Ανάπτυξη: Από την άμυνα μαν του μαν σε άμυνα χώρου - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Ανάπτυξη: Από την άμυνα μαν του μαν σε άμυνα χώρου



Του Klaus Feldmann, Handball Training Junior, 1/12/2012  
Μετάφραση: Θανάσης Καρακεχαγιάς
Επιμέλεια:    Ηλίας Ζαπαρτίδης

Στερεά, υγρά και αέρια, αυτά είναι τα τρία βασικά χημικά στοιχεία. Η μετάβαση από το ένα στοιχείο στο άλλο, γίνεται με συναρπαστικό τρόπο. Και στο handball επίσης, παρουσιάζονται κάποιες μεταβατικές φάσεις, όπως για παράδειγμα, όταν η επίθεση αλλάζει σύστημα και από 3-3 μετατρέπεται σε 2:4, με σκοπό να προκαλέσει προβλήματα στην αμυντική λειτουργία.
Ο γερμανικός αναπτυξιακός σχεδιασμός, προτείνει οι αρχάριοι να παίζουν σε μεγάλους χώρους σε καταστάσεις ισαριθμίας. Για τον λόγο αυτό, στην κατηγορία Ε (9-10 ετών) προτείνει το σύστημα  μαν του μαν που να ξεκινά από την κεντρική γραμμή του γηπέδου. Παρά τους μεγάλους χώρους στους οποίους πρέπει να κινούνται οι αμυντικοί παίκτες, κατά κανόνα η άμυνα μπορεί και εξουδετερώνει τις επιθετικές προσπάθειες, επειδή οι επιθετικοί δεν είναι ακόμη ούτε τεχνικά έτοιμοι αλλά και ούτε έχουν αναπτύξει αρκετά την παικτική τους ικανότητα ώστε να εκμεταλλευτούν τους διαθέσιμους μεγάλους χώρους. Αυτή η "ισορροπία" μεταξύ άμυνας και επίθεσης, είναι πολύ σημαντική για τη διεξαγωγή μιας εντατικής εκπαιδευτικής διαδικασίας. Τα δύο μέρη (επιθετικοί και αμυντικοί) πρέπει να έχουν ρεαλιστικές πιθανότητες επιτυχίας. Οι χώροι πρέπει να είναι ελκυστικοί για τον επιθετικό, για να μπορεί να παίξει 1 εναντίον 1 με και χωρίς μπάλα. Οι μεγάλοι χώροι επίσης βοηθούν τους αμυντικούς για να πετύχουν τον στόχο τους, που είναι να ανακτήσουν / κλέψουν την μπάλα.
Όμως, η εμπειρία έδειξε ότι άμεση μεταφορά από το μαν του μαν σε άμυνα ζώνης (1:5), συνήθως δεν γίνεται με επιτυχία καθώς οι παίκτες υπερφορτώνονται. Για τον λόγο αυτό σχεδίασαν ένα ενδιάμεσο μεταβατικό στάδιο: το μαν του μαν πίσω από την κεντρική γραμμή. Εδώ οι αθλητές μπορούν να εξασκήσουν σημαντικά τεχνικοτακτικά στοιχεία όπως καλύψεις χώρου και βοήθειες, που είναι απαραίτητα και παίζουν σημαντικό ρόλο και στην άμυνα ζώνης. 
1ο ΒΗΜΑ
Μαν του μαν σε όλο το γήπεδο
1. Μετά την απώλεια της μπάλας κάθε παίκτης ψάχνει τον προσωπικό του   αντίπαλο.
2. Κάθε αμυντικός καλύπτει τον παίκτη του ανεξάρτητα από την θέση της μπάλας.
3. Θα πρέπει να υπάρχει μια διαρκής οργάνωση της άμυνας και της επίθεσης.











Πλεονεκτήματα
1. Η απλή οργανωτική δομή της άμυνας, είναι προσαρμοσμένη στο επίπεδο απόδοσης των παικτών σε αυτήν την ηλικία.
2. Απόκτηση κινητικών και διδακτικών εμπειριών σε μεγάλους χώρους.
3. Ο κεντρικός στόχος είναι η απόκτηση της μπάλας
4. Επιδιώκουμε τη γρήγορη μεταφορά από την επίθεση στην άμυνα.
5. Εφαρμόζουμε μικρές παραλλαγές του μαν του μαν στην ηλικιακή κατηγορία Ε

