σε Εθνική Κύπρου και Εθνική Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Μαρτίου 1995, στο Στάδιο «Ελευθερία» (νυν Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία). Όπερ εστί μεθερμηνευόμενο, συμπληρώνονται 25 χρόνια από την εντός έδρας μονομαχία της Εθνικής μας ομάδας απέναντι στην αντίστοιχη της Τουρκίας.
Η προσέλευση του φίλαθλου κοινού στο στάδιο ήταν μαζική, καθώς κόσμος όλων των ηλικιών, από μεμονωμένα άτομα έως οργανωμένα σύνολα και συνδέσμους φιλάθλων, συνέρρευσε από όλα τα μήκη και πλάτη του νησιού. Οι πρωταγωνιστές της βραδιάς εκείνης, ένιωσαν στο… πετσί τους τη συμπαράσταση του κόσμου, ο οποίος παρά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα συμπεριφέρθηκε άψογα. Ταυτόχρονα οι χειροσφαιριστές μας είχαν την ευκαιρία να συστήσουν το χάντμπολ στους νέους ανθρώπους και να δείξουν πόσο ανταγωνιστικό και ενδιαφέρον άθλημα είναι».

No comments