Πανόραμα ετών...10- Τα πρόσωπα της ομάδας στο greekhandball.com - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Πανόραμα ετών...10- Τα πρόσωπα της ομάδας στο greekhandball.com




ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΡΙΖΑ

Το ΑΕΠ Πανόραμα έκλεισε φέτος μια δεκαετία ζωής και μέσα σε αυτό το διάστημα κατάφερε να γίνει από τις ομάδες που έχουν καθιερωθεί στην Α1 Γυναικών. Η ομάδα ετοιμάζεται για την πέμπτη παρουσία της στα μεγάλα σαλόνια , ενώ αναμφίβολα έχει καταφέρει να διαδώσει το άθλημα στην περιοχή του Πανοράματος και να αναδείξει έναν μεγάλο αριθμό αθλητριών. Για την άκρως πετυχημένη πορεία του συλλόγου και τους στόχους της φετινής αγωνιστικής σεζόν μίλησαν στο greekhandball.com, η πρόεδρος Λυπηρίδου Δέσποινα, η προπονήτρια Κουμιτσάρσκα Έλλη καθώς και οι αθλήτριες Προκοπίδου Ελένη και Καραβέλη Λαμπρινή.

Η Δέσποινα Λυπηρίδου γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Πανόραμα και είναι πάντα κοντά στην  ομάδα. Η ίδια τονίζει στο greekhandball.com ότι η πορεία αυτών των ετών είναι αποτέλεσμα συλλογικών προσπαθειών.



Το Πανόραμα φέτος έγινε 10 ετών. Ποιες θεωρείτε τις πιο σημαντικές στιγμές στην ιστορία του;

"Η δυναμική της ομάδας φάνηκε σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα αφού τα πέντε χρόνια αγωνίζεται στην Α1 κατηγορία. Φυσικά δεν θέλω να πάρω μόνο εγώ τα εύσημα αυτής της μεγάλης προσπάθειας όλων αυτών των ετών. Η ομάδα ιδρύθηκε από κάποιους ανθρώπους που αγαπούσαν πολύ το χάντμπολ και βασίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό στην εθελοντική προσφορά. Οι καλύτερες της στιγμές, θεωρώ ότι είναι οι δύο φορές που ανεβήκαμε στην πρώτη κατηγορία. Φέτος ο σύλλογος είναι αρκετά ανανεωμένος, δυνατός και εκπέμπει μια σιγουριά. Ελπίζω σε μια καλή παρουσία και μας ενδιαφέρει να δούμε ωραία παιχνίδια".

Ποιο είναι το σχέδιο που έχετε θέσει;

"Κάθε χρονιά, κάθε μέρα θέλουμε να είμαστε καλύτεροι από την προηγούμενη. Πέρα από το αποτέλεσμα που φυσικά και μας ενδιαφέρει, είναι να βλέπουμε ωραίο χάντμπολ. Θέλουμε να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά να αγωνίζονται. Τα τελευταία χρόνια και ειδικά φέτος λίγο περισσότερο, προσπαθούμε να δίνουμε βάση στις υποδομές μας. Το όνειρο μας είναι να βγάζουμε αθλητές. Μικρά παιδιά που ξεκινάνε από την αρχή να μπορέσουν να φτάσουν μέχρι τις μεγαλύτερες κατηγορίες. Να αναφέρω επίσης ότι έχει ξεκινήσει και τμήμα αγοριών".


Υπάρχει κάποια φιλοδοξία που έχετε ως πρόεδρος της ομάδας;

"Θεωρώ ότι έχουμε πετύχει να καθιερώσουμε το χάντμπολ ως άθλημα του δήμου. Η δικιά μου φιλοδοξία αλλά και όλου του διοικητικού συμβουλίου είναι η ομάδα να πηγαίνει όλο και καλύτερα, να βλέπουμε γεμάτα γήπεδα ώστε το Πανόραμα μέσα από το χάντμπολ να γίνει γνωστό σε όλη την Ελλάδα. Βεβαίως να προσθέσω ότι θέλουμε να κινητοποίησουμε περισσότερα παιδιά να ασχολούνται με το χάντμπολ. Μέσα από την άθληση μπορούν να μάθουν πάρα πολλά πράγματα, που το σχολείο και η οικογένεια δεν μπορούν να τους τα μάθουν. Ένα παράδειγμα είναι η μεταξύ τους συνεργασία".

Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που έχει να αντιμετωπίσει η διοίκηση του Πανοράματος;

"Το οικονομικό και το γηπεδικό. Αυτά τα δύο ζητήματα τα αντιμετωπίσουν οι περισσότερες ομάδες στην Ελλάδα. Ωστόσο έχουμε ανθρώπους που μας στηρίζουν. Τόσο τον Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη, όσο και χορηγούς που είναι δίπλα στην ομάδα εδώ και πολλά χρόνια. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω γιατί χωρίς αυτούς, θα ήταν αδύνατο να πραγματοποιηθούν όσα έχουν γίνει. Το γηπεδικό είναι το δεύτερο ζήτημα. Στο Πανόραμα υπάρχει ένα γήπεδο αλλά είμαστε σε αναζήτηση και άλλων χώρων για να μπορούν να προπονούνται  τα τμήματα που κάθε χρόνο είναι και περισσότερα".

Εκτός από πρόεδρος της ομάδας, είστε επίσης εκλεγμένη δημοτική σύμβουλος στο Δήμο Πυλαίας Χορτιάτη. Πόσο εύκολο είναι να ανταποκρίνεστε στις υποχρεώσεις που έχετε;

"Δεν είναι εύκολο αλλά επειδή μου αρέσει πάρα πολύ τα καταφέρνω. Μου αρέσει  η δουλειά μου αλλά και η ενασχόληση με τον αθλητισμό και τα κοινά. Αν κάποιος θέλει, βρίσκει χρόνο. Αυτό θεωρώ ότι είναι το μυστικό".

Πριν κλείσουμε, θα θέλατε να προσθέσετε κάτι άλλο για τις προσπάθειες που έχουν γίνει αυτά τα δέκα χρόνια;

"Η προσπάθεια που γίνεται είναι ομαδική και όχι αποτέλεσμα ενός και μόνο ανθρώπου. Ανάλογα με τις περιστάσεις κάποιος μπαίνει μπροστά. Γενικά είμαστε ένα διοικητικό συμβούλιο που βασίζεται στην επικοινωνία. Είμαστε όλοι εθελοντές. Οι αποφάσεις μας είναι ομόφωνες και έχουμε ένα άψογο κλίμα συνεργασίας με τους προπονητές και τους γονείς. Αυτός είναι ο λόγος που είμαστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και μας αρέσει να βλέπουμε ένα καλό αποτέλεσμα".


Η Έλλη Κουμιτσάρσκα θεωρείται (και όχι άδικα) μία από τις κορυφαίες προπονήτριες στην Ελλάδα όσον αφορά την ανάδειξη ταλέντων. Όπως τονίζει και η ίδια ο αθλητισμός είναι τα πάντα για αυτή, ωστόσο δίνει τεράστια σημασία στο κομμάτι των ανθρωπίνων σχέσεων. Φέτος ανέλαβε τα ηνία της ομάδας και ο στόχος της είναι το Πανόραμα να αποδώσει όμορφο χάντμπολ.


Τι μπορούμε να περιμένουμε από το Πανόραμα τη φετινή αγωνιστική χρονιά;  Ποιο είναι το κλίμα στην ομάδα; 

