Ο Κέλλης, το 15% και το προμίνι - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Ο Κέλλης, το 15% και το προμίνι


Πρόσφατα, για τις εξετάσεις μου στο πανεπιστήμιο, χρειάστηκε να διαβάσω ένα βιβλίο του Σπύρου Κέλλη. Για όσους δεν τον ξέρουν, ο Σπύρος Κέλλης είναι καθηγητής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (τομέας αγωνιστικών αθλημάτων - μπάσκετ), διαθέτει μεγάλη προπονητική εμπειρία σε συλλόγους και σε Εθνικές ομάδες, με πληθώρα επιστημονικών δημοσιεύσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό και πλούσιο συγγραφικό έργο. Ψάχνοντας περισσότερο για τον κ. Κέλλη κι αφού ανακάλυψα ότι ασχολήθηκε και με την προετοιμασία της Εθνικής Νέων του χάντμπολ για το Παγκόσμιο της Θεσσαλονίκης, ανακάλυψα μια συνέντευξη του την οποία την βρήκα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα.

Αναφερόμενος λοιπόν στην εξέλιξη του μπάσκετ και στις επιτυχίες του, στάθηκα στις εξής απαντήσεις του διακεκριμένου καθηγητή:


-Κατά την άποψη σας γίνεται καλή και σωστή δουλειά στις ακαδημίες και τις υποδομές των συλλόγων;
Σε άλλες ναι σε άλλες όχι. Αλλά και το γεγονός και μόνο ότι ασχολούνται από την ηλικία των 7 ετών και 8 ετών με ένα συγκεκριμένο άθλημα είναι το μεγάλο κέρδος. Με ερευνητικά δεδομένα την δεκαετία του ΄80 οι αθλητές του μπάσκετ, στο ποδόσφαιρο και στον στίβο ξεκινούσαν να κάνουν προπόνηση με μέσο όρο ηλικίας τα 15 χρόνια συν πλην ένα χρόνο. Στην δεκαετία του ΄90 ο μ.ο κατέβηκε στα 12 με 13. Σήμερα είναι στα 8 με 9. Δηλαδή τα παιδιά κάνουν 5 με 6 χρόνια παραπάνω προπόνηση. Και γνωρίζουμε όλοι οι ειδικοί ότι η παιδική ηλικία είναι καλύτερη ηλικία για μάθηση στις τεχνικές δεξιότητες.

- Μετά από όλα αυτά τα ερευνητικά αποτελέσματα είστε αισιόδοξος για την πορεία του Ελληνικού μπάσκετ τα επόμενα χρόνια;
Σε επίπεδο υποδομών ναι, αν και θα ήθελα να πω ότι τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια μεταστροφή των παιδιών στο ποδόσφαιρο. Αυτό που στην δεκαετία του ΄90 ζήσαμε με την κυριαρχία του μπάσκετ στις μικρές ηλικίες, τώρα υπάρχει κάτι το αντίστροφο προς το ποδόσφαιρο. Το 1996 είχαμε κάνει στην Θεσσαλονίκη μια έρευνα σε 3 δήμους και είχαμε δει ότι το 60% των παιδιών ήθελε μπάσκετ, ένα 25% ήθελε ποδόσφαιρο και υπόλοιπο 15% ήθελε τα υπόλοιπα αθλήματα. Τώρα τα ποσοστά αυτά έχουν αντιστραφεί. Στο ποδόσφαιρο έχουμε 60%, στο μπάσκετ 25% και 15 % στα άλλα αθλήματα. 

-Τα παιδιά των κατηγοριών Παμπαίδων και Παίδων που συμμετέχουν σε πρωταθλήματα πόσο πρέπει να ξεκουράζονται κατά την διάρκεια μιας χρονιάς;
Τα παιδιά αυτά δεν πρέπει να κάθονται πάνω από 3 εβδομάδες. Και μάλιστα το πρόβλημα που υπάρχει στο μπάσκετ και στο ποδόσφαιρο στις μικρές ηλικίες είναι ότι τα πρωταθλήματα τελειώνουν νωρίς, συνήθως Απρίλιο ή και καμία φορά και Μάρτιο και οι προετοιμασίες ξεκινούν και πάλι τον Αύγουστο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να κάθεται ένα παιδί 3 μήνες και να μην κάνει τίποτα.

Θα μου πει κάποιος για ποιόν λόγο αναφέρομαι σε αυτή τη συνέντευξη. Παρακάτω χρησιμοποιώ την ιδιότητα ως γονέας με παιδί στο χάντμπολ συσχετίζοντας τις εμπειρίες μου στο χάντμπολ με τις επισημάνσεις του κ. Κέλλη για το επιτυχημένο μοντέλο του μπάσκετ. Εξηγώ λοιπόν...


