Οι τελικοί της ΑΕΚ στον τόπο της προσφυγιάς και της Σωτηρίας Μπέλλου ! - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Οι τελικοί της ΑΕΚ στον τόπο της προσφυγιάς και της Σωτηρίας Μπέλλου !


ΑΕΚ-Ισταντς, λοιπόν,  Παρασκευή και Κυριακή στο κλειστό της Κανήθου στη Χαλκίδα στους δύο τελικούς του EHF European Cup και το greekhandbal.com  επέλεξε να προσεγγίσει αυτά τα μεγάλα ματς, με μία άλλη ματιά, φέρνοντας στο προσκήνιο την πανέμορφη νύφη του Ευβοϊκού ή, αλλιώς, την  πόλη του Ευρίπου. 



Η Χαλκίδα, η πόλη του Ορέστη Μακρή, του Νίκου Σκαλκώτα, του Δημήτρη Μυταρά, του Γιάννη Σκαρίμπα, της  Σωτηρίας Μπέλλου (το πατρικό σπίτι της είναι στην Δροσιά, κοντά στο κλειστό της Κανήθου-φωτο με εκείνη, την πιστή και παθιασμένη Ενωσίτισα, στην εξέδρα των φίλων της ΑΕΚ το 1975, στο ματς με την Βοϊβοντίνα στο Νόβισαντ ), είναι στενά συνδεδεμένη με τις έννοιες της φιλοξενίας και της αρωγής και για αυτόν, άλλωστε, τον  λόγο έδειξε φροντίδα για τους πρόσφυγες μετά την Μικρασιατική Καταστροφή του 1922.

Στην περιοχή του Δήμου Χαλκιδέων, όπου ανήκουν πλέον 103.000 δημότες, είναι πολλοί οι πρόσφυγες, όπως και σε μεγάλο τμήμα της Εύβοιας συνολικά.

Οι περιοχές Νέα Λάμψακος και Νέα Αρτάκη, παραμένουν δυνατοί πυρήνες των κατοίκων Μικρασιατικής καταγωγής ενώ σύμφωνα με το ιστορικό αρχείο του κράτους, το 1922 μετακινήθηκαν στη Χαλκίδα, τουλάχιστον, 8.000 πρόσφυγες, εκ των οποίων 1.500 ήταν ορφανά παιδιά που έχασαν τους γονείς τους από τουρκικές θηριωδίες στη Μικρά Ασία.

Οι υποστηρικτές της ΑΕΚ, όπως και άλλων ομάδων που έλκουν τις ρίζες τους στο προσφυγικό στοιχείο του ελληνισμού ( από την Πόλη και την Μικρά Ασία ), εύλογα, ήταν και παραμένουν πολλοί.        

Χαρακτηριστικό είναι ότι τέσσερις ποδοσφαιρικές ομάδες της Εύβοιας, έχουν ως σήμα τον δικέφαλο αετό στα κιτρινόμαυρα, το σήμα της ΑΕΚ.

Πρόκειται για τον ΑΟ Καλοχωρίου Παντειχίου ( Α΄τοπικό ), την  ΑΕ Κηρίνθου ( Β΄τοπικό ), την ΑΕΚ Νέου Πύργου ( Γ΄τοπικό ) και την ΑΕΚ Χαλκίδας ( Γ΄τοπικό ).

Το Παντείχι είναι κοντά στο κλειστό της  Κανήθου ενώ Κήρινθος και Νέος Πύργος βρίσκονται στην Βόρεια Εύβοια.

Στο κλειστό της Κανήθου θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά ευρωπαϊκοί τελικοί, σε οποιοδήποτε άθλημα.

Εως τώρα, είχε διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πάλης, διοργανώθηκε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπάσκετ Κ-20 Κατηγορία Β και  έγιναν ορισμένοι  αγώνες της γυναικείας ομάδας μπάσκετ του Ολυμπιακού στην Ευρωλίγκα.

Με την παρουσία της ΑΕΚ γίνεται μία δυνατή αρχή, ώστε η Χαλκίδα να μπεί πιο δυνατά από ποτέ άλλοτε, στο χάρτη των μεγάλων αθλητικών γεγονότων, αξιοποιώντας την εύκολη προσβασιμότητα της και την ύπαρξη υποδομών, σε συνδυασμό με τις ομορφιές της πόλης και της ευρύτερης περιοχής.

Για αυτό και η πρόταση της ΑΕΚ ορθά αξιολογήθηκε ως ευκαιρία, που μένει να αξιοποιηθεί ανάλογα. 

No comments