"Η ομάδα είναι πολύ νεανική και είναι κάτι πολύ ελκυστικό αν έχεις εμπειρία προηγουμένως με μικρότερες ηλικίες. Βέβαια εγώ έχω την τύχη να αναλαμβάνω μια ομάδα η οποία έχει δουλέψει μαζί για δύο χρόνια. Μπορεί η σύνθεση να μην είναι ακριβώς η ίδια, αλλά ο βασικός κορμός έχει παραμείνει αναλλοίωτος. Με τις προσθήκες που έχουμε κάνει, οι οποίες αφορούν κυρίως το πόστο του τερματοφύλακα, νομίζω ότι η ομάδα ενισχύεται αρκετά.  Υπάρχουν κάποιες παίκτριες οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν σημαντικά. Αλλά εγώ «βαδίζω» σε παλιά μονοπάτια όσον αφορά το σύνολο. Εκτός από το πόστο του τερματοφύλακα, η Ελένη Προκοπίδου που ήρθε είναι μία μορφή του αθλήματος, ένα από τα καλύτερα εξτρέμ στην Ελλάδα. Η Κουτσιμανή και η Ράτσικα είναι μεγάλα ονόματα επίσης και είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι τις εντάξαμε στην ομάδα μας. Είμαι πολύ χαρούμενη που θα παίζουν για εμάς. Το κλίμα είναι εξαιρετικό και τα κορίτσια δηλώνουν ευτυχισμένα. Τους... έχω αλλάξει τα φώτα αλλά ανταποκρίνονται πολύ καλά και θέλουν να μάθουν. Εμένα αυτό είναι το στοιχείο που με ενδιαφέρει. Το Πανόραμα είναι μια ομάδα η οποία δεν έχει τεράστια μεγέθη, αλλά αυτό που θέλω είναι να παίξουμε όμορφο και αποτελεσματικό χάντμπολ".

Το Πανόραμα βασίζεται πολύ στα τμήματα υποδομής του με πολύ πετυχημένο τρόπο. Το ελληνικό χάντμπολ αξιοποιεί το ταλέντο των παιδιών;

"Προέρχομαι από μια τελείως διαφορετική σχολή. Ωστόσο είμαι 27 χρόνια στην Ελλάδα και θεωρώ την Ελλάδα πατρίδα μου. Ο αθλητισμός και το χάντμπολ είναι δύο έννοιες με τεράστια σημασία για εμένα. Θεωρώ ότι υπάρχουν παιδιά με τεράστιες δυνατότητες. Νομίζω όμως ότι δεν έχουμε εκμεταλλευτεί αυτές τις δυνατότητες και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στον τρόπο με τον οποίο βαδίζουμε. Έχουμε πολύ μεγάλα ταλέντα τα οποία μένουν αναξιοποίητα. Το επίπεδο θα μπορούσε να είναι ακόμα υψηλότερο. Παρόλα αυτά δεν θέλω να τα ισοπεδώνω όλα.Υπάρχουν αρκετοί συνάδελφοι που προσπαθούν να κάνουν πολύ καλή δουλειά και τους αξίζουν συγχαρητήρια. Οι περισσότεροι δουλεύουν με τις μικρές ηλικίες. Δεν υπάρχει όμως η στήριξη που χρειαζόμαστε για να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος".


Ποια είναι η άποψη σας για την αποχώρηση της ομάδας του Φιλίππου Βέροιας από το πρωτάθλημα;

"Ο Φίλιππος είναι μια ομάδα με τεράστια παράδοση και ιστορία. Την ιστορία δεν μπορείς να την σβήσεις έτσι απλά. Όμως πάντα υπάρχει και ένα «αλλά». Δυστυχώς ο τρόπος λειτουργίας της ομάδας τα τελευταία χρόνια έδειχνε ότι θα φτάσει σε αυτή τη κατάσταση κάποια στιγμή. Έχουν βγει πολλές παίκτριες από τον Φίλιππο Βέροιας οι οποίες έκαναν πολύ καλή πορεία κάποτε. Ωστόσο αν κοιτάς μόνο το κάποτε ξεχνάς το παρόν και το μέλλον. Δεν είναι ότι καλύτερο να επαναπαύεσαι στο παρελθόν. Πρέπει να υπάρχουν στόχοι και είναι κρίμα που αποχωρεί έτσι ένας σύλλογος από το ελληνικό πρωτάθλημα. Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη ήταν αναμενόμενο. Η Ομοσπονδία θα έπρεπε να έχει δράσει πιο γρήγορα για να δώσει τη θέση του Φιλίππου σε κάποια άλλη ομάδα".