2ο ΒΗΜΑ
Μαν του μαν στην κεντρική γραμμή του γηπέδου
1. Μετά την απώλεια της μπάλας, όλοι οι αμυντικοί γυρίζουν πίσω από την κεντρική γραμμή του γηπέδου.
2. Πίσω από την κεντρική γραμμή γίνεται η οργάνωση της άμυνας σε σχέση με τον προσωπικό μας αντί[παλο.
3. Παραλλαγή με Libero: Ένας αμυντικός στέκεται πίσω από τους συμπαίκτες του και είναι υπεύθυνος για τους επιθετικούς που κόβουν μέσα (βλέπε εικόνα).
4. Ο Libero αναλαμβάνει επίσης τον επιθετικό που κινείτε κοντά στην ζώνη των 6-9 μ.












Στόχοι
1. Η άμυνα στην κεντρική γραμμή του γηπέδου, αποτελεί μια καλή διδακτική βοήθεια για τους αμυντικούς σε ότι αφορά τις οπτικές απαιτήσεις και στοχεύει στην καλύτερη οργάνωση της σχέσης αμυντικού — επιθετικού.
2. Το παιχνίδι 1 εναντίον 1 με και χωρίς μπάλα, τώρα παίζεται σε ένα μικρότερο βάθος χώρου.

3ο ΒΗΜΑ
Μαν του μαν έξω από την ζώνη των 9 μέτρων
Τρόπος παιχνιδιού:
1. Η οργάνωση της άμυνας γίνεται έξω από τα 9 μ. της δικής τους περιοχής τέρματος.
2. Οι αμυντικοί που καλύπτουν παίκτες χωρίς μπάλα πρέπει να “οπισθοχωρούν” πάντα στο ύψος της μπάλας. Από αυτή τη θέση μπορούν να καλύπτουν και να βοηθούν.
3. Σημαντικό:  Κανένας αμυντικός δεν πρέπει να αμύνεται μπροστά από το ύψος που βρίσκεται η μπάλα.












Στόχοι
1. Μείωση των χώρων σε πλάτος και σε βάθος.
2. Εξάσκηση αμυντικών συνεργασιών (βοήθειες, αλλαγή / παραλαβή).
3. Να γίνει μια μεθοδική μετάβαση στην άμυνας ζώνης 1:5.

4ο ΒΗΜΑ
Άμυνα ζώνης 1:5 
Τρόπος παιχνιδιού
1. Κανένας αμυντικός δεν είναι πια υπεύθυνος για έναν επιθετικό, αλλά για μια περιοχή / τομέα (βλέπε εικόνα ).
2. Οι αμυντικοί είναι υπεύθυνοι για τον επιθετικό που βρίσκεται στον τομέα τους.
3. Η μετακίνηση του επιθετικού από τον τομέα τους σε έναν άλλο, πρέπει, όποτε είναι δυνατόν, να γίνεται με παράδοση.











Στόχοι
1. Σε κάθε αμυντικό τομέα, όπως στις ακραίες και ενδιάμεσες αμυντικές θέσεις καθώς και στην θέση του μπροστινού κεντρικού αμυντικού, θα πρέπει η αμυντική κάλυψη να είναι ενεργητική και προωθημένη. 
2. Οι αμυντικές συνεργασίες εξασκούνται μεθοδικά παρόλο τους μεγάλους χώρους που πρέπει να καλυφθούν.

Βασικοί κανόνες του μαν του μαν μπροστά από την γραμμή των 9 μ.
1. Οι αμυντικοί θα πρέπει να αμύνονται, το πολύ, μέχρι το ύψος της γραμμής των αλλαγών, στο δικό τους μισό γήπεδο και να οργανώνονται σε σχέση με τον προσωπικό τους αντίπαλο.
2. Οι αμυντικοί θα πρέπει να βρίσκονται πάντα ανάμεσα στο τέρμα τους και τον προσωπικό τους αντίπαλο

3. Οι αμυντικοί θα πρέπει να παρατηρούν ταυτόχρονα την μπάλα και τον προσωπικό τους αντίπαλο.
4. Οι διπλανοί αμυντικοί θα πρέπει να βοηθούν σε προσπάθειες επιθετικών να διεισδύσουν με μπάλα

5. Κανένας αμυντικός δεν πρέπει να αμύνεται μπροστά από το ύψος που βρίσκεται η μπάλα. Σε προσπάθειες 1 εναντίον 1 χωρίς μπάλα, ο αμυντικός θα πρέπει να οπισθοχωρεί και να βρίσκεται στο ύψος της μπάλας (αυτή η θέση διευκολύνει την οπτική επαφή με την μπάλα και τον προσωπικό μας αντίπαλο)  και  - πάνω σε αυτό βασίζεται – με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε δυνατότητες βοήθειας.