Όπως πολλοί άνθρωποι του αθλήματος, έτσι κι εγώ, προέτρεψα πέρυσι το γιο μου 8 χρονών να πάει στο χάντμπολ, δηλαδή στην κατά την έρευνα του κ. Κέλλη, ηλικία που ξεκινά ένα παιδί τον αθλητισμό και ταυτόχρονα στην μειοψηφία του 15%. Τον έγραψα λοιπόν στην ομάδα του ΑΣΕΔ όπου -κατά την προσωπική μου άποψη- γίνεται εξαιρετική δουλειά στις ακαδημίες του συλλόγου.


Το Σεπτέμβριο λοιπόν, στο ξεκίνημα της χρονιάς, οι γονείς πληροφορηθήκαμε ότι το πρωτάθλημα προμίνι ήταν υποχρεωτικό. Αυτονόητο ήταν ότι όλες οι ομάδες θα είχαν ή θα ξεκινούσαν ανάλογο τμήμα. Τα παιδιά στο τμήμα προμίνι ΑΣΕΔ αυξάνονταν δυναμικά, φτάνοντας τα 25, άπαντα παρόντα σε κάθε μια από τις 4 προπονήσεις εβδομαδιαίως. Κάποια στιγμή - πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα - μάθαμε ότι η συμμετοχή των ομάδων στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα έγινε προαιρετική. Αυτονόητο και πάλι ότι θα υπήρχε γνώση ποιες ομάδες συνεχίζουν και ποιες όχι, έτσι ώστε να προσαρμοστεί ανάλογα το πρόγραμμα, ώστε  παιδιά και γονείς να αποφύγουντην ταλαιπωρία.


Όταν λοιπόν ξεκίνησε το συγκεκριμένο πρωτάθλημα (sic), ήταν εμφανές και στον πλέον αδαή, ότι υπήρχαν σοβαρά οργανωτικά προβλήματα και ότι θα εξελισόταν σε πρωτάθλημα παρωδία με μεγάλο κίνδυνο αντί να έρθουν περισσότερα παιδιά στο άθλημα, να χαθούν κι αυτά που έχουμε. Έτσι σε μια συνεδρίαση του ΔΣ της ΟΧΕ, σε μια λαμπερή παρένθεση ανάμεσα στις ατέρμονες και απολαυστικές συνάμα συζητήσεις για το μείζων θέμα του Ελληνικού χάντμπολ που ονομάζεται σύμβαση Γιάννη Δέτση κι ενώ γινόταν συζήτηση για την ανάπτυξη, ανάφερα τα προβλήματα αυτά, επισήμανα τον κίνδυνο ότι θα χαθούν παιδιά από το άθλημα και ζήτησα να δοθεί λύση αρμοδίως. Η απάντηση; Αποστομωτική!!!!! "Σιγά μην ασχοληθεί το ΔΣ με το προμίνι" και μάλιστα από σύμβουλο η οποία έχει υπάρξει και διεθνής αθλήτρια. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς όσο και να θέλει  κάποιος να συγκρουστεί, έρχεται η στιγμή που σηκώνει τα χέρια ψηλά. Έτσι λοιπόν τα πράγματα εξακολούθησαν όπως είχαν και απλά περιμέναμε την φυσιολογική εξέλιξη των πραγμάτων.


Αφού ακολούθησαν 3-4 εβδομάδες είτε με ρεπό ή με 10-0 και ενώ στο διάστημα αυτό τα παιδιά φυλλορροούσαν αφού δεν υπήρχαν στην ουσία αγώνες, φτάσαμε στο νομοτελειακό σημείο, την προηγούμενη εβδομάδα οι ομάδες να ενημερωθούν ότι το συγκεκριμένο πρωτάθλημα αναβάλλεται και θα γίνει με τη μορφή τουρνουά. Μετά την συγκεκριμένη ενημέρωση η χθεσινή προπόνηση; 9 παιδάκια από τα 25!!!!! Και αν αυτό συμβαίνει στην Αθήνα των 5.000.000 ανθρώπων, εύκολα φαντάζεται κάποιος την δυσκολία που έχουν οι σύλλογοι και οι προπονητές της περιφέρειας να προσελκύσουν και να διατηρήσουν μικρά παιδιά στο άθλημα μας.


Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι αν πχ μας αντιστοιχεί σαν άθλημα ένα 3%-4% από το 15% των παιδιών που θα ασχοληθούν με αθλήματα εκτός ποδοσφαίρου και μπάσκετ, τι πλήγμα είναι να χάνεις έτσι εύκολα μικρούς αθλητές και ιδιαίτερα από το λεκανοπέδιο, που λόγω πληθυσμού είναι η μεγαλύτερη δεξαμενή και οι πιθανότητες για να αναδειχθούν ταλέντα είναι θεωρητικά μεγαλύτερες. Αυτονόητο είναι επίσης ότι αναλόγως μειώνονται και οι όποιες πιθανότητες επιτυχιών που είναι απαραίτητες για να πάρει το άθλημα "τα πάνω του".


