Κυριακή κοντή γιορτή!!! - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Κυριακή κοντή γιορτή!!!

Τακτική Γενική Συνέλευση της ΟΧΕ την Κυριακή στη Θεσσαλονίκη. Εκ πείρας ορμώμενος, οι τακτικές ΓΣ, αποτελούν μια φιέστα για να βρεθεί κόσμος που δεν βλέπεται συχνά, αφού αρκετοί παράγοντες που συμμετέχουν στη ΓΣ ή και προπονητές που παρευρίσκονται πέριξ του χώρου της ΓΣ, έχουν την ευκαιρία να βρεθούν από κοντά. Έτσι υπό κανονικές συνθήκες θα ήταν μια ωραία ευκαιρία για εκδρομή στη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα αν έχει καλό καιρό, αφού τα θέματα της έγκρισης του διοικητικού και οικονομικού απολογισμού, αποτελούν συνήθως, τυπική διαδικασία.

Αν υπάρχει κάτι ενδιαφέρον σε αυτή τη ΓΣ, είναι το θέμα της υπαγωγής του Ράγκμπι στην ΟΧΕ. Ένα θέμα που έρχεται εκ νέου σε ΓΣ, ύστερα από αυτή του Μαρτίου του 2015, σχετικά με την απόφαση του Υφυπουργού Ανδριανού για την υπαγωγή του συγκεκριμένου μη Ολυμπιακού αθλήματος, υπό τη σκέπη της ΟΧΕ. Τι όμως ακριβώς έχει συμβεί με το άθλημα του ράγκμπι και πως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση μέχρι σήμερα;

Η ομοσπονδία ράγκμπι, που εξακολουθεί να υφίσταται ως Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, είχε μέχρι το Σεπτέμβριο του 2014, την ειδική αθλητική αναγνώριση της ΓΓΑ. Αυτό σήμαινε ότι με αυτή την αναγνώριση, μπορούσε να λαμβάνει κρατική επιχορήγηση, να διοργανώνει τα επίσημα πρωταθλήματα του συγκεκριμένου ΜΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ αθλήματος και να αναγνωρίζεται από τους Διεθνείς οργανισμούς του αθλήματος ως η μόνη εξουσιοδοτημένη αρχή από την ελληνική πολιτεία. Για λόγους που δεν ενδιαφέρουν το άθλημα μας, στις 17 Σεπτεμβρίου του 2014, η ΓΓΑ, με απόφαση του τότε Υφυπουργού κ. Ανδριανού, αφαίρεσε την ειδική αθλητική αναγνώριση από την ΕΟΡ και την υπήγαγε στην ΟΧΕ. Με απλά λόγια η ΕΟΡ συνεχίζει να υπάρχει σαν ΝΠΙΔ με μόνο 7 σωματεία μέλη, αλλά τα πρωταθλήματα της και όλα τα θέματα του αθλήματος έπρεπε να αναληφθούν από την ΟΧΕ.

Η ΟΧΕ -η οποία γνώριζε την απόφαση του κ. Ανδριανού πριν την επισημη ανακοίνωσης της- θέλοντας να κερδίσει χρόνο, πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα, ζητώντας χρόνο για την εφαρμογή της απόφασης, ώστε να συζητήσει το θέμα, με τα σωματεία μέλη της και τις διεθνείς αρχές του αθλήματος. Θεωρώ ότι ήταν σωστή η παρελκυστική τακτική, όμως αντιφατική επί της ουσίας, αφού είχε προσυμφωνηθεί η συγκεκριμένη απόφαση.  

Με αυτά και με τ΄άλλα, δια μέσω της σαλαμοποίησης του θέματος, το ράγκμπι δεν πραγματοποίησε επίσημο πρωτάθλημα  από το 2014 μέχρι σήμερα, αφού η ΟΧΕ δεν διέθετε το κανονιστικό πλαίσιο, για να πραγματοποιηθεί. Για δε το άθλημα των μόλις 7 αναγνωρισμένων σωματείων το 2014, δημιουργήθηκε από την ΟΧΕ μια επιτροπή, με 5 μέλη από την ΟΧΕ (Σταματιάδης, Μπακουλοπούλου, Σταυρακάκης, Βιολιτζής, Ιατρούδης) και 3 εκπροσώπων του ράγκμπι, ενω σωματεία του χάντμπολ -δυο εκ των οποίων κορυφαία- ανακοίνωσαν ήδη την ίδρυση τμήματος ράγκμπι!!! 

Προσωπικά και για την ώρα, δεν συμμερίζομαι απόψεις περί άλωσης του αθλήματος μας και του ανώτατου οργάνου του, αυτού της ΓΣ, με σωματεία από το ράγκμπι που θα κάνουν και τμήματα χειροσφαίρισης και το αντίστροφο. Επίσης δεν περισσεύει ούτε μια εργατοώρα για να διατεθούν ανθρώπινοι πόροι του αθλήματος μας στο ράγκμπι. Στη ΓΣ της Κυριακής θα πρέπει πλεον να ληφθεί μια απόφαση ΑΠΑΞ!!! Θεωρώ ότι οι εκπρόσωποι που θα συμμετέχουν στην ΓΣ, οφείλουν με κάθε τρόπο να προασπίσουν το άθλημα μας και το θέμέλιο άρθρο 2 του καταστατικού της ΟΧΕ, στο οποίο ορίζεται ρητά και κατηγορηματικά ότι "Σκοπός της ΟΧΕ είναι η διοίκηση, οργάνωση, διάδοση και ανάπτυξη του αθλήματος της χειροσφαίρισης..." και να αποφασίσουν την μη υπαγωγή του ράγκμπι και την ανάληψη όλων των ενεργειών που απαιτούνται, για την ανάκληση της απόφασης Ανδριανού, ως προς το σκέλος της υπαγωγής στην ΟΧΕ αντί σε μια άλλη μικρότερη αθλητική ομοσπονδία. Είναι καιρός να σταματήσει αυτή η υποβάθμιση του Ολυμπιακού και δημοφιλούς αθλήματος μας!!! 

Κυριακή κοντή γιορτή!!! 

      

No comments