6. Σε περιπτώσεις κοψίματος ενός επιθετικού (σε κινούμενο επιθετικό που κινείτε προς τα μέσα, σε προσπάθειες 1 εναντίον 1 χωρίς μπάλα σε βάθος, και σε αλλαγές θέσεων σε βάθος) θα πρέπει ο επιθετικός να συνοδεύεται απο αμυντικό.
7. Σε περιπτώσεις αλλαγής θέσεων σε πλάτος, θα πρέπει να γίνεται αλλαγή / παραλλαβή (όταν δεν υπάρχει δυσαρμονία στις προσπάθειες 1 εναντίον 1: π.χ. ένας γρήγορος / ψηλός επιθετικός εναντίον ενός  αργού / μικροκαμωμένου επιθετικού).
Στην κατηγορία D (11-12 ετών), η  “ισορροπία” άμυνας - επίθεσης, απειλείτε προς όφελος της επίθεσης, γιατί οι παίκτες έχουν βελτιώσει αρκετά τις τεχνικές τους ικανότητες καθώς και την παικτική τους ικανότητα, και ως εκ τούτου είναι σε θέση να εκμεταλλεύονται με επιτυχία μεγάλους χώρους που υπάρχουν στο μαν του μαν.  Σε αυτήν την ηλικιακή φάση, θα πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την “ισορροπία” άμυνας-επίθεσης, μικραίνοντας τους χώρους κάλυψης για τους αμυντικούς και ολοκληρώνοντας την μετάβαση από τον μαν του μαν στην άμυνα χώρου. 
Ως εκ τούτου στην άμυνα ζώνης, η εξάσκηση τεχνικών δεξιοτήτων (έξοδος-επιστροφή και κάλυψη), με σκοπό τις  βοήθειες και καλύψεις, κερδίζουν όλο και περισσότερη σημασία στην προπόνηση. Σε αυτό το σημείο μπορούμε να κάνουμε την παρακάτω παρομοίωση: το μαν του μαν παρομοιάζεται με την αέρια κατάσταση – υψηλή κινητική ενέργεια, μικρή πυκνότητα και μικρή οργάνωση των σωματιδίων. Η άμυνα ζώνης παρομοιάζετε με την στερεά κατάσταση: τα σωματίδια βρίσκονται μόνο εν μέρη σε κίνηση, έχουν μια κανονική διάταξη και επομένως μια ισχυρή συνοχή.

Στο επόμενο: Προπονητικοί στόχοι και μορφές παιχνιδιών για το μαν του μαν έξω απο τα 9 μέτρα.

26 comments

Anonymous said...

Μπράβο ρε παιδιά. Επιτέλους δικαιώνεται και ένας προπονητικός σχεδιασμός ανάπτυξης της Ελλάδος. Να παραμείνετε μεταφραστές , βοηθάτε πολύ περισσότερο από τότε που είχατε τις τύχες της ανάπτυξης της Ελλάδος και μάλλον τότε δεν κάνατε μεταφράσεις και οδηγήσατε το άθλημα σε λάθος μονοπάτια (6:0 κ.α.). Καλή η θεωρεία και απαραίτητη αλλά να μας τα δείξετε και λίγο πρακτικά και κυρίως ο Ηλίας για να μην μηδενίσουμε την προπονητική προσφορά του Θεσσαλονικιού. Στις ομάδες σας που δουλεύετε αυτά που μεταφράζεται τα εφαρμόζεται ή τα λέτε για κοινή κατανάλωση και δημιουργία εντυπώσεων.

Anonymous said...

Στις ομάδες που δουλεύουν θέλουν νίκες και πρωταθλήματα ,αυτά 'πληρώνουν'.

Anonymous said...

ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΕΝ ΥΠΗΡΞΕ ΠΟΤΕ, ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΕΠΙ ΕΠΟΧΗΣ ΑΓΓΕΛΟΥΔΗ. ΑΠΛΑ ΗΤΑΝ ΜΙΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑ ΠΟΥ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΕ Ο ΙΔΙΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΛΛΑΖΕΙ ΠΡΟΣΩΠΑ.
ΕΠΙΣΗΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ Ή ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΟΣ ΜΠΟΡΕΊ ΑΜΕΣΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ.
Η ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΜΩΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΘΕΣΜΙΚΟΥΣ ΜΗΧΑΝΣΙΜΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ.
ΠΑΝΤΩΣ ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΖΑΠΑΡΤΙΔΗ, ΚΑΡΑΚΕΧΑΓΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΝ ΑΛΛΟ ΕΜΦΑΝΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑΤΙ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ...

Anonymous said...

11.04 Ε.ΙΣΑΙ ΑΒΑΝΤΑΔΟΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΖΑΠΑΡΤΙΔΗ Η ΑΥΛΙΚΟΣ ΤΟΥΣ. ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ Η ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΠΟΥ ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΠΧΕ. ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ HANDBALLTRAINING ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΥΚΤΙΟ. ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΤΟ ΧΑΝΤΜΠΟΛ ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ ΑΛΛΑ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ ΣΤΟ 20Χ40 ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΔΕΙΞΗ ΜΕΣΩ ΤΩΝ BLOG.
ENAΣ ΑΝΕΡΓΟΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ

Anonymous said...

ΕΙΜΑΙ ΑΒΑΝΤΑΔΟΡΟΣ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΜΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕΝΟΣ ΑΛΛΟΥ (Ο ΧΩΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΩΣΤΕ ΑΦΙΛΟΣ).
Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΕΓΙΝΕ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΚΑΝΤΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΨΑΛΗ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΑ ΛΕΕΙ ΟΛΑ.
ΤΟ ΧΑΝΤΜΠΩΛ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΤΕΣ ΚΑΙ ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ (ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΣΕ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΕΡΙΚΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ ΈΣΤΩ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΑ) ΚΑΙ DVD KAI ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ (ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ Ο ΣΥΠΧΕ ΔΗΛΩΝΕΙ ΠΑΡΟΝ ΑΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ), ΓΙΑΤΙ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΝ ΚΑΤΑΡΤΗΣΜΕΝΟΥΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΕΣ. ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΔΕΙΧΝΟΥΝ ΟΤΙ ΜΟΝΟ Η ΤΩΡΙΝΗ ΤΟΥΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΔΕΝ ΔΕΙΧΝΕΙ ΕΠΑΡΚΕΙΑ (ΔΕΝ ΘΙΓΩ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΗ ΚΑΙ ΘΕΛΗΣΗ ΤΟΥΣ, ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝιΣΜΟΣ – ΟΧΙ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΙΚΑ -ΝΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ )

Anonymous said...

Αγαπητοί φίλοι του αθλήματος, δεν μπορώ να καταλάβω σε τι σας ενόχλησε μία μεταφορά ενός άρθρου από τα Γερμανικά στα Ελληνικά. Προφανώς και δεν γράφτηκε για εσάς που έχετε και τις γνώσεις, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης σε τέτοιοι υλικό. Έγινε πολύ απλά μια προσπάθεια να μεταδοθούν κάποιες γνώσεις στους φίλους που ενδεχομένως θα ήθελαν να τις αξιοποιήσουν. Δεν βλέπω που είναι το μεμπτό στην υπόθεση. Θα μπορούσατε κάλλιστα και εσείς που διαθέτετε παρόμοιο υλικό να το ανεβάσετε. Πάντα πίστευα και πιστεύω ακόμα, πως μπορούμε μέσα από την συνεργασία μεταξύ μας να βοηθήσουμε και να βοηθηθούμε.

Με αθλητικούς χαιρετισμούς,
Ηλίας Ζαπαρτίδης

Anonymous said...

Αγαπητέ κ. Ζαπαρτίδη είσθε καλό παιδί με καλή θεωρητική βάση…μέχρι εκεί. Περιμένω με ανυπομονησία το επόμενο θεωρητικό σας επίτευγμα!!!!!
Ένας θεωρητικός θαυμαστής σας.

Anonymous said...

viva SLOVENIJA ευγε στους βαλκάνιους, δύο ομάδες στα ημιτελικά του παγκοσμίου ανδρών.

Anonymous said...

πολύ καλή κίνηση κε Ζαπαρτίδη
αναμένουμε την επόμενη

ηλικιακός προπονητής

Anonymous said...

