Το ταξίδι της Εθνική Ελλάδας των Εφήβων στην Δυτική Γερμανία, το 1981, για φιλικά παιχνίδια (pics) - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Το ταξίδι της Εθνική Ελλάδας των Εφήβων στην Δυτική Γερμανία, το 1981, για φιλικά παιχνίδια (pics)


Φάση από τον αγώνα στο Χάινεκεν. Ο αριστερόχειρας Χριστόδουλος Μιχαηλίδης σε μία προσπάθεια του. Δεξιά του ο Γιώργος Αμοιρίδης.


του Μανώλη Νεόφυτου


Τον Απρίλη του 1981 η Εθνική Εφήβων αποτελούμενη από αθλητές της Βόρειας Ελλάδας πήγε στην Δυτική Γερμανία για μία εβδομάδα, προσκεκλημένη της Στερν Στουτγκάρδης, της ομάδας χάντμπολ της Μερσεντές.

Το ταξίδι και η φιλοξενία ήταν σε ανταπόδοση της επίσκεψης που είχε πραγματοποιήσει την προηγούμενη χρονιά στην χώρα μας η γερμανική ομάδα δίνοντας φιλικούς αγώνες.

Αρχηγός αποστολής ήταν ο τότε Πρόεδρος της ΟΧΕ, Μιλτιάδης Μπουφίδης, συνοδός ο σύμβουλος της ΟΧΕ, Αλέκος Χαρόπουλος και προπονητές ο Θανάσης Ζάκας (κλιμάκιο βορρά) και ο Τάσος Δανήλος (κλιμάκιο νότου).

Την ομάδα αποτέλεσαν 13 αθλητές: Γιώργος Αμοιρίδης, Αβραάμ Μιχαηλίδης (Εθνικός Κοζάνης), Πραξιτέλης Καζαντζίδης (Αμύντας Αμυνταίου), Χρήστος Κουρλέτης, Λαβασίδης Βαγγέλης, Χριστόφορος Μιχαηλίδης, Στέλιος Σεϊρεκίδης,  Χαράλαμπος Σουγλέρης (Τρίτων), Παναγιώτης Τσαύλος (ΓΣ Δράμας), Θόδωρος Παυλίδης (Φίλιππος Βέροιας), Γιώργος Κωνσταντινίδης (ΓΑΣ Εδέσσης), Χρήστος Παπαχρήστος, Άγγελος Ρώμας (ΒΑΟ).

Το γεγονός ότι στάλθηκε στην Δ. Γερμανία κλιμάκιο αθλητών από την βόρεια Ελλάδα έδειχνε ότι η ΟΧΕ ενδιαφερόταν εξίσου για την ανάπτυξη του χάντμπολ στον βορρά. Η Δ. Γερμανία εκείνα τα χρόνια ήταν από τις κορυφαίες δυνάμεις του παγκόσμιου χάντμπολ και οι νεαροί αθλητές μας απέκτησαν πολύτιμες εμπειρίες από τους αγώνες που έδωσαν. Τα αποτελέσματα δεν ενδιέφεραν, αλλά οι αθλητές μας, με τέσσερις συνολικά προπονήσεις, πριν φύγουν, πάλεψαν σε όλους τους αγώνες.

Η αποστολή έφτασε στην Αυστρία, στην πόλη Βίλα, όπου διανυκτέρευσε. 

Πάνω αριστερά: Βαγγέλης Λαβασίδης, Χρήστος Παπαχρήστου, Θόδωρος Παυλίδης, Μιχαηλίδης Μάκης, Ρώμας Αγγελος, Δραγατσίκας Τάκης, Ζαχαράκης Σταύρος, Αμοιρίδης Γιώργος, Διάφας Σάκης, Μιχαηλίδης  Χριστόδουλος.

Κάτω αριστερά: Γιώργος Κωνσταντινίδης, Στέλιος Σεϊρεκίδης, Χρήστος Κουρλετάκης. Σουγλέρης Χαράλαμπος, Τσαύλος Παναγιώτης,


Το ταξίδι ήταν πολύ κουραστικό με πολλές μετακινήσεις. Η αποστολή πήγε και γύρισε με λεωφορείο μέσω Αυστρίας. Μαζί τους ταξίδεψε και ο Αθηναϊκός, ο οποίος σταμάτησε στην ελβετική πόλη, Ζυρίχη, για φιλικούς αγώνες με την Χόργκες σε ανταπόδοση της φιλοξενίας στην Αθήνα που είχε προηγηθεί.