Δεν ξέρω αν συμφωνεί κανείς μαζί μου αλλά θεωρώ ότι έχουμε αγγίξει το σημείο μηδέν. Δεν μπορούμε να μπούμε στα κλειστά γυμναστήρια, τα μικρά παιδιά έρχονται και φεύγουν, η επιχορήγηση λιγοστεύει. Τι άλλο χρειάζεται να συμβεί; Απαιτείται λοιπόν να ασχοληθούμε 'χθες' με τα πραγματικά προβλήματα που συνοψίζονται σε μια λέξη. ΧΑΝΤΜΠΟΛ. Αντιλαμβάνομαι βεβαίως ότι μπορεί να υπάρχουν συμφέροντα, συντεχνιακές αντιλήψεις, φιλοδοξίες που κατά την άποψη μου είναι πράγματα θεμιτά αλλά αδιέξοδα όταν είσαι με την πλάτη στον τοίχο. Όσο καθυστερεί ένας κοινά αποδεκτός στρατηγικός σχεδιασμός με βάση τις οικονομικές μας δυνατότητες και όσο αναλώνουμε πολύτιμη ενέργεια και χρόνο για θέματα ήσσονος σημασίας τόσο το αγαπημένο μας άθλημα θα συρρικνώνεται και θα περιθωριοποιείται. Θεωρώ ότι ο χρόνος μετρά αντίστροφα και ότι πρέπει να βιαστούμε. Μέχρι τότε........

"Σιγά μην ασχοληθεί το ΔΣ με το προμίνι"

21 comments

Anonymous said...

ΕΣΥ ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΣ,ΑΥΤΙΑ ΝΑ ΤΑ ΑΚΟΥΣΟΥΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

Anonymous said...

Όλοι κάποτε ξυπνούν και έρχονται στην πραγματικότητα του αθλήματος και αποκτούν και άποψη για πράγματα που άλλοι φωνάζουν από καιρό. Καλημέρα λοιπόν κ.Π¨χαρτοφύλλη. Το σχόλιό σας σημαίνει απλά ότι έτυχε να σας ενδιαφέρει το συγκεκριμένο ζήτημα του προμίνι τη δεδομένη χρονική στιγμή. Το σχόλιο της κυρίας του δσ σημαίνει απλά ότι δεν την ενδιαφέρει το συγεκριμένο ζήτημα του προμίνι αυτή τη χρονική στιγμή. Όλα αυτά μαζί σημαίνουν ότι ο καθένας μέσα στο δσ ενδιαφέρεται για κάτι κατά περίπτωση αλλά όχι για το σύνολο. Γιαυτό υπάρχουν οι ειδικοί που όταν φωνάζουν πρέπει να τους ακούνε. Γιαυτό υπάρχει ο σύμβουλος ανάπτυξης που φώναζε να γίνουν προμινι για να κατέβει το μάζεμα των παιδιών πιο χαμηλά και υποχρεωτικό μάλιστα γιατί μόνο έτσι μπορεί να λειτουργήσει κάτι στην ελλάδα. Όμως τον άδειασε η διοίκηση, απλά γιατί δεν έχει κανένας παιδί στα προμίνι και γιατί τα μεγάλα σωματεία πίεσαν με τη λογική πού να ασχολούμαστε και με το προμίνι τώρα, αφού όποτε θέλουμε παίκτες θα του έχουμε με τον παρά, πόσο πιο πολύ μάλιστα τώρα που αλλάζει και το μεταγραφικό και όλα γίνονται πιο έυκολα. Τώρα για να βάζουμε και τα πράματα στη σειρά, για την επιβίωση του αθλήματός μας είναι σημαντικό το δσ να ασχολείται και με το προμίνι, αλλά σημαντικό είναι να ασχολείται και με αυτούς που θα μπορέσουν να ωθήσουν την προβολή του αθλήματος.

Anonymous said...

Απόλυτα σωστός, μπράβο

Anonymous said...

Μπράβο Παναγιώτη καλα τα γράφεις !

greekhandball.com said...

@7.45
Ξεπερνώντας τους αχρείαστους εξυπνακισμούς στο ξεκίνημα του σχολίου σου, θα σε προέτρεπα να ρίξεις μια δεύτερη, ή τρίτη, ή όσες αναγνώσεις σου χρειαστούν, μήπως κάποτε καταλάβεις, ότι το θέμα της ανάρτησης δεν είναι το προμίνι, οι ηλικίες ή το τι έχει προτείνει ο τεχνικός σύμβουλος, αλλά το μοντέλο λήψεως αποφάσεων και το ότι το πρόβλημα εντοπίστηκε και δεν λύθηκε. Εκεί κρίνεται η επιτυχία της κάθε μορφής διοίκησης. Στη λήψη και την αποτελεσματικότητα των αποφάσεων της. Πολλές φορές δεν χρειάζεται να είσαι ειδικός, αλλά η κοινή λογική και η πυγμή.