Έχετε μεγάλη εμπειρία στην ανάδειξη ταλέντων όλα αυτά τα χρόνια. Εσείς προσωπικά ποιο θεωρείται το βασικό στοιχείο που πρέπει να έχει κάποιο παιδί για να καθιερωθεί στο άθλημα;

"Πιστεύω πολύ στις ανθρώπινες σχέσεις και όταν μία σχέση κρατιέται συνειδητά από τις δύο πλευρές θα έρθει η επιτυχία. Δεν είμαι μόνο εγώ. Είναι σημαντικό τι θέλει να πάρει το κάθε παιδί από εμένα. Αγαπούσα όλες τις αθλήτριές μου και προσπαθούσα να τις στηρίξω. Κάποιες πέτυχαν και κάποιες όχι. Αυτές που πέτυχαν  πήραν όλα τα απαραίτητα εφόδια και έκαναν σπουδαία καριέρα. Τότε που ήμουν στον Φέρωνα Βέροιας πολλά κορίτσια είχαν μεγάλη επιμονή. Το γήπεδό μας ήταν στο Μακροχώρι και κατέβαιναν από τη Βέροια ενώ πήγαιναν ακόμα σχολείο. Μιλάμε για κορίτσια 16 και 17 χρονών. Αλλά το ήθελαν πάρα πολύ. Κατέβαιναν με τις τσάντες τους επειδή είχαμε προπόνηση στις 3 το μεσημέρι. Και όμως ήταν εκεί. Γι΄ αυτό το λόγο πέτυχαν. Πιστεύω στις ανθρώπινες σχέσεις και στην προσωπική δουλειά".

Τέλος θα ήθελα ένα τελευταίο σχόλιο για την νέα αγωνιστική σεζόν.

Όλοι στην ομάδα να είμαστε σεμνοί, ταπεινοί και κυρίως να έχουμε σεβασμό προς τον εαυτό μας.

Κατά την καλοκαιρινή μεταγραφική περίοδο, το Πανόραμα έκανε την μεγάλη έκπληξη με την απόκτηση της Ελένης Προκοπίδου. Η ξανθιώτισσσα εξτρέμ μετράει πάνω από 400 γκολ στην Α1 και είναι μία από τις παίκτριες που αναμένεται να προσθέσουν εμπειρία στην νεανική ομάδα του Πανορόματος. Η Προκοπίδου έχει ψηφιστεί τρεις συνεχόμενες φορές ως η κορυφαία αριστερή εξτρέμ του πρωταθλήματος και αναμένεται να αποτελέσει έναν από τους πυλώνες της ομάδας. 

Η πορεία της προετοιμασίας

"Η προετοιμασία κύλησε καλά δίχως να έχουμε τραυματίες. Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία και δώσαμε κάποια δυνατά φιλικά στα οποία κάναμε καλά αποτελέσματα και είχαμε το χρόνο να δεθούμε. Ο κορμός του Πανοράματος παραμένει ίδιος, αλλά γενικά έγιναν και κάποιες προσθήκες. Θα έλεγα όμως ότι έχουμε έρθει κοντά η μία παίκτρια με την άλλη".

Ο στόχος του Πανοράματος

"Στόχος είναι η παραμονή. Από εκεί και πέρα όμως θέλουμε να διεκδικήσουμε την καλύτερη θέση στην κατάταξη. Ξέρουμε ότι η ομάδα μας έχει δυνατότητες και μέσα από την δουλειά, θέλουμε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα".

Η "ευθύνη" της εμπειρίας

"Νιώθω ότι και λόγω ηλικίας που συνδέεται άμεσα και με την εμπειρία, ίσως να υπάρχει μια παραπάνω ευθύνη. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει μια ηλικιακή διαφορά με τις συμπαίκτριές μου, δε θα δυσκολευτώ. Σε μια νεανική ομάδα βέβαια χρειάζεται πάντα και η εμπειρία. Νομίζω ότι αυτό το κράμα βοηθάει λίγο παραπάνω. Ο συνδυασμός καλής φυσικής κατάστασης με τις παραστάσεις που έχουν στον χώρο κάποια κορίτσια αποτελεί σημαντικό στοιχείο. Δεν είναι ωστόσο κάτι το οποίο με κάνει να νιώθω πίεση. Θα φέρω ένα παράδειγμα. Αν μια νεαρή παίκτρια κληθεί στην Εθνική ομάδα, είναι λογικό να μην έχει την ίδια ηλικία με αυτή των υπόλοιπων συμπαικτριών της. Ίσως να με αγχώνει στο κομμάτι της ψυχολογίας επειδή η κάθε ηλικία έχει διαφορετικές αντιδράσεις. Αλλά είχαμε καιρό να δεθούμε, να ξεκινήσουμε προετοιμασία όλες μαζί, και ως εκ τούτου έχουμε γνωριστεί. Κάποιες συμπαίκτριές μου τις ήξερα και από το παρελθόν, όπως για παράδειγμα την Αϊσέ, με την οποία ήμασταν μαζί στην Ξάνθη".