Στάση για ξεμούδιασμα και κολατσιό έξω από το Βελιγράδι μετά από πολλές ώρες ταξιδιού.


Οι εμπειρίες που απέκτησαν όλοι οι αθλητές ήταν σημαντικές ενόψει και των Βαλκανικών αγώνων που διεξήχθησαν τον ίδιο χρόνο (Αύγουστος) στην Γλυφάδα. Επίσης, ο Μπέρναρντ Κέμπα προσφέρθηκε να έρθει στην Αθήνα να προετοιμάσει την Ελλάδα για τους Βαλκανικούς Νέων 1981.

Όλοι οι Γερμανοί ειδικοί του αθλήματος έλεγαν ότι ήταν πολύ τυχερή η ελληνική ομάδα, η οποία έδωσε 8 αγώνες, που θα είχε την βοήθεια του ΄΄Μίστερ χάντμπολ΄΄, όπως αποκαλούσαν τον Μπέρναρντ Κέμπα.

Φθάνοντας το βράδυ της Τρίτης στις 19:50 από την Αυστρία, όπου είχε διανυκτερεύσει, στο Έσλιγκεν της Γερμανίας, άφησαν τις βαλίτσες τους στο ξενοδοχείο και στις 20:20 ήταν στο γήπεδο για τον πρώτο τους αγώνα.

Η ελληνική αποστολή επισκέφθηκε και το εργοστάσιο της Adidas όπου ο πρόεδρος της ΟΧΕ Μίλτος Μπουφίδης ως εκπρόσωπός της υπέγραψε την σχετική παραγγελία ρούχων παραλαβής αθλητικών ειδών για την ΟΧΕ. Δίπλα του ο Τάσος Δανήλος.


Αντιμετώπισαν την ΤΣ Έσλιγκεν, η οποία είχε προκριθεί στους 8 του γερμανικού Κυπέλλου και μετά από καλή εμφάνιση έχασαν 36-26.

Η ελληνική ομάδα παρατεταγμένη στην πόλη Χάινεκεν, όπου έχασε από την τοπική ομάδα με 36-14.

Από αριστερά: Γιώργος Αμοιρίδης, Παναγιώτης Τσαύλος, Χαράλαμπος Μιχαηλίδης, Θεόδωρος Παυλίδης, Χρήστος Κουρλετάκης, Μιχαηλίδης Χριστόδουλος, Χαράλαμπος Σουγλέρης, Στέλιος Σειρεκίδης, Γιώργος Κωνσταντινίδης, Βαγγέλης Λαβασίδης, Άγγελος Ρώμας, Πραξιτέλης Καζαντζίδης, Χρήστος Παπαχρήστος.


Την επόμενη 'μέρα (Τετάρτη) προπονήθηκαν από τον Κέμπα σ' ένα κλειστό στολίδι-γήπεδο που στέγαζε 3 συνεχόμενα γήπεδα χάντμπολ, τα οποία μπορούσαν να μετατραπούν ταυτόχρονα σε γήπεδα μπάσκετ, βόλλεϋ και στίβου.

Μετά από αυτή την προπόνηση, η ελληνική ομάδα πήγε στην πόλη Χάινεκεν, όπου ηττήθηκε από την τοπική ομάδα με 36-14 (16-4).

Την Πέμπτη πήρε μέρος σε τουρνουά τριών ομάδων (με 40λεπτη διάρκεια των αγώνων) και μέτρησε 2 ισοπαλίες με σκορ 12-12 και στα δύο παιχνίδια.

Την Παρασκευή οι Έλληνες παίκτες προπονήθηκαν και πάλι από τον Κέμπα και δεν έπαιξαν φιλικό.

Το Σάββατο πήραν μέρος σ' ένα ακόμη τουρνουά με την συμμετοχή τεσσάρων ομάδων σε αγώνες διάρκειας 30 λεπτών (2Χ15).

Η ελληνική ομάδα στο κλειστό γήπεδο της Στερν. 

