Γονείς των αθλητών οι μεγαλύτεροι χορηγοί της ΟΧΕ - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Γονείς των αθλητών οι μεγαλύτεροι χορηγοί της ΟΧΕ

Ενδιαφέρουσα η προηγούμενη εβδομάδα που ολοκληρώθηκε με συναρπαστικό φινάλε στην Handball ....Premier των 7,5 μηνών. Όμως για μια ακόμα φορά, αυτή η εβδομάδα και η προηγούμενη, όπως κάθε χρόνο ήταν η εβδομάδα της ανάπτυξης. Με Βριληττός και τελικές φάσεις εφήβων και νεανίδων. Σήμερα λοιπόν θα ξεδιπλώσω κάποιες σκέψεις σχετικά με τις διοργανώσεις και τις δράσεις της ανάπτυξης και θα χρησιμοποιήσω την ιδιότητα του γονέα.

Ξεκινώντας από το Βριληττός μια ακόμα επιτυχημένη και ελκυστική διοργάνωση πραγματοποιήθηκε στις ηλικίες των παμπαίδων Α και παίδων με εθνικές ομάδες. Ωραίοι αγώνες, κόσμος πολύς γέμισαν τα γήπεδα στη Βέροια, σε μια γιορτή που αποτελεί τον αγωγό διάδοσης της ανάπτυξης της ελληνικής χειροσφαίρισης στο
εξωτερικό. Η οικογένεια του Δημήτρη Κοτσιώνη και της Κατερίνας Ψωμιάδου σήκωσε και φέτος ψηλότερα τον δικό της πήχυ. Ξέχωρα όμως από την ιδιωτική πρωτοβουλία, που είναι θέμα που δεν σηκώνει κρίση, που είναι η συμβολή και υποστήριξη της ΟΧΕ, του αρμόδιου φορέα που είναι επιφορτισμένος με το έργο της διάδοσης και ανάπτυξης του αθλήματος (άρθρο 2 καταστατικού); Δεν θα μπορούσε ενδεικτικά να επιχορηγήσει όχι  άμεσα τους διοργανωτές, αλλά τους ελληνικούς συλλόγους που επιθυμούν να λάβουν μέρος σε ενα τέτοιο ή παρόμοιο τουρνουά; Ενα λεωφορείο, ένα ξενοδοχείο, μια επιβράβευση κάποιων παιδιών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αλλά είναι ταλέντα; Δυστυχώς η ΟΧΕ αρκείται στην ασφαλεια που της δίνει η συνεισφορά τον γονέων. Όμως με αυτή της την αδράνεια, στην ουσία σαμποτάρει έμμεσα τις υπόλοιπες διοργανώσεις της ανάπτυξης, αφού ο γονιός με τα χρήματα που έχει να διαθέσει, θα επιλέξει τα υψηλότερα στάνταρντς σε Ελλάδα ή και εξωτερικό. Είπε ο πάντα ευπρεπής Β Αντιπρόεδρος της ΟΧΕ κ. Σπυρόπουλος κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου του Βριληττός 2017: "Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τους γονείς των παιδιών που παρά τις οικονομικές συγκυρίες, κάνουν πολλές θυσίες για να είναι τα παιδιά τους κοντά στο άθλημα του χάντμπολ. Είμαι σίγουρος πως θα ανταμειφτούν γι αυτές".  Και σκέφτεται κανείς. Άραγε πως αποτιμούν οι διοικούντες την ΟΧΕ αυτές τις θυσίες; Η ΟΧΕ βλέπει τους γονείς ως πελάτες και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες τους; Ή μόνη της σαμποτάρει το δικό της προιόν υποβαθμίζοντας την ποιότητα του σε όλη την πυραμίδα του αθλήματος; Και πριν προλάβεις να σκεφτείς κάτι ακόμα, έρχονται στο μυαλό οι πρόσφατες διοργανώσεις των τελικών φάσεων Νεανίδων και Εφήβων σε Άρτα και Λειβαδιά αντίστοιχα για να αποδειχτεί ότι ουδείς νοιάζεται και ότι οι αποφάσεις -που ΑΠΟΔΕΔΕΙΓΜΕΝΑ δεν παιρνονται συλλογικά- δεν σέβονται τον αιμοδότη/πελάτη της ΟΧΕ. Τον ανώνυμο γονέα.