Καλημέρα αγαπητοί συνάδελφοι,
Μπήκα σήμερα στο blog και διαβάζω σχόλια και μου έρχονται στο μυαλό κάποιες σκέψεις:
1. Τι μπορούμε να περιμένουμε όταν το συνδικαλιστικό μας όργανο στο κομμάτι της επιμόρφωσης από τότε που ιδρύθηκε δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα (μη μου πείτε τα σκόρπια σεμινάρια και την τις τραγικές σχολές προπονητών που γίνονται για άλλους λόγους), ώστε να κατοχυρώσει την γνώση, το ποιοτικό επίπεδο των προπονητών και στην τελική να δημιουργήσει ένα εκπαιδευτικό μηχανισμό ώστε ο κάθε προπονητής που κάθεται στον πάγκο πιστοποιημένα θα έχει την ικανότητα να διδάξει. Σχεδόν σε όλες τις προηγμένες χώρες για να κάτσεις σε ένα πάγκο πρέπει να έχεις περάσει από μια διαδικασία σοβαρής επιμόρφωσης και εξετάσεων (μπορείτε να μπείτε στα ανάλογα ξένα site), οι οποίες ανά διαστήματα ελέγχονται. Το θέμα σε εμάς είναι αν ξέρουμε να το κάνουμε ή αν μπορούμε. Δυστυχώς δεν μπορούμε γιατί δεν έχουμε τους κατάλληλους (θεωρητικούς) που θατο στηρίξουν. Αναρωτηθείτε αν μπορούμε να βγάλουμε ένα προπονητικό περιοδικό, έστω και σε ηλεκτρονική μορφή και ποιος μπορεί να το υποστηρίξει (ακόμη και με μεταφρασμένα άρθρα για να μπω και στο κλίμα)
2. Τι μπορούμε να περιμένουμε όταν μια ομοσπονδία δεν έχει ένα ανάλογο link, με την βιβλιογραφία, τα εκπαιδευτικά DVD, τους συνοπτικούς προπονητικούς οδηγούς…. την μη υποχρέωση των ομοσπονδιακών προπονητών (οι οποίοι έχουν επιλεγεί φαντάζομε για τις ικανότητες τους και το γνωστικό τους επίπεδο) να συμμετέχουν σε μηχανισμούς μεταφοράς γνώσεις. Αν πάτε σε ανάλογα site ομοσπονδιών θα βρείτε βιβλιογραφίες (και μεταφρασμένες) καθώς και υλικό το οποίο μπορείς να αγοράσεις, και στην παραγωγή του οποίου είναι άμεσα συμμετέχοντες όλοι οι προπονητές που συνεργάζονται με την ομοσπονδία. Εμείς έχουμε καταφέρει να έχουμε τους πιο επιμορφωμένους γυμναστές Α/βάθμιας και τα πιο άρτια οργανωμένα τουρνουά δημ. σχολείων γιατί όλα τα άλλα δεν είμαστε έτοιμοι ούτε να τα ακουμπήσουμε γιατί φοβόμαστε ότι θα εκτεθούμε.
3. Το ΤΕΦΑΑ, δεν εκπληρώνει κανένα ρόλο, γιατί οι περισσότερες από τους πανεπιστημιακούς δείχνουν ανεπάρκεια αλλά έχουν και λάθος στόχους. Το ΤΕΦΑΑ παράγει προπονητές επιπέδου Α1, αλλά όταν τους βάλεις να προπονήσουν μια ομάδα μινί καταλαβαίνεις ότι υπάρχει πλήρη άγνοια
4. Διάβασα το σχόλιο του Ζαπαρτίδη και νομίζω ότι ως ένα βαθμό έχει δίκιο. Εφόσον δεν υπάρχει ουσιαστική επιμόρφωση, ως σκέψη να γίνει συλλογική μεταφορά γνώσης με κάποιο τρόπο είναι θεμιτό και ως ένα βαθμό επιβεβλημένο (όχι όμως μέσα από ένα ειδησεογραφικό μπλοκ). Το αν αυτή η γνώση είναι μεταφρασμένη, θεωρώ ότι επιβάλλεται να είναι μεταφρασμένη. Άλλωστε ο κάθε προπονητής που χρησιμοποιεί ένα ασκησιολόγιο, από πού το πήρε; Μακάρι να υπάρξουν άνθρωποι που να μας δίνουν μεταφρασμένη γνώση, θωρώ ότι μας λείπει πάρα πολύ. Όμως ο Ζαπαρτίδης έχει περάσει από διάφορες θέσεις στην ομοσπονδία (ακόμη και ως συνεργάτης του Κορορού), στα ΤΕΦΑΑ και τώρα ο μέλος της επιτροπής ανάπτυξης. Αν ο ίδιος δεν έχει καταφέρει να αλλάξει το παραμικρό τόσα χρόνια ή έχει συμβάλει να πάμε σε λάθος μονοπάτια, γιατί παραμένει. Εκτός και εκτιμά ότι έστω και τώρα μπορεί με την πρωτοβουλία του, να κάνει κάτι. Πάντως η μεταφρασμένη γνώση του Καρακεχαγιά δεν με χάλασε καθόλου, και αν ο ίδιος ή κάποιοι άλλοι έχουν και άλλα άρθρα θα ήθελα να βρεθεί ένα τρόπος να τα δω!

