Η Γενική συνέλευση της ΟΧΕ στη Θεσσαλονίκη - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Η Γενική συνέλευση της ΟΧΕ στη Θεσσαλονίκη

Η ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΟΧΕ

Δράσεις άνω των 500.000 ευρώ έχει πραγματοποιήσει η Ομοσπονδία το τελευταίο εξάμηνο, χωρίς να έχει πάρει ούτε μισό ευρώ από την τακτική επιχορήγηση

Πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Εθνικού Γυμναστηρίου Μίκρας η Τακτική Γενική Συνέλευση των Σωματείων- μελών της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδος.

Πρόεδρος της Γ.Σ. και Γραμματέας ανέλαβαν ομόφωνα οι κ.κ. Σίμος Λαζαρίδης και Κώστας Κωστόπουλος.

Εγκρίθηκαν ομόφωνα ο διοικητικός, οικονομικός- ταμειακός απολογισμός από 1-1-2016 έως 31-12-2016, ο ισολογισμός από 1-1-2016 έως 31-12-2016, η έκθεση της εξελεγκτικής επιτροπής και ο προϋπολογισμός του έτους 2018.

Ο Γενικός Γραμματέας της ΟΧΕ Κώστας Σταματιάδης διάβασε τον διοικητικό απολογισμό της Ομοσπονδίας: «Μέσα σε έξι μήνες, από τον Σεπτέμβριο του 2016 έως τώρα, έχουν γίνει σημαντικά πράγματα για το χάντμπολ. Έχουμε φτιάξει ένα νέο γήπεδο στο ΟΑΚΑ που θα λύσει σημαντικό μέρος του προβλήματος στην Αττική. Φυσικά δεν σταματάμε στην ψάχνουμε γιο μόνιμη μεγάλη εγκατάσταση για το άθλημα στο λεκανοπέδιο. Έχουμε κάνει πολλές δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, διοργανώσαμε μεγάλα τουρνουά. Όλα αυτά έχουν γίνει με... μαγικό τρόπο, χωρίς χρήματα από τον Οκτώβριο και με πολύ προσωπική δουλειά και φυσικά χορηγίες υποστηρικτές».

Ο Ταμειακός απολογισμός παρουσιάστηκε από την Ταμία της ΟΧΕ Κυριακή Μπακουλοπούλου, ενώ η την έκθεση της Εξελεγκτικής Επιτροπής έκανε γνωστή ο Πρόεδρος της Άγγελος Κανόνης.

