Θόδωρος Τογανίδης: "Φιλοσοφία είναι να μπορέσουμε να προωθήσουμε τους δικούς μας παίκτες" - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Θόδωρος Τογανίδης: "Φιλοσοφία είναι να μπορέσουμε να προωθήσουμε τους δικούς μας παίκτες"

Μέσα σε λίγα 24ωρα, η «Δράμα 1986» βρέθηκε στα σαλόνια της Α1 κατηγορίας από την Α2. Μετά την αποχώρηση του Σεριφάτου Αιγίου από την Α1 και την άρνηση του σωματείου ΕΣΝ Βριλήσσια να μην «κατέβει» στα μπαράζ, η δραμινή ομάδα βρέθηκε για δεύτερη φορά στην ιστορία στην μεγάλη κατηγορία. Η εφημερίδα "Πρωινός Τύπος" και ο Γιάννης Κιοσίδης, επικοινώνησε με τον τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Θόδωρο Τογανίδη, ο οποίος με αισιοδοξία αντιμετωπίζει την τεράστια πρόκληση.

Ο Θόδωρος Τογανίδης, επεσήμανε πως η άνοδος της ομάδας στην Α1 αποτελεί μια τεράστια επιτυχία
για ολόκληρο τον δραμινό αθλητισμό. «Είναι μια δικαίωση των κόπων των παικτών, των προπονητών και των στελεχών. Αλλά από την άλλη πλευρά έγινε με βίαιο τρόπο, γιατί καλούμαστε σε δυο εβδομάδες να αντιμετωπίσουμε ομάδες με πολύ καλύτερο ρόστερ, οι οποίες έχουν αρχίσει προετοιμασία ένα μήνα πριν από εμάς» τόνισε χαρακτηριστικά.

κ. Τογανίδη ποια ήταν τα συναισθήματα σας, όταν σας κοινοποιήθηκε ότι θα γίνει το μπαράζ, και μία μέρα μετά σας ανακοίνωσαν ότι θα ανεβείτε κατηγορία.  

 Τα συναισθήματα είναι απερίγραπτα. Εκείνη την ώρα έκανε προπόνηση η ομάδα, και τα παιδιά ενθουσιάστηκαν, παρόλο που γνωρίζουν τις τεράστιες δυσκολίες. Θεώρησα ότι είναι πολύ σημαντικό και για τους ίδιους, αλλά και για τους φιλάθλους της Δράμας, να περάσουν μέσα από την Δράμα όλες αυτές οι μεγάλες ομάδες. Οι φίλαθλοι θα μπορέσουν να ζήσουν αθλητικές γιορτές πολύ όμορφες στο Κραχτίδης. Θα περάσει η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός και πολλά άλλα ιστορικά σωματεία, όπως η Βέροια και ο Διομήδης.

Από εκεί και πέρα γνωρίζουμε την δυσκολία του έργου μας. Βέβαια η προκήρυξη, έτσι όπως είναι στημένη, μας δίνει πιθανότητες πολλές και προς το τέλος, γιατί δίνει την δυνατότητα και στον 11ο και στον 12ο ακόμα του πρωταθλήματος, χωρίς να μπορούμε να προκαταβάλουμε την κατάταξη που θα έχουμε. Θα ξαναπαίξουμε play off, γιατί μετά την πρώτη φάση έχουμε μια άλλη διαδικασία που μας δίνει πιθανότητες και προς το τέλος ανεξαρτήτως της κατάστασης που θα επικρατεί στην διάρκεια του πρωταθλήματος.

Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας. Προσπαθούμε προγραμματίζοντας πολλά φιλικά που κλείνουμε εναγωνίως για να μπορέσει η ομάδα να βρει τον ρυθμό της. Θα μεταβούμε και στην Βουλγαρία ώστε να κάνουμε φιλικά, γιατί οι περισσότερες ομάδες έχουν έτοιμο το πρόγραμμα τους.

Στην παρούσα φάση δεν είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε σε μεταγραφή ξένου παίκτη, αλλά δεν αποκλείω να είναι στα πλάνα μας στις μεταγραφές του Ιανουαρίου. Άλλωστε από εκεί και μετά, το πρωτάθλημα θα έχει περισσότερη ουσία.