Στις Νεάνιδες όλες οι ομάδες μετακινήθηκαν άρα απαιτήθηκε διαμονή στην Άρτα. Το ίδιο και για τους έφηβους στη Λειβαδιά. Γνωρίζει κανείς οι συνδιοργανωτές τι ποσά συνεισέφεραν στην κάθε διοργάνωση; Στην Άρτα 500€ και κάπου 2.250€ στη Λειβαδιά. Κόστος ανα γονέα;; Από 90€ εως 140€ για τiς ομάδες στην ηπειρωτική χώρα. Συν τα έξοδα που χρεώθηκε η ΟΧΕ για μετακινήσεις και ημεραργίες στελεχών/συνεργατών. Και πάει στα κομάτια αυτό αφού ουδείς ενδιαφέρεται για το κόστος, μιας και πληρώνουν άλλοι. Αντι με τα ξένα  χρήματα των γονέων να βαυκαλιζόμαστε για το "άλλη μια διοργάνωση χωρίς χρήματα για την ΟΧΕ", υπάρχει κάτι χειροπιαστό που να σχετίζεται με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών, για τα χρήματα που δαπάνησαν οι γονείς, οι συνήθεις και πιο πιστοί χορηγοί της ΟΧΕ, μαζί με τα σωματεία; Ή θα πει κανείς ότι με 25€ τη βραδιά/άτομο οι απαιτήσεις είναι συγκεκριμένες κι έτσι πρέπει οι αθλητές είτε να μην προλαβαίνουν να φάνε αφου τελείωνε το φαγητό ή να τρώνε μόνο μακαρόνια; Τίποτα δεν γίνεται μάθημα. Ούτε το φιάσκο με την προετοιμασία και το ταξίδι της Κ21 στην Σερβία.

Μπορεί όμως κάποιος να εξηγήσει τη σκοπιμότητα των συγκεκριμένων επιλογών; Η Λειβαδιά από ποιον προτάθηκε και από ποιον αποφασίστηκε; Ήταν στρατηγική επιλογή; Υπήρχαν άλλες προτάσεις και επιλέχθηκε ως ιδανική αυτή η επιλογή; Σύμφωνοι, καλή η διάδοση του αθλήματος σε μέρη που δεν υπάρχει, άλλα με πλάνο. Όχι με τη μια ανάθεση μιας από τις κορυφαίες διοργανώσεις που διαχρονικά γεμίζει τα γήπεδα όπου πραγματοποιείται. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι αγώνες να γίνουν σε άδειες εξέδρες, μεταξύ συγγενών και φίλων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα πρωινό παιχνίδι παρακολούθησαν μόλις 4 άτομα!!! Μπορεί να μας πει κανείς επίσης, πόσοι από τους ΚΦΑ που πριν από δυο μήνες "επιμορφώθηκαν" για να προωθήσουν το άθλημα στα σχολεία της περιοχής, παρακολούθησαν τους αγώνες; Αλλά φευ. Ο πήχυς συνέχεια χαμηλά. Σε λίγο θα σπάσει το παγκόσμιο ρεκόρ του λίμπο. Και πάντα με τα λεφτά των άλλων. Όσοι μιλάνε για μιζέρια, για εσωστρέφεια, για καφενεία και ταβέρνες ή συμφέροντα όσων έχουμε διαφορετική άποψη και φανταζόμαστε το άθλημα στην κορυφή με διαφορετική στρατηγική και πλάνο, μπορούν να λένε ότι θέλουν. Τουλάχιστον όμως ας μην υποτιμούν την νοημοσύνη μας.

Κλείνοντας θα αναφερθώ στο "μαγικό τρόπο" της ΟΧΕ, που αναφέρθηκε περήφανα και στη ΓΣ της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο. Πράγματι συμβαίνουν μαγικά πράγματα. Με αστεία αφορμή και παιδική κατά τη γνώμη μου αιτία, με αυτόν το "μαγικό τρόπο" χάθηκε -όχι από τους εργαζόμενους- η είδηση στην επίσημη ιστοσελίδα του αθλήματος, για τον ερχομό του Βέσελιν Βούγιοβιτς αλλά και η είσοδος για πρώτη φορά του αθλήματος στο Παναθηναϊκό Στάδιο. Ευτυχώς, τουλάχιστον από μέσα όπως η Nova, gazzetta, sport24 κ.α η είδηση αξιολογήθηκε ανάλογα και πήρε την δημοσιότητα που της άξιζε. Το παιδιάρισμα συνεχίστηκε και αλλού, αφού χρειάστηκαν και "συστάσεις" ώστε να μην συμμετέχουν κατ' οιονδήποτε τρόπο, συνεργάτες της ΟΧΕ, σε ότι σχετιζόταν με τις συγκεκριμένες δράσεις. Τελικά το photo opportunity, η αλλιώς λεζάντα στην καθομιλουμένη, είναι το ζητούμενο. Τι άλλο να πει κανείς; Δυστυχώς εδώ τελειώνουν τα λόγια....