Αν επίσης δεν το έβλεπες μονοδιάστατα, θα μπορούσες να καταλάβεις ότι το άρθρο, χρησιμοποιώντας τη συνέντευξη του κ. Κέλλη, πολύ δε μάλλον ενισχύει τις θέσεις του Π. Ιατρούδη παρά τις αποδυναμώνει. Αν ακόμα είχαμε και τα συμπεράσματα από το συμπόσιο του Λουτρακίου, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε και να διορθώσουμε ακόμα περισσότερες στρεβλώσεις.

θα ήθελα να σου διευκρινήσω ότι η συγκεκριμένη τοποθέτηση μου στο ΔΣ, δεν ήταν ευκαιριακή όπως θέλεις να την παρουσιάσεις λόγω του παιδιού μου, αλλά μια παραβολή της προσωπικής μου εμπειρίας στην προσπάθεια μου να αναδείξω το πρόβλημα της απομάκρυνσης των παιδιών. Και όλα αυτά θεσμικά και σε συζήτηση για το προτεινόμενο στρατηγικό πλάνο ανάπτυξης, το οποίο ας μου επιτρέψουν οι συντάκτες του, θεωρώ οικονομικά ανεφάρμοστο με ότι αυτό συνεπάγεται στην επιτυχία του.

Στην διάθεση σου!!!

Anonymous said...

ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΙΝΙ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ . ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ , ΜΟΛΙΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ ΟΤΙ ΑΛΛΑ ΤΟΥΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ . ΚΑΙ ΞΡΕΤΕ ΓΙΑΤΙ ? ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΕΙΝΑΙ ¨ΤΟΥ ΠΟΔΑΡΙΟΥ¨. ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΑ ΚΑΝΕΝΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΡΡΕΑΣΟΥΝ ΚΑΘΕ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΑΡΝΗΤΙΚΑ . ΟΤΑΝ ΠΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ , ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ . ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΠΑΣΜΩΔΙΚΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Η ΚΑΘΟΛΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ , ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΑΠΟΦΑΣΙΖΟΝΤΑΙ ΤΥΧΟΝ Η ΤΥΧΑΙΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΤΕ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΜΑΥΡΙΖΕΙ . ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΜΩΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΕΓΓΙΖΕΙ, ΕΝΤΑΣΕΙ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΕΙ ΚΑΘΕ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΦΝΙΚΑ ΦΕΥΓΟΥΝ !!! ΠΟΙΟΝ ΤΕΛΙΚΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΥΤΟ ??? ΠΟΙΟΣ ΝΟΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΠΑΦΗ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ ΜΑΖΙ ΤΟΥ ? ΝΟΜΙΖΕΤΑΙ ΟΤΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑΣ ? ΓΙΑ ΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΟΥΝ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥΣ ? ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙ ΑΚΟΜΑ , ΟΤΙ ΚΑΘΕ ΤΙ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΚΑΘΕ ΣΟΒΑΡΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ, ΤΟ ΓΚΡΕΜΙΖΕΙ Η ΙΔΙΑ Η ΟΧΕ ? ΣΕ ΤΟΣΟ ΕΥΑΙΣΘΗΤΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΠΟΛΥ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΠΡΙΝ ΣΧΕΔΙΑΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΠΡΟΚΥΡΗΞΟΥΜΕ ΤΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ . ΧΑΙΡΟΜΑΙ ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ ΠΟΥ ΒΡΕΘΗΚΕ ΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΚΑΙ ΜΙΛΗΣΕ ΤΟΣΟ ΣΟΒΑΡΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΙΝΙ . ΛΥΠΑΜΑΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΟΣΑ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ . ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ Η ΠΡΩΤΗ ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΓΟΝΕΑ ΜΕ ΟΠΟΙΟΔΗΠΟΤΕ ΑΘΛΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ . ΑΦΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΤΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΕΤΕ ΤΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΟΥΠΕΡ ΜΙΝΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΗΣΑΣΤΑΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΜΕΝΟΙ . ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΑΚΟΜΑ ΤΜΗΜΑ . ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΝΕΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΚΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΙΔΙΑΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΜΙΝΙ . ΟΤΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΤΕ ΚΑΤΑΓΡΑΨΕΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΜΙΝΙ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΟΡΤΩΣΑΤΕ ΚΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΦΕΤΟΣ , ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΟΛΜΑΤΕ ΝΑ ΠΡΟΚΥΡΗΣΕΤΕ ΚΑΙ ΣΟΥΠΕΡ ΜΙΝΙ ...??? ΚΥΡΙΟΙ ΤΟ ΠΙΟ ΣΟΒΑΡΟ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΣΤΕ ΠΟΣΟ ΚΑΚΟ ΚΑΝΕΤΕ ...!!!