Πάνω αριστερά: Αμοιρίδης Γιώργος (Εθνικός Κοζάνης), Θανάσης Ζάκκας (προπονητής), Γιώργος Κωνσταντινίδης (ΓΑΣ Έδεσσα), Μπέρναρντ Κέμπα, Πραξιτέλης Καζαντζίδης (Αμύντας Αμυνταίου), Αβραάμ Μιχαηλίδης (Εθνικός Κοζάνης), Χρήστος Παπαχρήστος (ΒΑΟ), Σεϊρεκίδης Στέλιος (Τρίτων), Χριστόφορος Μιχαηλίδης (Τρίτων), Παυλίδης Θεόδωρος (Φίλιππος Βέροιας).

Κάτω αριστερά: Τσαύλος Παναγιώτης (ΓΣ Δράμας), Βαγγέλης Λαβασίδης (Τρίτων), Χαράλαμπος Σουγλέρης (Τρίτων), Χρήστος Κουρλετάκης (Τρίτων). Άγγελος Ρώμας (ΒΑΟ)


Αναδείχθηκαν ισόπαλοι 8-8 με την Ρόαρσαχ και έχασαν από την Γκέπινγκεν 10-8, από την Στέρν 9-6 και από την Τρουχτερσχάιμ 13-5.

Τους αγώνες της ελληνικής ομάδας παρακολούθησαν πολλοί Έλληνες φίλαθλοι.

Μεταξύ αυτών και ένας φιλέλληνας Γερμανός ο Παύλος Έκερτ. Συγγραφέας και δημοσιογράφος ο Π. Έκερτ ερχόταν πολύ συχνά στην Ελλάδα, είχε εμφανιστεί στην ΟΧΕ και είχε προσφερθεί να βοηθήσει το χάντμπολ, επειδή το αγαπούσε. Ήταν ο συνδετικός κρίκος με την Γερμανία.

Είχε Ελληνοποιήσει το όνομά του ακόμη και στην Γερμανία και όλοι τον ήξεραν ως Παύλο Έκερτ. Σε όλους τους αγώνες καθόταν στον πάγκο και με τα άπταιστα Ελληνικά του ενθάρρυνε συνέχεια τους αθλητές μας και βοήθησε σημαντικά σε όλη την διαμονή των Ελλήνων στην Γερμανία.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο από την Θεσσαλονίκη, Σταύρο Ζαχαράκη, που συνόδευσε την Ελληνική αποστολή (και από τα αποκόμματα της εφημερίδας που έγραφε στα Σπορ του Βορρά, από όπου και αντλήσαμε τα περισσότερα από αυτά τα ιστορικά στοιχεία) ο Παύλος Έκερτ ήταν ''ο σημαντικότερος κρίκος σε αυτό το ταξίδι στην Γερμανία και το ελληνικό χάντμπολ τού χρωστάει πολλά΄΄.

Σημαντική βοήθεια προσέφεραν στις συνεννοήσεις με τον Κέμπα στις προπονήσεις ο Θόδωρος Παυλίδης και στην Γιουγκοσλαβία ο Χρήστος Παπαχρήστου.

Στην Γερμανία ταξίδεψε μαζί με την αποστολή ο έφορος του Εθνικού Κοζάνης, Δημήτρης Δραγατσίκας και μόνος του ο έφορος του Παναθηναϊκού, Δ. Σταύρου.

Την ελληνική αποστολή δεξιώθηκαν οι Δήμαρχοι του Νέλιγκεν και του Έσλιγκεν, καθώς και η Στερν στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στο Νέκαρ Στάντιουμ της Στουτγκάρδης.


ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Αθηναϊκός μετά την Ζυρίχη συνάντησε την ελληνική αποστολή στην Στουτγκάρδη. Μάλιστα, μετά το τουρνουά της Στερν έπαιξε με την ελληνική ομάδα και επικράτησε με δύο γκολ διαφορά.

Στα φιλικά που έδωσε στην Ζυρίχη έχασε από την Χόργκες 35-14 και νίκησε την εφηβική της Χόργκες με 20-17 χρησιμοποιώντας και έφηβους αθλητές.

Οι δύο αποστολές επέστρεψαν μαζί με το ίδιο λεωφορείο στην Ελλάδα.

No comments