Κρανάκης : '' Κάναμε ουσιαστικά βήματα, έχουμε όραμα ! '' - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Κρανάκης : '' Κάναμε ουσιαστικά βήματα, έχουμε όραμα ! ''


Στην Πορταριά του Πηλίου, με τη διοργάνωση του Εθνικού Προπονητικού Καμπ νεαρών αθλητριών, ολοκληρώθηκε η πρώτη σεζόν του Προγράμματος Ανάπτυξης της ΟΧΕ για την περίοδο 2021-2024. Ενός προγράμματος που έχει ως απώτερο στόχο την εξέλιξη του ελληνικού χάντμπολ και την άνοδο στην παγκόσμια ελίτ του αθλήματος. 

Eπί τρεις ημέρες, 80 αθλήτριες στις ηλικιακές κατηγορίες των κορασίδων (γεννηθείσες το 2006 και το 2007) και των παγκορασίδων Α' (2008) συμμετείχαν σε προπονήσεις, αγώνες και μετρήσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της προόδου που είχαν κατά τη διάρκεια της σεζόν. Στο Πήλιο, το παρών έδωσαν ο τεχνικός σύμβουλος της ΟΧΕ και εισηγητής του Προγράμματος Ανάπτυξης, Guy Petitgirard, οι αναπτυξιακοί προπονητές απ' όλη την Ελλάδα, ο ομοσπονδιακός προπονητής Μενέλαος Δανηλος. Κοντά τους βρέθηκε ο πρόεδρος της ΟΧΕ, Κώστας Γκαντής, που ενημερώθηκε για την πορεία του Προγράμματος, μίληησε με τους προπονητές και επανέλαβε την πλήρη υποστήριξη από πλευράς Ομοσπονδίας.

Το αντίστοιχο Εθνικό Προπονητικό Καμπ των αγοριών (Παίδες – Παμπαίδες Α'), είχε πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο στο Αίγιο και πάλι παρουσία του προέδρου της ΟΧΕ.

Πώς εξελίχθηκε το πρόγραμμα

Από τον Σεπτέμβριο του 2021, περισσότεροι από 500 αθλητές και αθλήτριες υποβάλλονται ανά τακτά διαστήματα σε τεστ φυσικής κατάστασης και σωματομετρικές εξετάσεις. Οι μετρήσεις αξιολογήθηκαν από τους ειδικούς του προγράμματος “Sports Excellence”, με τη συνεργασία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Παράλληλα, στις προπονήσεις που έγιναν στα προπονητικά κέντρα ανά την Ελλάδα και στα διακλιμακιακά τουρνουά που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της σεζόν σε Πορταρία, Αίγιο, Σέρρες, Λαμία και Σαλαμίνα, δόθηκε έμφαση στην τεχνική και τακτική κατάρτιση σε συνδυασμό με την ατομική βελτίωση.

Όπως σημειώνουν οι υπεύθυνοι υπάρχει τεράστια διαφορά και βελτίωση στις μετρήσεις των αθλητών και των αθλητριών μέσα σε ένα έτος. Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι το πρόγραμμα αφορά όλη την Ελλάδα, οπουδήποτε παίζεται χάντμπολ. Σε όλη τη χώρα, με το ίδιο πρωτόκολλο, αθλητές και αθλήτριες αξιολογούνται, βελτιώνονται και αποκτούν επιπλέον αγωνιστικές εμπειρίες στα τουρνουά που διοργανώνονται. 

Διαρκώς, όλες οι πληροφορίες καταλήγουν στους Ομοσπονδιακούς Προπονητές, οι οποίοι έχουν πλέον στα χέρια τους απτά στοιχεία και μια βάση δεδομένων, για να συγκροτήσουν τις Εθνικές ομάδες Παίδων και Κορασίδων.