Ο Πρόεδρος της ΟΧΕ Κώστας Γκαντής στην ομιλία του επεσήμανε:
«Είναι πολλές οι δράσεις που έχει κάνει η Ομοσπονδία από την τελευταία Γ.Σ. του Σεπτεμβρίου, αλλά δυσανάλογα είναι τεράστιο το οικονομικό- ταμειακό κενό από την πολιτεία. Η μη καταβολή της κρατικής επιχορήγησης έχει δημιουργήσει ασφυκτικό πλαίσιο για το άθλημα. Υπάρχει οικονομική ασφυξία που θέτει σε κίνδυνο ακόμα και την συμμετοχή των Εθνικών ομάδων σε επίσημες διοργανώσεις. Για παράδειγμα η Εθνική Γυναικών πρέπει να πάει στα Νησιά Φερόε τον Ιούνιο με τα έξοδα να είναι πάρα πολύ μεγάλα, αφού το κάθε εισιτήριο κοστίζει το λιγότερο 700-800 ευρώ, εάν δεν γίνει κράτηση εγκαίρως, κάτι για το οποίο απαιτούνται χρήματα.
Έχουμε κάνει πολλές διοργανώσεις με μηδαμινό κόστος για την Ομοσπονδία.
Έχουμε σταθερή, συμπαγή διοίκηση, το οικονομικό μας πρόσωπο είναι εξαιρετικό και το αναγνωρίζουν όλοι, πολιτική ηγεσία και θεσμικοί φορείς του αθλήματος. Είμαστε ξεκάθαροι στις συμφωνίες μας με όλους τους φορείς και τους συνεργάτες μας. Αν κοιτάξετε γύρω σας άλλα αθλήματα θα καταλάβετε τι συμβαίνει.
Θα προτείνουμε κάποιες δράσεις -ανεξάρτητα αν η πολιτεία τις στηρίξει- οι οποίες αφορούν την ανάπτυξη, τις Εθνικές ομάδες και τις διεθνείς διοργανώσεις με ορίζοντα τετραετίας. Εμείς πρέπει να κάνουμε την δουλειά μας και να κρατήσουμε το άθλημα όρθιο.
Μετά την πρόκριση της Εθνικής Ανδρών, έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις για το πώς θα προχωρήσουμε τα επόμενα χρόνια. Θα χτίσουμε μία νέα Εθνική με νέο οργανόγραμμα που θα τηρείται αυστηρά με κλειστό προγραμματισμό τετραετίας.
Το ίδιο θα πράξουμε και για τις Εθνικές ομάδες Γυναικών, οι οποίες παρουσιάζουν βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.
Ήρθε η ώρα να καλέσουμε τους Ολυμπιονίκες και τους Παγκοσμιονίκες και να αποκτήσουν τον δικό τους ρόλο στις τάξεις των Εθνικών ομάδων.
Και επειδή ακούγονται διάφορα: Φαντάσματα από παλιά ήρθαν στους εορτασμούς για τα 40 χρόνια του χάντμπολ να δηλώσουν την αποκλειστική πατρότητα του, την επιβίωση του ποιος θα την δηλώσει;
Τις κορυφαίες διακρίσεις (6η θέση σε Ολυμπιακούς και Παγκόσμιο) αθλήματος την συντέλεσαν συγκεκριμένοι άνθρωποι, αυτοί πέτυχαν, άρα και αυτοί γνωρίζουν. Ο Στέλιος Αγγελούδης για παράδειγμα ήταν το 2004 και το 2005 ήταν Πρόεδρος της ΟΧΕ και συνάμα Πρόεδρος Εθνικών Ομάδων, δεν το επικαλέστηκε ποτέ όμως, ούτε και εγώ που υπήρξα μάνατζερ αυτής της ομάδας.
Όποιος θέλει να βοηθήσει να το κάνει τώρα, όποιος θέλει να μας προτείνει, ευχαρίστως. Όποιος θέλει να κάνει κρητική, δεκτή, αλλά ανεξέλεγκτες κρίσεις και απόψεις να περιφέρονται στο ίντερνετ και στα κινητά χωρίς ευθύνες, τις θεωρώ ακατανόητες έως και επιζήμιες για το άθλημα».

Το μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Στέλιος Αγγελούδης υπογράμμισε: «Τα προβλήματα δεν λύνονται με άσκοπες γκρίνιες, αλλά με συσπείρωση και ανάληψη συγκεκριμένων ευθυνών. Τα προβλήματα δεν λύνονται στα καφενεία, αλλά στους αθλητικούς χώρους και με διάθεση συνεννόησης, συνεργασίας και υπέρβασης των προσωπικών προσεγγίσεων. Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες γιατί χρόνια τώρα υποστηρίζω ότι η εσωστρέφεια των ελαχίστων εμποδίζει να υπάρξει η ενότητα που θα πολλαπλασιάζει το αποτέλεσμα.
Κάποιοι προσπαθούν να εμφανίζουν προβλήματα στο άθλημα, ξεχνώντας ότι το άθλημα επιβεβαιώνει σε μία χώρα που βρίσκεται στην χειρότερη της κατάσταση. Αξίζουν συγχαρητήρια στην διοίκηση της ΟΧΕ. Την ώρα που προϋπολογισμοί μειώνονται συνεχώς και χωρίς χρήματα εδώ και μήνες, είμαστε όρθιοι και θα μείνουμε όρθιοι. Αποδέχθηκα με χαρά την πρόταση να ασχοληθώ ενεργά με τις Εθνικές ομάδες, βάσει και της εμπειρίας μου από τα προηγούμενα χρόνια με την ιδιότητα και του μέλους της ΕΟΕ. Ως προς τα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής κράτησα μια στάση που είναι σύμφωνη με τις αρχές του δικαίου, της δημοκρατικής λειτουργίας και των συμφερόντων του αθλήματος.
Τέλος η τριπλή πρόταση, ανάπτυξη, Εθνικές ομάδες και υποδομές που συζητήθηκε σήμερα με απαραίτητη προϋπόθεση την συσπείρωση είναι η μόνη ασφαλή διέξοδος».

