Η περίπτωση της Anna Vyachireva : Αρθρο στο greekhandball.com του προπονητή της Πυλαίας Βασίλη Σκανδάλη - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Η περίπτωση της Anna Vyachireva : Αρθρο στο greekhandball.com του προπονητή της Πυλαίας Βασίλη Σκανδάλη




Εντοπίσαμε στο διαδίκτυο ένα ενδιαφέρον σχόλιο του  προπονητή της γυναικείας ομάδα της Πυλαίας Βασίλη Σκανδάλη για την  περιφερειακή της Εθνικής Ρωσίας  Anna Vyachireva, που διακρίθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Του ζητήσαμε να γράψει ένα άρθρο για το greekhandball.com  ώστε να έχει ο κόσμος του χαντμπολ μία ευκαιρία εξωστρέφειας, με την ευκαιρία που μας προσφέρουν πρόσωπα τα οποία κεντρίζουν την προσοχή μας.
Τον ευχαριστούμε για την ανταπόκριση του και δημοσιεύουμε το άρθρο του, όπως ακριβώς μας το έστειλε.
Θέλουμε και άλλες τέτοιες συνεργασίες και θα είναι τιμή μας να μας  εμπιστευθείτε, ώστε να μην αρκούμαστε μόνο στην καθημερινότητα, αλλά, να βλέπουμε και άλλες παραμέτρους του χαντμπολ, στην Ελλάδα και τον κόσμο, από εκείνους που γνωρίζουν το άθλημα, προσφέροντας όπου μπορούμε την, όποια, δημοσιογραφική εμπειρία μας : 
     ΄΄  Η ικανότητα ενός ανθρώπου να χρησιμοποιεί και τα δύο χέρια εξίσου καλά ονομάζεται αμφιδεξιότητα ( και όχι αμφιχειρία όπως πολλές φορές λανθασμένα λέγεται). Τι είναι αυτό όμως που καθιστά ένα άτομο αμφιδέξιο; Αν και δεν υπάρχει καμία οριστική απάντηση για τα αίτια , αναφέρονται γενικά κληρονομικοί παράγοντες. Στη χειροσφαίριση , αν και σπάνια , εμφανίζονται αθλητές και αθλήτριες με την ικανότητα της αμφιδεξιότητας, όμως πολύ σπάνια σε ψηλό επίπεδο. Μία γνωστή περίπτωση, είναι της νορβηγίδας πίβοτ Heidi Loke που χρησιμοποιεί με μεγάλη αποτελεσματικότητα και τα δύο χέρια. Ελάχιστες, όμως,  είναι οι περιπτώσεις  της  μεταβολής  της πλευρικότητας, όπως στην περίπτωση της εξαιρετικής περιφερειακής της εθνικής Ρωσίας και της Rostov-Don (ομάδας του κ. Ivan Σαββίδη) Anna Vyachireva, της οποίας την περίπτωση, νομίζω ότι αξίζει να εξετάσουμε.
     Η Anna γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου 1995 στην πόλη  Volgograd. Οι γονείς της, ο Viktor και η Elena Vyachirev, έχουν τέσσερα παιδιά. Ο μεγαλύτερος γιος Ιβάν έγινε ναυτικός, αλλά οι  τρεις κόρες, η  Polina, η  Ana και η Irina ξεκίνησαν από νωρίς να ασχολούνται με την χειροσφαίριση λόγω του  πατέρας τους,  ο οποίος είναι προπονητής χειροσφαίρισης. Η μεγάλη αδερφή ξεχώρισε γρήγορα κι εντάχθηκε στην εθνική ομάδα της Ρωσίας και μας είναι γνωστή με το όνομα Polina Kuznetsova.



     Η Anna ξεκίνησε την προπόνηση  με τον πατέρα της ( φωτο ) σε ηλικία περίπου έξι ετών. Είναι ενδιαφέρον ότι από τη γέννηση της  είναι δεξιόχειρας, αλλά λόγω του ότι δεν υπάρχουν αρκετοί αριστερόχειρες παίκτες στη χειροσφαίριση, ο προπονητής-πατέρας, προκειμένου να βελτιώσει τις προοπτικές της κόρης του στον αθλητισμό, την βοήθησε να μάθει πώς να παίζει ως αριστερόχειρας. Ένας ακόμη λόγος ήταν ότι ο πατέρας δεν ήθελε να παίζουν και οι δύο κόρες του στην ίδια θέση, στην περίπτωση που θα έπαιζαν στην ίδια ομάδα. Η Anna Vyachireva ακολούθησε την αδελφή της στις μικρές  εθνικές  ομάδες . Στην ηλικία των 14 ετών, δεν ήταν μόνο μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ομάδας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα, αλλά κέρδισε και τα πρώτα της διεθνή βραβεία. Επιπλέον, σχεδόν σε κάθε διοργάνωση,  λαμβάνει τον τίτλο της πολυτιμότερης  παίκτριας. Αγωνίζεται επαγγελματικά από το 2011, κατά σειρά, στις ομάδες "Zvezda" Zvenigorod και "Astrakhanochka" Astrakhan. Από το 2016 παίζει στην  Rostov-Don. Στην ηλικία των 21 ετών, ηAnna  είναι ήδη  αναγνωρισμένη  ως η καλύτερη   δεξιά ιντερ στον κόσμο,  σύμφωνα με τη δημοσίευση του Handball Planet και της απονεμήθηκε το παράσημο του Τάγματος  της Φιλίας για τις υπηρεσίες της στη χώρα της, κατά την τελετή βραβευσης της Ολυμπιακής ομάδας της Ρωσίας στο Κρεμλίνο,  στις 25 Αυγούστου 2016.
     Τίθεται , εύλογα νομίζω , το ερώτημα: δουλειά ή ταλέντο ή συνδυασμός και των δύο; Το ερώτημα πολλών προπονητών και επιστημόνων του αθλητισμού είναι εάν κάποιος «γεννιέται ή γίνεται» αθλητής υψηλού επιπέδου. Στον χώρο της  Αθλητικής Ψυχολογίας και της  Κινητικής Μάθησης  υπάρχουν επιστήμονες  που υποστηρίζουν ότι σημαντικό ρόλο στον καθορισμό του ταλέντου παίζουν τα γονίδια και η κληρονομικότητα αλλά απαιτείται και εξάσκηση, δηλαδή η αλληλεπίδραση με το περιβάλλον. Επίσης, υποστηρίζεται, ότι ορισμένες ατομικές διαφορές στη δομή και τη λειτουργία του εγκεφάλου, όπως  και στην ανάπτυξη των ικανοτήτων, είναι το αποτέλεσμα των διαφορών στις εμπειρίες και ότι η ικανότητα επηρεάζεται περισσότερο από το περιβάλλον παρά από τα γονίδια. Άρα, μπορούμε να πούμε ότι στην περίπτωση της Anna Vyachireva, στο υπόστρωμα του πρωτογενούς ταλέντου, επέδρασε καθοριστικά ο παράγοντας περιβάλλον με αποτέλεσμα αυτή την απόλυτα πετυχημένη μεταβολή της πλευρικότητας. Όταν η αθλητική ευφυία συναντά την σκληρή δουλειά τα αποτελέσματα είναι πάντα θετικά, ακόμη και σε πολύ υψηλό επίπεδο στον αθλητισμό.


Οι φωτογραφίες είναι από την ιστοσελίδα  24CMH και από την επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας Rostov-Don.
Θερμές ευχαριστίες στον φίλο και συνάδελφο προπονητή Αλέξανδρο Εφραιμίδη, για τις πολύτιμες πληροφορίες του ΄΄.







No comments