Anonymous said...

Όταν χτίζεις στην άμμο παλάτια, ο βοριάς θα τα κάνει συντρίμια κομμάτια . Αυτά είναι τα συνρίμια που δεν μπορούμε να μαζέψουμε πολλά χρόνια τώρα ! Τα λύσαμε όλα μας τα θέματα και είπαμε : δεν βάζουμε κι ένα Σούπερ Μίνι στη βάση της πυραμίδας? ΠΡΩΤΟΠΟΡΙΑΚΟ! Δυστυχώς όμως δεν βλέπει κανείς, ότι δεν υπάρχει πυραμίδα . Όλο το χάντμπολ έχει γίνει ένα τεντωμένο σχοινί, που ακροβατούμε όλοι μας πάνω του .

Anonymous said...

το Αριστοτελειο πανεπιστημιο (για οσους δεν γνωριζουν) δεν εχει εμβλημα τον Αριστοτελη αλλα τον αγιο Δημητρη !!!
Για αυτους που δεν γνωριζουν επισης,οι προφεσορες στα πανεπιστημια ειναι ειδικοι στις μεταφρασεις ή επιμελημενες τροποποιησεις ξενων εκδοσεων...

Anonymous said...

Δυστυχώς για άλλη μια φορά ισοπέδωση, αφορισμοί, ξερόλες και χάνουμε την ουσία να προχωρήσει το άθλημά μας ακόμη και μια κατηγορία (προμίνι) με τα οποιοδήποτε οργανωτικά προβλήματα που στην πορεία θα έβρισκαν το δρόμο να λυθούν όπως κάνουμε τόσα χρόνια. Μας περισσεύουν τα τόσα καινούργια δελτία αθλητών και αθλητριών. Δεν είχαμε ανάγκη τις καινούργιες οικογένειες, τους νέους φιλάθλους και συγχρόνως χορηγούς . Το οργανωτικό ήταν το πρόβλημα και όχι η βλακεία που μας δέρνει. Κάποιοι θέλουν το χάντμπολ να λέγεται χαντμπολάκι γιατί μόνο έτσι θα επιβιώνουν και θα διοικούν. Μας αξίζει κάθε Παντελής , Κώστας, Κούλα………………

Anonymous said...

η προκύρηξη του προμίνι βγήκε οκτώβρη και εκεί που κάποιοι έτρεχαν να βρουν μίνι για να μην μηδενιστούν οι μεγάλες ομάδες τους τους ήρθε και το προμίνι ... αυτά δεν γίνονται τελευταία στιγμή αγαπητοί ειδήμονες.. και άντε πες στον γονιό να πάει μια φορά στον γιατρό για σφραγίδα στην αίτηση μετά ξανά για το δελτίο οι γιατροί θέλουν 30 ευρώ την φορά βάλε συνδρομή εγγραφή ρούχα με το καλημέρα ένα 100ρικάκι και αντίο σας. και ως το εφηβικό να παίζουν συνέχεια οι ίδιοι με τους ίδιους -αφού τα 2 χρόνια παραμονής σε κάθε ηλικιακή κατηγορία θεωρώ πως είναι αποτρεπτικό-γιατί δεν θα μπορέσειένα παιδάκι της μικρότερης χρονιάς να είναι πρώτο και θα είναι πάντα πίσω από τους μεγαλύτερους και πάντα θα μένεις χωρίς παιδιά και μια ομάδα που δεν έχει τόσο δυνατό παιδικό ας πούμε θα παίζει 8 χρόνια (από μίνι ως εφηβικό)με κάποια πιο δυνατή και όσο και να μην είναι σκοπός σε μικρές ηλικίες το παιδάκι θέλει να κερδίσει και κάποια φορά να χαρεί να φωνάξει το όνομά της ομάδας του να καμαρώσει και ο γονιός καινα γουστάρει να το φέρνει. αν κα΄θε φορά που παέι να το δει στο γήπεδο ξέρει πως θα φάει 15 στο κεφάλι και ο προπονητής θα βάζει και τους πιο "καλούς" το παιχνίδι το χάσαμε αγαπητοί μου φίλοι .αυτοί που παίρνουν τις αποφάσεις από τα γραφεία τους ας πάνε να ρωτήσουν καμιά φορά κανέναν προπονητή που περνάει όλο τον χρόνο του στα γήπεδα και να δοκιμάσουν να εφαρμόσουν τα όσα προτείνει

Anonymous said...