Anonymous said...

ΑΠ ΟΤΙ ΞΈΡΩ, ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 5-6 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΑ ΤΕΦΑΑ, ΟΙ ΜΟΝΟΙ ΠΟΥ ΣΤΑ ΠΛΑΙΣΙΑ ΕΝΟΣ ΣΦΙΚΤΟΎ ΚΥΚΛΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΩΝ ΠΟΥ ΤΟΝ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΕΧΕΙ Ο ΜΠΑΓΙΟΣ, ΑΦΙΕΡΩΣΑΝ ΚΑΠΟΙΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ (ΕΣΤΩ 3-4 ΣΕ ΚΑΘΕ ΕΞΑΜΗΝΟ), ΗΤΑΝ Ο ΚΟΡΟΡΟΣ ΚΑΙ Ο ΖΑΠΑΡΤΙΔΗΣ. ΟΧΙ ΦΟΒΕΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΑ, ΚΑΘΩΣ ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΔΟΜΗΣ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΚΑΠΟΙΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Anonymous said...

10.52, αν θέλεις επικοινώνησε μαζί μου.

Ηλίας

Anonymous said...

Καρντάση σωστή η μετάφραση σου αλλά όχι και σε blog. Σου αξίζει λίγο αυτοσεβασμός γιατί σε θεωρώ καλό προπονητή με προσφορά στο άθλημα. Τον άλλο δεν τον ξέρω ας γράφει στα blog.

Anonymous said...

Ετυμολογία
καρντάσης < τουρκική kardaş < kardeş (αδελφός από την ίδια κοιλιά)

(αντιγραφή από βικιλεξικό)

Anonymous said...

Συμφωνώ μαζί σου ότι ο Καρακεχαγιάς με βάση την μέχρι τώρα παρουσία του στον χώρο θα έπρεπε να το σκεφθεί και 2η φορά και να μην το κάνει. Το πρόβλημα του αυτοσεβασμού του αθλήματος είναι γενικότερο. Σκέφτομαι όμως ότι αν κάποιος Ζαπαρτίδης ή Καρακεχαγιάς ή Κρανάκης ή….πιστεύει ότι με την μεταφορά των όποιων γνώσεων έχει, μπορεί να προσθέσει ένα λιθαράκι, τότε που θα πρέπει να απευθυνθεί.
Θα ήθελα να ξέρω η επιτροπή ανάπτυξης στην οποία συμμετέχει και ο Ηλίας και ο ίδιος ο πρόεδρος της ομοσπονδίας (αν λειτουργεί) μπορεί να πάρει θέση. Θα έπρεπε επίσης ο ΣΥΠΧΕ (αν υπάρχει), να έχει πάρει θέση για το επίμαχο κομμάτι τις επιμόρφωσης . Όμως τι μπορείς να περιμένεις όταν ο ΣΥΠΧΕ αποτελεί το άρμα απλά για να πάρεις μια θέση στην ομοσπονδία. Τι μπορείς να περιμένεις όταν τα παιδιά της Εθνικής παίδων (το αύριο του ελληνικού χάντμπωλ) πλήρωσαν τα Χριστούγεννα τα οδοιπορικά από την τσέπη τους για να πάνε σε κάμπ προετοιμασίας και ταυτόχρονα ένας διεθνής παίκτης της εθνικής ανδρών που δεν κλήθηκε από τον ομοσπονδιακό προπονητή, του πληρώσαμε τα αεροπορικά εισιτήρια και του προσφέραμε 3 μέρες διακοπές δωρεάν στην Αθήνα λόγω λέει κακού σχεδιασμού. Και ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού μας οργάνου που τυχαίνει να εργάζεται και στην ομοσπονδία για λόγους αυτοσεβασμού δεν φεύγει από την θέση του (τουλάχιστον από μία από τις δύο). Ποια η θέση του προέδρου της ομοσπονδίας που είναι γνώστης του γεγονότος για λόγους απλά αυτοσεβασμού….

