Συνέντευξη Κεδέρη στο greekhandball.com: "Θέλω να κερδίσω πρωταθλήματα με την ΑΕΚ" - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Συνέντευξη Κεδέρη στο greekhandball.com: "Θέλω να κερδίσω πρωταθλήματα με την ΑΕΚ"



του Βασίλη Ριζά

Τον περασμένο Ιούλιο, η ΑΕΚ ήρθε σε συμφωνία με τον Ολυμπιακό για την αγορά των δικαιωμάτων του Χρήστου Κεδέρη, με τον ίδιο τότε να δηλώνει ότι πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο του όνειρο. Ο Κεδέρης μπορεί να βρίσκεται μόλις λίγους μήνες στην «Ένωση», ωστόσο έχει ήδη καταφέρει να αναπτύξει ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τον κόσμο της ΑΕΚ. Ο Έλληνας εξτρέμ, σε συνέντευξη που έδωσε στο greekhnadball.com, μίλησε μεταξύ άλλων για τον μέχρι τώρα απολογισμό της αγωνιστικής περιόδου, για την πορεία του στο χώρο του χάντμπολ, για τις δύσκολες στιγμές που πέρασε αλλά και για την Εθνική ομάδα.

Ο πρώτος γύρος του πρωταθλήματος της Handball Premier ολοκληρώθηκε βρίσκοντας την ΑΕΚ πρωταθλήτρια χειμώνα. Παράλληλα η ομάδα συνεχίζει την πορεία της σε Κύπελλο και Ευρώπη. Είναι κάτι που σε χαροποιεί;

Για εμάς ο πρώτος γύρος ολοκληρώθηκε θετικά. Το σημαντικό είναι ότι δεν είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς παικτών, πέρα από κάποιες θλάσεις. Το γύρισμα του ποδιού του Χόγκας στο παιχνίδι του Κυπέλλου κόντρα στον ΠΑΟΚ ήταν το πιο σοβαρό. Είμαστε όλοι πολύ χαρούμενοι για την γενικότερη παρουσία σε πρωτάθλημα, Ευρώπη αλλά και την πρόκρισή μας στην επόμενη φάση του Κυπέλλου. Έχουμε να ηττηθούμε από το φιλικό με την Βαρντάρ. Μπορεί το συγκεκριμένο παιχνίδι να μην ήταν επίσημο και να μην έκρινε κάτι, αλλά κοιτάμε ακόμα και αυτά.

Το πρώτο μεγάλο ντέρμπι της χρονιάς «βάφτηκε» κίτρινο. Πιστεύεις ότι η ΑΕΚ έχει πλέον το ρόλο του φαβορί;

Είναι πάρα πολύ νωρίς ακόμα και ο δρόμος μεγάλος. Άλλωστε έχουμε και τους διπλούς ημιτελικούς κόντρα στον Ολυμπιακό, οι οποίοι έχουν μεγάλη σημασία. Στο πίσω μέρος του μυαλού μας, θέλαμε να γίνει μια τέτοια διασταύρωση. Ο Ολυμπιακός ωστόσο, θα ενισχυθεί μέχρι τότε και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ξεκάθαρο φαβορί.

Αυτή η νίκη θεωρείς ότι σας δίνει ψυχολογική ώθηση ενόψει συνέχειας;

Η νίκη που πετύχαμε μέσα στο κλειστό του Ρέντη μας έδωσε ψυχολογική ώθηση και ειδικά με τον τρόπο που ήρθε. Ανατρέψαμε μια διαφορά της τάξεως των τεσσάρων γκολ και για εμένα αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό. Είδαμε ότι την περσινή και την προπέρσινη αγωνιστική σεζόν ένα τέτοιο αβαντάζ σε ντέρμπι δεν μπορούσε να ανατραπεί. Παρ΄ όλα αυτά κερδίσαμε μόνο δύο βαθμούς και αυτό πρέπει να κοιτάμε. Είναι νωρίς ακόμα για εκτιμήσεις.

