Η αποτίμηση του προκριματικού γύρου του EURO από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Γιάννη Αρβανίτη, αποκλειστικά στο greekhandball.com - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Η αποτίμηση του προκριματικού γύρου του EURO από τον ομοσπονδιακό τεχνικό, Γιάννη Αρβανίτη, αποκλειστικά στο greekhandball.com

 

Ο προκριματικός γύρος της τελικής φάσης του EURO 2020 ολοκληρώθηκε προχθές (15/1) και το greekhandball.com ζήτησε από τον ομοσπονδιακό προπονητή, Γιάννη Αρβανίτη, να κάνει την αποτίμησή του . Ο τεχνικός της Εθνικής ομάδας των Ανδρών, εξέφρασε την γνώμη του για τα φαβορί της διοργάνωσης, ενώ σχολίασε μεταξύ άλλων τους δύο αποκλεισμούς- έκπληξη της Γαλλίας και της Δανίας, την αύξηση του αριθμού των ομάδων που συμμετέχουν αλλά και κατά πόσο αυτή βελτίωσε το επίπεδο του τουρνουά. Ακολουθούν οι απόψεις του κ. Αρβανίτη, τον οποίο και ευχαριστούμε για την ανταπόκρισή του.

Ποιά είναι η άποψή σας, συνολικά γι' αυτό το Euro; Παρακολουθούμε μια καλή διοργάνωση;

Το Euro 2020 είναι σε πολύ καλό επίπεδο. Αν και νομίζω ότι οι καλύτερες στιγμές του είναι από πίσω. Βλέπουμε χώρες που έχουν προσπαθήσει αρκετά χρόνια για την είσοδο τους στο Euro όπως η Πορτογαλία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Ουκρανία και η Αυστρία να έχουν καλή εικόνα. Οι δύο από αυτές μάλιστα προχώρησαν και στο "Main round". Βλέπουμε την επιστροφή της Ουγγαρίας και της Κροατίας στις πάνω θέσεις. Ταυτόχρονα έχουμε τους αποκλεισμούς σοκ της Δανίας και της Γαλλίας, που κι αυτοί δίνουν... χρώμα σ΄ αυτό το Euro.




 Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι έχουν αποκλειστεί δύο από τα φαβορί της διοργάνωσης (Γαλλία, Δανία) και μάλιστα δεν μπήκαν καν στο «main round» ;

Κατά την άποψη μου οι δύο αυτές ομάδες, Δανία και Γαλλία, έπεσαν στην «παγίδα» του νέου Euro των 24 ομάδων. Οι έξι όμιλοι και η πρόκριση μόνο των δύο πρώτων από τον καθένα, σε αντίθεση με τους τέσσερις ομίλους και την πρόκριση των τριών πρώτων στα προηγούμενα Euro και σε συνδυασμό με την νευρικότητα της πρεμιέρας, τους οδήγησε σε ήττα από Ισλανδία και Πορτογαλία αντίστοιχα. Η ήττα αυτή από τον «τρίτο» του ομίλου δεν είναι εύκολο να διορθωθεί στη συνέχεια. Η Δανία θα μπορούσε να ισχυριστεί και την απώλεια σημαντικών εξτρέμ της, αλλά νομίζω ότι αυτό δεν θα μπορούσε να είναι δικαιολογία για καμία εθνική ομάδα.

Αγωνιστικά,ποιός παράγοντας θα λέγατε ότι κρίνει τα αποτελέσματα των αγώνων στη διοργάνωση;


Οι άμυνες σε συνδυασμό με τους πολύ καλούς τερματοφύλακες παίζουν σημαντικό ρόλο στο αποτέλεσμα των αγώνων. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η απόδοση των τερματοφυλάκων της Δανίας αφού οι Λάντιν και Γκριν έμειναν σε μέτρια αγωνιστικά επίπεδα και δεν μπόρεσαν να σπρώξουν την ομάδα τους στην πρόκριση. 

Βλέπουμε διαφορετικές αγωνιστικές φιλοσοφίες. Για παράδειγμα η Νορβηγία έχει  επενδύσει στην ταχύτητα. Με καλή αμυντική λειτουργία και αξιόπιστους τερματοφύλακες τρέχουν ταχύτατα στην αντεπίθεση. Η Ελβετία προσπάθησε με 7 – 6 επιθέσεις, όπως κι η Πορτογαλία σε αρκετά διαστήματα.
Η Κροατία εμμένει στην 3-2-1 άμυνα της η οποία παρεμπιπτόντως ήταν η καλύτερη άμυνα στον Preliminary round. 


Ποιόν νέο παίκτη ξεχωρίζετε; Ποιός αθλητής, γενικά, κάνει την διαφορά έως τώρα;

Ηλικιακά βλέπουμε να πρωταγωνιστούν οι 30ρηδες αλλά αρκετές ομάδες έχουν εντάξει στο δυναμικό τους εξαιρετικούς νεότερους αθλητές όπως τον Μπίλικ της Αυστρίας.


 Ποιό πιστεύετε ότι θα είναι το ζευγάρι του τελικού;

Σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση αυτή τη στιγμή δείχνουν η Ισπανία, η Νορβηγία και η Κροατία. Μάλλον δύο από αυτές θα διεκδικήσουν το χρυσό μετάλλιο.  Μην ξεχνάμε όμως ότι η "κύρια φάση"είναι νοκ- άουτ και εκεί όλα είναι απρόβλεπτα.


Τέλος, είναι θετικό για την διοργάνωση το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετέχουν 24 ομάδες;

Σαν τελικό συμπέρασμα μπορούμε να πούμε ότι η απόφαση της EHF να αυξήσει τον αριθμό των ομάδων στην τελική φάση του Euro έχει φέρει πολλή θετική ενέργεια στο άθλημα αφού δείχνει ότι όλες οι χώρες  έχουν εντείνει τις προσπάθειες τους για βελτίωση. Τόσο για όσες έχουν βρεθεί στα «μεγάλα σαλόνια», όσο και γι΄ αυτές είναι όνειρό τους, ωστόσο δεν δείχνει και τόσο μακρινό πια. Πιστεύω ότι σύντομα θα δούμε αλλαγές στον χάρτη του αθλήματος μας στην Ευρώπη.

No comments