Anonymous said...

Είμαστε με τα καλά μας ή να βάλω τις φωνές ? αλλά και πάλι κανένας δεν θ ακούσει.. Μας πειράζει που γράφονται κάποια θέματα στο μπλογκ αυτό ενώ δεν υπάρχει καμία ανάλογη υποστήριξη από πουθενά? Εντάξει, ο ΣΥΠΧΕ έχει ένα μπλογκ αλλά κανένας δεν το διαβάζει και κανένας δεν ασχολείται μαζί του, η ΟΧΕ επίσης δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να έχει ένα ηλεκτρονικό επιστημονικό-προπονητικό περιοδικό. Απ ότι θυμάμαι το είχαν ζητήσει από την προηγούμενη διοίκηση και ο Ιατρούδης και ο Ζαπαρτίδης αλλά και άλλοι το συζητούσαν στα διάφορα σεμινάρια. Δηλαδή τι πρέπει να γίνει? Αν νομίζουμε πως αυτοσεβασμός είναι την όποια γνώση έχει πέσει στα χέρια μας να την κρατάμε για τον εαυτόν μας κάνουμε μεγάλο λάθος. Αυτοσεβασμός είναι να μπορούμε να την μοιραζόμαστε (με οποιονδήποτε τρόπο) με όλους. Αλλά από παπαριές άλλο τίποτα εδώ μέσα. Και βέβαια δεν φταίει το μπλογκ, αλλά οι διάφοροι κομπλεξικοί που γράφουν χωρίς να πουν τίποτα το ουσιαστικό. Μέχρι επιτέλους να δημιουργηθεί ένα επίσημο site που να μπορεί να φιλοξενεί τέτοια άρθρα καλά κάνει ο κάθε Ζαπαρτίδης, Καρακεχαγιάς, Ιατρούδης, Κρανάκης και όποιος άλλος μπορεί και θέλει να προσφέρει κάτι να γράφουν. Παιδιά συνεχίστε, αμάν πια....

Anonymous said...

Ας είμαστε ειλικρινείς! Το πρόβλημα του ελληνικού χάντμπωλ δυστυχώς δεν ξεκινάει απο τη γνώση αλλά απο τη δομή!Το άθλημά μας στερείται οργάνωσης.Ποιος σοβαρός άνθρωπος θα ασχοληθεί με την προπόνηση της ομάδας του ,όταν τα κίνητρα του αρχίζουν και τελειώνουν στην τρέλα και την αγάπη του για τα παιδιά και το άθλημα; ;Όταν αυτό του προσφέρει κάτι μηδαμινό οικονομικά...Και πως θα πείσεις ενα παιδί με αθλητικό ταλέντο να μην επιλέξει το μπάσκετ ή το ποδόσφαιρο αλλά το χάντμπωλ οταν εκείνο μεγαλώνει και συνειδητοποιεί πως το άθλημα που αγαπά δεν έχει να του προσφέρει τίποτα; 'Oταν όλα ειναι στημένα τόσο ερασιτεχνικά..

Anonymous said...

σωστος ο 8,13

Anonymous said...

ως αναπτυξιακός προπονητής, θα συμφωνήσω κ εγώ απόλυτα. Από την επαφή που έχω λόγω ιδιότητας αλλά και γνωριμιών με αναπτυξιακούς προπονητές άλλων αθλημάτων δεν έχουμε πρόβλημα στη γνώση - χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τα ξέρουμε ή ότι τα έχουμε μάθει όλα. σε καμία περίπτωση. Αλλά όλα αρχίζουν και δυστυχώς τελειώνουν στη δομή και την οργάνωση και δυστυχώς, δυστυχώς λέω στο :<>


τα είπες όλα φιλέ μου..

Anonymous said...