Στην Ευρώπη, η ΑΕΚ θα κληθεί να αντιμετωπίσει τη νορβηγική Ντράμεν. Ποια είναι η εκτίμησή σου αναφορικά με την υπόθεση πρόκριση;

Νομίζω ότι δεν υπάρχει φαβορί. Ούτε εμείς τους θέλαμε αλλά ούτε και αυτοί. Σίγουρα θα μπορούσαμε να έχουμε κληρωθεί με μια πιο βατή ομάδα, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να τους συναντούσαμε στην επόμενη φάση. Για εμένα είναι το ίδιο. Η πρόκριση είναι πενήντα- πενήντα και η έδρα μας θα παίξει καθοριστικό ρόλο. Στο ΟΑΚΑ, θα είναι πολύ δύσκολο γι΄ αυτούς, ειδικά από τη στιγμή που ο κόσμος θα δώσει βροντερό παρών. Νομίζω ότι οι δύο αναμετρήσεις δεν θα ξεφύγουν πολύ στο σκορ.



Από τους πανηγυρισμούς μετά από κάθε γκολ, φαίνεται πως έχεις ένα ιδιαίτερο δέσιμο με τον κόσμο της ΑΕΚ. Έχεις ένα κίνητρο παραπάνω όταν αγωνίζεσαι με αυτόν στον πλευρό σου;

Σίγουρα, αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς. Εκεί που ένιωσα πραγματικά τον κόσμο να είναι δίπλα, ήταν στα ευρωπαϊκά παιχνίδια, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι και στα υπόλοιπα, δεν έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Κόντρα στον Δούκα για το πρωτάθλημα και στην εκτός έδρας αναμέτρηση κόντρα  στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας για το Κύπελλο, η ατμόσφαιρα ήταν καταπληκτική. Φυσικά δεν έχουμε παίξει ακόμα κάποιο ντέρμπι στην έδρα μας, και εκεί είμαι σίγουρος ότι η ατμόσφαιρα θα είναι «καυτή». Είναι ένα πολύ όμορφο συναίσθημα, το οποίο δεν το ζω μόνο εγώ, αλλά όλη η ομάδα, ακόμα και οι ξένοι παίκτες. Είναι πραγματικά πολύ ωραίο αυτό που έχουμε με τους φιλάθλους, είμαστε πολύ δεμένοι. Προσωπικά το ζω λίγο παραπάνω, ίσως και κάποιες φορές να το παρακάνω. Ωστόσο περιμένω τα παιχνίδι με τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ και των τελικών για να δω πως θα το βιώσω.

Με τον προπονητή της ομάδας, Δημήτρη Δημητρούλια, είχατε συνεργαστεί και στον Διομήδη Άργους και μάλιστα η ομάδα κατέκτησε τότε το πρωτάθλημα. Πως κρίνεις την φετινή σας συνεργασία; 
Ο Μίμης (σ.σ. Δημητρούλιας) είναι ένας προπονητής με τρομερή εξέλιξη. Έχει πάει και στο εξωτερικό. Βοηθάει όλα τα παιδιά πολύ. Όταν πήγα στο Άργος ήμουν πολύ μικρός και όπως και αυτός. Σίγουρα από τότε έχουν αλλάξει πολλά και το βλέπω και τώρα. Θεωρώ ότι μας βοηθάει και ξέρει τι πρέπει να δώσει στον καθέναν, ώστε όλοι να βγάζουμε το εκατό τοις εκατό τόσο στο παιχνίδι, όσο και έξω από αυτό.


Ο συντάκτης του greekhandball.com Βασίλης Ριζάς με τον Χρήστο Κεδέρη

Λέγοντας για παλιούς γνώριμους, συνεχίζεις να είσαι συμπαίκτης με τον Μάριο Μωραΐτη, με τον οποίο αγωνιστήκατε μαζί στον Δούκα.