Στάθης Παπαχαρτοφύλης

ΥΓ1. Έγινε καμπ γυναικών Κ17 στο ΟΑΚΑ χωρίς να ανακοινωθεί τίποτα. Το ψάχνεις και τι μαθαίνεις; Ζητήθηκε στους συνήθεις αιμοδότες γονείς, να πληρώσουν το αντίτιμο της μετακίνησης των παιδιών τους-τα χρήματα θα επιστρέφονταν όταν θα είχε ρευστότητα η ΟΧΕ- και στη συνέχεια, αν δεν έχουν ή δεν βρουν σπίτι σε συναθλήτρια να μείνουν, να καλύψουν τα έξοδα και της διαμονής σε ξενοδοχείο, τα οποία όμως η ΟΧΕ δεν θα επέστρεφε. Εθνικές ομάδες ΟΧΕ έτος 2017. Και μάλιστα για μια ομάδα που θα διεκδικήσει πρόκριση. Μια ακόμα ντροπή στο ενεργητικό!!!! Εκτός του θέματος της ασφάλειας για ενα 16χρονο κορίτσι να μείνει μόνο του σε ενα ξενοδοχείο στην Αθήνα, φαίνεται μάλλον ότι όσοι γονείς θα έχουν χρήματα να διαθέσουν, θα στέλνουν τα παιδιά τους στις μικρές ΕΟ. Ταξική υπόθεση πλέον. Είμαι σίγουρος ότι ο Στέλιος Αγγελούδης που επαναδραστηριοποιήθηκε στη λειτουργία των ΕΟ δεν το γνωρίζε. Γιατί αν το γνώριζε δεν θα γινόταν. Πρέπει όμως τώρα που το έμαθε, να κόψει μερικούς κ...ς.

ΥΓ2. Για μια ακόμα φορά ο επικεφαλής τεχνικός της ανάπτυξης της ΟΧΕ δεν παρευρέθηκε σε μεγάλο γεγονός της ανάπτυξης. Ύστερα από τις αποφάσεις με την κάλυψη των δυο ομάδων στους εφήβους και άλλες προηγούμενες από την ΕΑΠ/ΟΧΕ, πολλά μπορεί να σκεφτεί κανείς. Κυρίως γιατί ο Παναγιώτης εκτός από καθ' ύλην αρμόδιος, το αντικείμενο το γνωρίζει με κλειστά τα μάτια και ιδίως προστατεύει τους υπόλοιπους από τις κακοτοπιές. Όσοι νομίζουν ότι το Βορράς-Νότος μπορεί να παίξει σε Β' προβολή λανθάνουν. Έργο παλιό και κακοπαιγμένο πλεον.

ΥΓ3. Οι αγωνιστικές διαπιστώσεις του Πάνου Μεσσήνη στις δηλώσεις του για το εφηβικό, είναι ενδιαφέρουσες και αξίζουν περισσότερης συζήτησης. Κι ας ξέχασε ή επέλεξε να μην ευχαριστήσει τον Δήμο Λειβαδιάς....

ΥΓ4. Αντί να υποβληθεί υποψηφιότητα για Μεσογειάδα η ευκαιρία ήταν η υποψηφιότητα για τα Μ18 ή Μ20 Championships (Euro B κατηγορίας) του 2018, που έχει όφελος 100€ ημερησίως για τον διοργανωτή. Οι Γεωργιανοί φαίνεται είναι χαζοί που πήραν δεύτερη συνεχόμενη διοργάνωση M18 (σημερινή παίδων), ενώ οι γείτονες μας σε ΠΓΔΜ και Μαυροβούνιο πήραν τους δυο ομίλους Μ20 (εφήβων του 2016 που αγωνίστηκε στη Λιθουανία). Πάλι κορόιδα τους πιάσαμε!!!


No comments