Απορρίφθηκε με συνόπτικές διαδικασίες η έφεση της ΟΧΕ. Δικαίωμα για προσφυγή στο ECA - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Απορρίφθηκε με συνόπτικές διαδικασίες η έφεση της ΟΧΕ. Δικαίωμα για προσφυγή στο ECA

Παρέμεινε η ποινή αποκλεισμού και το πρόστιμο των 25.000 ευρώ

Η Ομοσπονδία Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος κατέθεσε έφεση κατά της απόφασης της πειθαρχικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Γυναικών Κ17 σχετικά με το παιχνίδι Ελλάδα- ΠΓΔΜ, για τους εξής λόγους:

1. Η απόφαση αναφέρει εσφαλμένα ότι η ενδιάμεση συμφωνία δεσμεύει μόνο τα δύο κράτη και όχι τα τρίτα μέρη. Αυτό αποδεικνύεται από:
-Το γεγονός ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί (αθλήματα ή όχι), συμπεριλαμβανομένου της EHF, έχουν αποδεχθεί / καταχωρίσει τη χώρα υποδοχής μόνο με την επωνυμία "Πρώην Γιουγκοσλαβική
Δημοκρατία της Μακεδονίας".
-Το γεγονός ότι η EHF με επιστολή στις 31/7/2017 έδωσε εντολή στους διοργανωτές να αλλάξουν το λογότυπο στην αίθουσα που αναφέρει το "2017 Macedonia"
-Το γεγονός ότι στην τεχνική σύσκεψη πριν από την έναρξη του τουρνουά συμφωνήθηκε ρητά ότι η χώρα υποδοχής δεν θα εμφανιστεί με ρούχα που να αναφέρουν το όνομα "Macedonia".
-Το γεγονός ότι στο πλαίσιο των πλέι οφ του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Ανδρών ανάμεσα σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ τον Ιούνιο του 2014, η EHF είχε δώσει συγκεκριμένες οδηγίες σχετικά με τα ρούχα της ΠΓΔΜ ακόμα και για την προθέρμανση, φυσικά και για τα ρούχα των προπονητών- συνοδών της ομάδας στον πάγκο.
2. Η απόφαση παραλείπει σκόπιμα να αναφέρει τη συμφωνία στην τεχνική σύσκεψη σχετικά με τον ρουχισμό.
3. Η απόφαση παραλείπει σκόπιμα να αναφέρει ότι οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ δεν συμμορφώθηκαν με τις οδηγίες του παρατηρητή για να αλλάξουν ρούχα και ότι ο τελευταίος δεν τους επέβαλλε τελικά να αλλάξουν όπως ήταν υποχρεωμένος, σύμφωνα με την τεχνική σύσκεψη.
4. Η απόφαση αναφέρει εσφαλμένα ότι η απόφαση της εκτελεστικής επιτροπής της δεν μπορεί να αντικαταστήσει το καταστατικό της EHF το οποίο απαγορεύει τις διακρίσεις κ.λπ. Ωστόσο, η απόφαση αποσαφηνίζει την κατάσταση σχετικά με το όνομα της χώρας και δεν παραβιάζει το καταστατικό της EHF. Επιπλέον, η επίπτωση του άρθρου 1.3 είναι εντελώς άσχετη με την παρούσα υπόθεση, καθώς το πρόβλημα αφορά την παρουσίαση της επίσημης ονομασίας με την οποία η ΠΓΔΜ είναι καταχωρημένη σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς και δεν έχει καμία σχέση με οποιαδήποτε μορφή διακρίσεων.
5. Η απόφαση δίνει εσφαλμένη ερμηνεία του άρθρου 22 της ενδιάμεσης συμφωνίας. Επιπλέον, τα επιχειρήματα της απόφασης υπερισχύουν της εξουσίας της πειθαρχικής επιτροπής. Η πειθαρχική επιτροπή είναι μόνο για το τουρνουά αυτό, αποτελούμενη από μη εκλεγμένα άτομα, με ή χωρίς νομικό υπόβαθρο, τα οποία αποφασίζουν αμέσως επιτόπου για να εξασφαλίσουν τη συνέχιση του τουρνουά. Η ερμηνεία των διεθνών συμφωνιών που επικυρώθηκαν από τις αποφάσεις του ΟΗΕ και του της EHF δεν εντάσσονται στα καθήκοντα της Επιτροπής.
6. Η ΟΧΕ τιμωρείται με την υψηλότερη ποινή τόσο από αγωνιστική όσο και από οικονομική άποψη, χωρίς να λαμβάνει υπόψη όλες τις ελαφρυντικές και πραγματικές συνθήκες που ανάγκαζαν την ελληνική ομάδα να αποσυρθεί.
7. Τέλος, η απόφαση δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι η ΠΓΔΜ είναι καταχωρημένη ως έχει στην EHF και πως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία έχει ήδη εκδώσει πολλές οδηγίες προκειμένου η ΠΓΔΜ (FYROM) να χρησιμοποιήσει αυτό το όνομα σε όλες τις επίσημες διοργανώσεις. Επομένως, η πειθαρχική επιτροπή και αυτοί που την απαρτίζουν δεν μπορούν να έχουν διαφορετικές απόψεις για το ίδιο ζήτημα σε διαφορετικό χρονικό σημείο.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η ΟΧΕ ασκεί προσφυγή κατά της απόφασης της πειθαρχικής επιτροπής και ζητεί:
-Την ακύρωση της απόφασης.
-Το κλείσιμο του αγώνα Ελλάδα- ΠΓΔΜ με 10-0 υπέρ της ελληνικής εθνικής ομάδας, ή της επανάληψης του αγώνα με τις σωστές εμφανίσεις της ΠΓΔΜ.
-Την κίνηση δικαστικών διαδικασιών κατά της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης της ΠΓΔΜ.
-Το άνοιγμα της εσωτερικής έρευνας της EHF σχετικά με τη συμπεριφορά των παρατηρητών σχετικά με αυτό το θέμα στη διοργάνωση.

Με διαδικασία εξπρές η απόφαση της επιτροπής εφέσεων
Η επιτροπή εφέσεων της διοργάνωσης που ανέλαβε την υπόθεση και αποτελούνταν από τους Άννα Μελκονιάν (Αρμενία), Μπίλγκε Μουράτ (Τουρκία), Νεμπόσια Βούισιτς (Μαυροβούνιο) -με διαδικασία εξπρές- αποφάσισε να αποδεχθεί πλήρως το σκεπτικό της πειθαρχικής επιτροπής και απέρριψε την προσφυγή της ΟΧΕ.

Έτσι παρέμεινε η ποινή του αποκλεισμού από την συνέχεια της διοργάνωσης και το πρόστιμο των 25.000 ευρώ.

Η Ομοσπονδία έχει το δικαίωμα να προσφύγει στο ECA (EHF Court Of Arbitration) κατά της απόφασης εντός 21 ημερών, καταβάλλοντας παράβολο ύψους 5.000 ευρώ.

Μετά και από αυτή την απόφαση η Εθνική μας ομάδα επιστρέφει σήμερα στην πατρίδα.

No comments