Όσον αφορά τον Μάριο, η φετινή αγωνιστική σεζόν είναι η τρίτη που είμαστε συμπαίκτες. Στο λέω με βεβαιότητα είναι ένας πολύ καλός χαρακτήρας, ένα παιδί «διαμάντι». Έχει δεχτεί τον ρόλο του, αναλογιζόμενος ότι στον Δούκα έπαιζε παραπάνω, ωστόσο τα πράγματα στην ΑΕΚ είναι διαφορετικά. Είναι ένα σπουδαίο παιδί.

Φαντάζομαι οι σχέσεις σας είναι και οι καλύτερες και εκτός του γηπέδου.

Όχι μόνο με τον Μάριο. Όλοι κάνουμε παρέα. Μετά τις προπονήσεις και τους αγώνες πάμε για φαγητό όλοι μαζί. Η παρέα που κάνουμε είναι κάτι που το έχουμε χτίσει και φαίνεται και στο γήπεδο. Με τον Μάριο κάνω λίγο παραπάνω παρέα, όπως και με τον Μπάμπη Δομπρή και τον Βαγγέλη Αραμπατζή επειδή είμαστε πιο κοντά ηλικιακά. Είναι τα «κολλητάρια» μου μέσα στην ΑΕΚ.

Πότε και πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το χάντμπολ;

Ξεκίνησα να παίζω στην Τρίτη Δημοτικού. Τότε έπαιζα και ποδόσφαιρο, όταν ήρθε ο Παναγιώτης Ιατρούδης και με ώθησε να πάω στον Ιωνικό Νέας Φιλαδέλφειας, στον οποίο και έπαιξα μέχρι τα 18. Η πρώτη μου ομάδα ήταν αυτή. Στην συνέχεια πήγα στην ομάδα του ΙΕΚ Ξυνή. Το 2013 πήρα μεταγραφή στον Διομήδη Άργους και έπειτα επέστρεψα στο ΙΕΚ Ξυνή. Αγωνίστηκα στον Δούκα και το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψα συμβόλαιο συνεργασίας με την ΑΕΚ.



Ήρθες αντιμέτωπος με δύσκολες καταστάσεις στην μέχρι τώρα πορεία σου;

Είχα κάνει μια συμφωνία για να είμαι ελεύθερος κάθε χρόνο, αλλά δεν τηρήθηκε ποτέ από ορισμένους ανθρώπους του ΙΕΚ Ξυνή, που τώρα είναι στον Ολυμπιακό. Βρέθηκα μπλεγμένος σε μια κατάσταση, και  δεν με άφησαν να υπογράψω στην ΑΕΚ, όταν επέστρεψα από τον Διομήδη. Την χρονιά της συγχώνευσης του ΙΕΚ Ξυνή με τον Ολυμπιακό, δεν υπέγραψα κάποιο χαρτί για να πάω στον Ολυμπιακό, γιατί δεν ήθελα. Επίσης δεν με άφησαν να παίξω στον ΠΑΟΚ, λέγοντας ότι είναι μια μεγάλη ομάδα και διεκδικεί τίτλους. Έτσι με έστειλαν στον Δούκα. Παρ΄ όλα αυτά, φέτος, ο κύριος Παπασταμάτης κυνήγησε παραπάνω το θέμα, δίνοντας ένα χρηματικό ποσό στον Ολυμπιακό και βρέθηκε εν τέλει η χρυσή τομή.

Ποια θεωρείς την σημαντικότερη στιγμή στην καριέρα σου ; 

Για μένα η καλύτερη στιγμή της καριέρας μου, είναι όταν στα 19 μου, κλήθηκα να παίξω με την Εθνική ομάδα. Ήταν ένα τεράστιο βήμα για εμένα να παίζω μαζί με τον Καφφάτο, τον Καρυπίδη, τον Μπαλωμένο και τον Σανίκη. Η δεύτερη σημαντικότερη είναι η μεταγραφή μου στην ΑΕΚ και με τον τρόπο που πραγματοποιήθηκε. Από την άλλη πλευρά, δεν θεωρώ ότι η κατάκτηση του πρωταθλήματος με τον Διομήδη είναι στις καλύτερες στιγμές μου. Δεν μπορώ να πω για ποιον λόγο ακριβώς. Ίσως επειδή δεν έπαιζα τόσο πολύ, ή ίσως να μην καταλάβαινα τη σημασία επειδή ήμουν μικρός.