Σε επίπεδο ηλικιακών κατηγοριών σε όλα τα ομαδικά αθλήματα υπάρχει ερασιτεχνισμός με την ίδια δομή και οργάνωση. Η μόνη μας διαφορά είναι στην ποιότητα των παιδιών που μπορεί και παίρνει κάθε άθλημα. Όμως τα άλλα ομαδικά μετρούν τεράστιες επιτυχίες που δεν μπορούμε ούτε να τις πλησιάσουμε.
Το θέμα είναι τι κάνεις στην προπόνηση. Να μου επιτρέπεται να επιμένω ότι δεν υπάρχει δομημένη γνώση και αν υπάρχει πέστε μου σας παρακαλώ σε πια βιβλία κλπ. υπάρχει για να πάω να τα αγοράσω. Και κάτι τελευταίο, πέστε μου σας παρακαλώ ένα σοβαρό λόγο που στην εθνική εφήβων και νεανίδων Β δεν μπορούμε να πάρουμε πρόκριση (δεν μιλάω καν για διάκριση)...δυστυχώς είμαστε πολύ μακριά πια..

Anonymous said...

ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΔΕΚΑΕΤΙΑ 1990 Η ΕΛΛΑΔΑ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΕ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΤΕΛΙΚΕΣ ΦΑΣΕΙΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΝΕΩΝ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΝΕΩΝ ΚΑΙ ΠΑΝΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΕΦΗΒΩΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΡΕΚΟΡ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙ ΓΙΑΤΙ

Anonymous said...

η απάντηση είναι ξεκάθαρη:
βρες ποιοί ήταν τότε οι προπονητές των παικτών που έφεραν τις διακρίσεις.
Θες να βάλουμε και τον αντίστοιχο ομοσπονδιακό;
-αντε κι αυτόν

Anonymous said...

ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΑΙΚΤΑΡΑΔΕΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΚΑΡΙΕΡΑ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΥΡΙΩΣ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΚΤΗΣ ΘΕΣΗΣ ΣΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ ΠΡΟΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΝΤΕΛΗ...... ΕΠΑΙΖΑΝ ΣΤΟ ΤΣΙΜΕΝΤΟ.... ΠΕΝΤΕΛΗ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΕΟΝ......ΚΑΙ ΤΟ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ Α1 ΔΕΙΧΝΕΙ ΟΤΙ ΣΤΗ ΒΑΣΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ.......



Anonymous said...

Δεν είναι η Πεντέλη ή οι προπονητές.Είναι ότι οι νεαροί παίχτες δεν έχουν κίνητρο μετά την ηλικία των 18-19, δηλαδή μετά την εθνική νέων.Δώστε κίνητρα στα νέα παιδιά ώστε να μείνουν στο άθλημα για πολλά χρόνια.
Υ.Γ. Μην ψάχνετε γιατί οι τότε ομάδες ήταν ανάμεσα στις καλύτερες.Απλά είχαν κάτι που δεν το είχαν οι επόμενες γενιές...................................................ΟΜΑΔΑ.

Anonymous said...

τί μαλακίες λες κε 10,29 !

Anonymous said...

Καταρχας 10.56 αυτό που αναφέρεις ως μόνη διαφορά δεν ξέρω αν καταλαβαίνεις πόσο σημαντική είναι από μόνη της!Είναι ίσως ο κυριότερος λόγος πού δεν μπορούμε να τις πλησιάσουμε...Άν ψάχνεις τωρα δομημένη γνώση σε βιβλία δεν υπάρχει η ''μαγική βίβλος του χάνμπωλ'' όπως δεν υπάρχει και του μπάσκετ!Υπαρχουν όμως άτομα καταρτισμένα που έχουν γνώσεις επειδή έχουν ψαχτεί αρκετά!Ο λόγος που δεν μπορούμε όπως λες να παρουμε πρόκριση ειναι γιατι τα παιδιά επιλέγουν να διαβάσουν και βλέπουν το χαντμπωλ ως χόμπυ εφόσον αυτό δεν μπορεί να τα εξασφαλίσει!Όσο για τον φίλο που ρωτάει για την δεκαετία του 90 η απάντηση είναι αυτή ακριβώς...γιατί ήταν δεκαετία 90!Όλοι οι παιχταράδες του εξωτερικού φίλε μου ειχαν κινητρο ολυμπιακών αγώνων,αδειών προπο και έναν σεφερτ!Ας μην ξεχνάμε και τα ποσά που επαιζαν τότε στην Α1 και δες και τώρα που οι μόνες ομάδες που πληρώνουν είναι αεκ,αργος,παοκ,δουκας.. και όταν εννοώ πληρώνουν εννοώ εκτος απο 1-2 περιπτώσεις μικροποσά και εκτος από το άργος οι αλλοι όποτε τα δωσουν!