Guy Petitgirard: Μπήκαν οι βάσεις, συνεχίζεται η δουλειά 

Ο τεχνικός σύμβουλος της ΟΧΕ περιέγραψε τα βήματα που έγιναν, τα κριτήρια επιλογής και παράλληλα έδωσε το στίγμα της επόμενης ημέρας. “Ο στόχος ήταν ο εντοπισμός αθλητών και αθλητριών με υψηλές δυνατότητες. Η ανίχνευση οργανώθηκε από τους αναπτυξιακούς προπονητές στις κατά τόπους Ενώσεις. Είχαμε τους εξής πυλώνες: 

α) Συγκρότηση κλιμακίων στις Ενώσεις, με προπονήσεις ανά 15 ημέρες ώστε να δοθούν τα βασικά της τεχνικής κατάρτισης. 

β) Μετρήσεις για τον προσδιορισμό των αθλητικών ιδιοτήτων κάθε αθλητή και αθλήτριας

γ) Αγώνες μεταξύ των ομάδων των Ενώσεων, ώστε να υπάρχει αξιολόγηση σε αγωνιστικές καταστάσεις

δ) Διοργάνωση των Εθνικών Προπονητικών Καμπ με τη συμμετοχή των καλύτερων αθλητών και αθλητριών.

Η σεζόν 2022/23 θα επιτρέψει τη συνέχιση της δουλειάς που έχει ξεκινήσει. Οι αναπτυξιακοί προπονητές έλαβαν ήδη το περιεχόμενο της προπόνησης για τη νέα σεζόν και πλέον γνωρίζουν ποιοι είναι οι τεχνικοί στόχοι που πρέπει να επιτευχθούν για κάθε κατηγορία. Το Εθνικό Προπονητικό Καμπ, που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2023 μπαίνει πλέον στο επίσημο καλεντάρι της ΟΧΕ. Εκεί, ο αριθμός των προσκεκλημένων αθλητών και αθλητριών θα μειωθεί στους 32 για κάθε ηλικιακή κατηγορία (13-14 ετών και 15-16 ετών), ενώ η παρουσία των καλύτερων παικτών στο συγκεκριμένο Εθνικό Προπονητικό Καμπ του Ιουλίου θα είναι υποχρεωτική για να μπορέσουν στη συνέχεια να ενταχθούν στις Εθνικές ομάδες Παίδων και Κορασίδων”. 

Γ. Κρανάκης: Παρά τις δυσκολίες καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε

Ο επικεφαλής συντονιστής του Προγράμματος Ανάπτυξης για τη νότια Ελλάδα, Γιώργος Κρανάκης, σχολίασε ότι “υπάρχει ένα τριετές πλάνο στηριζόμενο σε δύο άξονες, την ανίχνευση και την τεχνική καθοδήγηση αθλητών και αθλητριών Κ16 και Κ14 από όλη την Ελλάδα. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε, καθώς βρισκόμαστε στην μετά Covid εποχή πιστεύω ότι καταφέραμε να αντεπεξέλθουμε. Οι προπονήσεις κλιμακίων ανά Ενώσεις αλλά και τα Εθνικά Προπονητικά Καμπ Επιλέκτων μας έδωσαν τη δυνατότητα να κάνουμε ουσιαστικά βήματα και να προετοιμαζόμαστε για τα επόμενα. Ο πρώτος αγωνιστικός χρόνος έριξε «αυλαία» στην Πορταριά με το προπονητικό Καμπ Κορασίδων – Παγκορασίδων. Η προσπάθεια όλων μας θα συνεχιστεί και την αγωνιστική περίοδο 2022-2023 με τη στήριξη της Ομοσπονδίας Χειροσφαίρισης Ελλάδος. Ήδη έχουμε λάβει τις νέες τεχνικές κατευθύνσεις από τον τεχνικό σύμβουλο Εθνικών ομάδων Guy Petitgirard, που ηγείται του προγράμματος ενώ βρισκόμαστε σε ανοικτή γραμμή και με το Sports Excellence του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» που έχει αναλάβει όλες τις μορφολογικές και εργαστηριακές αξιολογήσεις των αθλητών/αθλητριών των αναπτυξιακών ηλικιών. Υπάρχει όραμα και είμαστε εδώ με τις γνώσεις μας και τη συνεργασία να το υλοποιήσουμε. Οι αναπτυξιακές ηλικίες αποτελούν το μέλλον του Ελληνικού χάντμπολ και μόνο μέσα από τη μεθοδική δουλειά θα έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα".


 

No comments