Σε δελεάζει η προοπτική του να αγωνιστείς στο εξωτερικό;

Ακόμα είμαι 25 χρονών και επιπλέον το συμβόλαιο μου με την ΑΕΚ έχει διετή διάρκεια. Σίγουρα η προοπτική του εξωτερικού, είναι κάτι που με δελεάζει. Ασχολούμαι είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο με το χάντμπολ. Αυτό είναι το επάγγελμα μου, οπότε επειδή είναι κάτι που αγαπάω, θα ήθελα να παίξω και στα… ξένα. Είναι στα σχέδιά μου.

Τι στόχους έχεις θέσει ως παίκτης;

Θέλω να μείνω πολλά χρόνια στην ΑΕΚ και να κερδίσω όσα περισσότερα πρωταθλήματα μπορώ με την ομάδα. Τα βραβεία του πολυτιμότερου παίκτη ή του καλύτερου αριστερού εξτρέμ δεν έχουν και τόση σημασία για εμένα. Από την μία πλευρά είναι μια ατομική διάκριση, αλλά το άθλημα του χάντμπολ είναι ομαδικό.



Φοράς τη φανέλα με τον αριθμό 99. Σημαίνει κάτι για εσένα;

Πάντα φορούσα τη φανέλα με τον αριθμό 19. Όταν στο ΙΕΚ Ξυνή ήρθε ο Αλέξης ο Αλβανός, την χρονιά που πήραμε το πρωτάθλημα, είχε το 19. Μόνο και μόνο από σεβασμό, δεν θα μπορούσα να το έχω εγώ. Μάλιστα το συζητήσαμε και μου πρότεινε να αλλάξει αυτός νούμερο. Φυσικά και αρνήθηκα. Διάλεξα τελικά το 99, ίσως επειδή στις παρουσιάσεις των ομάδων, βγαίνεις τελευταίος. Αυτό ήταν κάτι που με «έφτιαχνε». Το πήρε και ο μικρός μου αδερφός και έτσι έμεινε.

Πριν ανέφερες ότι το χάντμπολ γεμίζει ένα μεγάλο μέρος της ημέρας σου. Πέρα από αυτό, τί κάνεις στον ελεύθερό σου χρόνο;

Συνήθως βγαίνω τα μεσημέρια με τους φίλους μου για καφέ. Οι μισοί ασχολούνται με το χάντμπολ, οπότε είναι οι μοναδικές ώρες που μας βολεύει όλους. Όλοι τους έρχονται σε κάθε παιχνίδι και με στηρίζουν. Θέλω επίσης να αναφερθώ και στον Τζίμα Γιαννόπουλο που είναι ο άνθρωπος «πίσω απ΄ όλους και όλα».



Η Εθνική Ελλάδας σε λίγες ημέρες , θα δώσει τρία πολύ σημαντικά παιχνίδια κόντρα σε Φινλανδία, Κύπρο και Ισραήλ για τα Προκριματικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος. Πολλοί Έλληνες αθλητές του χάντμπολ ισχυρίζονται ότι περιμένετε με ανυπομονησία τα παιχνίδια και τις προπονήσεις της Εθνικής. Ποιο είναι το κλίμα ;