@7,57 το μόνο που κάνεις είναι να αναπαράγεις φαυλότητα.
Αυτούς τους κάποιους φίλε κάποιος τους εξέλεξε(ναι ξέρω σωματεία σφραγίδες,αλλαξοτέτοιες κλπ κλπ)
Σαν τον λιγδιάρη υπήκοο του προτεκτορέτου ελλαδιστάν που χρόνια τώρα ψήφιζε και έγλειφε απατεώνες για να τον βολεύουν και τώρα βρίζει αυτούς που χειροκροτούσε .
Από διαπιστώσεις,χορτάσαμε.
Υπάρχουν άλλωστε οι πανεπιστημιακοί "λειτουργοί" που πληρώνονται για να διαπιστώνουν ότι:"η λάμπα δεν ανάβει"!!!
Πρόταση έχεις ?

Η δική μου πρόταση είναι να καταργηθούν τα πάντα γύρω από το χαντμπωλ Οχε-ενώσεις σωματεία διαιτησία.
Οποιος θέλει να ασχοληθεί να το κάνει μόνος του με συνδρομή και μεράκι
Οπεν τουρνουά με ψησταριές και μπύρες
Τουλάχιστον δεν θα μπορεί κανείς πους της καθέτου να καπηλεύεται τον ιδρώτα μας.
Γιατί έχουμε φτάσει στο σημείο να σακατεύουν το άθλημα,οι ευεργετηθέντες από αυτό...

Anonymous said...

εδω δεν μπορουμε να στειλουμε τους αντρες στους μεσογειακους και συζηταμε για αναπτυξη??? αληθεια με αυτο που λεει ο παπαχαρτοφυλλης για τα συμπερασματα του συμποσιου τι εχει γινει??? ο συπχε μονο για τις καρτες νοιαζεται???

Anonymous said...

Κύριε προπονητή το προμίνι παρουσιάσθηκε επίσημα στο συμπόσιο τον Ιούνιο. Μάλλον ήσουν διακοπές. Αν μαζεύεις μίνι τον Οκτώβριο καλύτερα πήγαινε πάλι για διακοπές. Αν θέλεις πρωτάθλημα ανά χρόνο σε βρίσκω σωστό , αλλά βλέπεις ότι δεν έχεις την ικανότητα να οργανώσεις ομάδα μίνι. Νομίζω ότι έχουμε ευθύνη οι παράγοντες που επιλέγουμε προπονητή ανάπτυξης και του δίνουμε απεριόριστη ελευθερία χωρίς έλεγχο και αξιολόγηση. Καλά να πάθουμε. Ότι δίνεις παίρνεις. Για προμίνι πόσα χρόνια θέλεις να οργανώσεις τμήμα ?

Anonymous said...

τον ιουνιο ημουν διακοπες. εγω παρακολουθησα το συμποσιο του σεπτεμβριου.συμπερασματα βγηκαν???αν βγηκαν ποιος τα εβγαλε???δεν πρεπει 5 μηνες μετα να γινει μια παρουσιαση???

Anonymous said...

Σχεδιασμός-υλοποίηση-αξιολόγηση-επανασχεδιασμός
Ο αναπτυξιακός προπονητικός σχεδιασμός της ομοσπονδίας υπάρχει, εφαρμόζεται αλλά απλά δεν αξιολογείτε ώστε να δούμε που χωλαίνει και που χρειάζεται διαθρώσεις και αλλαγές. Απλά είναι μια παρωχημένη κατάσταση που ξεκίνησε σε υγιείς όμως βάσεις την εποχή του Κοτζαμανίδη.
Το άθλημα δεν έχει θεωρητικούς εδώ και χρόνια και ούτε φρόντισε κάποιος να δημιουργήσει από το υπάρχον ανθρώπινο δυναμικό (κάτι εύκολο στην σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας) ώστε να μεταδοθεί η γνώση μεθοδευμένα και όχι αποσπασματικά και βασιζόμενη στην ατομική πρωτοβουλία. Το φιλότιμο των προπονητών δεν φτάνει ακόμα και στο προμίνι όταν ειδικά οι οργανωτικές δομές του αθλήματος είναι αυτές σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχει δικό μας υλικό για το προμίνι; Όχι φυσικά και θα πρέπει να ανατρέξουμε στο Handball Training, στο Youtube, σε κάποιο σεμιναριακό DVD κλπ. Από εκεί συνήθως αποκτούμε αποσπασματικές γνώσεις και κάνοντας συγκρίσεις μας πιάνει μελαγχολία. Ο ΣΥΠΧΕ ασχολείται με τις κάρτες προπονητών μπας και μαζέψει κανένα φράγκο για να κάνει κανένα σεμινάρια για να βγει η χρονιά, και η «ανάπτυξιακή ομάδα της ομοσπονδίας» ασχολείται με την επιμόρφωση των γυμναστών της Α/βάθμιας και Β/βάθμιας εκπαίδευσης ανά την Ελλάδα γιατί αυτό μπορούμε να αγγίξουμε και να κάνουμε τουρνουά Street-handball χωρίς σχεδιασμό. Πρέπει να είμαστε το μοναδικό άθλημα στο κόσμο που έχει τους πιο επιμορφωμένους γυμναστές και τους πιο απαίδευτους προπονητές!
Θα μου πείτε τις λες ρε φίλε, τι θεωρητικούς και πράσινα άλογα; Εγώ θεωρώ ότι μόνο αυτοί μπορούν αργά και σταθερά να βάλουν μια τάξη και με την βοήθεια της ομοσπονδίας να ενεργοποιήσουν μηχανισμούς ανά την Ελλάδα ώστε αυτό που κάνουμε να πάρει μορφή και ουσία.