Στη συνέχεια ο ομότιμος καθηγητής ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Χρήστος Κοτζαμανίδης ανέλυσε την πρόταση του για το αναπτυξιακό μοντέλο που πρέπει να ακολουθήσει η Ομοσπονδία.
«Ξέρω ότι τίποτα δεν είναι εύκολο, αλλά πάντα στη ζωή μου με διέγειρε η ανηφόρα και το κακοτράχαλο και όχι ο ίσιος δρόμος. Πρέπει να υπάρχει στην Ομοσπονδία Αρχιπροπονητής ο οποίος να δουλέψει με πλάνο τετραετίας», είπε μεταξύ άλλων.

Δεν τα παρατάμε. Δεν θα μας γονατίσει εμάς η κρίση

Ο Αντιπρόεδρος της ΟΧΕ Στέφανος Σταμούλης στην ομιλία του είπε: «Εγώ έχω διαφορετική προσέγγιση για την εικόνα του αθλήματος και την κατάσταση μας. Η Ομοσπονδία χωρίς χρήματα εδώ και μήνες έχει κάνει δράσεις και κινήσεις που έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο ευρώ! Συγκεκριμένα:

-Κατασκευή του γηπέδου χάντμπολ στο ΟΑΚΑ: Επένδυση που θα αγγίξει τις 100.000 ευρώ, όταν ολοκληρωθεί 100%.
-Μετάδοση Παγκοσμίου πρωταθλήματος Χάντμπολ Ανδρών στην Ελληνική τηλεόραση μετά από 12 χρόνια: Αξία τουλάχιστον 300.000 δολάρια, όπως αυτή εκτιμάται από το τμήμα Μάρκετινγκ της IHF και πληρώθηκε από πολλές χώρες.
-Προετοιμασία και αποστολή της Εθνικής Ανδρών στα Νησιά Φερόε για τα προκριματικά του EURO 2020: Εκτίμηση κόστους 50.000 ευρώ, χωρίς να υπολογίζουμε τα διεθνή φιλικά σε Λουξεμβούργο και Αθήνα, αλλά και τα επίσημα παιχνίδια της Εθνικής Νέων στη Σερβία και της Εθνικής Γυναικών στη Σλοβακία.
-Διοργάνωση Final Four Κυπέλλων Γυναικών και Ανδρών σε Καματερό και Κοζάνη με τοποθετήσεις τάραφλεξ, παραγωγές live streaming και μετάδοση του τελικού των ανδρών από την ΕΡΤ3: Εκτίμηση κόστους 60.000 ευρώ
-Προκριματικά EURO Νεανίδων στη Λήμνο: Κόστος 30.000 ευρώ
Δεν τα παρατάμε.

Όλα αυτά χωρίς να έχουμε πάρει ούτε μισώ ευρώ από την τακτική επιχορήγηση της ΓΓΑ με το προσωπικό να είναι μειωμένο κατά 30% και η επιχορήγηση μειωμένη κατά 70%, την τελευταία πενταετία. Δεν τα παρατάμε. Δεν θα μας γονατίσει εμάς η κρίση. Δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσουμε το χάντμπολ στην τύχη του. Όποιος δεν μπορεί να ακολουθήσει τον ρυθμό μας, λυπάμαι θα τον αφήσουμε πίσω. Όποιος θέλει επίσης μπορούμε να του δείξουμε πως γίνεται.
Δεν τα βλέπω μαύρα. Το ελληνικό χάντμπολ έχει ανθρώπους που βάζουν λεφτά και όχι που βγάζουν από αυτό. Αφιερώνουμε πολύ χρόνο και ενέργεια. Το χάντμπολ είναι η... τρέλα μας, η... αρρώστια μας.
Και κάτι τελευταίο, θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Κώστα Γκαντή που με τιμάει με την φιλία του και την συνεργασία του. Όποιος σε αυτούς τους καιρούς, βάλει κατά του Προέδρου και κατά της Ομοσπονδίας, βάλει και κατά του αθλήματος. Αυτό για εμάς είναι ξεκάθαρο, δεν υπάρχουν διλήμματα.
Δεν θα επιτρέψουμε σε κανένα να καταστρέψει το οικοδόμημα και την εικόνα του χάντμπολ, που έχουμε χτίσει με πολύ κόπο».

Τον λόγο πήραν στην συνέχεια ο εκπρόσωπος του ΠΑΟΚ Δημήτρης Χασεκίδης, τα μέλη του Δ.Σ. της ΟΧΕ Γιάννης Στρατάκης, Θωμάς Μουμτζιδέλλης, ο Πρόεδρος της ΕΣΧΑΜΑΘ Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου και ο εκπρόσωπος του Απόλλωνα Καλαμαριάς.

No comments