Παρόλα αυτά όμως, νομίζω ότι σύντομα θα ανακοινωθούν οι αποκτήσεις δυο νέων ταλαντούχων παιδιών. Δεν πρόκειται να πάμε σε βαρύγδουπες και πολλές μεταγραφές, γιατί η βασική μας φιλοσοφία είναι να μπορέσουμε να προωθήσουμε τους δικούς μας παίκτες. Άλλωστε, μια ζωή αυτό κάνουμε, και δεν αποκλίνουμε από αυτόν τον στόχο μας στον βωμό της παραμονής ή όχι στην Α1.


Η «Δράμα ‘86» είναι μία ομάδα που μετρά δέκα χρόνια, και είναι η δεύτερη φορά που βρίσκεστε στην Α1..

Ο Σύλλογος ξεκίνησε το 2003 και το 2007 ξεκίνησε το αντρικό. Είναι η δεύτερη φορά που η ομάδα βγαίνει στην Α1, και το κυριότερο είναι ότι τους πολύ καλούς παίκτες που έχει βγάλει, τους έχει δώσει στο μεγαλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου που είναι της Γερμανίας, παραχωρεί δηλαδή τους παίκτες. Τα ταλέντα όλα που αξιοποιούνται βγαίνουν, και δεν βγαίνουν μόνο σε πολύ καλές ελληνικές ομάδες όπως ο Τουγκελίδης που πήγε στον Διομήδη ή η μεταγραφή του Τορνικίδη στην Πυλαία. Η κατηγορία νομίζω ότι είναι το εφαλτήριο για την αξιοποίηση των νέων ταλέντων.


Πόσο εύκολο είναι τώρα για εσάς μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα να προετοιμαστείτε για το πρωτάθλημα, αλλά και κατά πόσο μπορείτε να αντεπεξέλθετε οικονομικά σε αυτές τις δύσκολες εποχές;

Όσοι γνωρίζουν από προπόνηση και προπονητική καταλαβαίνουν ότι μέσα σε δυο εβδομάδες ένας σχεδιασμός που είχε κορύφωση στις 14 Οκτωβρίου, θα έχει στις 24 Σεπτεμβρίου, δηλαδή 20 – 25 ημέρες νωρίτερα. Νομίζω ότι οι παίκτες θα δώσουν τον δικό τους αγώνα, και ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα. Δε σας κρύβω όμως, ότι ελπίζω πάρα πολύ στην κατάθεση ψυχής των παικτών μας, οι οποίοι παίκτες πολλές φορές μας έχουν εκπλήξει.

Επειδή ελπίζουμε να ζήσουμε, αυτά που είχαμε ζήσει την προηγούμενη φορά με 1.500 φιλάθλους μέσα στο Κραχτίδη, οι οποίοι πραγματικά μας βοήθησαν, πάντα θα αισιοδοξώ για αυτή την ομάδα, η οποία μας εκπλήσσει πολλές φορές. Πέρυσι περάσαμε έναν μαραθώνιο, ένα τεράστιο πρωτάθλημα, στο οποίο τελικά κατακτήσαμε την δεύτερη θέση, κάνοντας έντεκα σερί νίκες στον δεύτερο γύρο. Τελικά να που δικαιωθήκαμε γιατί αυτή η δεύτερη θέση ξέραμε ότι αφήνει πάντα πλεονέκτημα και προβάδισμα για την Α1, μας οδήγησε στα μεγάλα σαλόνια Handball Premier.

Σε ότι αφορά στο οικονομικό κομμάτι, είναι ένα γκρουπ ανθρώπων, είναι τουλάχιστον δέκα άνθρωποι που τρέχουν. Είναι άνθρωποι της δραμινής κοινωνίας όλοι και τα δικά μας τα παιδιά, ακόμα και οι αθλητές οι οποίοι αναγνωρίζουν την δυσκολία στην οποία βρισκόμαστε.