Το κεφάλαιο Φίλιππος Βέροιας

"Δυστυχώς βλέπουμε ότι τα τελευταία χρόνια και κυρίως στο γυναικείο χάντμπολ, οι ομάδες αποχωρούν. Ενώ δηλώνουν ότι θα συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα, αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα. Αυτό είναι ένα πλήγμα για το άθλημα καθώς μειώνονται τα παιχνίδια και φυσικά οι παίκτριες μένουν χωρίς ομάδα. Τα  κορίτσια του Φιλίππου δεν ξέρω αν θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε κάποια άλλη ομάδα. Είναι ένα άθλημα το οποίο εξελίσσεται χρόνο με το χρόνο και είναι κρίμα να υπάρχουν απουσίες από το «σκηνικό»".

Στο greekhandball.com άνοιξε επίσης  τα χαρτιά της, η Λαμπρινή Καραβέλη, αθλήτρια από τα …σπλάχνα του συλλόγου η οποία συμφωνεί με την Προκοπίδου ως προς τους στόχους της ομάδας.

Στα αριστερά η Ελένη Προκοπίδου με την φανέλα του ΠΑΟΚ και στα δεξιά η Λαμπρινή Καραβέλη

Οι στόχοι και το ρόστερ

"Σίγουρα ως πρώτο στόχο έχουμε την παραμονή στη μεγάλη κατηγορία, καθώς υπάρχουν πολλές ανταγωνιστικές ομάδες. Από εκεί και πέρα δουλέψαμε πολύ στην προετοιμασία και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια σε όλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος γιατί θέλουμε να παίξουμε όμορφο χάντμπολ και γιατί όχι να πάρουμε και αποτελέσματα "έκπληξη". Το ρόστερ είναι αρκετά νεανικό. αλλά φέτος υπήρξε σημαντική ενίσχυση με παίκτριες όπως η Ράτσικα και η Προκοπίδου. Η Προκοπίδου έχει τεράστια εμπειρία με πολλές διακρίσεις στην Α1 και στην Εθνική ομάδα και αναμφίβολα θα  θα ανεβάσει το επίπεδο μας. Η Ράτσικα επίσης παρά το νεαρό της ηλικίας της, έχει αποκτήσει ήδη σημαντικές εμπειρίες και σίγουρα θα ενισχύσει την αμυντική λειτουργιά μας".

Το σημείο-κλειδί της ομάδας του Πανοράματος

"Το δυνατό μας σημείο είναι το νεανικό μας ρόστερ, που όμως ολοκληρώνεται με τις μεταγραφικές προσθήκες που έγιναν. Έχουμε ενεργεία, όρεξη και καλή χημεία, αφού ο βασικός μας κορμός είναι ίδιος τα τελευταία 2-3 χρόνια. Η νέα μας προπονήτρια επίσης αντλεί όλη μας την όρεξη και προσπαθεί για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα που μπορεί να δώσει αυτό το υλικό".

Δυσάρεστο γεγονός η αποχώρηση του Φιλίππου Βέροιας

"Η αποχώρηση ενός συλλόγου από το πρωτάθλημα υπό τέτοιες συνθήκες είναι σίγουρα ένα δυσάρεστο γεγονός, ποσό μάλλον για μια ιστορική ομάδα όπως είναι ο Φίλιππος. Ελπίζουμε και ευχόμαστε να λυθούν τα ζητήματα και να επιστρέψει".










No comments