Shoot out στη σάλα αποφάσισαν οι Σουηδοί - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Shoot out στη σάλα αποφάσισαν οι Σουηδοί

Αλλαγή κανόνων στο Σουηδικό χάντμπολ. Η Σουηδική ομοσπονδία αποφάσισε να τροποποιήσει τον κανονισμό στα playoffs του πρωταθλήματος όταν υπάρχει ισοπαλία και να αντικαταστήσει τη διαδικασία των πέναλτι με αυτή του shoot out, γνωσ΄τη από το beach handball και το χόκεϊ επί πάγου.

Η απόφαση και ο χρόνος για την έναρξη του νέου κανόνα έχει ήδη συζητηθεί. Η Σουηδική Ομοσπονδία Χάντμπολ δημοσίευσετην απόφαση της που μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Η Σουηδική Ομοσπονδία χάντμπολ αποφάσισε να καταργήσει τη διαδικασία των πέναλτι για την
ανάδειξη νικητή στους προκριματικούς και τελικούς αγώνες των playoffs και να την αντικαταστήσει με τη διαδικασία shoot out. Εδώ και μερικά χρόνια το μοντέλο του shoot out χρησιμοποιείται σε όλα τα ηλικιακά πρωταθλήματα σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Η ανταπόκριση από την πλειοψηφία των ομάδων το έχει δει ως θετικό στοιχείο για την αύξηση και έφεση στο χάντμπολ."

Η διαδικασία του shoot out περιλαμβάνει τους ακόλουθους κανόνες:

Η κάθε ομάδα ορίζει πέντε (5) παίκτες για το Shoot Out, οι οποίοι καταγράφονται από τους διαιτητές με συγκεκριμένη σειρά. Όλοι οι παίχτες θα πρέπει να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο παιχνίδι.

- Οι διαιτητές κάνουν κλήρωση και η ομάδα που θα κερδίσει θα αποφασίσει αν θα ξεκινήσει πρώτη η όχι.

- Οι τερματοφύλακες παίρνουν θέση στις δυο εστίες του γηπέδου.

- Ο παίκτης γηπέδου που θα εκτελέσει την  επίθεση, πρέπει να σταθεί με το ένα πόδι στη γραμμή των εννέα μέτρων με την μπάλα στο χέρι.Ο τερματοφύλακας πρέπει να έχει τουλάχιστον το ένα πόδι μέσα από τη γραμμή του τέρματος και μπορεί να κινηθεί όταν έχει πιάσει την μπάλα.

- Σε το σήμα από τον διαιτητή, παίκτης γηπέδου ρίχνει την μπάλα στον τερματοφύλακα και αρχίζει την αντεπίθεση. Ο τερματοφύλακας έχει τρία (3) δευτερόλεπτα για να ρίξει την μπάλα στον επιθετικό παίκτη. Όταν παίκτης γηπέδου πιάνει την μπάλα, μπορεί να κάνει έως και τρία (3) βήματα και στη συνέχεια να σουτάρει. Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να βγει από την γραμμή των 6μ. Η μπάλα δεν πρέπει να αγγίξει το πάτωμα, ανά πάσα στιγμή, εκτός από τη διάρκεια του σουτ.

- Εάν ο αμυνόμενος τερματοφύλακας βγει από την περιοχή των 6 μέτρων πρέπει να τιμωρείται με κόκκινη κάρτα ενω στη συνέχεια θα πρέπει να γίνει εκ νέου η διαδικασία του σουτ άουτ που διακόπηκε.

- Οι ομάδες μπορούν να αλλάξουν τερματοφύλακες όπως επιθυμούν.

- Στο πρώτο μέρος της διαδικασίας των σουτ άουτ οι δύο ομάδες θα εκτελέσουν και τις πέντε (5) αντεπιθέσεις της.

- Εάν δεν υπάρχει νικητής μετά από τις πέντε (5) πρώτες αντεπιθέσεις, πέντε (5) νέοι παιχτες πρέπει να επιλεγούν ακόμα κι αν συμμετείχαν στην πρώτη πεντάδα.

- Στη δεύτερη φάση οι ομάδες εκτελούν τώρα την αντεπίθεση έως ότου μία από τις ομάδες να προηγείται έστω και με ενα γκολ από τους αντιπάλους,  με την προϋπόθεση ότι και οι δύο ομάδες είχουν εκτελέσει τον ίδιο αριθμό αντεπιθέσεων.

No comments