Το μπάτζετ τώρα επταπλασιάστηκε, εκεί που τα είχαμε όλα υπό έλεγχο όλα. Είμαστε ένας σύλλογος ο οποίος δεν έχει ούτε μια οφειλή. Νομίζω ότι το κάνουμε, έχουμε απλωθεί, δεν έχουμε καμία άρνηση μέχρι στιγμής από κανέναν, καθώς κανένας δεν μας αρνήθηκε την βοήθεια του και αυτό είναι πάρα πολύ ενθαρρυντικό. Ελπίζουμε και στην στήριξη του κ. Χιλιώτη και για την επόμενη χρονιά. Οι φορείς, θα βρεθούμε σε μια συγκέντρωση και ελπίζω να παραστούν ώστε να δούμε με ποιον τρόπο θα μπορέσουν μας βοηθήσουν. Εγώ πάντως είμαι πολύ αισιόδοξος και σαν άνθρωπος. Δε σας κρύβω ότι θέλω, μετά από τριάντα χρόνια παρουσίας στο άθλημα, να ζήσω αυτές τις εμπειρίες.

Η ομάδα θα πάει στο ΟΑΚΑ, στο Μελίνα Μερκούρη, θα βρεθούμε απέναντι σε μεγάλα σωματεία. Δίνουμε την δυνατότητα στους Δραμινούς να παρακολουθήσουν πολύ υψηλού επιπέδου handball και επίσης νομίζω ότι με τον δικό μας τρόπο, θα δώσουμε ένα χέρι βοηθείας και στην δραμινή κοινωνία. Οι περισσότερες ομάδες έχουν μεταφορά φιλάθλων και δεν μιλάμε για διανυκτερεύσεις μόνο, αλλά και για μετακινήσεις φιλάθλων και νομίζω ότι θα συνεισφέρουμε και εμείς στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η δραμινή αγορά.

Τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στον κόσμο της πόλης;

 Η Δράμα, διαχρονικά έχει δείξει ότι αγαπάει το άθλημα. Ας μην ξεχνάμε την παρουσία των φιλάθλων του κατάμεστου Κραχτίδη, με την Εθνική Ελλάδος με Γερμανία και Ισπανία.

Αυτό σημαίνει, ότι έχουμε κουλτούρα στο άθλημα και ότι από τότε που ήρθε το handball στην Ελλάδα, η Δράμα πρωταγωνιστεί σε αυτό πάντα με πολύ μεγάλες διακρίσεις.

Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα αντιληφθεί ότι αυτά τα δραμινά παιδιά έχουν μεγάλη ανάγκη από την στήριξή τους, γιατί και από τα πρώτα κιόλας παιχνίδια θα υπάρχει τεράστια δυσκολία για αυτούς. Αυτό το μήνυμα έχω να στείλω στους φιλάθλους, οι οποίοι νομίζω ότι εκτός του ότι θα χαρούν ένα όμορφο θέαμα και μια όμορφη γιορτή – γιατί προγραμματίζουμε και happening μέσα στο γήπεδο που θα κάνουν πιο ευχάριστη την ατμόσφαιρα – νομίζω ότι θα δώσουν και φτερά στα πόδια των παικτών τα οποία πραγματικά είναι πολύ βαριά αυτή την περίοδο.

Ένα τελευταίο σχόλιο για τις ακαδημίες που όπως αναφέρετε και νωρίτερα η φιλοσοφία σας στηρίζεται στα νέα παιδιά και στον χρόνο συμμετοχής.

 Θα προτιμούσα να μιλήσω με γεγονότα. Από αυτές τις ακαδημίες έχουν βγει 22 παίκτες, οι οποίοι έχουν περάσει από τις εθνικές ομάδες. Αυτές οι ακαδημίες, συμμετείχαν σε 16 τελικές φάσεις εξαήμερες πανελληνίων πρωταθλημάτων από το Άργος μέχρι και την Αλεξανδρούπολη. Μέσα από αυτές τις ακαδημίες βγήκανε δυο αθλητές υψηλότατου επιπέδου, οι οποίοι παίζουν στο πρωτάθλημα της Γερμανίας.

Άλλοι πέντε μεταγράφηκαν σε ομάδες Α1 και στην πρωταθλήτρια ομάδα της Κύπρου, όπως πρόσφατα ο Βασίλης Τορνικίδης. Μέσα από αυτές τις ακαδημίες το κυριότερο είναι ότι τα μικρά παιδιά έμαθαν να έχουν υπομονή, να δουλεύουν σκληρά και να έχουν ήθος.

Πηγή proinos-typos.gr - Επιμέλεια Γιάννης Κιοσίδης

No comments