Βλάντο Στένζελ: "Αυτές είναι οι δέκα αλλαγές στους κανονισμούς που θα κάνουν το χάντμπολ ακόμα πιο δημοφιλές" - greekhandball.com

Τελευταία νέα

Βλάντο Στένζελ: "Αυτές είναι οι δέκα αλλαγές στους κανονισμούς που θα κάνουν το χάντμπολ ακόμα πιο δημοφιλές"



Δέκα αλλαγές στους κανονισμούς του χάντμπολ προτείνει ο θρύλος του αθλήματος,  Βλάντο Στένζελ, με σκοπό  να γίνει περισσότερο δημοφιλές στο ευρύ κοινό. Ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει:
«Προτείνω να αλλάξoυμε τους κανόνες του χάντμπολ, για να κάνουμε το πιο ενδιαφέρον για τους θεατές, ευκολότερο να κατανοήσουμε και να το μάθουμε, πιο εύκολο για τους διαιτητές να λάβουν αποφάσεις και επομένως να γίνει τόσο δημοφιλές, όσο το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ.
Το ενδιαφέρον των θεατών δεν θα ήταν μόνο ένας μεγάλος αριθμός γκολ, αλλά και η ένταση, η οποία θα γινόταν αισθητή καθόλη τη διάρκεια των 60 λεπτών του αγώνα. Με την εφαρμογή αυτών των προτεινόμενων κανόνων, το χάντμπολ θα γίνει ακόμη πιο συναρπαστικό και οι προπονητές θα είχαν μεγαλύτερη επιρροή στο παιχνίδι. Οι τερματοφύλακες θα είχαν μικρότερο ρόλο βάσει των νέων κανόνων.

Η μπλε κάρτα δεν υπάρχει πλέον στους προτεινόμενους νέους κανόνες.

Ακολουθούν οι προτάσεις του Βλάντο Στένζελ:

1) Εάν ο τερματοφύλακας δεν έχει την κατοχή της μπάλας μετά από επέμβασή του, μπορεί να βγει εκτός της γραμμής των έξι μέτρων,ώστε να έχει επαφή με τη μπάλα και να την πασάρει σε συμπαίκτη του. Ο τερματοφύλακας δεν μπορεί να συμμετάσχει στην επίθεση της ομάδας του, ενώ μπορεί να δώσει μέχρι μία πάσα σε συμπαίκτη του. Σε περίπτωση δεύτερης επαφής, τότε θα δίνεται πέναλτι εις βάρος της ομάδας του. Οι τερματοφύλακες μπορούν να γίνουν αλλαγή μόνο όταν το σύνολό τους έχει την κατοχή της μπάλας. 

2) Η κάθε επίθεση διαρκεί 45 δευτερόλεπτα, τα οποία ξεκινάνε όταν η ομάδα πάρει την κατοχή της μπάλας. Ο χρόνος σταματά  σε περίπτωση που δοθεί φάουλ, πέναλτι, αποβολή, κόκκινη ή κίτρινη κάρτα ή αν η μπάλα βγει εκτός αγωνιστικού χώρου. 

3) Τo πέναλτι εκτελούνται μόνο από τον παίκτη που το κέρδισε. Σε περίπτωση τραυματισμού του, τότε αυτός θα επιβεβαιώνεται από γιατρό, και ο παίκτης δεν θα έχει το δικαίωμα να μπει στον αγωνιστικό χώρο για τα επόμενα πέντε λεπτά. Από εκεί και έπειτα  ο προπονητής μπορεί να επιλέξει ποιος θα εκτελέσει το πέναλτι. Εάν ο παίκτης επικαλεστεί τραυματισμό τρεις φορές, ενώ έχει δοθεί πέναλτι υπέρ του, τότε αποβάλλεται.

4) Με βάση τους κανόνες που υπάρχουν, σύμφωνα με τον Στένζελ, υπάρχει δυσκολία να κατανοηθεί πότε γίνεται επιθετικό φάουλ. Γι΄ αυτό το λόγο προτείνει αυτό να δίνεται όταν ο επιτιθέμενος χρησιμοποιεί τα χέρια του για να σπρώξει ή να τραβήξει, αντικανονικά, τον αντίπαλο αμυντικό, για να πάρει καλύτερη θέση.

5) Θέσπιση τρίλεπτης αποβολής για πολύ σκληρό παιχνίδι (πχ χτύπημα στο κεφάλι, τράβηγμα χεριού). Τρεις αποβολές (ανεξάρτητα από το αν είναι δίλεπτες ή τρίλεπτες) ισοδυναμούν με αποβολή από το παιχνίδι.

6) Οι ρίψεις μετά από φάουλ σε νεκρό χρόνο, στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και στο τέλος του παιχνιδιού, εκτελούνται απευθείας ή μετά από μία πάσα σε συμπαίκτη. Οι αμυνόμενοι πρέπει να βρίσκονται και να κινούνται εντός της γραμμής των εννέα μέτρων ενώ οι επιτιθέμενοι κινούνται ελεύθερα έξω από αυτή. Οι αμυνόμενοι πρέπει να έχουν απόσταση τουλάχιστον 3 μέτρα απόσταση από τη μπάλα. Η ρίψη επιτρέπεται μόνο εκτός της περιοχής των εννέα μέτρων.

7) Οι αλλαγές παικτών επιτρέπονται μόνο για την ομάδα που έχει την κατοχή της μπάλας, η οποία μπορεί να πραγματοποιήσει όσες επιθυμεί. Η αμυνόμενη ομάδα απαγορεύεται να κάνει αλλαγές παικτών.

8) Για να γίνει ακόμα πιο γρήγορο το άθλημα, σε περίπτωση φάουλ ή εάν η μπάλα βγει εκτός αγωνιστικού χώρου, ο παίκτης που έχει την κατοχή δεν χρειάζεται να συνεχίσει το παιχνίδι από την ίδια θέση που έγινε η παράβαση. Επιτρέπεται μία απόκλιση έως και δύο μέτρων, ενώ ο διαιτητής δεν θα επιτρέπεται να παρέμβει στο παιχνίδι.  

9) Οι διαιτητές μπορούν να διακόψουν το παιχνίδι, μόνο όταν δίνεται δίλεπτο ή τρίλεπτο, αποβολή ή κάρτα. Σε περίπτωση που γίνει φάουλ σε παίκτη που επιτίθεται, αλλά εκείνος πάσαρε τη μπάλα, οι διαιτητές αφήνουν το παιχνίδι να εξελιχθεί και τιμωρούν τον αμυνόμενο στη λήξη της επίθεσης.

10) Νίκη με διαφορά πέντε ή περισσοτέρων τερμάτων εξασφαλίζει έναν παραπάνω βαθμό στη νικητήρια ομάδα (2+1), ενώ από την άλλη πλευρά η ηττημένη ομάδα θα χάνει έναν (-1) στη συνολική βαθμολογία.

Πηγή: Handball- planet

No comments