Anonymous said...

δηλαδή αν κάποιος δεν μπορουσε να πάειστο συμπόσιο του ιουνίου και δεν ενημερωνόταν κάπως παρά μόνο από την επίσημη προκύρηξη της οχε , τι θα γινόταν δηλαδή σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεται; και άντε για την αθήνα που έχει πολλάκις παρισότερα παιδιά στην περιφέρεια που τα παιδιά είναι πολύ λιγότερα και ασχολούνται με μπάσκετ ποδόσαφαιρο στίβο βόλλευ και δεν ξέρω τι άλλο που να βρεθούν τα μίνι και τα προμίνι οι παίδες και/ή παμπαίδες ( για να μην χάσεις βαθμούς)στην αγωνιστική σου ομάδα και να είναι και 12άδα;;; δηλαδή γιατί να μην μπορώ να κατέβω με τα 8-9 παιδιά μου και να μην χάσω βαθμούς;;;; δηλαδή καταργω ένα τμήμα και "τιμωρώ "τα παιδάκια μου ( που έρχονται και έχουν μεράκι να παίξουν )με το να μην μπορώ να τα κατεβάσω σε αγώνες γιατί πρέπει σώνει και καλά να είναι 12;;; δεν έχω ρε φίλε 12!!! ΓΙΑΤΊ ΝΑ ΣΤΕΡΉΣΩ ΚΑΙ ΑΠΌ ΤΑ 8-9 ΠΑΙΔΙΆ ΜΟΥ ΤΗΝ ΧΑΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ;;;;

Anonymous said...

Νομίζω ότι είσαι θεωρητικός και μόνο .Αν χρειάζεσαι προπονητικό υλικό για προμίνι είσαι και επικίνδυνος και άσχετος για μικρά παιδιά. Διάβασε λίγο και την προκήρυξη των ηλικιακών. Παρακολούθησε και λίγο τα σεμινάρια του ΣΥΠΧΕ ή πληροφορίες από το internet (EHF Handball Activities). Θα μάθεις και κάτι πρακτικό . Από θεωρεία, λόγια και πνεύμα σου περισσεύει. Από ουσία και πράξη υστερείς και σου έχει δημιουργήσει κόμπλεξ. Να παραμείνεις θεωρητικός για να υπερτερείς και να είσαι χαρούμενος. Καλό τριήμερο. Ευτυχώς που έχουμε απαίδευτους προπονητές μικρών ηλικιών γιατί δεν χρειαζόμαστε προπονητές στις μικρές ηλικίες. Εκπαίδευση εκπαιδευτών και εκπαιδευτικών χρειάζεται η ανάπτυξη αλλά που να το γνωρίζεις, θεωρητικός είσαι.

Anonymous said...

Δυστυχώς για σένα είμαι προπονητής και δυστυχώς για μένα περιμένω από σένα να με επιμορφώσεις. Εσύ συνέχισε να εκπαιδεύεις τους γυμναστές και όταν αισθανθείς ότι είσαι έτοιμος έλα να μας δώσεις τα φώτα σου….έστω και την φλόγα σου. Α….εμένα μην με κυνηγήσεις γιατί έχω κάρτα προπονητή τρέχα να συλλάβεις τον Μπούνα!

Anonymous said...

Καλά θα κάνετε εσύ και οι όμοιοί σου να προσγειωθείτε και να μορφωθείτε προπονητικά από τα λάθη της προηγούμενης γενιάς και από τις καινούργιες τάσεις του αθλήματος. Εκφράζεσαι για αντικείμενα που δεν γνωρίζεις και μιλάς σφαιρικά γενικά και αόριστα. Αν έχεις έργο ή προτάσεις να τις εκφράσεις και να τις υποστηρίξεις όταν το κρίνεις εσύ. Αν έχεις κάρτα προπονητή δεν σημαίνει ότι γνωρίζεις και έχεις γνώσεις. Εγώ δεν έχω πτυχία αλλά ξέρω να αναγνωρίζω τα λάθη που έχω κάνει τόσα χρόνια και τις προσπάθειες που γίνονται από συναδέλφους που πιθανών να μην τους γουστάρω κιόλας. Καλά μυαλά και γίνε αυτόφωτος, μπορείς!