Στην Εθνική ομάδα υπάρχει μια μεγάλη αλλαγή στο «κλίμα». Είμαστε όλοι πολύ κοντά στην ηλικία, κάτι το οποίο θεωρώ σημαντικό. Επίσης οι παίκτες γινόμαστε «ένα» ανεξαρτήτως συλλόγου και ως εκ τούτου έχουμε δέσει. Όντως περιμένουμε τα καμπ και θέλουμε επίσης πολύ την πρόκριση σε μια μεγάλη διοργάνωση. Τότε πραγματικά θα ανέβει και το επίπεδο στο ελληνικό χάντμπολ και θα ακουστούμε παραέξω. Κάτι που έγινε όταν παίξαμε κόντρα σε Σκόπια και Ισλανδία. Από εκεί και πέρα έχουμε δύσκολους αγώνες μπροστά μας και πιστεύω ότι είμαστε το φαβορί μαζί με την Φινλανδία. Έχουν προηγηθεί άλλωστε και οι δύο νίκες απέναντι σε Κύπρο και Ισραήλ, οι οποίες μας δίνουν μεγάλο πλεονέκτημα. Πιστεύω ότι θα είμαστε στην επόμενη φάση.


Τι έχεις να πεις στον κόσμο της ΑΕΚ ενόψει και της νέας χρονιάς;


Φέτος έχουν αλλάξει πολλές καταστάσεις στην ΑΕΚ και στα επόμενα χρόνια που θα ακολουθήσουν, θα αλλάξουν ακόμα περισσότερες. Πιστεύω ότι θα έρθουν κατακτήσεις κυπέλλων και πρωταθλημάτων. Οι φίλαθλοι βλέπουν ότι παλεύουμε στα παιχνίδια μας και θέλω να τους διαβεβαιώσω ότι και τη νέα χρονιά θα παλεύουμε ακόμα παραπάνω, θα δίνουμε το εκατόν πενήντα τοις εκατό γι΄ αυτούς, ώστε να τους κάνουμε χαρούμενους. Η αρχή θα γίνει στα επερχόμενα ντέρμπι κόντρα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό, αλλά και στην Ευρώπη.


Τι συμβουλές θα έδινες στα παιδιά που ξεκινάνε το άθλημα;
Το άθλημα του χάντμπολ είναι ερασιτεχνικό και κάποια στιγμή μπορεί να παρουσιαστεί η ευκαιρία στο οποιαδήποτε παιδί να βγάλει ορισμένα χρήματα παραπάνω. Θα πρέπει να μην παγιδευτεί σε αυτό, όπως έγινε με εμένα στα 18 μου. Έφτασα σε σημείο να σταματήσω το χάντμπολ. Η οικογένεια μου ήταν αυτή που με στήριξε και το λέω μέσα από την καρδιά μου, κανείς δεν μπορεί να σου σταθεί όπως αυτή. Όποιο παιδί ασχολείται με το άθλημα, να μην εμπιστεύεται ποτέ τα λόγια, αλλά να απαιτούν να υπογράψουν με συγκεκριμένους όρους. Τα γραπτά είναι αυτά που μένουν. Σε αυτό τον τομέα ο Στάθης ο Ζαμπούνης και όλα τα υπόλοιπα παιδιά κάνουν μια πολύ σοβαρή δουλειά μέσω του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητών Χειροσφαίρισης. Μακάρι να ασχοληθώ και εγώ. Ο Στάθης είναι εξαιρετικός άνθρωπος και δεν έχει κανένα κέρδος από όλο αυτό που κάνει.

Τέλος τι εύχεσαι για το νέος έτος;
Θέλω να ευχηθώ η νέα χρονιά να έχει λιγότερους τραυματισμούς για όλες τις ομάδες. Μέχρι στιγμής έχουμε δει ορισμένους πολύ σοβαρούς τραυματισμούς, από ρήξεις χιαστών, μέχρι αχίλλειου. Πάνω απ΄ όλα να έχουμε την υγεία μας και ότι γίνεται μέσα στο γήπεδο να μένει σε αυτό. Εύχομαι οι τραυματίες να γυρίσουν γρήγορα κοντά μας, ακόμα πιο δυνατοί.




No comments