Anonymous said...

ΠΡΩΤΟΝ ΑΥΤΕΣ ΟΙΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΥΠΟΥΣ ΠΑΠΑΧΑΡ-ΙΑΤΡΟΥΔΗ-ΚΟΥΛΑ-ΒΑΡΕΛΤΖΗ-ΚΟΤΣΙΡΑ ETC ETC GINONTAI MONO KAI MONO ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΔΡΑΙΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΠΟΥ ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΓΙΑ ΑΡΚΕΤΟ ΚΑΙΡΟ ΑΚΟΜΑ
[ΤΑ ΟΠΙΣΘΙΑ ΤΟΥΣ ΜΟΝΟ ΣΚΕΦΤΟΝΤΑΙ]
ΔΕΥΤΕΡΟΝ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΗΡΗ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΟΤΙ ΣΤΗΝ ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΘΑ ΕΜΦΑΝΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ-ΣΩΣΙΕΣ[ΒΛΕΠΕ ΟΝΟΜΑΤΑ ΠΑΡΑ ΠΑΝΩ]
ΤΡΙΤΟΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΞΕΡΟΥΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΟΤΙ ΣΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ[ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΜΙΝΙ]ΓΙΑ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΘΑ ΜΠΟΥΝ ΑΤΟΜΑ ΤΕΛΕΙΩΣ Η ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΑ ΓΙΑΥΤΗ ΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ..ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΟΥ ΜΟΝΟΦΘΑΛΜΟΥ[ΟΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ] ΜΕΣΑ ΣΤΟΥΣ ΤΥΦΛΟΥΣ
ΤΕΤΑΡΤΟΝ......
ΠΕΜΠΤΟΝ.......
ΕΙΚΟΣΤΟ ΠΡΩΤΟ......
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΥΡΙΟΙ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΣΒΕΡΚΩΘΕΙ
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΥΡΙΟΙ ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑΥΤΟ

*ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΧΕ ΠΟΣΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΙΝΙ-ΠΑΜΠΑΙΔΙΚΟ-ΠΑΙΔΙΚΟ ΕΓΙΝΑΝ ΦΕΤΟΣ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ Γ Ι Α Τ Ρ Ο Υ?????????
ΕΧΕΤΕ ΤΑ ΚΟΤΣΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΤΕ???
*ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΧΕ ΠΟΣΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΑΜΠΑΙΔΙΚΟ ΕΓΙΝΑΝ ΧΩΡΙΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΙΑΙΤΗΤΗ???
*ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΤΕ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΟΧΕ ΚΑΙ ΣΥΠΧΕ ΠΟΣΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΓΚΟΥΣ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΗΛΙΚΙΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ[ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΤΟΥΣ ΟΝΟΜΑΣΩ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ]ΕΧΟΥΝ ΤΙΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ??[ΘΕΩΡΗΤΙΚΕΣ-ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ-ΠΡΟΠΟΝΗΤΙΚΕΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ??]
ΦΙΛΕ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΠΑΡΙΜΕΝΕΙΣ ΕΝΑΣ ΓΟΝΙΟΣ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΙΣΤΕΥΤΕΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΤΟΥ?
ΓΙΑΤΡΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ-ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΡΘΕΙ-ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΜΙΛΑΕΙ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΟΠΩΣ ΜΙΛΟΥΣΕ ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΙΛΟΥΣ ΤΟΥ ΓΙΑ ΓΚΟΜΕΝΕΣ

ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΕΣ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

ΣΙΓΟΥΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΠΡΟΜΙΝΙ
ΟΧΙ ΟΜΩΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΤΕ ΕΣΕΙΣ[ΛΑΜΟΓΙΑ]
ΤΩΡΑ ΣΑΣ ΕΠΙΑΣΕ ΤΟ ΦΙΛΟΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ
ΠΟΙΟΥΣ ΚΟΛΛΗΤΟΥΣ ΘΕΛΕΤΕ ΝΑ ΒΟΛΕΨΕΤΕ?
ΞΕΥΤΙΛΙΖΕΣΤΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ
ΒΡΗΚΑΤΕ ΚΑΙ ΤΑ ΚΑΝΕΤΕ
ΞΥΠΝΑ ΠΑΝΤΕΛΗ

Anonymous said...

Έχεις μπερδέψει την βούρτσα με την τσαπού. Είναι φανερό ότι έχεις σίγουρα κάρτα παρείσακτου, κομπλεξικού με προβλήματα ανοργασμικά και περιμένεις τον μεσσία παράγοντα να αυτοϊκανοποιηθείς. Κακομοίρη , φτωχόμυαλε, τεμπέλη.